maandag 29 april 2013

1360 - ALS HET VOLK SLIMMER IS DAN DE LEIDERS


 

***

Maandag 29 april

Zon 6u20-21u01

H Catherina van Siëna, patrones van Italië en de lakenhandelaars. Co-patrones van Europa.

Sint-Katarina draagt de roem van de boomgaard in de bloem

.

Kerkpilaren en andere Heiligen hebben zowat hun tijd gehad. Enfin. Tijdelijk toch. Het doet me denken aan dat stoffig porseleinen Lievevrouwbeeldje van ons Ma, dat ze ooit had laten instelleren in een kapelletje van 30cm hoog, boven de voordeur. De Pastoor was het komen ‘wijden’ en heel het gebuurt kwam in de Meimaand daar bijeen om te bidden voor de vrede. De kleuren zijn verbleekt, het gouden kroontje is vaal geworden. Maar toen het huis verkocht en leeggemaakt werd, kwam het samen met een hoop andere rommel die niemand wilde, mee met mij. Nu denken de mensen die het hier zien, dat het uit godsvrucht een plaatsje gekregen heeft in ons huis. Tja, Sint Franciscus die hier ooi in de geburen predikte voor de vogeltjes, is onze grote Maat en waarom zou die geen beetje gezelschap mogen hebben aan de Moeder Gods?

*

Ziezo, een beetje in de stemming? Misschien tijd nu om over het jonge meisje Catharina van Siena op Wikipedia te lezen, die gezegend met een scherp verstand en een nog scherpere tong, in haar tijd Keizers, Koningen en Pausen niet alleen rond haar vinger draaide, maar hen ook nog voordeed hoe die zich dienden te gedragen.

Zeg dus niet te gauw, ’t is weer een vrouw, als er ergens een modern mirakel gebeurt. Waarom ik daarbij ongewild bij Pen & Pas aan de arm van Geert Wilders uitkom, staat in de sterren geschreven. De terugkeer van de Pausen van Avignon naar Rome stond toendertijd ook niet in het scenario, en toch veranderede het de loop der geschiedenis.

.

1360 - ALS HET VOLK SLIMMER IS DAN DE LEIDERS

°°°

 

°°°

Over de voetbal, verkeersperikelen en over de toevloed van Franse werkkrachten aan de afrit E17 Waregem. Voor mij als Zuid West Vlaming is het al langer een streling voor het oog, zij het een streling met gemengde gevoelens tot gevolg Net alsof men een mooie vrouw ontmoet, maar dat die bij nader toezien een verlopen zwarte heks in boerka blijkt te zijn.
Brutaal, zegt U? Eb gelijk heeft U!!!!
 Waregem. Werkdag tussen 7u30 en 7u45. Afrit E17. Het verkeer stokt en valt stil. De Heren van de Vlaamse wegenbouw hebben bovenaan waar het snelweg-verkeer moet inschuiven in het gewoon verkeer, niet zoals in de Limburg, ronde punten gepland, maar een serie verkeerslichten die nooit op elkaar afgestemd geraken. Aanschuiven. Bijna van in Deerlijk, richting Deinze. Allemaal Franse nummerplaten, met ‘58’, le Nord. Veel getaande gezichten. Onderweg om op tijd op het werk te zijn….Le patron n’est pas facile, tu sais!
Kort voor 8 uur is de afrit vrij voor het gewone verkeer en voor de laatkomers….
Die mensen, meestal met 4 in een auto,  hebben maximum 40 Km gereden, aan de grens is niemand moeten stoppen….Zij weten : goed loon voor goed werk. Mais pas de cartottentrekkers, hein!? En dat bidden op de werkvloer och men went aan alles.
Dottgnies, Moeskroen, Waasten, enz, vroeger allemaal Vlaamse Gemeenten, zijn ondertussen grondig ‘verwaalst’ en de bevolking, tot ver over Doornik en Mons, vertikt het, om aan hun achterdeur, in de Vlaanderens te komen hun rood verdienen. T’est fou, non?! Op dat uur slapen zij nog, want de cafés zijn laat open gebleven, en die slapen dus ook lang uit. De dagen duren lang en iedereen is het al lang voorbij aan ‘werken’ nog maar te denken. Hoe ze de dag doorbrengen mag Joost weten, maar het is pas tegen de avond dat hun dag begint.. Dan gaan ze luisteren naar de Voorman van het  syndicaat in het Mauson Communal, die afgeeft over het Patronaat…
U gelooft mij niet? De werkgevers smeken om volk, zij leggen bussen in om ze op te halen, de lonen zijn hoger dan in Frankrijk?? Tot dat, moegetergd, de een na de andere de deuren sluit.
JaJa, het beleid van Di Jeanetto is een zegen….Hollande kan het ook mooi zeggen, zo, dat van het geld halen waar het zit. Maar de werkende mens  weet dat er brood op de plank moet komen en dat het geld niet aan de bomen groeit.

°°°

Ter zake :

Franse grensarbeiders blijven komen

*

De invoering van het grensarbeidersstatuut remt de Fransen niet af om te komen werken in België. Dit blijkt uit een studie van Eureschannel.

Volgens de nieuwe regeling op grensarbeid genieten Fransen niet langer van een fiscaal voordelig statuut, maar de hogere lonen in België blijven aantrekkelijk genoeg om de fiscale neutraliteit te compenseren.

In de praktijk werken vijf tot zes maal meer Fransen in België dan omgekeerd. Volgens de laatst gepubliceerde cijfers van het Riziv werkten in juni 2012 meer dan 36.800 Fransen in België tegenover 6700 Belgen in Frankrijk.

De nieuwe regeling voor grensarbeiders geldt sinds 1 januari 2012. Fransen die voor die datum al in België werkten, blijven in principe genieten van een fiscaal voordeel, en dat tot in 2034. De regelgeving geldt dus alleen voor nieuwkomers.

Voka voerde promotie om de Franse arbeiders te blijven lokken met de campagne ‘Vous êtes les bienvenus’. Ook de hoge werkloosheidscijfers in Noord-Frankrijk bieden een verklaring. (KC)

°°°

Die verkeers-situati in Waregem aan de E17 over van zeer recente datum. Eerst was er de Ring, die eindigde pal boven de brug van de autostrade. Eerst heeft men, op de ring, net voor de brug, verkeerslichten geplaatst ten gerieve van ander buurtverkeer. Hadden die maar gesynchroniseerd geweest met hun collega’s die 20 meter eerder ander buurt-verkeer dienden te regelen. Maar helaas! Toen rees na korte tijd het lumineuze idee om het verkeer van de snelweg eveneens te kalibreren door middel van 1 verkeerslicht voor de oprti, en1 verkeerslicht voor de afrit.
En het is gelukt : het verkeer zit niet meer in de war : het staat stil….
Wij zijn géén deskundigenter zake, maar één rond punt op de Ring, een paar meter voorbij de brug over de autostrade, had alles opgelost, zonder 1 verkeerslicht. Daar is er plaats voor 5 voetbalvelden. Ieder voertuig had hoogstens 150 meter moeten omrijden, om vlot deze ‘verkeerswisselaar’ te wisselen….daar waar er nu, op die afstand 5 verkeerslichten staan
*
Wedden dat de Diensten van ’t Crevitske, ‘t Ministerske van Verkeer & Waterstaat,  niet eens weet, dat er in Waregem een afrit is van de E17…..Maar dat zal nu misschien gaan beteren, nu de boerkes van den EsseVee Zulte-Waregem in Hoogste Klasse kampioen speelt, en al die Hoge Heren en nog Hoger Madammen dat woud van altijd rode lichten moet overleven….

°°°



°°°

 

Geen opmerkingen: