dinsdag 24 oktober 2017

4300


Dinsdag 24  Oktober 2017
(Origineel Dinsdag 12 September 2017)
4308 (4288) - WESTVLAANDEREN WEER EEN ‘S ‘IN THE PICTURE’
        *
INHOUD: COLLABORATIE / POLITIEKE MOORDEN: wat is het verschil tussen moord uit passie en ’n terechtstelling van politieke tegenstanders?
MANNEKE UIT DE MANE Jeroom is met de mutualiteit naar Duitsland geweest en hij heeft er een paar flessen rode wijn gekocht.  Maar als hij, thuisgekomen, zo’n fles wilt openen, bekijkt zijn Rosalie die fles goed en ze schiet uit heur sluffers: “Wat heb je gie daar weer in joen handen laten draaien? Wat voor nen brol is me dadde?  Zie je gie nie dat er op de flesse ‘rot-wein’ staat?”
VANDAAG     (zonDAG  10  SEPTEMBER  2017)
H. Otger, H. Nikolaas van Tolentijn: kluizenaar bij de Augustijners van zijn elfde en wreed predikant, gestorven drie jaar na de Guldensporenslag alhier; H. Theodardus.

OP DE IJTKIJK
*
Mededeling vanwege De Eenmans-Redactie, maar toch zonder noemenswaardige tegenspraak besloten met Algemeenheid van Stemmen: Zowel innerlijke als uiterlijke.
U leest hieronder een achterhaalde impressie van een soort politieke moord op de Burgemeester, neen, voorlopig niet die van de Koekenstad, mar  van Moeskroen.
Moeskroen is nu Moucron, de zoveelste aan West-Vlaanderen ontstolen morzel grond. De Rue Mateoti uit mijn kinderjaren hoeft dus niet eens meer ver-vlaamst te worden….
Lees dit stukje als een der laatste stuiptrekkingen van de Italiaanse ‘alias’ van ondergetekende, want de nieuwe is in  de maak. En geloof me vrij: deze geboorte zal echt geen negen maanden aanslepen. Alleen tot bvb. deze prachtige na-zomer voorbij zal zijn en de herfstkoude mij uit mijn tuin wegpest. Zoals vandaag.
Neemt niet weg dat de actualiteit beetje bij beetje zal ingehaald worden, aan de hand van bijeen gesprokkelde uitdagingen die mij al die tijd voor de voeten liepen.
JaJa, lijk den Ouden Latousse: ‘En effet : Je sème à tout vent’
Om het even van waar de wind komt, ik moet m’n zegje kunnen doen…
*
Ze vallen als vliegen, die polletiekers, van klein tot groot.. Van braaf tot stout. De ene (Cruuella OnkeLinX van de Parti Scadale) omdat het misschien te warm werd onder haar voeten (?), en de andere omdat die veel te goed was om op deze wereld te mogen blijven rondlopen.(Alfred Gadenne, CdH-burgemeester van Moeskroen). ’Moucron’, voor de Walekoppen).
Aan de vaandelvlucht  van Laurette Mitraillette  zal er wel nog ’n staartje aan gebreid worden, want dat mens heeft (langs vaders kant –Moeder was ’n Marokkaanse herbergmeid) ), zoals we allemaal ons nog wel herinneren, een nogal scabreus verleden als opportunisten achter zich. Er zijn namelijk tijdens de Duitse bezetting ‘collaborateurs’ geweest uit berekening, zoals bijvoorbeeld de oorlogsburgemeester van Jeuk (Limburg), en collaborateurs uit uit Vlaams bewustzijn om met de hulp van dat (weel heel speciaal) ‘broedervolk’ vlugger de onafhankelijkheid te verweren. De eerste (vulgaire) soort kwam er van af met enkele jaren ‘hechteniskamp’, veel of weinig, maar de tweede soort werd voor de eeuwigheid ofwel gebroodroofd, naast met wortel en tak door de Belgische Staat uitgemoord. Letterlijk dan. Bij vonnis van de Krijgsraad. Al--dan-niet gerechtvaardigd. Zonder onderscheid noch compassie Voor de lopen van het vuurpeloton van 11 rijkswachtgeweren gebracht. 
En neen, de DSU bestond toen nog niet.

Desnoods, wijl  ze doodziek waren, stevig vastgebonden op een stoel die door 2 cipiers werd gedragen tot tegen de executie-paal. (Dr August Borms). Of zoals Leo Vindevogel, oorlogsburgemeester van Rose, onschuldig ter dood veroordeeld op basis van valse verklaringen door een CVP-tegenstander. Die jaren later op z’n sterfbed bekentenissen aflegde. Ook omdat de Voorzitter van het Krijgshof die dag juist het berucht had binnen gekregen dat diens zoon in de Duitse kampen was omgekomen. Hij beval de executie voor de volgende morgen. De vrienden van Vindevogel hadden zeer vlug een gratie-verzoek aan de Prins-Regent gevraagd en gekregen, maar die had de nacht daarvoor te lang gewallebakt om dat gratie-bevel te ondertekenen, zode de executie al was uitgevoerd, toen het document arriveerde op de bestemming.
Laten wij hen gedenken, want het waren de besten onzer Broeders.!!!!
**

*
Dat in Moeskoren Alfred Gadenne door een 18-jarige jongeman uit wreek de keel werd overgesneden , zou, gezien diens zeer vlug bekend gemaakte motieven wel juist kunnen zijn. Maar die motieven lagen daar al, open en bloot, nog voor de dader bekend was…. Merkwaardige uitleg, naar mijn mening, té simpel om aan de kiekens te geven.
Een burgemeester ontslaat een stadsbediende, die stapt later (?) daardoor ‘uit het leven’ en nog ‘ns 2 jaar later vermoordt diens zoon op zijn beurt de ‘dader’ op een laffe manier en in den donkere aan de poort van het oude kerkhof. Dat trouwens vlak onder de hand ligt.

Wis en waarachtig: moest het zo triestig niet zijn,  we zouden het een spannend verhaal voor ’n nieuwe Witse-verhaal vinden. Zo in de zin van ‘in-goede en brave huisvader-burgervader wordt vermoord in ongezonde vrouwenaffaire en een onschuldige derde (de zoon van) neemt ter voorkoming van verder onheil, alle schuld op hem. Tot Witse, dank zij zijn goede speurdersneus, achter de naakte waarheid komt.
Het Happy End zien we in het Tweede Deel, volgende zondag
**
*
Ja, Ma, ik weet het. Al die zaken hebben met elkaar niets te zien. Ze kwamen bij mij slechts ‘in the pucture’ door de schijn van ongelofelijke en in volle snelheid gedwongen schwung. Enerzijds de ratten die het zinkend schip met veel tam-tam verlaten, en anderzijds de paniek-voetbal om te proberen een nationaal schandaal in de doofpot te stoppen.
Het is toch nooit ’n publicitaire stunt om de CdH in Moucron, dat stukje ons ontstolen Vlaams grondgebied , in de komende verkiezingsstrijd in ‘pole position’ te brengen?!!!!
*
Burgemeester Moeskroen vermoord met mes op kerkhof, verdachte opgepakt
*

Alfred Gadenne is maandagavond vermoord met een mes op de begraafplaats van Lowingen, een deelgemeente van Moeskroen. De 71-jarige burgemeester werd er de keel overgesneden. Er werd een verdachte opgepakt, zegt de procureur des konings Christian Henry. Die heeft ondertussen bekend dat hij betrokken is. CdH-voorzitter Benoît Lutgen is afgelopen nacht naar Moeskroen gegaan, enkele uren nadat hij het overlijden van Gadenne vernomen had.
Gadenne begaf zich zoals elke avond naar de begraafplaats, aan de overkant van zijn woonplaats om er de poort te sluiten. Daar werd hij door een gewapende man opgewacht, aangevallen en om het leven gebracht, zegt de procureur van Bergen-Doornik. "Rond 19.50 uur kreeg de brandweer van Moeskroen een anonieme oproep binnen dat iemand was gedood op de begraafplaats van Lowingen. De politie van Moeskroen ging daarop ter plaatse en vond het lijk", zei Henry.

Wachten op advocaat
De verdachte werd opgepakt. Het is nu wachten op een advocaat vooraleer de onderzoeksrechter hem kan ondervragen, gaf de procureur nog mee. In de loop van de dag zal de verdachte voor de onderzoeksrechter komen. Volgens zender Notélé zou de dader een 18-jarige jongere zijn die uit wraak handelde omdat zijn vader twee jaar geleden door de burgemeester ontslagen werd. Dit is evenwel niet bevestigd door het gerecht.

Het is al het derde overlijden van een politieke reus in de Henegouwse stad. Drie jaar geleden overleed Damien Yzerbyt (cdH) na een zware ziekte, een jaar later stapte Jean-Pierre Detremmerie (cdH) uit het leven. Gadenne was sinds 2006 burgemeester van het stadje in de Vlaams-Waalse grensstreek.
Politieke wereld reageert geschokt
CDH-voorzitter Benoit Lutgen reageert op Twitter geschokt op het overlijden van zijn trouwe partijgenoot. "Mijn verdriet is immens", schrijft hij. "Ik druk mijn medeleven uit aan zijn naasten." Jean-Marc Nollet, de fractieleider van Ecolo-Groen, reageerde vol ongeloof. "Met verstomming geslagen. Hij was een man van de dialoog, met een groot hart", klinkt het.
De dood van Alfred Gadenne heeft heel wat verontwaardiging veroorzaakt in de politieke wereld. De burgemeester van Moeskroen, de baas van de stad sinds 2006, was lid van cdH, de hoek van waaruit ook de meest geschokte reacties komen.

Waals minister voor cdH René Collin verwees naar de eenvoud waarmee Gadenne leefde. "Moeskroen treurt om een burgemeester die het voorbeeld van eenvoud en toewijding was."
Premier Charles Michel (MR) liet eveneens op twitter verstaan dat hij "geschrokken" is door het "brutaal overlijden" van Gadenne. Een gevoel dat over alle partijgrenzen werd gedeeld. De burgemeester van Charleroi Paul Magnette (PS) is "geschokt" door de "moord op de burgemeester van Moeskroen Alfred Gadenne". Zijn voorzitter Elio Di Rupo, eveneens collega-burgemeester van Bergen, verneemt "met gruwel" de gebeurtenissen in Moeskroen en wenst aan Gadennes "familie, vrienden en de Moeskroenenaren" zijn "diepste medeleven" over te maken.

Ook in Rijsel, aan de andere kant van de Frans-Belgische grens, kroop burgemeester Martine Aubry in haar Twitterpen om haar ongeloof over de "gruwelijke" gebeurtenissen in Moeskroen uit te drukken.
De gruwel in Moeskroen laat overigens ook de Vlaamse politici niet onberoerd. Vincent van Quickenborne, burgemeester van buurgemeente Kortrijk, laat weten dat "Kortrijk in shock is. Alfred Gadenne was architect van ons goed nabuurschap. Hij bewees dat samenwerken over de taalgrens kan. Merci Alfred", plaatste de liberaal op Twitter. CD&V-voorzitter Wouter Beke spreekt van een "verschrikkelijk verhaal". "Verschrikkelijk" is ook wat Gwendolyn Rutten van Open Vld vindt van het overlijden van Gadenne.
*
NADER BEKEKEN
**
West-Vlaamse slachthuizen voor de tweede maal in korte tijd aangeklaagd en verzegeld wegens… dierenmishandeling.
Juist. De ‘Groenen’ scoren ’n punt. Al moet ik toch zeggen, dat slachthuizen bij definitie een… beestenboel zijn.
 (Hemelreiker)






Geen opmerkingen: