*
Maandag 28 november 2022
*
876 - EEN UIGEBUIT VOLK NAAR HET CONFEFERASLISME? HDT KONT- OF KLOTENFEDERASLISME?
*
I N H O U D
BDW, de Gtote Leifer van de zo goed als uitgeteelde 2de VlaamsNatopnalistiche Partij NV-A, DE NIEUWWE VLAAMSE ARROGANTIE, bakt nu al zoete btooges die hij op de markt wil bfdngen in het voorjaar van2024. Die dingetjes, net als geparfumeerde drols, morten dienen om het Kiesvee mee te lokken in het moeras der Kalplukkerij.
Deze Babanareoubliek onder nog rneer uitzuigrij, moet om betersswil stand houden, ter wille van de Monarchide als Souvrnir van de Afrikaanse moordpartijen van bijna 200 jaar geledeen – die kunnen dan in 2030 herdacht worden samen met het Eeuwfeest der Eeuwen.
Maar dit artificieel gedrocht, een soort aanhangsel van de Parijse Moulin Roige, hoogmoed, herbrgt de gratis granshuur voot hdt wrrkschuwe Zuiden die ten allen koste moet gevrijward blijven van zweet & werklust.
Het is dus niet nmoeijlijk om raden, waaar het belang van de Vlaamse Bevolking ligt.
BIj hdt Vlaams Belang, natuurlijk. Het is naùemijk zo, dat deze Partij 45 jaar geleden niet uit het niets, en al zeker niet uit postjes-zuigerij, maar uit bittere noodeaak werd opgericht door Karel Dillen, een eenz me voorpost-vechter di colp in de vuurlinie stond.
28-11-2022
Waals buitenbeentje
*
België heeft voor de derde keer een aspirant-astronaut en voor de eerste keer is dat een echte Waal, ene Raphael Liégeois uit de buurt van Namen. De man past helemaal niet in het beeld dat de doorsnee Vlaming heeft van een doorsnee Waal.
Liégeois studeerde geneeskunde en haalde zijn doctoraat aan de universiteit van Luik. Hij is 34 en verblijft momenteel in Zwitserland, waar hij verbonden is aan de universiteiten van Genéve en Lausanne. Volgend jaar begint hij zijn training bij de ESA in Keulen, waar o.m. zijn Belgische voorganger Frank De Winne decaan is. Nog opmerkelijk, hij is gediplomeerd ballonvaarder en lid van de Belgian Balloonclub. Hij spreekt vijf talen, waaronder behoorlijk Nederlands, zo eens iets anders dan de meeste Waalse topsporters die zich daar te goed voor vinden. De man heeft een vrouw en twee kinderen.
Liégeois gooit trouwens niet alleen hoge ogen als academicus. In zijn vrije tijd speelt hij ook muziek, vooral piano, orgel en gitaar, en houdt hij zich bezig met circuskunst. Hij is naar verluidt ook een begenadigd loper, zwemmer en, zoals gezegd, luchtballonpiloot. In 2017 fietste hij samen met zijn vriendin van Singapore, waar hij dan net 2 jaar had gewerkt, naar hun thuisstad Namen. De kans is nu groot dat dat niet zijn verste reis zal zijn geweest.
Kortom, Liégeois is het wit Waals konijn dat hopelijk een voorbeeld zal zijn voor vele Waalse jongeren om de handen uit de mouwen te steken i.pl.v. achter de holle slogans van PS en PTB aan te lopen.
---
En dan nog dit: MR-voorzitter Bouchez is op de Zevende Dag komen zeggen dat er op federaal niveau ook na 2024 geen meerderheid voor een confederalisme zal zijn. Dat kan, maar dat hoeft niet meteen, als we die op gewestelijk vlak maar halen. Een reden temeer om in Vlaanderen de rangen te sluiten.
Vragen van alleman
Karel De Gucht in De Afspraak.
foto: ©VRT
Column
*
Er is (te) vaak nauwelijks verschil tussen de duidings programma’s van de Vlaamse openbare omroep en absurd amateur theater. In wezen gaat dat over het verschil tussen doen alsof en bezig zijn met wat ertoe doet, het onderscheid tussen spel en knikkers. Dat verschil is zelden zo pijnlijk in beeld gebracht als in De Afspraak van vorige vrijdag. De kijkers zijn daar met een kluitje in het riet gestuurd. Als er ooit een Award voor Gemiste Vragen komt, dan weet ik het heel zeker: deze aflevering is minstens een nominatie waard. Alle sérieux is daar immers netjes neergelegd.
- Wat hieronder staat is een beknopte maar – denk ik – correcte en tamelijk letterlijke weergave. Met cursief die gemiste (en dus ongehoorde) vragen. Simpele vragen waarvoor je noch moet studeren noch dagenlang moet nadenken. Vragen van alleman.
Of dat veel voorkomt, zo’n ruzie tussen liberalen, tussen VLD en MR?
Karel De Gucht (hierna KDG): Het is begrijpelijk dat er tussen mijn partij en de MR spanningen zijn over de manier waarop Georges-Louis Bouchez (hierna GLB) in de pers komt. Die laat zich weinig gelegen aan wat men in Vlaanderen denkt.
Verwart u niet wat Vlaanderen denkt met wat de Open Vld denkt? Gaat het niet eerder over wat hij zegt dan over de manier waarop hij dat zegt? Het is misschien zelfs omgekeerd: GLB is in Vlaanderen populair omdat hij vaak zegt wat veel mensen in Vlaanderen denken?
Alain Gerlache van de RTBf merkt op dat het niet gaat om spanningen tussen twee partijen, wel over fundamentele onenigheid. Hij noemt de verzoeningstekst van MR en Open Vld boerenbedrog. (Een forse uitspraak, waarmee je iets moet doen. Niet dus.)
Ook Meryem Almaci heeft gezegd dat er met GLB niet samen te werken valt. Ligt het echt aan hem?
KDG: Hij heeft onvoldoende begrip voor zijn zusterpartij die bovendien die regering moet leiden, een moeilijke regering met maar liefst zeven partijen.
Is dat een voldoende argument om het liberale verhaal dan maar in te slikken? Wie heeft trouwens ooit gezegd dat de Open Vld de regering moést leiden, tenzij de Open Vld zelf? Men wist toch waaraan men begon…
GLB ontwapent ook niet. Hij gaat door.
KDG: Hij zal ook niet ontwapenen. Hij heeft een discours met punten die uitgesproken liberaal zijn. Maar in een regering met zeven kan je niet altijd alle liberale standpunten doordrukken.
U zegt het nu zelf: het conflict MR-VLD draait om het verschil tussen het liberale verhaal en het Vivaldi-verhaal? Is dat Vivaldi-verhaal voor u liberaal genoeg?
De Vld moet dat ondergaan. Wat kan je anders doen?
KDG: Daar is niets aan te doen. Het is misschien makkelijker te zeggen: ok, laat hem maar.
Maar dan blijft dat probleem wel hangen. Geraakt uw partij dus nooit van dat probleem af?
Econoom Stijn Baert merkt op dat GLB een aanbod politicus is. Zoals Guy Verhofstadt dat ooit is geweest. Maar het gedoe tussen Lachaert en GLB, zegt hij, dat doet het vertrouwen in de Vlaamse liberalen constant afkalven.
Gerlache zegt dat de Vlaamse pers geobsedeerd is door GLB. Hij gebruikt zijn partij als instrument voor zijn persoonlijke ambitie.
Zo lang de MR het goed doet in de peilingen zal zijn partij hem dat toch niet kwalijk nemen? Op bijeenkomsten van de MR blijkt GLB op handen te worden gedragen…
Gerlache legt uit dat GLB met de MR de grootste Franstalige partij wil worden, en dat dat ook kan lukken. En dat hij dan zelf premier wil worden. Al moet hij er dan wel voor zorgen dat de Open Vld niet langer de premier kan leveren.
Wat zegt u nu? Een afkalvende Vld dient dus GLB?
Hoe moet de premier daarmee omgaan? Dat tast toch zijn positie aan?
KDG: Een premier moet daar boven staan. En Alexander De Croo doet dat ook.
Gelukkig is er Baert om het debat toch nog een beetje te sturen. De regering geeft op die manier de indruk een soort strafkamp te zijn van partijen die erin zitten omdat ze er niet uitkunnen, en waar bovendien de echte problemen – begroting, pensioenen, arbeidsmarkt – niet worden aangepakt.
KDG: Er zijn partijen die wél willen hervormen, maar er zijn er ook andere, met de PS op kop, die dat niet willen. En consensus heb je nodig. En deze regering was die van de laatste oplossing. Andere oplossingen waren er niet.
Wat zegt u nu? Wil dat zeggen dat we ons gewoonweg moeten neerleggen bij die blokkering?
Baert legt de vinger in de wonde. Het probleem zat er in van bij het begin. Als je wel afspraken maakt over het geld dat je gaat uitgeven, maar niet over waar dat geld vandaan moet komen, dan krijg je dit. De socialisten zitten in een zetel.
KDG: Daarover is geen akkoord gesloten omdat er geen akkoord te sluiten was. Maar er moest wel een regering zijn.
Wat zegt u nu? Er was wél een regering maar geen akkoord??
KDG: Anders was er een regering met PS en N-VA, en dat zou in de praktijk nóg slechter zijn geweest, met flink wat geld van Vlaanderen voor Wallonië.
Komt wat we nu meemaken niet op hetzelfde neer?
Heeft u geen spijt? KDG: Wat anders?
Mijn god!
Volgt dan een heel stuk over de begrotings saga. Voor de zoveelste keer blijkt dat Eva De Bleeker eigenlijk gelijk had. Maar, zegt alweer Baert, je kan als staatssecretaris de premier niet tegenspreken. Maar de premier had ook kunnen luisteren naar de staatssecretaris, en voorzichtig zijn. De indruk is nu ontstaan dat de regering de begroting niet ernstig neemt.
KDG: Het politiek akkoord was dat de verlaging van de btw niet zou worden verdergezet zonder akkoord over de accijnzen. De staatssecretaris moet dat respecteren.
Er zijn minstens vier partijen die zeggen dat de btw-verlaging hoe dan ook zal worden verdergezet.
KDG: Je kan ook geen twee begrotingen maken. Eén voor de Kamer en één voor Europa. Doe je dat wel, dan moet de premier reageren. En dus is het ontslag van de staatssecretaris logisch. Al wil ik daarmee niets zeggen over de bedoelingen van De Bleeker. Ik geef haar ook geen kritiek.
Maar heeft ze dan wel een fout gemaakt?
Baert speelt wel zijn rol. Het probleem is ook hier hetzelfde: wel beslissen over de uitgave, niet over de compensatie ervan. Normaal doe je de twee tegelijk.
KDG: Dat kan nu niet.
En dat is het dan? Jammer, maar helaas, zoiets?
Over de rol van Europa is De Gucht wel helder. Komen we voor 2024 weer met zo’n begroting af, dan is er een serieus probleem. Hoewel…
KDG: De Belgische begroting is wel niet simpel. Europa wil bijvoorbeeld een pensioenhervorming die minder geld kost. Alexander De Croo en de Open Vld zijn daar voor. Maar de PS is daar vierkant tegen. Zegt u me dan eens hoe je dat oplost?
Dat betekent dus dat de PS gewoon baas is? En daar legt u zich dan maar bij neer?
Melissa Depraetere van Vooruit zegt dat haar generatie dat zal moeten betalen. Bij de PS hoor je dat niet. Gerlache legt uit dat dat inderdaad het verschil is. PS en Vooruit zijn wezenlijk andere partijen. In die zin, zegt hij, is het begrip politieke familie een pure fictie.
Klopt dat, meneer De Gucht? En bewijst dat niet dat je binnen het Belgische kader de problemen niet meer opgelost krijgt?
Heeft Depraetere gelijk? Of kunnen we die gaten in de begroting wel aan?
Was een interessante vraag geweest voor De Gucht…
Maar Baert antwoordt. We geven geld uit dat er niet is, jaar na jaar. We hebben nu het grootste tekort van de unie. Andere landen hebben ook een tekort, maar ze maken dat kleiner. Bij ons gaan het tekort en de schuld toenemen.
KDG: Je moet kijken naar de tijdelijke uitgaven. En daarop besparen. Je kan geen eindeloze steun voor energie-uitgaven blijven geven.
Hoe lang wel?
KDG: Door de inflatie zal de schuld ook afnemen.
Weer Baert. De ontsporing heeft niet alleen te maken met de tijdelijke uitgaven. Er is ook een structureel probleem. En ja, de inflatie vermindert de schuld. Maar de inflatie verhoogt ook de rente op de staatsschuld. En daardoor gaat de schuld weer stijgen.
Ik kan me voorstellen dat De Gucht niet ontevreden naar huis is gegaan. Met een pluim voor de VRT: dat zijn mensen met wie je een Afspraak kan maken. Op Twitter merkten verschillende mensen op dat hij een heel mooi jasje aan had.
Siegfried Bracke
*
Zonder twijfel eentje met grote zakken ook. Waar de hele VRT-redactie in kan.
LICHT IRONNISCH BESLUIT ZONDER OVERHEIDES- INMENGING OF APEN POKKEN
*
Gewoon, in het vooruitzicht van de komende Verkiezingen – liever volgende week dan binnen 18 maanden – even 1302 in herinnering brengen.
Toen, na de Brugse Metten, de Leider der Franse bloedzuigernde Bezetters –denk aan Magniette of Bouchez als tegenvoeters van Jan Breydel en Pieter De Coninck - en zekere de Ch$atilon, er het loodje had bij neergelegd, werd er door de opstandelingen niet veel tijd meer verloren door te parlesdanten. Ze verzamelden met duizenden in elke stad en in elk dorp, hielden bijeenkomsten tussen pot en pint, zorgden in aller rhaast voor de nodige ‘Goeendags’ voor een vriendelijke verwelkoming van de Achtbare Bezoekers die al onderweg waren ommet bezems en stokken die sale Flamins voor eens e voor altijd het zwijgen op te leggen.
De rest is Geschiedenis, die enkele uren later in Rome de Paus in bezwimling deed vallen bij het vernemen van deze compleet uit de lucht gevallen nederlaag van Koning Flilps.
Reeds na een paar tientallen jaren – de Fransen haddeen hun lesje geleerd, zegevierde het Gezond Verstand. En vooral de Liefde tussen M chteld; de dochter van de Vlaamse Graaf en de jonge Hertog van Boirhgondië .Zo vomrden de Vlamingen, samen met de Bourgondiërs, een economische Unie die in de 14de en de 15de Eeuw gedurende 200 jaar van hun Verenigde Gouwen de rijkste landen ter wereld maakten. Tot de Habsburgers, onder Keizer Karel V, in Gent geboren, Keizer werd van Het Heilig Roomse Rijk, in wiens Rij de zon nooit meer onderging…
Ja Ja, wie zijn verleden niet kent, kent ook zijn Toekomst niet.
De laatste der Capetingers, Louis Capet, de rij-afsluiter van het Geslacht van Phikips de Schone uit 1302, verloor zojn kop in 1792 onder de giillotine. Robespiere was er toen al gepasseerd. Echt geen mooie voorutzichten voor Magniette en Bouchez….
*
Digithalys