dinsdag 11 juni 2019

5242

.
Het is voor mij hartversterkend telkens weer Vriend GUVAAL trouw op post te vinden. Iedere dag weer. Vooral met een heldere realistische reflex.
Een reflex waarvan vooral de jongeren nog veel kunnen leren…
Lees. Zo d’ouden zongen, zo piepen de jongen!!!!!!
Stratego
De regeringsvormingen worden een potje stratego. De uittredende Vlaamse deelregering met N-VA, CD&V en Open VLD zou aan bod kunnen blijven. De drie partijen hebben alle drie klop gekregen, maar hebben in Vlaanderen nog steeds een meerderheid. Reden daarvoor is dat na de vorige verkiezingen men de liberalen eigenlijk niet nodig had om een meerderheid te hebben, maar die wilden slechts meedoen als ze dat toen ook konden doen in de federale regering, waar men ze ook niet nodig had. Ook toen was er sprake van stratego. Door het gezamenlijke stemmenverlies heeft men ze nu wél nodig om een meerderheid te hebben. Daar komt nu nog bij dat zowel Crootje als Gwendolientje principieel weigeren samen te werken met het Vlaams Belang. Hetzelfde geldt voor CD&V, waar zowel ‘Markske’ Beke als ‘ons Hilde’ dat hebben verklaard. ‘Ons Hilde’ heeft er zelfs nog bij gezegd dat ze dan uit de politiek zou stappen. Een slechte verliezer, zeg maar, die het zowel in haar West-Vlaanderen als in haar eigen Torhout niet heeft kunnen waarmaken, net zoals vijf jaar eerder gebeurde met Marianne Thijssen, die toen ook door het partijbestuur over haar paard was getild. Komt daar nog bij dat Beke eindelijk ingezien lijkt te hebben dat hij er na negen jaar voorzitterschap niet veel meer van terecht heeft gebracht dan wat wollige slogans. De man zou op een volgend partijcongres geen kandidaat meer zijn om zichzelf op te volgen, iets wat waarschijnlijk ook het geval zal zijn met ‘den John’, voorzitter van de momenteel vijfde (!) partij in Vlaanderen. Ook Gwendolientje kreeg klop in de eigen streek, samen met Big Maggie, die tweederde minder voorkeurstemmen haalde dan bij de vorige verkiezing. Slechte tijden voor de ‘Doeners’.
   Heel de discussie over de samenstelling van de volgende regering wordt trouwens doorkruist door een voorstel van Di Pippo, die een federale regering wil samenstellen zonder de N-VA en het VB, dus zonder meerderheid in Vlaanderen. Daarvoor zouden Groen, CD&V, SP.a en Open VLD moeten meedoen. De groenen zijn daartoe in staat, maar als de traditionele partijen zouden toehapp*en, riskeren die de volgende keer de verkiezingsdrempel niet te halen. Zeker, mocht er ondertussen een Vlaamse deelregering zijn die de federale het vuur aan de schenen zou leggen. Het is trouwens de allereerste keer dat de zgn ‘Tripartite’, de drie traditionele partijen samen, geen meerderheid meer haalt.
Où sont les neiges d’antan?
*
Wie herinnert zich nog de profetische uitspraak van een leidende Franstalige politicus uit Over-Over Grootvaders tijd?
“La Belgique sera Latine, ou ne sera pas”.
Welnu, : c’est le moment.

*
Ook wijlen Léon Degrelle Zaliger, Waal en officieus adoptie-zoon van Adolf Hitler, wordt in het Zuiden des Lands met een mokerslag bevorderd tot TVG II, door RTBF weer uit de kast gehaald. Als onze held inderdaad erin zou slagen om het o zo politiek correcte cordon blijvend te doorbreken, wordt …. Le Tombeau du Géant in Bouillon een echt bedevaartsoord waar o.a. een serieuze kerkelijke aflaat kan verdiend worden door de Francofonie voor een ‘Heim ins Reich’ bij La Mère Patrie…
*



Donderdag 30 Mei 2019

Geen opmerkingen: