maandag 2 januari 2012

582 DE STEM UIT AMERIKA




De EU speelt extreemrechts in de kaart’

27-12-2011 - Rik van Cauwelaert itv. Larry Siedentop - knack
Bron Iskander
--------------------

‘De Europese integratie van bovenaf opleggen is mislukt’, zegt de Brits-Amerikaanse politieke filosoof Larry Siedentop. ‘De eersten die van de crisis zullen profiteren, zijn de extreemrechtse partijen.’
Politiek filosoof Larry Siedentop (75) is emeritus van Keble College in Oxford. Twaalf jaar geleden beitelde hij zijn academische reputatie met Democracy in Europe, waarin hij de democratische legitimiteit van de Europese Unie onder de loep nam. De pijnpunten die hij toen aanwees zijn nu, met de eurocrisis, in het volle licht gekomen.
U bent ervan overtuigd dat het Europese project helemaal opnieuw moet worden bekeken?
Larry Siedentop: De Europese bevolking ontdekt dat de Europese integratie een hoge politieke en democratische kostprijs heeft. Mij lijken de meeste Europeanen niet bereid hun nationale identiteit af te leggen. Bovendien worden ze steeds meer bevangen door een gevoel van machteloosheid. En het gaat hier echt niet om onversneden nationalisme, maar om een oprechte zorg om zelfbestuur.
Waar vroeger werd gesproken over een gedeelde soevereiniteit, krijgt men nu in de gaten dat het hier om verlies van soevereiniteit gaat. Je merkt dat stijgende ongenoegen ook in de peilingen. Volgens de Eurobarometer twijfelt de helft van de EU-burgers aan de goede zin van het Europese project.
Het neen van de Fransen en de Nederlanders tegen het ontwerp van Europese grondwet en later van de Ieren tegen het Verdrag van Lissabon waren al belangrijke alarmsignalen die keer op keer door Brussel werden genegeerd.
Er zijn natuurlijk verschillen tussen de verschillende lidstaten. De Italianen en de Belgen lijken enthousiastere voorstanders van een verdere integratie. Maar dat is alleen maar omdat ze eigenlijk van hun eigen staat af willen. De Oost-Europese landen vonden aanvankelijk tal van voordelen in de aansluiting bij de Europese Unie. Maar vandaag maken ze zich zorgen over het verlies van soevereiniteit. En ik vraag me af wat gaandeweg het effect zal zijn van de eurocrisis op het separatisme in Schotland, Catalonië en België. Een regio als Schotland in de eurozone brengen zou wel eens heel riskant kunnen worden.
De begrotingsunie zal, volgens u, leiden tot een nog bureaucratischer bestuur?
Siedentop: Ongetwijfeld. Je ziet dat al gebeuren in Griekenland en Italië, waar twee verkozen regeringen zonder meer opzij werden gezet en vervangen door een ploeg van technocraten. Al gaat dat in tegen alle politieke en economische noodwendigheden.
De publieke opinie moet worden voorbereid op mínder integratie. Trouwens, waar je ook komt in Europa, overal wordt Brussel nu al vereenzelvigd met regeltjes en bedilzucht. Er moet heel langzaam een nieuw constitutioneel denkraam worden uitgewerkt dat van onderen naar boven werkt. Integratie kan onmogelijk van bovenaf worden opgelegd.
De eersten die van de huidige crisis zullen profiteren zijn de extreme politieke partijen, en dan vooral extreemrechts. Je zult maar jong zijn in Griekenland, Spanje of Portugal. De toekomst van die jongeren is weinig rooskleurig. Er volgen ongetwijfeld nog tal van heftige reacties. En intussen speelt de Europese Unie extreemrechts in de kaart.


-------------------
Diagonaal herlezen

Vendelzwaaien! Wij zijn, om onze nationale eigenheid te bewijzen, een volk van vendelzwaaiers! Als argument om de Vlamingen te identificeren kan dat tellen!
Ondertussen is het maar nog eens gebleken dat het Vlaams Belang als politieke partij zijn tijd ver vooruit is, door decennia lang al luidop te zeggen wat de mensen stilletjes bij zichzelf denken. Sommigen onder ons zeggen dan daarbij, met opgeheven hoofd, dat de integratie niet alleen schandalig mislukt is, maar dat er niet eens van integratie sprake mocht zijn geweest, omdat die massa-import van zoveel verschillende meestal onder-ontwikkelde vreemdelingen gewoon de levenskracht van ons eigen volk heeft verstikt. Komen ook nog andere doodsoorzaken bij, bij de Muzelmannerij, naast het verstikken. Duizend bommen en granaten, als het niet waar is! Of geeft U er de voorkeur aan om door middel van een scherp mes gekeeld te worden? Of simpelweg te worden neergeschoten nadat U beroofd werd? U vraagt niet eens, maar zij draaien!
Hoe het dan verder moet? Tja, dat is precies de laakbare handelswijze van onze Grote Geesten : zij wisten (hoopten?) voordien dat de klok in geen duizend jaar zou kunnen teruggedraaid worden. Zij handelden doelbewust en met voorbedachten rade.
Waar er een begin van rechtzetting zou kunnen zitten, vraagt U zich af? Zowel Europees als nationaal en, niet te vergeten, regionaal? Door te zorgen dat die Grote Geesten niet alleen vervangen worden, maar dat ze voorgoed van het toneel verdwijnen. Goedscheiks of kwaadschiks. Desnoods naar Timboektoe of naar een verlaten eiland met in het midden slechts één palmboom en om de anderhalve dag een serieuze aardbeving.
Eenmaal dan, met de Nieuwe Leiders, de onaantrekkelijkheid voor al die ongewenste gasten die zich ondertussen als eigenaars zijn gaan gedragen, een feit zal zijn, zullen die ondervinden, door bijvoorbeeld het afschaffen van alle subsidies en het bestrijden van alle misbruiken, dat de exodus kan beginnen. Met in hun bagage alleen de vaardigheden die ze bij ons eventueel hebben opgedaan en waarvan ze in de Thuislanden zullen kunnen profiteren. En als handbagage hier en daar een zeldzame Koran, want die kunnen hier gemist worden als kiespijn….


Geen opmerkingen: