maandag 29 september 2008

WOESTINTOCHT OM EERLIJK NIEUWS

WOESTIJNTOCHT OM EERLIJK NIEUWS

Ooit heb ik een (klein) boompje opgezet met Luc Van Balberghe van AN (Achter het Nieuws) over de mogelijkheid om een effen-af uitgesproken rechts dagblad uit te geven, om zo meteen alle links gelul het nakijken te geven.
Mijn idee was: laten we 1.000 mensen bijeenbrengen, die willen investeren (tissen € 100 en 2.500) en we zien wel. Desnoods nemen we een noodlijdende titel over, om van meet af aan te beschikken over de gehele infrastructuur. Mijn gesprekspartner vond de idee wel goed, maar onuitvoerbaar. Wegens teveel rompslomp, teveel sabotage en een te groot risico. Zie Freddy Van Gaever, enz.
Precies alsof er geen 1.000 maar 10.000 mensen zouden gevonden worden, waartussen exemplaren die een mooie spaarcent wilden inleggen voor de goede zaak. Het kost ons nu toch ook?! Voor minstens 1.000.000 mensen om voor nog eens 100 jaar, om onder de linkse knoet te leven, kost het veel meer!
Als ik daaraan begin te denken, draaien de radertjes in mijn verstand lijk zot. Dat is anders ook zo, maar nu dreigen ze warm te lopen! Maar ja, 2.000 jaar gelden werd het ook al eens gezegd door Iemand: dat de kinderen van de duisternis veel handiger zijn dan de kinderen van het licht….Vandaar dat ik hieronder opnieuw Luc Van Balberghe citeer in www.vrijvanzegel.net , om te besluiten met de oproep van Bruno Valkeniers, die wij van op onze bescheiden kleine plaats, dagelijks met honderden zouden moeten herhalen: ga zelf op zoek in de dorre woestijn naar water. Weiger de brakke verhalen van de volksmisleiders. Ga zelf op zoek naar eerlijk nieuws! We lezen allemaal (meestal) vreemde talen; bezoek de sites van de Franse media, de Engelse, de Duitse, de Amerikaanse. Na korte tijd zult U Uw favorieten gevonden hebben, waaronder zekerlijk die in de eigen Nederlanden. Zeg Uw abonnementen op (zelfs Allemaal) en koop geen bocht meer, noch dag- noch weekbladen. Het zal U veel geld besparen. Als U daarenboven nog de weg vindt naar computer-TV, bespaart U daarenboven ook nog eens veel tijd!
Pot die besparingen op en hou ze zorgvuldig bij! Vroeg of laat komt iemand in mijn plaats met mijn idee: een Vrije Pers!

Predikers in de woestijn

De cijfers verrassen me niet, want meer dan 10 jaar geleden zagen ze er ook al zo uit. Bovendien bevestigen mij elke dag de krant, radio en tv, dat ze haast niet gewijzigen.

Toch is het goed dat er af en toe nog eens een wetenschappelijke ‘meting’ gebeurt. Perceptie kan immers verraderlijk zijn, het is meestal de voedstermoeder van de gedachte, terwijl alleen meten weten is.

Het Center for Journalism Studies van de UGent, het Centrum voor Journalistieke Studie dus!, heeft in samenwerking met de Vlaamse Vereniging van Journalisten opnieuw gepeild naar het kiesgedrag in juni vorig jaar, van ons ‘journaille’. 682 journalisten namen daaraan deel.

De uitkomst, staat deze maand in De Journalist, het ledenblad van de VVJ.

De deelnemers stemden als volgt:
Spa.-Spirit: 34%
Groen! 20%
Open VLD 20%
CD&V-N-VA 18%
LDD 2%
VB 1%
Andere 6%

Samengevat komt dit er dus op neer dat ongeveer 75% van de deelnemende journalisten gestemd heeft voor linkse tot extreemlinkse partijen. Dit staat in schril contrast met de verkiezingsuitslag. Meer dan drievierden van de kiezers koos voor centrumrechts over rechts tot extreemrechts. Net het tegenovergestelde, dus.
Deze vaststelling vraagt geen commentaar. Alle mensen zijn vrij om in de anonimiteit van het stemhoekje risicoloos voor hun gedacht uit te komen. Ook journalisten.

En nu de laatste alinea van Bruno Valkeniers, over hetzelfde onderwerp.
De vraag stellen, is ze beantwoorden. De media in dit land zijn zo eenzijdig, dat het door links zo verfoeide mediamonopolie van Berlusconi in Italië erbij in het niets verzinkt. Er is echter één hoopgevend teken: steeds meer mensen gaan via het internet zelf actief op zoek naar informatie. Doen, mensen, doen: ga de linkse journalisten voorbij en oordeel zelf!

Geen opmerkingen: