zondag 21 juli 2013

1496 - LEO VINDEVOGEL DOOR DE REPRESSIE EN KAREL COBURGER IN KOELEN BLOEDE VERMOORD


.

Zondag 21 juli

Zon 5u54-21u43

H Brigitta van Zweden

.

1496 - LEO VINDEVOGEL DOOR DE REPRESSIE EN KAREL COBURGER IN KOELEN BLOEDE VERMOORD

.

Zelfs Google draait vandaag mee in het koninklijk circus

 

Poenscheppers onder elkaar, hé!

.

Als straks na de gloriol de troon weer misschien voor jaren zal bezet zijn en de realiteit van de massa-immigratie zijn rechten zal hernomen hebben, ergens als de vet betaalde kleur-parlesanters weer aan het ‘be-stieren’ zijn geslagen, ergens in september dus, hebben wij Vlamingen een datum uit 1945 te herdenken (21/9) waarop Leo Vindevogel door 11 Rijkswachtkogels moest sterven. Elkendeen zou zeggen : “Hij rustte in vrede”, maar zolang de schandelijke belgische staat nog bestaat, kan noch hij noch om het even welke Vlaming in vrede leven of in vrede sterven.
*
Iedere week staan in ’t Pallieterke tientallen artikels die elk op zich het weekblad onmisbaar maken voor elke Vlaming die kan lezen en schrijven. Af en toe staan er van die uitschieters in, die het zelfs bijna onbetaalbaar maken, danig zijn ze precieus. Het zijn pareltjes van fijn geslepen diamanten die de repressie levendig houden en die het waard maken om meegedragen te worden tot Het Uur der Vergelding geslagen heeft.
*
Juist, Ma, ik heb het inderdaad nog van U geleerd. Alhoewel danig uit de mode spreekt het boekdelen : “God borgt, maar schedt niet kwijt”. Dat gezegde werd mij ingelepeld samen met de fluitjespap waarmee je je gezin moest zien te laten overleven, in die droeve oorlogsjaren toen je er ineens alleen voor stond.
Als Vlaming staan we morgen, 21 juli, op het punt om de 7de Sex en Coburger op rij op de troon te moeten dulden, maar Ma, ons geduld is op. Weet U nog, Ma, dat wij toen leerden zingen van ‘als ik groot en sterk zal wezen, zal ik op zijn kl*ten slaan”. Voor zo’n onbetamelijke woorden vlogen we toen zonder eten naar bed. Maar heden ten dage is dergelijke vocabulaire zelfs op TV schering en inslag, en  zelfs moesten we nu de daad bij het woord voegen, zou je daarboven onze Pa zien knikken, en zou je niet anders kunnen dan ons gelijk geven. Och Ma, we zullen niemand kwaad doen, alleen maar een beetje laten boeten…. Zo’n 1.000 keer meer dan onze Pa heeft afgezien, toen hij op 39-jarige leeftijd op zijn sterfbed met kapotte longen alleen nog maar kon knikken, dat hij inderdaad doodging. Zaterdag 20 maart 1943, kwart voor vier.

 

 

.

Ter zake :

Leo Vindevogel - eerlang een biografie

*

De naam Leo Vindevogel zal onze lezers vertrouwd in de oren klinken. In de loop van het bestaan van ons weekblad werd al herhaaldelijk aandacht besteed aan deze katholiek-flamingante volksvertegenwoordiger uit de Vlaamse Ardennen en oorlogsburgemeester van Ronse.

Doordat hij weigerde naar Duitsland te vluchten, kwam zijn proces in geen tijd voor de repressierechtbanken. Een proces dat meer weg had van een Sovjet-showproces uit de jaren dertig van vorige eeuw dan van een eerlijk proces. Ondanks een tegenstrijdig vonnis, levenslang voor de krijgsraad en de doodstraf voor het krijgshof, werd hij op 25 september 1945 geëxecuteerd. Vindevogel was de enige volksvertegenwoordiger ooit die op last van Belgische instanties gefusilleerd werd. Samen met de processen tegen Irma Laplasse en August Borms, was het proces tegen Vindevogel één van de meest tot de verbeelding sprekende uit de repressieperiode.

Over hem werden er honderden artikels en een handvol licentiaatsverhandelingen geschreven. Een allesomvattende

historische biografie ontbrak evenwel. Die leemte zal nu gevuld worden door de biografie die Pieter Jan Verstraete geschreven heeft. Eerder publiceerde hij al omvangrijke biografieën, van Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere en Hendrik Jozef Elias. Voor zijn Vindevogelbiografie kon Verstraete gebruik maken van een aantal nieuw ontdekte bronnen, zoals het zogenaamd verdwenen oorlogsarchief

van de stad Ronse. Het boekwerk zal op de symbolische

datum van 25 september 2013 in de lokalen van de Christen Volksbond (Zonnestraat) in Ronse – een bij uitstek historische site – voorgesteld worden. De biografie telt 700 bladzijden, is geïllustreerd en zal gebonden en genaaid met stofwikkel uitgegeven worden.

Tot midden september bedraagt de voorintekenprijs 34 euro, daarna 48 euro. Iedere intekenaar krijgt begin september een uitnodiging voor de voorstelling. Bestellen kan door 34 euro (+7,50 euro verzendingskosten) te storten op rekeningnummer BE64 4627 2867 9152 van Pieter Jan Verstraete, 8500 Kortrijk.

Iedereen die naar de voorstelling komt, of het boek wenst af te halen op de Vlaamse Ruilbeurs in Nijlen op 20 oktober (tussen 9 uur en 15.30 uur), hoeft uiteraard geen verzendingskosten te betalen. Van zodra het boek verschenen is, zal het op deze bladzijde uitvoerig besproken worden. KVC

.

Lezers van ’t Pallieterke hebben deze boodschap verleden week kunnen lezen in hun lijfblad.
Ik kon niet vroeger reageren, omwille van mijn emoties, telkens de naam Vindevogel valt. Pas veel later heb ik begrepen, waarom ons Moeder die 21ste  september 1945 als een Mater Dolorosa voor de icoon van de Maagd Maria achteraan in ons kerkje stilletjes zat te schreien. De Pastoor kwam troostend naast haar zitten, en ik hoorde hem zeggen, dat ze samen voor onze Pa zouden bidden. Toen werd ik de kerk uitgestuurd, want ik was zojuist benoemd’ tot misdienaar met recht om elke dag, na het Lof, in de Pastorie, een dikke witte boterham te krijgen met rabarber-confituur, nadat ik een half uurtje onkruid had getrokken, samen met Marie, de pastoorsmeid.
De juiste relatie van ons familie met Vindevogel is mij nooit onthuld, maar ik vermoed dat ze te zien heeft met de oorlogsburgemeester van onze eigen gemeente, een in-brave ondernemer die toen op een haar na hetzelfde lot als Vindevogel heeft moeten ondergaan.
*
Het mag duidelijk zijn, dat ik hierboven met hart en ziel reclame heb gemakt voor het boek van Pieter Jan Verstraete.

Geschreven door AABEE via Digitalia
 





 

Geen opmerkingen: