donderdag 1 juli 2010

IS DIT NU AL 6 DECEMBER


.

IS DT NU AL 6 DECEMBER


Rêverie…

Of pastorale…om de spanning te breken….

Bij de lectuur van onderstaand onderkoeld artikel in de belse kwal-pers bij uitstek, de krant voor intellectuele lichtgewichten geschreven door intellectuele lichtgewichten, Le Standaer/L’Etandaer dus, dacht ik even in de kinderrubriek verzeild te zijn. Bij een Sinterklaas-namiddag op een dag dat er geen school was. Was de reporter(es- van dienst al slaapwandelend in zijn/haar dromen terecht gekomen in het zomerkwartier van Sinterklaas in Spanje? Of was het al 6 december?

Een beetje een zonneslag door de tropische hitte, of in delirium tremens geraakt door de aureool van de EU-glans, die vanaf vandaag voor een half jaar afstraalt op onze surrealistische Regering, zo surrealistisch als maar kan, want ontslagnemend en in geen duizend jaar weer op de rails te brengen.
Wie weet! Sedert Vandermeersch daar weg is, hebben de hallucinaties veel meer vrij spel. Zelfs de eigen oplage-cijfers in de eigen krant worden beneveld benaderd.
Zo zijn zij in alle staten over het rijdgebruik van den Bart, oog in oog met zijn vroegere verketteraars.
Ik ken den Baert (uiteraard) niet voldoende, maar ik kan me toch levendig de azijndampen inbeelden die in het lokaal vrijkwamen, toen de vakbondsmanitou’s De Leeuw en vooral Luc Cortebeeck, als stoute kindjes voor Sinterklaas moesten verschijnen. BDW, de baarlijke duivel in hun ogen was, zegt de pers, vriendelijk en beleefd, zoals altijd. Zou den Bart, als historicus, aan Canossa, de Paus en de Duitse Keizer gedacht hebben?
Nog plezanter word ik inwendig, als ik aan de scène denk waarbij Madame Non binnen geleid wordt voor zijn troon…..Daar bestaat, maar dan alleen in het West Vlaams, een prachtig speekwoord voor : van zoiets zou een mens mieren p.ssen….Ik hoop dat Madame zich goed voorzien had van sanitaire inlegkruisjes, anders was den Bart nog al snuffelend achter gelopen….

Ik zie hem al zitten, met Zwarte Piet schuin achter zijn stoel, breed lachend en met grote gebaren wijzend naar de zak op zijn schouders….Op een tafeltje voor hem : een zandloper. Een die liefst om het kwartier moet omgedraaid worden, zodat de tijd voor de bezoeker goed op hun zenuwen werkt.

Eerst dacht ik, dat hij daar gemijterd zou zetelen. Niet met zijn aangemeten geleerde kuif, maar met een zware witgrijze pruik met belletjes en een grijze baard. Maar deze bisschoppelijke klederdracht en dito uitmonstering evenwel ietwat misplaatst zijnde, werd door de beeld-specialisten van dienst besloten alleen de grime toe te passen, en verder, om het kwartier, te voorzien in een fris bovenhemd. Evenals bij wijlen de Duce, is ook geen airco voorzien, en wordt de broeierige sfeer bezwangerd met zweet, met bloed en met tranen, slechts af en toe onderbroken door de bulderlach van de Goede Sint.

(s Morgens, ’s middags en ’s avonds maakt den Bart een rondgang door de wandelgangen vn zijn ambtswoning, om de portretten van al zijn voorgangers te groeten. Een na een worden die met hun gezicht naar de muur gedraaid, en Bart hoopt met zijn Regering klaar te zijn, als het laatste portret gedraaid zal zijn.

Bij de PS had de Sint laten seinen : ’Viens poupouleke, viens, de Bookma staat clair’…, terwijl voor Genez, De Croo en Beke voor elk een glas botermelk werd klaar gehouden. Aan Genez evenwel werd nogmaals uiteengezeet met beeld en klank, dat de Bart gelukkig getrouwd was, en werd er op aangedrongen niet meer naar hem op te kijken met grote verliefde ogen. De Croo mag rekenen op de invitatie door de Sint op een traktatie in een 3-Sterren restaurant, tafel voor vier. Ui dankbaarheid voor de geboden kans, wist den Bart daaraan toe te voegen, met een knipoog wijzend naar Marianne Thyssen wier foto hij iedere minuut onder zijn ogen heeft. Kwestie van haar afgang ‘op zijn vrouwtjes’ voortdurend te herbeleven.

Met Beke werd eerst in alle discretie en off the record afgesproken wat beiden later nog zouden willen samen doen. De Sint wilde vooral weten, of met hem, Beke, de Tjeven betrouwbaarder partners zouden zijn.

Toen er na verloop van tijd, en na sluitingsuur nog werd aangebeld, bleek dat de Valk te zijn. Die was buiten adem van het lopen, want hem werd verzekerd dat de Sint zelfs voor stoute kindjes iets in petto had.

Wat toen bedisseld werd, is voorlopig een groot geheim van de Nieuwe Vlaamse Staat. Dat echter wel opgetekend staat in het boek van de Sint, zodat het nooit meer kan vergeten worden….

o-o-o-o-o-

'De Wever mikt nog steeds op maandag' ?
Vraagt men zich af bij de Standaard (Nieuwe Directie)
….
Geen LDD, PP en VB
Na Van Besien komen Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux en CDH-voorzitster Joëlle Milquet langs. Ook voor hen is telkens een uur uitgetrokken.
Om 14.00 uur pikt De Wever de draad weer op en komen Open VLD-voorzitter Alexander De Croo, zijn SP.A-collega Caroline Gennez en CD&V-interimvoorzitter Wouter Beke langs. Zij mogen anderhalf uur blijven.
PS en MR spreken vrijdag met De Wever.
Zoals bekend staan Lijst Dedecker, de Parti populaire van zakenadvocaat Mischaël Modrikamen en Vlaams Belang niet op het lijstje genodigden. Dat zijzelf geen uitnodiging in de bus kreeg, getuigt volgens die laatste partij van weinig respect voor de parlementaire democratie. 'De Wever past het cordon sanitaire strikt toe', luidt het.



STOP EENS ‘N BLOKKER BLOGGER IN UW TANK !!

Geen opmerkingen: