maandag 7 februari 2022

500845 – VROEGER KWAM MEN MET HOED IN DE HAND DOOR HET GANSE LAND. SINS ON SMAATJE IS DAT MET DE PE?IS IN DE AHND….

 

.

MAANDAG 7 FEBRUARI 2022

*

500845 – VROEGER KWAM MEN MET HOED IN DE HAND DOOR HET GANSE LAND. SINS ON SMAATJE IS DAT MET DE PE?IS IN DE AHND….

*

I N H O U D

Laat op de avond op KLARA in extremis nog vernomen dat er in de Praatbnarak luid kabaal is bij de Vivaldi Geniën die langs geen kanten og een uitweg zien…

Hoe luidt dat spreekwoord ook al weer van die kruik; die net zo lang te water gaat tot ze breekt?

**

Na de schandelijke aftoccht van Blauwe Lepe Sjarel naar de bloedrode vetpotten van de EUSSR, nadat die ons land via het Pact van Mararakesh aan de Islammerij had verkocht, is die als ‘Regeringshoofd’ zo maar al minstens door 3 à 4 flut-opvolgens vervangen, waarvan Crootje, de Porno Prins de voorlopig laatste is.

In ieder normaal land hadden er VERTKIZINGEN moeten zijn, waar BDW namelijk net naast heet gegrepen. Want de verlizers vormden in aller haast achter onze rug met een half dozijn rest-partijtes een anti-Vlaamse ‘Nationale’ Regering.

Gebaseerd op list en bedrog en dat blijft, dank zij de verzinsel rond een opgeklopte ‘pandemie’ maar voortduren.

 

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

BLAUW VUUR

**

Mijnheer Lachaert voelt zich niet gelukkig. Het tegenovergestelde zou een mirakel zijn. Het gros van de stommiteiten die er nu in onze politiek plaatsvinden, zijn nl het gevolg van zijn woordbreuk na de voorzittersverkiezingen bij Open VLD. Zijn tegenkandidaat, Gwendolientje, wou een paarsgroene federale regering, (waarin zij waarschijnlijk premier was geworden), Lachaert koos voor een paarsgele met de N-VA. Toen hij het voorzitterschap haalde, brak Lachaert zijn woord t.o.v. zijn kiezers, de diepblauwe achterban en nam hij het plan van Gwendolientje over, met als enig verschil dat niet Gwendolientje, maar Crootje – die hem gesteund had – het premierschap zou krijgen.

 

Met de N-VA erbij, of men dat nu goed vindt of niet, zou er in elk geval een eerder centrumrechtse federale regering gevormd zijn, zou die ook in Vlaanderen een meerderheid hebben gehad en zouden de meerderheidspartijen van de Vlaamse regering alle drie ook in de federale regering gezeten hebben, wat heel wat zaken een stuk eenvoudiger had kunnen maken, De Vlaamse regering van Pasbon loopt nu achter de feiten aan en van een echte oppositie in Vlaanderen is er geen sprake als Open VLD en CD&V niet akkoord gaan.

Dit alles met dank aan Lachaert, die dacht het voorbeeld van zijn idool Verhofstadt te moeten volgen, die destijds met zijn burgermanifesten zijn eigen kiezers ook wat had wijsgemaakt. De ‘Blauw Vuur’ - campagne, waarmee Lachaert nu uitpakt zal hoogstens wat smeulende as zijn.

'ONZICHTBARE' SCHOLZ START DIPLOMATIEKE KRACHTTOER ROND OEKRAÏNE-CRISIS

**

Sinds de Oekraïne-crisis wordt Scholz verweten 'onzichtbaar en onhoorbaar' te zijn. Maandag gaat hij voor het eerst op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden. ©AFP

Vandaag om 09:11

*

In een poging om zijn geloofwaardigheid op te krikken, trekt de 'onzichtbare' Duitse bondskanselier Olaf Scholz vandaag naar Washington. Later volgen Kiev en Moskou. Ook is hij nu bereid extra troepen naar de Baltische staten te sturen.

'Wo ist Olaf Scholz?' In het licht van de Oekraïne-crisis, vragen Duitse media zich alsmaar luider af waar hun nieuwe bondskanselier is.

Nadat hij in december het roer overnam van Angela Merkel, krijgt Scholz bakken kritiek over een gebrek aan leiderschap in een van de grootste veiligheidsdreigingen in Europa sinds het einde van de Koude Oorlog.

Macron naar Moskou

De Franse president Emmanuel Macron reist maandag naar Moskou om de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten. Voor zijn vertrek telefoneerde hij zondag veertig minuten met de Amerikaanse president Joe Biden en stemde hij ook de violen met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Frankrijk zit dit voorjaar de vergaderingen van vakministers van de EU voor, al wordt dat leiderschap de facto onderbroken door de Franse presidentsverkiezingen in april.

Ook internationaal zijn de sneren er niet naast. 'Vroeger kwam Merkel met de sleutel om het probleem op te lossen', zei Turks president Recep Tayyip Erdogan vrijdag fijntjes na een bezoek aan Kiev. 'Zo'n leider is er op dit moment niet.'

"Maandag reist Scholz naar het Witte Huis, donderdag volgen de Baltische staten, op Valentijnsdag gaat hij naar Kiev en reist daarna door daar Moskou. "

In een poging om zijn geloofwaardigheid en zichtbaarheid op te krikken, snijdt Scholz vanaf morgen een heuse diplomatieke krachttoer aan.

Sarah Lamote Kurt Vansteeland

PRIKPLICHT

©BelgaImage / Nicolas Maeterlinck

*

Hoed u voor de dwangstaat van ‘mateke’ Rousseau

Column - 07/02/2022

*

‘Laat ongevaccineerden nergens meer binnen’ en ‘beloon solidariteit met vrijheid’, schreef Vooruit-voorzitter Rousseau in een opiniestuk. Ongevaccineerden de toegang ontzeggen tot het publieke leven, desnoods manu militari? Vrijheid als gunst? Als beloning?

Ternauwernood ontkwam ik aan een verslikkingsdood in mijn dubbele ochtendespresso. Hadden we dan toch geen afscheid genomen van zulke regimes? De socialistische dwangstaat, gekenmerkt door een ongebreideld geloof in de maakbare mens en de maakbare samenleving, is back, bitches.

Nulla poena sine lege

Een norm die, om de vrijheid en solidariteit te vrijwaren, vraagt om de vrijheid op te geven is net zo tegenstrijdig als een prostituee die spreekt over de hoofse liefde. Door vrijheid voor te stellen als wortel keert Rousseau, nochtans een jurist, immers de zaken om. Advocaat Jan De Groote omschreef het zo: ‘De normale toestand van een maatschappij is dat alles is toegelaten, behalve wat is verboden. Een noodtoestand draait dat om: je mag alleen doen wat mag van de overheid.’

de corona uitzonderingstoestand als progressieve natte droom

De prikplicht-usurpatoren willen dus de facto een permanente noodtoestand uitroepen. In het essay Epidemie als politiek – waar ik eerder al over schreef – heeft de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben het over de corona uitzonderingstoestand als progressieve natte droom waarbij een politieke macht actief ons leven wil vormgeven. Ik begrijp deze beleidsmatige Pavlovreflex, maar regelgeving dient altijd te voldoen aan de criteria van doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid.

Toegangsticket

Politici lopen weleens met Orwells 1984 onder de arm, maar hebben ze het ook onder de knie? ‘De mogelijkheden van de tirannie zijn onbegrensd en de vrijheid van de mens is kwetsbaar’, weet de filosoof Alain Finkielkraut. Zijn wij vrije burgers met rechten en plichten of zijn we de onderdanen van een omnipotente bewegingsvoorzitter? Politiek journaliste Isolde Van den Eynde ontwaarde een heuse Sinterklaas in de Vooruit-voorman. Dat socialisten graag Sinterklaas spelen – en cadeaus uitdelen met de vruchten van andermans werk – is niet nieuw. Maar deze ‘beloningsstrategie’ is toch van een heel andere orde.

De prikplicht-populisten willen botweg de coronapas institutionaliseren als toegangsticket voor het publieke leven en de maatschappelijke ontplooiing. Pasmunt voor deze vrijheid: uw lichamelijke integriteit en zelfbeschikking. Nochtans adviseerde het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek om het CST niet als verkapte prikplicht te hanteren. In het oude Rome betekende sui iuris dat iemand vrijgesteld was aan de potestas van een ander en dus het recht genoot van vrijheid als zelfbeschikking. Vandaag gaan er stemmen op om dit recht te vervangen door een gunst.

Terra incognita

Rousseau ontbreekt het kennelijk aan voorzichtigheid, rechtvaardigheid, moed en gematigdheid. Aristoteliaanse deugden die iedere leider zou moeten incarneren. Tijdens de eerste Kamer-hoorzittingen verwoorde neurobiologe Schoofs (KUL) mijn prudentia als volgt: ‘De huidige vaccins beschermen wel tegen ernstige ziekte en hospitalisatie, maar zijn niet geschikt om transmissie van een infectie te verhinderen. Is een vaccinatieplicht dan wel aan de orde, zeker nu een meer besmettelijke, maar minder gevaarlijke variant circuleert?’ Nagels met koppen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) zien boosteren tot in de oneindigheid alvast niet zitten

Kan je een sub-optimaal vaccin, met onzekerheden over de werkzaamheid, de beschermingsduur en de transmissie, verplichten? En wat met mogelijke neven effecten? Gaat het dan enkel om de basisvaccinatie of ook om de booster en alle afgeleiden? En vanaf welke leeftijd geldt die verplichting dan? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) zien boosteren tot in de oneindigheid alvast niet zitten. Met het invoeren van een – verkapte – prikplicht lonkt de horizon niet. Zoals wel vaker lopen ook hier de grote verwachtingen spaak op het realiteitsbeginsel.

Democratie

Het vertrouwen in de overheid staat op een historisch dieptepunt. Peilingen geven aan dat meer dan één op de drie Belgen zelfs liever zou geregeerd worden door één almachtige potentaat. Wat Hannah Arendt omschreef als het kunnen deelnemen aan het publieke leven van je gemeenschap, het kunnen handelen als burger, staat vandaag onder druk. De afgelopen twee jaar werd ons sociaal weefsel volledig uit zijn verband gerukt. De perfecte storm om De Tocquevilles angst voor het mild despotisme, met burgers als makke schapen en de overheid als herder, tot stand te brengen. Een andere waarschuwing van De Tocqueville over de ochlocratie, of de tirannie van de meerderheid, loert daarnaast ook om de hoek.

 

Dat impliceert dat het volk zich ook tegen de gedragsdragers moet kunnen beschermen

 

Het is niet omdat Vlaanderen een hoge vaccinatiegraad kent dat de ongevaccineerden geen rechten meer genieten. Er zijn nu eenmaal fundamentele vrijheden en rechten die ook een meerderheid niet van een minderheid kan afnemen. Volgens de rechtsstaat zijn alle burgers, ongeacht individuele eigenschappen, gelijk voor de wet en moet de staat hen ook zo behandelen. ‘Er is geen gezag op aarde, dat ik zonder controle en zonder tegenkrachten zijn gang zou laten gaan’, aldus de Franse politiek filosoof. Dat impliceert dat het volk zich ook tegen de gedragsdragers moet kunnen beschermen. Staatsvorming is bovendien geen a-priori wetenschap die je zomaar het volk kan opleggen. Rechten en vrijheden doorstaan de tand des tijds en ontstaan binnen een gemeenschap, langs de lijnen van traditie en geschiedenis. Het is de synthese van de gecumuleerde wijsheid van de generaties die ons voorgingen.

Dwangstaat

 

Zijn we, gezien de huidige toestand, bereid om de assimilatie van het lichaam op te eisen? De afgelopen twee jaar verzetten we ethische bakens met een ongekende snelheid. Deze ethische lichtzinnigheid zal op lange termijn destructievere gevolgen hebben dan het virus. De bestuurders van dit land ontbreekt het echter momenteel aan de intellectuele capaciteit om de bijziendheid van het moment te overstijgen. De bus dendert verder en wie kijkt in de achteruitkijkspiegel?

 

Wellicht heeft de socialistische voorzitter domweg een peiling laten uitvoeren waaruit blijkt dat zijn achterban een verplichting wel genegen is. Eerst strategie, dan pas visie, dat zijn we ondertussen wel gewend. Ik herinner hem graag aan Burke die schreef dat ‘het goed is om te luisteren naar de opvattingen van uw kiezers, maar het een misvatting is om te denken dat je u zich slaafs door die opvattingen moet laten leiden’. Vooral nu, schreef hij ten tijde van de Franse revolutie, ‘men zo sterk geneigd is om zich te laten meeslepen in de gevaarlijke uitersten van slaafse volgzaamheid of woest populisme’. Vooral nu.

Mathieu Cockhuyt

CORONA, DELTA, OMIKROM

& CENSUUR VRIJE

STRICT PERSOONLO-IJKE COMMENTAAR

*

Och arme, die arme Egbert Lachtaert.. Opgeklommen samen met Cro’tje, straks, ook samen Amen en Uit?

-

Het enige werkelijk interessant ’Nieuws’ zagen we op de Gewestelijke WTV. Er was namelijk onlangs vlak voor de Vlaamse kust door vissers een RECHTE (dus niiet gebogen) slagtand van een BOS- OLIFANT boven gehaald. Ligt nu als pronkstuk in een Brussels Natuur Historich Museum want schint een pré-historich reliek te zijn van +140 miljoen jaar geledden. Toen, nog voor de mamamoeten, er hier nog geen zee was, maar zwaar boboste wouden….

Benieuwd wat er na 14 miljoen jaren nog van onze Beschaving zal terug te vinden zijn. Zo belangrijk zijn de peniskokers van onze artiesten of hoogleraren nu ook niet.

*

 

Digithalys

Geen opmerkingen: