vrijdag 27 november 2020

500425 - VERLEDEN VAN HEILIGEN EN HELDEN, VAN ADEL EN MOED

 

.

500425 - VERLEDEN VAN HEILIGEN EN HELDEN, VAN ADEL EN MOED

VRIJDAG 27 NOVEMBER 2020

INHOUD

IN WEERWIL VAN DE FRNCOFIELE AFROMERIJ KLIMT ONZE VLAAMSE NATIE UIT HET DAL EN LA  AT ZE SYMBOLISCH IN ELKE LUS - MET DE VOETEN OMHOOG - ‘N JUDAS HANGEN..

KAREL VERTOMMEN

Karel Jozef Vertommen (Kontich, 25 januari 1907 – Antwerpen, 27 juli 1991) was een Vlaams schrijver, dichter, vertaler, bloemlezer van middeleeuwse balladen en liederen en beroepshalve leraar.

Levensloop

Vertommen volgde aanvankelijk een priesteropleiding, die hij niet beëindigde. In 1931 begon hij aan de Katholieke Universiteit Leuven studies Germaanse filologie en promoveerde tot licentiaat in 1935. Zijn licentiaatsthesis behandelde het thema Gemeenschapskunst en het programmatisch streven der naoorlogse katholieke Jongeren. Hij werd leraar aan het atheneum in Chimay (1936-1939). In 1940-1943 was hij leraar in Antwerpen.

Hij was redactielid van Volk (1935-1941), een Vlaamsgezind en katholiek tijdschrift, waar hij onder de andere redactieleden ontmoette: Filip de Pillecyn, Ernest van der Hallen, Anton van de Velde, Dirk Vansina, Victor Leemans en Ferdinand Vercnocke. Vertommen nam de rubriek 'Dietsche dichtkunst' over van Dirk Vansina en in 1937 volgde hij Van der Hallen op als redactiesecretaris. In november 1940 werd tot een fusie beslist met het tijdschrift Dietbrand, maar in 1941 verdween het tijdschrift, nadat de Duitse bezetter besliste dat er nog slechts één cultureel tijdschrift zou worden toegelaten, geleid door de Duitse Propagandastaffel. Volk besloot hieraan niet mee te werken.

In 1943 werd hij lid van de door Bert Peleman opgerichte Kunstenaarsgroep De Meyvisch. Beroepshalve werd hij cultureel diensthoofd bij de Nationale Landbouw- en Voedingscorporatie en redacteur van zijn maandblad Volk en Bodem.

Vanaf de Bevrijding in 1944 was hij actief betrokken bij De barmhartige Samaritaan, een groep rond pater Stracke, die zich inspande om noden te lenigen bij gezinnen die de gevolgen van de collaboratie ondervonden.

Van 1948 tot 1952 was hij redactiesecretaris van De Vlaamse Linie en trad ook in 1953 toe tot de redactie van De Tafelronde waar hij Paul de Vree, Ivo Michiels en Frank Liedel ontmoette. Toen hij zich niet kon vinden in de experimentele inzichten van de redactie, verliet hij het tijdschrift en werd medestichter en redacteur van Jong-Kultuurleven (1955-1960).

 

Van 1952 tot 1963 was hij leraar aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen.

Karel Vertommen ligt begraven op de begraafplaats van Berchem (perk 25-Ab) te Antwerpen.

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

het financiële éénrichtingsverkeer

Ik had het er al over in mijn blog van 15 dezer: de effectentaks. Zoals ik toen schreef gaat het om een zoveelste nieuwe transfer van Vlaanderen naar Wallonië en dat wordt nu bevestigd in het decembernummer van ‘Grondvest’, het maandblad van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Niets nieuw onder de zon dus, wel een duidelijkere uitleg over wat transfers in werkelijkheid in dit land betekenen.

 

   Transfers hebben tot gevolg dat gewesten en/of gemeenschappen een beleid voeren met middelen die eigenlijk hun financiële draagkracht overstijgen. M.a.w. die boven hun stand leven, maar de meerkosten door anderen laten betalen. Tot nu toe gebeurden de meeste transfers in België van Noord naar Zuid in het kader van de Sociale Zekerheid, maar Paarsgroen+ heeft dat uitgebreid van particulieren en rechtspersonen naar de gewesten, gemeenschappen, gemeenten en instellingen. Wallonië en Brussel hebben daar weinig last van, want zij hebben steeds geld tekort. Vlaanderen, dat – voorlopig – altijd wel goed geboerd heeft, dreigt nu de dupe te worden van het steeds stijgende begrotingstekort van de federale overheid. De belasting mag dan officieel werken voor het hele Belgische, grondgebied, in werkelijkheid zal de taks alleen die mensen treffen die harder werken en er economisch iets beter voor staan, grotendeels dus de Vlamingen.

 

   Met dank aan Paarsgroen+ en in het bijzonder aan de Vlaamse partijen die aan die uitverkoop meedoen. Welke partij was het weer die in het Paarsgroene regeerakkoord liet zetten dat de belastingen niet verhoogd zouden worden?

*


SOUDAL STOOMT DOOR NAAR MILJARDENSTATUS

Soudal, de groep rond Vic Swerts, neemt in de Arabische Emiraten sector-genoot Al Muqarram over voor naar schatting 50 miljoen euro. ©Frank Toussaint

De Turnhoutse siliconen groep rond selfmade ondernemer Vic Swerts doet de grootste overname in haar bestaan.

Soudal neemt in de Arabische Emiraten de sector-genoot Al Muqarram over. Dat familiebedrijf is met een omzet van 30 miljoen euro geen gigant. Toch legt Soudal er een stevig bedrag van naar schatting 50 miljoen euro voor op tafel.

CEO Dirk Coorevits is blij met de aanwinst. Door de deal krijgt Soudal met zijn chemische bouwproducten toegang tot de lucratieve en exploderende bouwmarkt in het Midden-Oosten. Die was tot nu grotendeels een blinde vlek in het siliconen imperium. ‘We verkochten er al, zij het beperkt via een klein kantoor in Dubai. Al Muqarram geeft ons niet alleen toegang tot de regio rond de Perzische Golf, maar ook tot Oost-Afrika, India en Pakistan. Door er ook te produceren vermijden we dure invoertarieven in de Arabische regio en hebben we toegang tot goedkopere grondstoffen uit de petrochemische sector daar.’

Tom Michielsen

CORONA & CENSUUR  VRIJE COMMENTAAR

W     t hebben we hierboven geleerd dat we nog niet wisten?

Het kan altijd nog erger, dat zou de eerste vastelling moeten zijn. Méér beurzen-snijderij; het Vlaamse durf-kapitaal dat nu zelfs durft et de Saoudi’is te onderhandelen, en Rechters die maar blijven krom psreken.

Waarlijk, hoe progressiever, hoe avontuurlijker. Maar als dit de veilige weg voor de toekomst?

Who cares?

Want, als we dood zijn groeit er gras op onze buik. Of niet soms?

Digitalia




Geen opmerkingen: