dinsdag 31 mei 2016

3417

*
*
*
*
De aanzittenden bij de historische crisis-vergadering in Lissabon, waar Christoffel Columbus zijn ei rechtstaand op tafel sloeg, stonden ook voor het feit: was de gebroken schaal nu een goed signaal, of een verkeerd signaal. Want: draaien of keren, dat ei was er wel geweest. En er stond hen niets anders te doen, dan Amerika te ontdekken.
Terzake gaat het deze keer wel niet om de gebroken eierschalen of om de ontdekking van weer eens een Nieuw Werelddeel, maar om de break even van een pokerspel.
Niet ‘La Belgique sera Latine ou ne sera pas’, maar ’t Belziekse zal Rood zijn? Rood of geen brood. En zie: ’t Rood is nu ook al gebarsten. De Elite van de drie ‘deelgemeenschappen’ rolt al vechten over de straatstenen…
Deze keer zou wel eens de goede keer kunnen zijn.
*
*
GEPLUKT BIJ
*
*
   Er is geenszins een afspraak gemaakt om een algemene staking te houden tot de finish. We moeten eens samenzitten om te zien wat er aan de hand is."
   Guido Rasschaert, algemeen secretaris Vlaamse ACOD
De Franstaligen keurden tijdens een congres een oproep tot staking goed. De sectoren kunnen er zelfs voor kiezen ook na die dag nog verder te staken. De Vlaamse afdeling van de socialistische overheidsvakbond ACOD reageerde ontstemd op het initiatief van de Franstalige vleugel om op te roepen tot een algemene staking vanaf 31 mei in de overheidssector.
"Dit is een solo-initiatief. ACOD heeft in geen geval opgeroepen tot een staking", zegt Guido Rasschaert, algemeen secretaris van de Vlaamse ACOD.

"Zonder voorafgaand overleg"
"Deze motie is er gekomen zonder voorafgaand overleg met ons", zegt Rasschaert. "Er is geenszins een afspraak gemaakt om een algemene staking te houden tot de finish. We moeten eens samenzitten om te zien wat er aan de hand is." In een persbericht bevestigen de Vlamingen dat nog eens: in Gent zal een actie plaatsvinden ter ondersteuning van de openbare diensten en alle leden en militanten die daaraan deelnemen, worden gedekt door een stakingsaanzegging. "Het gaat evenwel niet om een algemene staking", klinkt het.

Michel Meyer, nationaal voorzitter van ACOD, bevestigt de verschillende strategieën en legt uit dat in Wallonië de wil om te staken groter was. "In Wallonië heerst een ander politiek klimaat dan in Vlaanderen", zegt hij. "We wilden iets doen op de 31ste. Maar als de treinen al niet rijden, is een betoging moeilijk." Meyer zegt dat beslist is tot een staking op, maar niet vanaf 31 mei. Al voegt hij er meteen aan toe dat sectoren de mogelijkheid krijgen om hun staking voort te zetten als ze dat willen./ * -
*
*
Op deze blog voortaan een nieuw fenomeen. De inspiratie-tekst wordt maar opgeslagen bij uittreksels.
Reden? Tijd = geld.
Er moet inderdaad reserve opgebouwd worden voor de tijd dat de Nieuwe Wereld Leiders hun intrede maken: Trump voor de States, Marine La Plume voor het Frankrijk van La Pucelle d’Orléans, Geert Wilders, en verder alle sterke mannen van het Herrezen Europa.
’t Vogelkoppeke wordt afgevoerd naar de mesthoop der Geschiedenis.
*

(Get) Digitalia
*
*

Geen opmerkingen: