dinsdag 8 februari 2022

500846 – OVER DE KLIEMAATVERANDERING: DE WIND ZIT IN DE GODE HOEK OM EINDELIJK HET BESTAAN IN VLAANDEREN WEER LEEFBAAR TE LMAKEN

 

.

DINSDAG 8 FEBRUARI 2022

Geen rook zonder vuur….

*

500846 – OVER DE KLIEMAATVERANDERING: DE WIND ZIT IN DE GODE HOEK OM EINDELIJK HET BESTAAN IN VLAANDEREN WEER LEEFBAAR TE LMAKEN

*

I N H O U D

Ja, inderdaad, moest ook mijn Tante wielekens hebben, dan zou ze ook ‘’n karretje zijn..

Een Gents gezegde, waarmee men alle richtingen uit kan…

Maar in deze digitale tijden is dat wel niet meer zoveel van toepassing.

En DE MORGEN, die al nattigheid voelt tot onder hun oksels, zevert Bart Zeeckhout maar door… Zij het met een achterwaartse schuine blik over de schouder naar….. de Peilingen.

29 + 26…. Oei Oei Moe Moe, waar gaan we naartoe?

Naar ‘Godsvrede’ of ‘Vredespijp’: mij is het gelijk, als de rook van deze absolute meerderheidmaar zichtbaartr is over de hele beschaafde wereld… Van Catalonië tot ver in de vroegere Oostblok Landen…

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

DE NEERGANG DER TRADO'S

*

In de laatste weekeindeditie van De Standaard stond een uitgebreid interview met Francis Benoit, de CD&V-burgemeester van Kuurne. De man zegt daarin dat hij de bui in 2024 voor zijn partij al ziet hangen. Hij staat daarin niet alleen, maar het feit dat hij als burgemeester daarvoor uitkomt, zegt al iets. Zijn partij telt nl voorlopig alleen nog mee op lokaal vlak. In de huidige federale regering zit ze er nog bij als vijfde wiel aan de wagen en de deelname ervan zal de partij straks nog meer stemmen kosten

Benoit vreest dan ook terecht dat de verkiezingen van 2024 nefast zullen zijn voor zijn partij, dit keer ook op lokaal vlak. Om nog mee te kunnen spelen zal ze, net als de andere traditionele partijen, gemeentelijke coalities moeten aangaan en opkomen onder een gezamenlijke, meestal niets zeggende naam, zoals ‘gemeentebelangen,’ of ‘stadslijst’ bv.   De naam CD&V zal op veel plaatsen lokaal niet meer gebruikt worden en dat geldt ook voor de Open VLD die in hetzelfde bedje ziek is.

In datzelfde artikel slaat burgemeester Benoit wel de bal mis, waar hij zegt dat het Vlaams Belang voortdurend wijst op de mankementen in het systeem en voegt eraan toe ‘dat wij (die van CD&V dus) moeten wijzen op die van hen. Als hij en zijn partij dat willen, dan moeten ze eerst zorgen dat het cordon sanitair wordt opgeheven, het VB een kans krijgt om mee te doen en – eventueel – fouten te maken. Zolang dat niet gebeurt – en dat geldt ook voor PvdA/PTB – is het hypocriet een dergelijke opmerking te maken.

---

In dezelfde editie van De Standaard schrijft ombudsvrouw Karin De Ruyter dat meerdere lezers het de krant kwalijk nemen door de PvdA steeds de ‘uiterst-linkse’ partij te noemen, ook in zaken die niet direct met de politiek te maken hebben. Datzelfde geldt ook voor de benadering door de krant van het VB, dat ook telkens het etiket van ‘uiterst-rechts’ mee krijgt op gekleefd. Als de krant consequent was, zou ze bij Open-VLD dan ook telkens ‘links-liberaal’ moeten voegen, maar dat gebeurt niet.

INFLATIE TREFT ARME GEZINNEN EEN KWART HARDER

**

Hoe kleiner het budget, hoe groter het deel dat naar energie gaat. ©Wouter Van Vooren

Vandaag om 01:00

*

De hoge energieprijzen veroorzaken een veel grotere schok voor gezinnen met een laag inkomen. Hun uitgaven stijgen een kwart sneller dan die van rijkere consumenten.

België gaat gebukt onder de hoogste inflatie in vier decennia. In januari schoot ze naar 7,59 procent. Ons land is daarmee een van de koplopers in Europa. De immense klim van de inflatie jaagt in elk gezin de uitgaven stevig de hoogte in. Maar niet overal komt de klap even hard aan, leert een berekening van de Nationale Bank.

De reden voor het verschil is dat niet elk gezin op dezelfde manier geld uitgeeft. Families met een hoog inkomen besteden een groter deel van hun budget aan cultuur, vrije tijd, meubelen, kledij en horeca, zegt Jana Jonckeere van de Nationale Bank. Bij de laagste inkomens wegen de kosten voor energie en huur zwaarder door.

Omdat de inflatie vandaag vooral wordt aangevuurd door hoge gas-, olie- en elektriciteitsprijzen, voelt het kwart armste gezinnen in zijn uitgaven een gemiddelde prijsstijging van 8,7 procent. Bij het kwart rijkste gezinnen is dat 7 procent.

Omgekeerde situatie in lockdown

Dat inflatie armere huishoudens zwaarder treft, is geen wetmatigheid. Jonckheere heeft de cijfers onderzocht sinds januari 2020, omdat ze de impact van de corona-schok in kaart wilde brengen. Tijdens de eerste lockdown hadden vooral rijkere gezinnen last van prijsstijgingen.

Ook dat had vooral te maken met de energieprijzen, die toen kelderden. De prijs van een vat ruwe olie ging in april 2020 even onder nul, omdat de opslagkosten duurder waren geworden dan de olie. De inflatie was toen laag, maar voor consumenten met een lager inkomen was ze nog een tikkeltje lager.

Bart Haeck Thomas Roelens

CORDON SANITAIRE

**

Naast 'wie wordt de grootste' is ook 'wat doet de rest' een belangrijke vraag.

foto: ©Shutterstock

*

Wat als… ? Column - 08/02/2022 Siegfried Bracke

*

Oa maan tante wielekes gâd, ’t woas een kêreke, zeggen ze in Gent. (Voor anderstaligen: als mijn tante wieltjes had gehad, dan was ze een karretje).

-

-Het is volkswijsheid om te zeggen dat de gekste veronderstellingen tot de gekste conclusies kunnen leiden, en dat je daar dus mee moet oppassen.

de peilingen blijken te kloppen…

Tegelijk herinner ik mij uit de sprankelende lessen van Rudolf Boehm – de beste van alle Gentse filosofen – dat niemand minder dan Descartes eigenlijk via doorgedreven ‘wat als’-oefeningen over onze (schijnbare) zekerheden tot de conclusie kwam dat, naast God, cogito, ergo sum – je pense donc je suis het enige was dat overeind bleef. En Descartes heeft onze wereld veranderd.

En natuurlijk herinner ik mij ook de ‘Wat als…’-programma’s op VTM, waaruit bleek dat een kleine verandering in de uitgangspunten kan leiden tot een totaal verschillend universum. Toppertjes uit het blote hoofd: Wat als garagisten altijd eerlijk zijn? en Wat als je met iedereen rekening moet houden? (Tussen haakjes: ik vraag me af of het zeer geestige Wat als iedereen sprak als een Marokkaan vandaag nog zou kunnen? Swat!)

In De Morgen van het weekeinde doet Joël De Ceulaer een gelijksoortige oefening met de politiek. Wat als de peilingen blijken te kloppen? Het Vlaams Belang haalt dan 29 %, de N-VA 19%, Vooruit 14%, de PvdA 10%, de Open Vld en de CD&V 9%, en Groen 5%. Toegegeven: dat zijn nogal veel tantes en veel wieltjes, maar toch is het een erg interessante denkoefening.

In de buurt van de buurt

Ook als de cijfers wat variëren – het Vlaams Belang wordt altijd onderschat – blijft het een zeer geloofwaardige hypothese, zeggen nogal wat Wetstraatkenners bij De Ceulaer. Interessant daaraan is dat VB en N-VA dan aan een (Vlaamse) meerderheid komen (niet in stemmen, wel in zetels); de andere vijf (!) komen alleen als ze allemaal samengaan – met dus, jawel, liberalen en communisten in één coalitie – in de buurt van diezelfde buurt.

Blauw en oranje zijn geen politieke kleuren meer

Dat laatste wordt bij De Ceulaer niet verder behandeld. Ten onrechte, denk ik. Liberalen à la Mathias De Clercq – en hij is lang niet alleen – draaien daar hun hand niet voor om. Een paar zinnen over ‘verbinden’ zijn zo gevonden. En de christendemocraten, zolang ze ook maar de kiesdrempel halen, geven de macht alleen maar op als ze worden doodgeschoten. Blauw en oranje zijn geen politieke kleuren meer; ze zijn, net door om het even wat goed te vinden, twee tinten grijs geworden; vandaar de realistische 9%.

Wat niet wordt gezegd

 

De Ceulaer focust alleen op het samengaan van het Vlaams Belang en de N-VA. En natuurlijk is ook dat niet oninteressant.

 

Stel dat er vandaag verkiezingen worden gehouden, met als uitslag de hierboven genoemde stemmenverdeling, vormen N-VA en VB dan morgen een coalitie? Nee, dat is ondenkbaar. Dat zou de N-VA diezelfde dag nog splitsen. In die partij zijn er bovendien nog te veel mensen met een levende herinnering aan het (voor velen ook persoonlijk en emotioneel) pijnlijke einde van de Volksunie. Bart De Wever zal nooit de voorzitter zijn die zijn partij uit de ruïnes van de VU heeft opgebouwd om haar twintig jaar later op een gelijkaardige manier in puin te laten vallen.

Al sinds de negentiende eeuw is het een wezenskenmerk van de Vlaamse Beweging: meningsverschillen die uitgroeien tot vetes

Men moet er overigens ook mee rekenen dat er in de kaders van de partij nogal wat mensen zijn die het verschil met het Vlaams Belang koesteren om andere dan politieke of ideologische redenen. Vaak gaat het om oude familievetes, kwesties van zeer lang geleden. Dat lijkt – en is misschien – onnozel, maar het speelt echt een rol. Al sinds de negentiende eeuw is het een wezenskenmerk van de Vlaamse Beweging: meningsverschillen die uitgroeien tot vetes. In dat opzicht vertonen flaminganten een opmerkelijke gelijkenis met Hollandse protestanten.

TINA

In wat hierboven staat zijn de tijdsbepalingen belangrijk. Het ging – voor alle duidelijkheid – over wat er morgen te gebeuren staat als er vandaag verkiezingen zijn. Overmorgen of nog iets later zou wel eens kunnen blijken dat het typerende Belgische scenario ook van toepassing is op Vlaanderen. ‘We hebben werkelijk alles geprobeerd, niets lukt, er moet nu echt wel worden bestuurd’, en dus drukken liberalen en christendemocraten de hand van maoïsten.

Tenzij de (altijd) nipte meerderheid aan de andere kant valt. Dan is het denkbaar dat na maanden crisis de flaminganten (met exact dezelfde argumenten eigenlijk) dan maar de godsvrede sluiten.

Van de stoel

 

De Ceulaer voert in De Morgen ook ACV’er Fouad Gandoul op. Met een aardige anekdote. Hij zit te eten met een paar heren van stand (arts, ingenieur), en allemaal hebben ze een migratieachtergrond. Ze kondigen aan voor het Vlaams Belang te zullen stemmen. Gandoul valt van zijn stoel.

Maar hun analyse is niet mis: we betalen te veel belastingen en we krijgen te weinig terug; de politiek is, mede door de institutionele krakkemikkigheid, alleen maar in staat tot zeer dure maar totaal niets oplossende oplossingen. En dus kiezen we maar voor wat we nog nooit hebben geprobeerd.

Gandoul zegt – en dat is de nagel op de kop – dat hun grote schrikbeeld de status quo is. Alleen… is die status quo nu al het geval. Het is wat zijn tafelgenoten beschrijven. En wat die met hun stem voor het Vlaams Belang proberen voorkomen is dat we na de verkiezingen terechtkomen bij de status quo ante, als u zo goed wilt zijn mijn Latijn nog te volgen.

Quid cordon?

Nog iets. Het cordon sanitaire heeft – dit is een understatement – zijn beste tijd gehad. Alle kenners die De Ceulaer opvoert zijn het erover eens: in 2024 gaat het eraan. Ergens. Eerst in Zwevezele of Bommerskonten, daarna elders. De stap naar eenzelfde beweging op een ander niveau in een crisis-die-maar-niet-opgelost-geraakt zal dan plotseling een stuk kleiner worden.

mensen hebben een bloedhekel aan ongelijke behandeling

Bovendien heeft dat cordon om talloze redenen nooit gedeugd. (Ik moet het daar eens uitgebreid over hebben.) Eén ervan: mensen hebben een bloedhekel aan ongelijke behandeling. Boris Johnson weet er alles van. In 2004 vond men dat 24% van de kiezers met één pennentrek konden worden genegeerd. Dat kwam sommigen bovendien erg goed uit. Twintig jaar later zie ik dat niet meer gebeuren. Zeker niet in een context met – tamelijk voorspelbaar – welvaart onder hoge druk door het voortschrijdende mal-governo.

Zo’n ‘wat als’-oefening: als ik niet aan het woord was, zou ik er zelf stil van worden.

CORONA, DELTA, OMIKROM

& CENSUUR VRIJE

STRICT PERSOONLO-IJKE COMMENTAAR

*

Het is ’n waarheid als een dracrige koe, dat de losgeslagen inflatie vooral De Kleien Man en zijn Lisa treft. Maar naar de gewone Vlaamse aard, buigen die wat dieper het hoofd en trachten het toch boven water te houden door wat harder te werken. En vooral door de riem wat harder aan te spannen.

**

 Maar daar moet van subiet aan worden toegevoegd, dat vetbetaalde Politieke Geniën daarvoor hun hand niet omdraaien. Integendeel, want zij permitteren zich daarvoor geen Vrijer of Lief minder. Tenzij als de betreokken sukkelaar nen ‘Nieuwkomer’ is. Want dan wordt diens ‘Leefloon’ – meestal met terugwerkende kracht, serieus aangepast. Gebeurt zelfs automatisch via de Ziekenkas die met dat doel speciale lijsten bijhoudt door meerdere ‘Vrijgestelden’ die natuurlijk idem dito van vreemde origine zijn. Ha ja, hé, want op ide manier verdwijnen die als vanzelf uit de werkloosheids statisttieken.

-

En dais er nog de parlementaire heisa over de Tefos-vervuling, met vooral ’t Schoorsteenmugje in de hoofd-drol. Ja, ze wist indertijd dat die productie niet ‘direct gevaarlijk’ was voor het . Had ze doorgegeven als ONGEVAARLIJK…

Slim , Hé.

De maandenlange vertraging + de opgelopen opriimingskosten voor de Antwerpse wegenisweerken & Oosterweel Verbinding? Dat is de zorg van de volgende ‘Regering’

Wie opdraait voor deze gigantische vergeetput? Honoré Gepluimd natuurlijk. Wie anders?

En trouwens alles is toch ZIJN schuld! Had die maar deze Supermensen niet moeten verkiezen…

-

Moraal van dit zoveelste verhaal: zelfs enen driedubbele ezel valt geen tweemaal over dezelfde steen!!!

*

 

Digithalys

Geen opmerkingen: