woensdag 9 februari 2022

ZONNEGLOREN EN EEN ZIUCHT VANDE ZIEDENDEN ZEE

 

.

DINSDAG 8 FEBRUARI 2022

JANTJE ZAG EENS PRIIMEN HANGEN

O ALS EIDEREN ZO GROOTT….

*

500467 – IK BEN GEBOREN UIT ZONNEGLOREN EN EEN ZIUCHT VANDE ZIEDENDEN ZEE

*

I N H O U D

Ere wie ere - en vooral veel lof toekomt. Vandaag is het de beurt vaan Vriend Guvaal. Een echte, zij het bij manier van spreken, Zusterziel. Zie hieronder.

Slechts in één nekel opzicht ben ik hem de baas, al hab ik daar niet de minste verdienste voor. Hij zegt er 84 te zojn geworden… Ikzelf ben er 86….

Blijfte t bezien wie er het eerst aan de Meet komt

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

5.000 !

*

Dit is mijn 5000Ste    blog bij SeniorenNet sinds ik ermee begon in februari 2005, toen ik op mijn 65ste met pensioen ging. Ik schreef er eerst een paar per week, maar vanaf februari 2006 werd dat er één per dag en dat tot nu, met een paar weken er tussenuit toen ik even met vakantie ging of kennis maakte met het hospitaal.

Mijn jeugddroom was journalist te worden, maar dat is er nooit van gekomen. Ik schreef wel regelmatig naar kranten en tijdschriften, maar mijn brieven werden niet altijd gepubliceerd of soms alleen maar gedeeltelijk, wat even erg kan zijn. Toen ik dan via het Internet bij SeniorenNet mijn eigen verhaal kwijt kon, was ik vertrokken.

Wij waren thuis niet bepaald flamingant, maar dat veranderde toen ons gezin bij de bevrijding samen met de hele buurt onze huizen moesten verlaten daar onze wijk in Kalmthout in de vuurlijn kwam te liggen tussen oprukkende geallieerden en terugtrekkende Duitsers. Toen we, twee weken later, terugkwamen was heel ons huis leeggeroofd, inbegrepen vaders schoenmakerij, waar zelfs geen stukje leder nog was blijven liggen. Vader werd beschuldigd van collaboratie, aangehouden maar dezelfde dag weer vrijgelaten, omdat hij duidelijk onschuldig bleek te zijn. Hij is nooit veroordeeld geweest, maar was wel alles kwijt. Toen bij de eerste verkiezing na de oorlog de Antwerpse advocaat Herman Wagemans opkwam voor amnestie, hebben wij voor hem gestemd en toen die later mee de Volksunie oprichtte, zijn we hem gevolgd, maar zonder lid te worden, alleen ervoor gestemd.

Ik ben nooit lid van een politieke partij geweest, laat staan van een vakbond en werd pas echt flamingant toen ik op mijn 15de op college van vader ’t Pallieterke toegestuurd kreeg van 2 juni 1955 met daarin het bericht dat de stichter, Bruno De Winter, overleden was. In dat nummer, dat ik nog steeds bezit, stonden Bruno’s belangrijkste uitspraken en columns.

Ik ben dus Vlaamsnationalist, maar niet partijgebonden en hoop het zo te houden. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar de enige optie om te kunnen blijven hopen op een onafhankelijk Vlaanderen - Ik ben ondertussen 82 - is het nog enkele jaren uit te houden en de verkiezingen van 2024 mee te maken, waarbij een Vlaamsnationale meerderheid in het eigen parlement een eerste beslissende en historische stap zou kunnen zetten richting onafhankelijkheid. Voor wie van mijn generatie is, is het de laatste kans dat mee te maken.

Wie leeft, zal zien.

LEUVENS IMEC KRIJGT HOOFDROL IN EUROPESE CHIPS ACT

**

Een werknemer in de stofvrije 'clean room' van Imec. ©AFP

*

08 februari 2022 21:51

*

 

Het Leuvense onderzoekscentrum Imec is het koninginnenstuk op het schaakbord waarmee Europa een wereldspeler in de innovatiefste chips wil worden.

Europa heeft ruim 1 miljard veil voor Imec, maar vraagt ook een inspanning van de Belgische overheid.

De Europese Commissie wil dat Europa tegen 2030 een wereldspeler is in halfgeleiders. De Chips Act die de Commissie dinsdag voorstelde, moet het continent minder afhankelijk maken van Azië, waar bijna 70 procent van alle chips vandaan komt. De plannen kwamen in een stroomversnelling door de aanbodtekorten tijdens de coronapandemie, en door de toenemende geopolitieke spanningen tussen de VS en China.

Megafabrieken voor chips moeten Europa op wereldkaart zetten

Het Leuvense Imec zit in het hart van de ambitieuze chipsplannen. Samen met het Franse Leti en het Duitse Fraunhofer zal het deel uitmaken van een Europees onderzoeksconsortium. Imec zal niet alleen de innovatie blijven aansturen naar de allerkleinste, krachtigste en zuinigste chips, maar zal ook investeren in nieuwe 'proeflijnen' waarmee complete producten gemaakt kunnen worden. 'Het is de bedoeling prototypes te maken waarmee we onze chiptechnologie demonstreren. De industrie kan daar vervolgens mee aan de slag', zegt Luc Van den hove, de CEO van Imec.

Wereldleider

Imec is nu al de wereldleider in de ontwikkeling van de kleinste en krachtigste halfgeleiders. Het doet dat samen met en voor topbedrijven uit de hele wereld. De Europese plannen dreigden dat model onderuit te halen, maar na stevige onderhandelingen slaagde Imec erin zijn unieke positie te vrijwaren. 'Het zal de kern blijven van wat we doen', zegt Van den hove.

Naast die internationale partnerships wordt Imec ingeschakeld in de ontwikkeling van specifieke chips op maat van de industrie van morgen. De Europese Unie stelt voor dergelijke test- en designlijnen 6 miljard euro ter beschikking. Dat geld wordt aangevuld met bijdragen van lidstaten die meestappen in het consortium en van de Europese Investeringsbank EIB.

Imec-CEO: 'Europa moet niet alles zelf proberen te doen'

Imec mag rekenen op 1 tot 1,5 miljard euro financiering voor de proeflijnen. Gedetailleerde cijfers zijn nog niet beschikbaar, omdat over de Chips Act, de uitwerking van het Europees consortium en de financiering nog politieke onderhandelingen volgen.

Getouwtrek

Wel is duidelijk dat de - vaak duizelingwekkende - subsidiebedragen waarmee sommige lidstaten dezer dagen leuren in één Europese pot terechtkomen. Dat is nodig om een intern gevecht in Europa en vooral getouwtrek tussen grote en kleinere lidstaten te vermijden. Toch blijft het risico bestaan dat grote landen en bedrijven druk uitoefenen om een 'eerlijk' deel van de koek te krijgen.

Om mee te spreken zullen België en Vlaanderen een geloofwaardige cofinanciering moeten voorstellen in het onderzoeksconsortium. Dat biedt kansen voor een industrieel beleid door activiteiten uit te bouwen rond de Leuvense pool, zeggen Europese bronnen. De technologiefederatie Agoria steunt die optie en vraagt ook een beleid om het tekort aan kennis en werknemers aan te pakken.

Voor Imec zijn de Europese miljarden welkom, want het chiponderzoek slorpt jaar na jaar grotere bedragen op. Vorig jaar had Imec een budget van 730 miljoen euro. Vlaanderen draagt zowat een vijfde van de werkingskosten en springt regelmatig bij voor grote projecten, maar de Vlaamse middelen zijn niet onbeperkt.

Kris van Haver

. PROTEST IN CANADA: BLIJFT TRUDEAU OVEREIND?

**

Analyse - 09/02/2022

*

Nogal wat truckers zijn de afgelopen week doorheen Canada gereden naar de hoofdstad Ottawa. De truckers zijn boos op de regering-Trudeau. Ze verzetten zich tegen de vaccinatieplicht als men over de grens naar de Verenigde Staten rijdt, over de inflatie en de prijs van de benzine en diesel. Want voor een belangrijk deel maakt Canada ook kennis met een vorm van de gele hesjes/gilets jaunes.

Hier is zeker een band tussen Frankrijk en Canada te zoeken. De pandemie heeft ook toegeslagen in de Canadese economie en maatschappij. Bovendien rijden de truckers in Canada met veel grotere en zwaardere voertuigen rijden dan hun collega’s bij ons. Ook zijn de Canadese afstanden van een ander niveau dan hier. Dus: het leven wordt moeilijker en duurder, wat altijd voor onrust zorgt. En dan komen daar nog de discussies over de vaccinaties en de beperking van de vrijheden bovenop. Het resultaat is het blokkeren van de Canadese federale hoofdstad Ottawa.

Jim Watson, de liberale burgemeester van Ottawa, wil de truckers weg uit zijn stad. Ottawa telt iets meer dan 1,1 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 30% Franstalig is. De stad ligt aan de Ottawarivier, nog net op het grondgebied van de staat Ontario. Aan de andere kant ligt de provincie Québec. De stad Ottawa heeft niet het materieel om deze massieve trucks weg te halen. In dat geval moet men een beroep doen op de provincie en die wordt bestuurd door de conservatieven.

Bovendien heeft de provincie Ontario een eigen politie, net zoals Québec en New Foundland and Labrador. In alle andere Canadese provincies en territoriums is de nationale Royal Canadian Mountain Police (RCMP) de politie van dienst.

De provinciale leiders in Toronto gaan zich niet haasten om de liberale burgemeester van Ottawa te helpen

Hij kan nog vragen aan eerste minister Trudeau om het leger in te zetten. Maar dat is geen gewoonte in Canada. Trudeau leidt ook maar een minderheidskabinet en wil zeker niet bruuskeren in het licht van de komende provinciale verkiezingen.

De twee provincies

Dit jaar trekken de kiesgerechtigden van de twee voornaamste provincies naar de stembus om hun statelijk parlement te verkiezen. Op 2 juni is het de beurt aan Ontario. Momenteel wordt de belangrijkste staat, met een Franstalige minderheid, bestuurd door de conservatieve partij onder leiding van minister-president Doug Ford. Deze man noemt zich ook wel eens de ‘Donald Trump van Canada’.

Als Ontario in conservatieve handen blijft dan is dat slecht nieuws voor het liberale Canadese minderheidskabinet van Justin Trudeau

In de laatste polls staat de conservatieve partij tussen de 34% en 37%. De liberalen en de NDP (National Democratic Party of de sociaaldemocraten) strijden om de tweede plaats met elk rond de 22% in de peilingen. Maar het Canadese verkiezingssysteem is gebouwd op kiesdistricten. Dus met een dergelijke uitslag in juni aanstaande mag Ford zichzelf opvolgen als provinciaal regeringsleider. Voor de liberalen dreigt het ook nog een strijd te worden voor de tweede plaats. Als Ontario in conservatieve handen blijft dan is dat slecht nieuws voor het liberale Canadese minderheidskabinet van Justin Trudeau.

Québec

Op 3 oktober van dit jaar trekken de kiesgerechtigden van de provincie Québec naar de stembus. Deze zeer overwegend Franstalige provincie wordt bestuurd door de Coalition d’AvenIr Québec (CAQ) onder leiding van minister-president François Legault. In de laatste polls staat deze partij op 42% van de stemmen en volgen de liberalen op 20%. Dus het lijkt er sterk op dat de CAQ de macht behoudt over deze tweede belangrijkste provincie van Canada. Ook dat is slecht nieuws voor Justin Trudeau, want hij is verkozen voor het Huis in het kiesdistrict Papineau binnen de stad Montréal.

Voor een Canadese regering, in dit geval een minderheidskabinet, is het altijd moeilijk besturen als men niet aan de macht is in deze beide toonaangevende provincies. Op dit ogenblik bestuurt de liberale partij enkel in de provincie New Foundland and Labrador alsook in het territorium Yukon. De NDP beheert de rijkste provincie: British Columbia. De twee andere territoriums kennen een consensusbestuur. De CAQ bestuurt Québec. Maar de conservatieve partij maakt de macht uit in zeven provincies, namelijk Ontario, New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward, Alberta, Manitoba en Saskatchewan.

En dan ?

De vraag is: wat kan Justin Trudeau doen ? Het is duidelijk dat hij wacht op de uitslagen in de twee besproken provincies. Ook is de pandemie dan misschien al gaan liggen. Maar opnieuw verkiezingen uitschrijven is meer dan een gok. Het risico is groot dat de liberalen alweer geen meerderheid behalen en dan nog eens een minderheidskabinet moeten vormen. Nieuwe verkiezingen in Canada zijn er pas in 2025.

Want als de conservatieven, de NDP en de CAQ hun stemmen samenbrengen op Parliament Hill, dan komen er verkiezingen

Eigenlijk zijn er maar drie mogelijkheden. Ten eerste: verder doen met dit kabinet en erop rekenen dat men jaarlijks de begrotingsronde overleeft. Secundo: een coalitie maken met de Québec-partij. Maar die vragen een staatshervorming richting een confederatie. Tertio: dan maar nieuwe nationale verkiezingen uitschrijven. In dat geval moet Trudeau zeker zijn dat hij die wint. Uiteraard is er ook veel gelegen aan de oppositie. Want als de conservatieven, de NDP en de CAQ hun stemmen samenbrengen op Parliament Hill, dan komen er verkiezingen. Het geluk voor de liberale leider is dat deze drie partijen het ook grondig oneens zijn. Met andere woorden: de familie Trudeau woont nog enige tijd in Rideau Cottage, de ambtswoning van de Canadese regeringsleider.

Herman Matthijs

CORONA, DELTA, OMIKROM

& CENSUUR VRIJE

STRICT PERSOONLO-IJKE COMMENTAAR


Volgens DE TIJD hierboven zullen onze ‘chips’ straks zo goedkoop worden als een zalje daarvan bij het eerste gereedste frietkot. Gedaan met die dure Chinese brol. Leuven als wereldfaam komt Leuven Centraal. En dat zelfs- du jamais vu in Vlaanderen - met EU-Centen…..

-

…en ‘t oproer groeot. Het Leger staakt de tocht naar boven. Vol spijt aanschouwt de held die laffe muiterij zo dicht bij ’t doel gekomen…

Ja Ja, die Hannibal met een leger vol olifanten dwars door de Alpen, onderweg om Rome op de knieën te dwingen… At ’n frustratie !!!!

Dat wat in Ottawa met die truckers geberurt, is een veeg voorteken voor al onze post-corona landen.

*

 

Digithalys

Geen opmerkingen: