dinsdag 29 september 2020
26001 - HET DAGELIJKSE MORFGENKOFFIE ONTBIJT
260.1 - HET DAGELIJKSE MORFGENKOFFIE ONTBIJT
DINSDAG 29 SEPTEMBER 2020
DEEL 1
HIER ZULT U LEZEN
MENEER MAGNIKS IN PERSOON MOCHT VANDAAG OM KLOKSLAG 12UUR REEDS HET LICHT AANSTEKEN AAN DE OVERKANT VAN DE RUBICON. BEIDE HANDEN VOORUIT OM DE VAL TE VREKEN
Meer dan 20 jaar is
@openvld
aan de macht en wat hebben ze bereikt? Meer immigratie, meer straffeloosheid, meer belastingen, minder democratie, meer miljardentransfers naar Wallonië,... En de rode draad? Het is altijd nadelig voor Vlaanderen. Wie gelooft ze nog?
VLD= VLAANDEREN LATEN DOKKEN
*
*
VIVALDI HOUDT DEUR OP KIER VOOR KERNCENTRALES
©Photo News
Vandaag om 01:00
De Vivaldi-coalitie wil de kerncentrales tegen 2025 sluiten, maar ze houdt een slag om de arm. Als de bevoorradings-zekerheid in het gedrang komt, kunnen alsnog twee kerncentrales openblijven.
De federale regerings-onderhandelaars zijn het eens geraakt dat de Belgische kerncentrales tegen 2025 in principe allemaal moeten sluiten. Formateurs De Croo en Magnette houden vast aan de agenda van de volledige kernuitstap zoals die al in 2003 in een wet werd overeengekomen. Toch laten ze nog een laatste achterpoortje open voor de heikele nucleaire kwestie.
-Er ligt een nood-scenario klaar voor als de stroom-bevoorrading in het gedrang komt, blijkt uit de teksten die De Tijd kon inkijken. Als eind volgend jaar blijkt dat onvoldoende gascentrales gebouwd worden ter compensatie, kunnen alsnog twee kerncentrales openblijven. De (nog noet eens bestaande) regering kiest resoluut voor de herbevestiging van de kernuitstap’, klinkt het in de onderhandelings-nota. ‘De wettelijke kalender van de kernuitstap zal gerespecteerd worden, zoals voorzien.’
Maar de onderhandelaars stellen ook een belangrijke voorwaarde voor zo’n volledige kernuitstap. Als eind volgend jaar blijkt dat problemen zullen ontstaan voor de bevoorradings-zekerheid, zal de regering de wettelijke kalender alsnog aanpassen zodat twee kernreactoren, die twee gigawatt produceren, langer kunnen blijven draaien.
De wet op de kernuitstap zou dan ten laatste midden 2022 moeten worden aangepast zodat de uitbater Engie Electrabel nog het nodige in gereedheid kan brengen voor een levensduur-verlenging. Engie wil veel eerder duidelijkheid en gaf al aan dat het ten laatste eind dit jaar een beslissing nodig heeft.
" De regering verwacht eind november 2021 een finaal rapport waarin duidelijk moet worden of de kernuitstap de bevoorradingszekerheid en de elektriciteits-prijzen niet in het gedrang brengt. "
De ‘regering’ verwacht eind november 2021 een finaal rapport dat duidelijk moet maken of de bevoorradings-zekerheid en de elektriciteits-prijzen niet in het gedrang komen als de kerncentrales zoals gepland tegen 2025 sluiten. In het geval dat de kerncentrales dichtgaan, moeten meer nieuwe gas-centrales gebouwd worden. Om investeringen in nieuwe centrales aan te trekken is een subsidie-systeem in de maak, het zogenaamde CRM-steun-mechanisme. Die steun moet tegen oktober volgend jaar in een veiling worden toegewezen aan concrete projecten. Pas daarna, als duidelijk is hoeveel gascentrales gebouwd kunnen worden, wil de regering de knoop doorhakken over de toekomst van de kerncentrales.
Lager rendement voor hernieuwbare energie
Een studie van het Planbureau, besteld door preformateur Egbert Lachaert (Open VLD), vergelijkt het scenario van een volledige kernuitstap met het openhouden van twee reactoren. Uit die studie, die op tafel ligt in de regerings-onderhandelingen, blijkt dat twee centrales openhouden Electrabel een producenten-surplus oplevert van 850 miljoen euro per jaar. Het leidt ook tot een lichte daling van de elektriciteitsprijzen, waardoor het rendement van andere energiebronnen afneemt.
Door het openhouden van kerncentrales liggen de winsten voor producenten van windenergie en zonne-energie respectievelijk 34 miljoen en 10 miljoen euro lager, en is er 277 miljoen euro minder voor de uitbaters van gascentrales. Als twee kerncentrales openblijven, zal Electrabel een deel van het surplus moeten gebruiken om te investeren in een levensduur-verlenging en de regering wil ook minstens 40 miljoen euro nucleaire rente per jaar afromen. "De onderhandelaars zijn het er over eens dat het steun-mechanisme voor gascentrales de elektriciteitsfactuur van gezinnen en bedrijven niet duurder mag maken. "
Of Vivaldi kan vasthouden aan de kernuitstap zoals voorzien, zal vooral afhangen van hoeveel projecten voor nieuwe gascentrales opduiken en tegen welke kostprijs. Het steun-mechanisme om investeringen in nieuwe centrales aan te trekken staat na jaren nog altijd niet op punt. De bedoeling is de precieze voorwaarden tegen maart vast te leggen om in oktober steun toe te wijzen in een veiling.
De onderhandelaars zijn het er alvast over eens dat het steun-mechanisme voor gas-centrales de elektriciteits-factuur van gezinnen - fors gestegen tijdens de vorige legislatuur - en bedrijven niet duurder mag maken. Ze verwachten dat het steun-mechanisme 70 tot 348 miljoen euro per jaar kost in het geval van de volledige kernuitstap. Dat bedrag zal gecompenseerd worden met geld uit de begroting, zodat de energiefactuur niet toeneemt. Een extra moeilijkheid is dat de Europese Commissie grote vraagtekens plaatst bij het Belgische steun-mechanisme. De Commissie moet nog oordelen of het niet gaat om ongeoorloofde staatssteun. Ze maakte vorige week bekend dat ze een diepgaand onderzoek opstart omdat België de noodzaak van het steunmechanisme onvoldoende heeft aangetoond. Die Europese procedure kan tot 18 maanden in beslag nemen, waardoor alles op de helling zou komen. Het wordt dan te laat om nog tegen 2025 gascentrales vergund en gebouwd te krijgen.
Het ziet ernaar uit dat Vivaldi onverstoord door wil gaan met de organisatie van de veiling, in de hoop dat de Europese Commissie geen fundamentele bezwaren meer opwerpt. Als gaandeweg nog het roer wordt omgegooid en er blijven toch twee kerncentrales open, dan voorziet de regering in een financiële compensatie voor investeerders die een steundossier voor de bouw van gascentrales hadden ingediend
Tobe Steel Wim Van de Velden Dieter Dujardin
FORMATIE GAAT OPNIEUW RICHTING FINISH
Co-formateur Paul Magnette rekent op een akkoord 'vanavond of vannacht', zei hij dinsdagochtend bij het binnen gaan van het Egmontpaleis. ©Photo News
Vandaag om 09:17
De liberalen, socialisten, groenen en CD&V zitten sinds negen uur weer bijeen om het regeer-akkoord in de laatste plooi te leggen. De cruciale vragen gaan over de centen en wie premier wordt.
Nadat het maandagavond dan toch niet gelukt is de finish te bereiken, zitten de onderhandelaars van Open VLD en de MR, de sp.a en de PS, Groen en Ecolo en CD&V sinds 9 uur weer bijeen.Sommige knopen zijn al doorgehakt. Zo dooft de fiscale amnestie uit en wordt in 2021 definitief beslist of de kerncentrales dicht kunnen zonder de energiefactuur duurder te maken en zonder dat het licht uitgaat.
Het asiel- en migratiebeleid maakt geen breuk met dat van de regering-Michel, al dringen de groenen aan dat een 'vriendelijker gezicht' wordt getoond. Zo zullen gezinnen met kinderen en personen met een hoge kans op erkenning bij voorkeur in kleinschalige opvang worden opgenomen en wordt vastgelegd dat minderjarigen niet mogen worden opgesloten in gesloten centra.
-
De voorbije dagen ging ook veel tijd naar de discussie over een volgende staats-hervorming: nog deze legislatuur zou er met bevoegdheden in de zorg worden ‘geschoven’. Twee vicepremiers zullen zich in aanloop naar 2024 met het institutionele bezighouden.
Bart Haeck Wim Van de Velden Jasper D'hoore Dieter Dujardin
*
*
DROL VAN DE VADERLANDSCHE BROL
Als van ouds, zit het venijn altijd in het staartje. Het beursstijden van de gewone Burger.
*
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten