zondag 23 januari 2022

500801 – VROEGERE TIJDEN…. VERDWENEN WELSTAND EN HARDE OORLOGSDREIGING IN DE PLAATS

 

.

ZATERDAG 22 JANUARI 2022

THIS IS NOT A PIPE

*

500801 – VROEGERE TIJDEN…. VERDWENEN WELSTAND EN HARDE OORLOGSDREIGING IN DE PLAATS

*

I N H O U D

Once, upon a time, in the East…

Geen opkomend zonlicht, maar een dreigende Halve Maan.

De rest van het verhaal zal ondertussen iedereen wel bekend voorkomen.

Maar dat GAS, dat per boot uit Qaatar zal komen, da’s toch in wezen ‘des Pudels Kern’, rond geblokeerd Rusisch gas en ‘die Joekrien’ van Mohbama? Door de USA in den donkeren bekokstoofd achter one rug?

Niemand spreekt er nog over, maar sinds ‘onze’ Louis Michel het Pact van Mararakesh, nota bene in onze naam, in New York ondertekende, leven we de facto onder de geheime clausules van deze Europese Uitverkoop Overeenkomst. Verkocht binst we erbij stonden…. En de dader haast verheven tot de eer der Europse Alataren. M.a.w. heel onze Joods-Christelijke Beschaving is in feite een rotte afgevallen appel in de volle woestijjngrond van het wereldomvattende Islam Kalifaat.

-

Of er nog tijd rest voor een Tweede Reconquista?

Met deze huidige soort van Leiders valt daar niet aan te twijfelen. Me dunkt ik hoor nu al het neersuizen van dat fatale mes. Of is het ’n in Qatar geslepen kromzwaard? Zal laler wel bljken.

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

VLAANDEREN WERKT

*

Niet alles is tegenwoordig kommer en kwel*. Volgens Flanders Investment & Trade (FIT) was 2021 zelfs een goed jaar voor wat de buitenlandse investeringen in Vlaanderen betreft. Internationale ondernemingen met hoofdzetel in het buitenland deden vorig jaar in Vlaanderen liefst 295 nieuwe investeringen, die voor 6.233 nieuwe jobs zorgden. Dat waren op de eerste plaats Amerikaanse ondernemingen, maar op de tweede plaats volgden de Britten die hier bij ons een eigen vestiging oprichtten omdat ze de nieuwe situatie na de Brexit in eigen land te gecompliceerd vinden. De leveringstijden zijn er verviervoudigd en er is nog steeds veel onduidelijkheid over de BTW en de invoertarieven. Daarbij komt nog dat de centrale ligging van onze Vlaamse havens nu eenmaal uiterst gunstig is. De fusie van de havens van Antwerpen en Zeebrugge heeft er ook voor gezorgd dat er minder tijd en trafiek verloren ging door geblokkeerde aanvoerlijnen.

Zoals ik al meer geschreven heb kan Vlaanderen gemakkelijk alleen bestaan en economisch aansluiten bij de landen van Noordwest Europa, de Hanselanden, zeg maar. Dat terwijl het binnen België riskeert steeds meer het statuut te krijgen van een Club Med land.

---

*Het is anders wat in ons wereldje: de corona crisis die maar blijft aanslepen, de steeds duurder wordende energiebevoorrading, de heisa om Oekraïne waar een oorlog niet uit te sluiten is, een Brits premier die voor Pinocchio niet moet onderdoen, het zoveelste MeToo schandaal en een Justitie die achter de feiten blijft aanlopen…

VS ONDERHANDELEN MET QATAR OVER GAS VOOR EUROPA

©BLOOMBERG

Vandaag om 11:16

*

De Amerikaanse regering voert gesprekken met Qatar en andere gasexporteurs om eventuele bevoorradings problemen in Europa op te vangen in het geval de Oekraïne-crisis verder escaleert.

De gesprekken focussen zich op het sturen van tankers met LNG en zijn ingegeven door de dreiging van een militaire inval door Rusland in Oekraïne. Dat schrijven meerdere Angelsaksische media.

Volgens Bloomberg wordt hiervoor een ontmoeting gepland tussen Amerikaans president Joe Biden en sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, de emir van Qatar. De Golfstaat is een van de grootste exporteurs van gas ter wereld, maar voert vooral uit naar Azië. Slechts 5 procent van het Qatarese gas gaat op dit moment naar Europa.

Een verdere escalatie van het conflict tussen Rusland en de NAVO over Oekraïne zou een forse impact kunnen hebben op de gasvoorraden in Europa, en dat in volle winter en op een moment dat de prijzen al de pan uitswingen.

De diplomatieke onderhandelingen over Oekraïne leveren voorlopig niets op. Vrijdag sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken nog met zijn Russische collega Sergei Lavrov in Genève. Er is wel afgesproken om verder te praten.

De spanning loopt al weken hoog op nu Rusland meer dan 100.000 troepen langs de grens met Oekraïne heeft gestationeerd en strenge eisen stelt aan de NAVO. De VS dreigen op hun beurt met zware economische sancties als de Russische president Vladimir Poetin beslist om Oekraïne binnen te vallen.

Bij een verdere escalatie van het conflict wordt gevreesd voor een oplopende energie crisis, gezien de sterke afhankelijkheid van Europa aan gas uit Rusland. Europa haalt zo'n 40 procent van zijn gas uit Rusland, en een derde daarvan vloeit door Oekraïne.

Fatih Birol, de topman van het Internationaal Energieagentschap, beschuldigde Rusland er al van de gasvoorraden voor Europa te manipuleren.

Roel Verrycken

VAN AFD NAAR ZENTRUM

Politiek

Zentrum

Uwe Witt

foto: ©Belga

*

De Bondsdag krijgt er een nieuwe partij bij

Analyse - 22/01/2022

*

De rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD) zag eind december 2021 twee van haar parlementsleden opstappen. Uwe Witt en Johannes Huber zegden beiden hun partij-lidmaatschap op. Maar in plaats van zijn mandaat aan de partij terug te geven besloot een van hen, de 62-jarige Uwe Witt, verder in de Bondsdag, het federale parlement, te blijven zetelen als onafhankelijke. Het aantal ‘Fraktionslose’ steeg daarmee tot vier, een te verwaarlozen minderheid in een parlement dat 736 leden telt.

Keizerrijk en Weimarrepubliek

Op 18 januari — toevallig of niet ook de dag waarop het Duitse keizerrijk was gesticht in 1871 — maakte Witt het nieuws bekend dat hij toegetreden was tot de Deutsche Zentrumspartei (kortweg Zentrum). En daarmee is Zentrum sinds 1957 voor het eerst weer vertegenwoordigd in de Bondsdag. Het Duitse parlement krijgt er dus een extra partij bij, naast de zeven bestaande: de christendemocraten van CDU en CSU (die samen één fractie vormen), de sociaaldemocraten van SPD, de liberalen van FDP, de groenen (Bündnis90/Die Grünen), de linksradicalen (Die Linke) en AfD.

Ze werd in 1870 opgericht als de belangen vertegenwoordigster van het katholieke bevolkingsdeel

Zentrum mag dan wel een splinterpartij zijn, ze kan zichzelf ook de oudste, want steeds onder dezelfde naam optredende partij van Duitsland noemen*. Ze werd in 1870 opgericht als de belangen vertegenwoordigster van het katholieke bevolkingsdeel. Ze heeft een erg belangrijke rol gespeeld in het keizerrijk (1871-1918), meer bepaald tijdens de ‘Kulturkampf’. Toen bond Otto von Bismarck als kanselier van een Pruisisch-protestants gedomineerde staat de strijd aan met de katholieke kerk. Van 1 november 1917 tot 30 september 1918, in het laatste jaar van Wereldoorlog I, leverde de partij met Georg Graf von Hertling zelfs een rijkskanselier. Tijdens de Republiek van Weimar (1919-33) hadden vijf kanseliers een ‘Parteibuch’ (partijlidmaatschap) van Zentrum. De bekendste onder hen waren Heinrich Brüning, de zogenaamde ‘Hungerkanzler’ (zie portret), en Franz von Papen (partijloos sinds 3 juni 1932), de man die Adolf Hitler mee in het zadel heeft gehesen.

Derde Rijk

De opkomst van die laatste figuur verklaart de ondergang van Zentrum. De nationaalsocialisten wilden na hun ‘Machtergreifung’ op 30 januari 1933 komaf maken met alle andere partijen. Ze verboden de linkse partijen, de SPD en de communistische KPD, en voerden de druk op de ‘burgerlijke’ (zoals de katholieke en de liberale partijen) op om zichzelf te ontbinden. En dat laatste deed Zentrum dan ook op 5 juli 1933. Tijdens het Derde Rijk werden vele gewezen mandatarissen van Zentrum vervolgd omdat er vanuit het katholieke Duitsland altijd al een sterk voorbehoud had geleefd tegenover het nationaalsocialisme (de opstelling van de — overigens uit de partij getreden — Franz von Papen was van uitzonderlijke aard).

Conservatief-sociaal

Na de oorlog werden de meeste partijen heropgericht in de geallieerde bezettingszones (1945-1949), sommige onder een andere naam of met een andere opstelling. De CDU en haar Beierse zusterpartij CSU verstonden zichzelf als interconfessioneel. Dat wil zeggen, ze richtten zich tot zowel katholieken als protestanten (waar de Zentrumspartei de partij van de katholieken was). Niettemin waren er toch enkele politici die de Zentrumspartei heroprichtten. Zij vonden CDU immers ‘te rechts’ en niet conservatief-sociaal genoeg. De partij bleef echter een muurbloempje in de Bondsrepubliek. In 1953 kwam ze met 0,8% van de stemmen in de Bondsdag. Er gold toen nog geen vijfprocent-kiesdrempel. In 1957 echter was het amen en uit voor haar parlementaire bestaan.

Witt dreigde regelmatig uit de partij te stappen als er ‘Grenzüberschreitungen’ optraden

De partij bekent zich tot de ‘christelijk-joodse wortels van Europa’ en verdedigt solidariteit en het welzijn van de gemeenschap. Het is dat christelijk-sociale dat Witt aansprak. Binnen de AfD behoorde hij tot de gematigde strekking. Dat leidde bij hem tot ergernis over de ‘Flügel’ rond Björn Höcke, die een extreemrechts imago heeft. Witt dreigde regelmatig uit de partij te stappen als er ‘Grenzüberschreitungen’ optraden in de zin van aangebrande handelingen en uitspraken van AfD-mandatarissen. Eind december was de maat vol voor hem.

Kritiek

Er is ook kritiek op zijn overstap. Witt heeft immers zijn mandaat in de Bondsdag (van 2017 tot 2021 en van 2021 tot 2025) in de wacht gesleept dankzij het relatief sterke verworteld-zijn van de AfD in het politieke landschap. Zelf stelt hij dat hij juist eerlijk is tegenover zijn kiezers. Hij zou hun altijd verzekerd hebben dat extreemrechtse posities binnen de AfD een brug te ver waren voor hem en hij in dat geval zijn conclusies zou trekken. Na zijn uittreding uit de AfD zouden verschillende partijen hem zelfs aan boord hebben willen halen. Welke zegt hij niet.

Zentrum verheugt er zich uiteraard over in de Bondsdag vertegenwoordigd te zijn door een parlementslid dat een grote expertise op het vlak van arbeids- en sociale vraagstukken bezit. Toch leeft er her en er bij Zentrum ook wel vrees voor ‘besmetting’. De partij is in ieder geval niet zinnens een opvangbekken voor misnoegde AfD-politici te worden.

opmerkelijk om vast te stellen dat de partij die als nieuwkomer de Bondsdag vervoegt tegelijk ook de oudste is

Om het even hoe de beoordeling van de parlementaire ‘gedaanteverwisseling’ van Witt uitvalt, alleen al in vergelijkend-historisch opzicht is het opmerkelijk om vast te stellen dat de partij die als nieuwkomer de Bondsdag vervoegt tegelijk ook de oudste is. Het is alsof samen met Witt nu ook een geest gehuld in traditie en historisch patina het halfrond van het Duitse parlement is binnengeslopen.

 

*De voorloper van de sociaaldemocratische SPD werd in 1863 onder de naam Allgemeiner Deutscher Arbeiterverein (ADAV) opgericht door Ferdinand Lassalle.

Dirk Rochtus

CORONA, DELTA, OMIKROM

& CENSUUR VRIJE

STRICT PERSOONLO-IJKE COMMENTAAR

*

Dat de Geschiedenis zich voortdurend herhaalt? Dus ook ,i nu weer? Wie zou daar nog kunnen aan twijfelen? Zij het dan, dat er met Nieuwe Meesters ook meedtal Niuwe Wetten komen. Hoogst waarschijnlijk in een soort on-uitspreekbare apentaal.

De laatste keer ging het bij onze Oosterburen om ‘Lebensraum’ en die kwam er inderdaad, zij het tot in gruizelementen kapot gebombardeerd. Met her op te bouwen zat achteraf iedereen terug in een Nieuwe Wereld, gedirigeerd door Washington DC.

Zo gaan nu eenmaal de dingen des levens.

Wordt het Oerang Oetangs, Chinees of Arabiers?DE TIJD zal hierover wel tijdig informatie verstrekken.

Wie zei daar ooit weer, dat ze als schapen naar de slachhtbank worden geleid, en dat e hun bek niet open doen?

*

Digithalys

Geen opmerkingen: