zondag 18 september 2022

 

   

DAGELIJKSE VAN HOREN ZEGGEN SATIRE

*

8 Szpt FEESTdAG O.L. Vouw Onbevlekt Ontvangen

 

8 Sept 2022 Overlijden Queen Elisabeth te Balùorl Schotland

 

*

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2022

*

 

873 RACISME BIJ DE WARME BAKKR

*

I N H O U D

*

We beginnen vandaag als een min-of-meer welopgevoed mensenkind, maar eindigen daarentegen met Margriet Hermans die tegenwooridg jammer genoeg de toonbank van de warme bakker moet verlaten zonder de aantrekeelijke lekkernij van de reuzenborsten van de alom rondhupplende n*-dames die de straten vullen en dus zomaar voor het grijpen zijn.

Ja, Dulle Griet, we beleven rare tijden. Maar WOKE denken bespaart veel geld dat we beer dan aan snoepen, hper te lande besreden aan Ontwikkelingshulp… Als goede voorbeeld onthouden we vandaag via de Kalender onze eigen voorheen en diep-gelovige traditie. De Wokes worden daar wel GROEN van colère van en eerstdaags zal dat dus wel VERBOTEN worden.

O.L.Vtouw Onbevlekt Ontvangen. De H. Maagd bezoekt haar niicht Elisabeth, bij wie het Kind in haar schoot opspringt van vrteugde. Taleau.

Laten we elkaar niet mis verstaan: deze vroegere zwaar Kerkeklijke Feestdag heeft helemaal niets te zien met zwangerschap, niets met de Verwkker ergvan, de H Geest, de leven brengende Engel Goos, of de gebooete van de Heer Jezus Christus.

Het is een vrome herinnering aan het feit dat de H. Magdd Maria als enige in de Menselijke Gschiedenis ‘zonder ‘de Erfzonde’ zoiu geboren ijn. Nogal wiedes van wijlen de Oude Kerkvaderlijke Geniën , want op die manier kon later ook de Zoon Gods Vrij van de Erfzonde worden verklaaard….

Het was, in de gloriedagen van Onze Moeder de H Kerk, de dag waarop traditioneel de stap naar het Geestelijk Leven als Non in een of ander kloosterorde werd gezet. De dag waarop officieel maaar een beetje voorbarig, vvaarwel werd gezegd aan het zondige wereldse leven dat nog moest beginnen.

We scrjijven dus over lang geleden, misschien we over de tijd waarin AGALEV in de Gedachten begonnen te rijpen.

In ons vaderloos r- en dus stuiurloos geworden gezinnetje - gebeurde het toen allemaal ineens. Grote
Zus, die op deze dag in 1948 ermee voor de dag kwam. Ze wou Non worden om zodoende in het Onwerwijs te geraken…. Toen ze net 18 geworden was. Zn dus,nog veel te jong om verliefd te graeken

En ja, toen was dat warempel een hele eer voor de hele familie. Te meer daar de Kloosterorde waar ze ‘binnentrad’, tot de betere fransdtalige elite behoorde.

Och, ons Ma was super contant maar ikzelf werd bij de Patroor geroepen om op mijn donder te krijgen, dat het nu moest gedaan zijn met het afdweilen van de straten voor de cerkoop van vellletjes kleefzegels ten voordele van de heropbouw van de even tevboren gedynamiteerdfe IJzertoren. Wat meteen het einde betekende van mijn adoratie voor mijn beste vriend, de jonge onderwijzer van de naburige gemeente.

Weken later heb ik dan de overbodig geworden voorraad klevertjes van de eerste tot de laatste toe, overal geplakt waar er plaats was op de muren van dat Klooster…. Dat kwam zelfs nog in de gazetten…. Die vuile Zwarten, toch!!!!

Grote Zus is nooit meer terug Flamingante geworden, en is kort geleden, 25 jaar na haar uittreden, nna een werkzaam en voorbeeldig leven, overlden op 92 jaige leeftijd. Ze ligt begraven in het Brugse Vrije en als afscheid beb ik, boj het verlaten van het kerkhof, een klein Leeuwenschildje op de vers opgeworpen aarde laten vallen. Me dunkt dat ik tussen we wolken de monkellach van onze Pa opmertkte….

-

Over de historische facetten van de dagelijkse actualiteit valt er weinig te zeggenn….

Want zo, al is er haast helemaal niks meer over van het Empire dat ooit de wereld dominerde, zal Great Old England een nieuwe Chalres de Derde krijgen. Beter de Derde, dan de Dertiende….

Maar of dat nog gledt, ‘dat ‘God save the King’, is een ander paar mouwen… Lees er maar vriend Guvaal op na….

*

09-09-2022

De Liz Quiz

En ondertussen hebben de Conservatieven in de UK een nieuwe vrouwelijk voorzitter, die daar ook meteen de nieuwe eerste minister wordt, een nieuwe regering vormt en het hopelijk, voor haar en haar partij, nog drie jaar uithoudt. Liz Truss wordt de derde vrouwelijke Britse premier ooit en ze wil zich laten vergelijken met Margaret Thatcher, de Iron Lady uit de jaren 1970, die o.m. de Falkland oorlog ging winnen aan de andere kant van de aardbol.

Of Liz Truss het zal waarmaken, is twijfelachtig. Niet alleen is ze zelf al een paar keer van ideologie en mening veranderd – à la Lachaert, zeg maar - maar ze komt ook af met een Thatcherachtig programma van belastingverlagingen, lagere bedrijfstaksen, BTW en socialezekerheidsbijdragen, dat niet meteen van deze tijd lijkt   Voor de critici van de E.U. wordt het uitkijken wat het wordt ‘over there’ en of ze erin zal slagen buiten de E.U. om het beter te doen dan erin. Het wordt een testcase: ‘The Liz Quiz’: Doet zij het of doet zij het niet?

--

ussendoor stierf gisteren ook de Britse Queen die op 96-jarige leeftijd op haar voorlaatste levensdag nog net Liz de eed kon laten afleggen als première. Die zal het voortaan met Charles III moeten doen en de voorspelling waarmaken dat er straks nog vijf koningen zullen overblijven: de vier van het kaartspel en die van de UK.



11-09-2022

DE AFGROND POLITIEK

*

Terwijl de halve wereld zich verkijkt op het overlijden van Elisabeth II, alsof het dé ramp van de eeuw is, doet het Belgische Planbureau wat het moet doen en waarschuwt het nog maar eens voor de catastrofale financiële situatie van het land in het algemeen en van Wallonië in het bijzonder. De regering Di Rupo doet haar naam alle eer aan, althans in het Italiaans waarin ‘dirupo’ staat voor ‘afgrond’.

Zoals de zaken nu evolueren, zal tegen 2027 Wallonië 12,7% meer uitgeven dan het ontvangt. In Brussel wordt dat zelfs13,7%, dat terwijl het in Vlaanderen, waar men tenminste nog de ambitie heeft terug te keren naar een begroting in evenwicht, amper 0,41% zal zijn.

Top of the bill blijft bij onze zuiderburen hun Franse Gemeenschap, de zgz ‘Fédération Bruxelles-Wallonie’, die – zoals ik reeds meerdere malen noteerde - grondwettelijk niet eens bestaat en zelf geen inkomsten heeft om de oplopende uitgaven te dekken. Waar wacht men op om dat gedrocht af te schaffen en/of gedeeltelijk onder te brengen in het Waalse gewest? Of moet men wachten tot het loon van de Waalse ambtenaren straks niet meer kan worden uitbetaald als Wallonië volgend jaar geen nieuw kaskrediet meer zou krijgen van de staatsbank Belfius..

---

En dan nog dit;

In zijn reactie op mijn vorige blog schrijft lezer Ottorengo dat men in Wallonië *werkt* bij de gemeente en zet ‘werkt’ terecht tussen aanhalingstekens. Men ‘werkt’ nl niet bij de gemeente, men ‘is’ bij de gemeente.

En nu we toch bezig zijn, nog zo’n mopje: Het verschil tussen de gemeente en de maffia? De maffia is georganiseerd.

PLAATSELIJKE NIEUWTJES

’n Beetje onnadenkend flapte het Crevitske op het scherm er uit, min pf meer geschrokken omdat het is uitgekomen, dat West-Vlaanderen zo maar eventjes 845 Oude Mannen Huizen telt. Die tehuizen heten nu, erg verdoezelend, Woon & Zorg Centra. Wat niet belet dat ze in doorsnee overbevolkt zijn en veel te wensen overlaten door gebrek aan (werkwillig?) personeel….

Neen, de taboe-woorden ‘Vergrijzing’ & ‘Omvolking’, noch het *N-woord zijn gevallen. Maar ze hingen wel in de lucht.

Drie insiline-moorden + 6 moordpogongen in het W.Z.C. Oost-Rozebeke, reeds in 2019 en pas nu openbaar gemaakt: hoe zou dat komen, denkt U?

In mijn kinderjaren, toen de Grootouders nog bij de familie hoorden, en niet bij vreemden op verplaatsing, bestond ook het woord ‘wieden’ niet. Onkruid wieden, of wat er teveel van was, werd verwijderd… Wieden was toen een goed werk.

Nonkel Dolf deed het dan weer anders, maar die overdreef.

Leven in zo’n WZC verschilt niet veel van leven in een Water Closet (WC). Even de afvier in beweging aztten, alles spoelt gewoon door en er is plaats voor vernieuwing….

De vraag is maar, pf 2024 nogop yijd zal komen….

Gert Verhulst en het n*-woord.

*

De laatste zin van deze column is de belangrijkste.

Dus zeker lezen tot het einde

Acta Sanctorum - 09/09/2022 Johan Sanctorum

*

Terwijl de modale Vlaming nu vooral bezig is met de prangende vraag hoe zijn energiefactuur te betalen, de crisis aan de middenklasse begint te vreten, zelfs het kasteelvolk zijn stulpjes niet meer verwarmd krijgt zonder sociaal tarief, en binnen afzienbare tijd op Waregem Koerse alleen nog hooi-neutrale stokpaardjes te zien zullen zijn, krijgt mediatycoon Gert Verhulst er van langs wegens het iets te overvloedig gebruik van het n*-woordje.

Plaats van misdaad: een gloednieuwe talkshow op Play4, waarin de baas van Studio 100, Plopsa, én van productiehuis Dedsit zelf dat de show aflevert, telkens vier gasten ontvangt. Het toog- en caféformat is zo oud als de straat, en valt of staat uiteraard met de presentator en wie er zoal zijn opwachting maakt. Het kost ook twee keer niks, camera aan en draaien maar. Er zijn ook mensen die daar gratis willen gaan zitten als publiek behang, en applaudisseren op commando. Tussendoor is er reclame.

Dolksteken

Was ‘De tafel van vier’ racistisch? Tafelgast Raf Njotea: ‘Discussie mag gevoerd worden, alleen jammer dat het n-woord zo vaak viel’

Woke-gast van dienst Raf Njotea: ‘spijtig dat het n*-woordje zo dikwijls viel’

 

Eerst iets over Verhulst zelf. Nogal wat Vlamingen kijken naar hem op als een voorbeeld van geslaagd ondernemerschap. Dat zou ik ook doen, als het bleef bij het uitbaten van pretparken, maar helaas wil Gert sinds geruime tijd zijn hemel verdienen als schermgezicht. Als baasje van Samson vond ik het zowat de limiet, al wat daarna kwam oogt als een directeur die op een personeelsfeestje grappig wil doen. Genante scènes in Saint-Tropez, waar de Verhulstjes ons vanuit hun villa op de hoogte houden van het dagdagelijkse familieleven, en waar vooral de mentaal gehandicapte zoon Viktor het hoge woord voert, blijken zowaar hoge kijkcijfers te halen en de VRT kopzorgen te baren. Vlaanderen boven.

Maar dus nu De Tafel van Vier. Na opwarmoefeningen als Gert Late Night en De Cooke & Verhulst Show zou dit dé spraakmakende Vlaamse talkshow worden die alle taboes onderuit haalt. De eerste aflevering van 5 september werd al meteen een voltreffer, volgens de wetmatigheid dat je hard moet binnenkomen met zo’n nieuw mediaproduct om de concurrerende formats van de tabellen te vegen. Dat lukte ook. BV (van begraven en verrezen) Margriet Hermans opende de debatten met negerinnen tetten, en de vraag waarom die niet meer onder die naam bij de bakker te vinden zijn. Pertinente vraag. Gekleurde woker van dienst, ene Raf Njotea, poogde wat weerwerk te bieden, maar de toon was gezet, waarbij het n*-woordje over tafel vloog zoals kinderen genieten van kak- en pistaal.

Na zo’n ‘racistische uitschuiver’ is het kwestie voor de betrokkenen om snel terug aan de goede kant van de geschiedenis te gaan staan.

De volgende dag vielen deftige kranten als De Morgen en De Standaard over elkaar heen om het vulgaire ‘racisme’ van Gert Verhulst aan de kaak te stellen. Alsof er even geen belangrijker nieuws te rapen viel. Waarbij vooral opvalt dat de dolksteken van Gerts (ex-) kompanen kwamen: een opiniestuk van Njotea in De Standaard, en eentje in De Morgen van ex-redacteur Elias Van Dingenen die berouwvol kwam uitleggen hoe hij in de val was gelokt en zich heeft teruggetrokken uit het avontuur. Na zo’n ‘racistische uitschuiver’ is het kwestie voor de betrokkenen om snel terug aan de goede kant van de geschiedenis te gaan staan.

Halve excuses

Dezelfde day after kwam presentator Verhulst met halve excuses af nadat ook zijn nieuwe gast, de Nederlandse cabaretier Marc-Marie Huijbregts, hem de levieten had gelezen over zijn onbetamelijk gedrag. Weer fout: nooit excuses aanbieden voor iets dat je als journalist of TV-maker de ether instuurt, dat staat zo lullig. Het ondergraaft heel je geloofwaardigheid. Conclusie: veel gratis reclame voor het nieuwe programma – wat de bedoeling was van deze stunt – maar ook de vaststelling dat Gert Verhulst zijn hand schromelijk overspeelde. Ook (en vooral) ‘politiek incorrecte’ talkshows vergen redactioneel huiswerk, intellectuele finesse en een ijzersterke presentator.

Commerciële zenders kunnen in dat opzicht een disruptieve functie hebben tegenover staatszenders en mainstream media die de neiging hebben morele superioriteit te etaleren en de bandbreedte van de vrije meningsuiting te versmallen. Het Canvas-Programma De Afspraak is in dat opzicht een toonbeeld van politiek correcte saaiheid, bij voorkeur bevolkt met figuren die het over vrijwel alles eens zijn, en een presentator die zich strikt houdt aan een links-weldenkende code. De Morgen en de Standaard, vandaag compleet inwisselbare media, hebben daarbij een ondersteunende functie.

De Standaard blijft overigens volhouden dat die woke- en cancelcultuur niet bestaat, en een verzinsel is van ‘rechtse trollen’ (sic). Ook dat moet kunnen: volhouden dat iets niet bestaat en zo elke discussie erover tot absurditeit verklaren. Terwijl heel de heisa net wijst op het wél bestaan van een woke-cultuur en een bijbehorende censuur-reflex.

Intellectuele diversiteit

De Afspraak: toonbeeld van politiek correcte saaiheid

 

Wat ons tot de slotsom brengt van deze volstrekt onbelangrijke column over een onbelangrijk onderwerp: de reacties op Verhulst’s talkshow zijn niet zomaar meningen, ze vinden de inhoud en de uitspraken ervan wel degelijk ‘ongepast’, grensoverschrijdend en moreel-laakbaar. Dat is iets anders dan een debat openen, het is het debat op voorhand afsluiten. Diezelfde Raf Njotea, de spijtoptant die in de eerste aflevering opdraafde, identificeert Abou Jahjah en Conner Rousseau (!) met extreemrechts populisme omdat ze zich allebei al eens kritisch hebben uitgelaten over de wokes. Hij besluit zijn DS-column met een reductio ad Hitlerum: wie de wokes in vraag stelt, is een nazi, en brengt ons terug naar de jaren ’30. Tja...

Door steeds maar weer te benadrukken dat je vooral moet ‘verbinden’ en niet mag polariseren, versmal je het debat tot een consensueel ritueel, dat ons al te vaak door de openbare omroep wordt aangeboden

‘Racisme’ blijft een stoplap om tegenstanders de mond te snoeren. Vele linksdraaiende democraten hebben nog altijd enorme moeite met intellectuele diversiteit, en met het verschijnsel dat er over nogal wat thema’s géén consensus bestaat en nooit zal bestaan. Wat ons dan weer op het vloekwoord ‘polarisatie’ brengt. Door steeds maar weer te benadrukken dat je vooral moet ‘verbinden’ en niet mag polariseren, versmal je het debat tot een consensueel ritueel, dat ons al te vaak door de openbare omroep wordt aangeboden.

Laat dus duizend bloemen bloeien, nota bene een gezegde van Mao. Leve de polarisatie en de échte diversiteit. Ik vind het prima dat er op het PVDA-feestje Manifiesta, naast de onvermijdelijke Tom Lanoye, sprekers opduiken als Chen Weihua, EU-afgevaardigde van de Chinese staatskrant China Daily, die onder meer de Russische slachtpartij in de Oekraïense stad Boetsja ontkent als fake news. Zoals er ook mensen mogen rondlopen die betogen dat de aarde plat is. Alleen was de PVDA nog de grootste lawaaimaker om het radicaal-rechtse muziekfestival Frontnacht in opspraak te brengen en te laten verbieden, wegens een affiche met ‘foute’ figuren en foute connecties. Iets over twee maten en twee gewichten.

Laten we gewoon zo afspreken: alles mag gezegd worden, alles is bekritiseerbaar, voor elke gast een geschikte talkshow, en Margriet Hermans mag negerinnentetten vreten tot ze erbij valt, zo mogelijk in Saint-Tropez, dan kan heel Vlaanderen er getuige van zijn. Wist u trouwens dat er ook een uitknop is aan uw TV, en dat u zo heel wat energie kunt besparen?


 

LICHT IRONISCH BESLUIT ZONDER OVERHEIDES- INMENGING OF APEN POKKEN

Nu er geen NEGERS of Zwarte Pieten meer mogen bij naam vernoemd worden; wat dan met BLANKEN?

Met zijn allen Kleurenblind worden, dan maar? Of doen alsof…..

Dat heet, om politiek-correct te blijven, dan maar de actualisering van hret taalgebruik. We zeggen en schrijven dus dat het land vol loopt met *N-Mensen en rond Sinterklas hier en daar venten let Wame Pieten.

Er is dus nog veel werk aan de winkel. Watmt de warme bakker in deze infaltie-tijden: dat is pure stoef. Zonder stroom wegens te duur, wordt brood weer met de vuist gekneed tot een warme klomp meel waar geen oven meer aan te pas komt. .

Dergelijke hompen brood doen mij denken aan de oorlogsjaren ’40-‘45n oten onze Oudste, als Gezinshoofd ‘brood snijdend, het Nieuws va, de Landing in Normandië vernam, dat ‘brood’ tegen de muur aan de overkant der tafel kwakte, waar het…. Bleef handen….

Maar er is meer aan de hand, om al gentlemen & woke gerespecteerd te worden. Wat met de volkse uitdrukking BAKVIS als de man in de straat daarmee een halfvolwassen vrouwspersoon bedoelt, die zo wat op vrijersvoeten rondloopt?

Wat met n’ viswijf, dat meestal als een soort tang wordt beschouwd?

Ja Ja, de woke’s zijn dringend aan een soort nieuwe Dikke Vandaele der Nederlandse Letteren toe, goedgekeud door de Partij Raad.

Persoonlijk scrijf ik de Heer MoÎse Usubura, Congolees, dus verder aan met in achtneming van de meest strike omgangsnormen. Mijn brieven worden afgesloten met de klassieke wendingeen die nirts etr zien hebben noch met zjn huidskleur noch met de mijne.

Digithalys

Was jarenlang van uit Italia het psudonorm voor A.A. BAERTi

Thans WZC wielant

Schellenellestraat, 8

8570 INGOOOIGEM

 

. m/GSM = 0485 15 89 97

Geen opmerkingen: