woensdag 31 augustus 2016

3645



5/897 * - L & H und kein Ende -
.
DEEL 5
Woensdag 31 augustus 2016
Zon 6u55-20u29
H Paulinus van Trier
*
3645 – IN GENT DE LAATSTE  (???) RECHTSSPRAAK OVER DE GESTOLEN WEST-VLAAMSE SPRAAKTECHNOLOGIE

*

*
*
Nee, Nee, deze keer gaat het proces niet over de ‘daders’ maar over de ‘gedupeerden’. Over zij die er terecht zeker van waren  dat ze het groot lot hadden gewonnen.
Aan de kop van die organisatie stond immers het ACW, dat als huisbankier immers de teugels trok. Eerst onder de naam BAC, later onder de naam BACOB, die uiteindelijke DEXIA zou worden. Een beetje gelijklopend dus met de schandalen ARCO en de PANAMA PAPERS…..
Maar die bietekwieten kennende, zullen die wel ook in de zaak L&H, de dans ontspringen.
Of de Amerikaanse financiële & media-wereld dat ook zal lullen, is een vraag die waarschijnlijk niet zal mogen gesteld worden. Ze hebben dan ook niets verkeerds gedaan, buiten hun schrijnende onkunde demonstreren van de algemeen geldende boekhoudwet in coburgia. Ongeveer hetzelfde als de Amerikaanse Overnemer van Omega Pharma van Marc Coucke dreigt te worden aangedaan.

Maar daar wil het nu niet meer over hebben. Wel over de onmeetbare noch nooit in cijfers vast te leggen schade die daardoor de kleine aandeelhouders geleden hebben. Vaak hebben die mensen, meestal oudere kleine zelfstandigen, tot hun laatste frank belegd in deze bloeiende investering met vooruitzichten die tot de sterren reikten? Kwamen daar op het hoofdkwartier van L&H geen koningen (Prins Filip) en grote dikke Staatsmannen (De Dikke van Diksia) de honneurs waarnemen? Deden die bedrijfsleiders binnen het jaar geen schitterende zaken met de hele wereld? Heel het Establishment van het Land liep hen achterna. Figuurlijk en zelfs letterlijk.
Tot ze struikelden over een paar kritische vraagjes uit de Amerikaanse financiële wereld, die heel even misschien wel een tikkeltje jaloers waren op die wereld-veroverende techniek van de Flanders Language Valley….
En ze brachten de bal aan het rollen. Heel die reuzenzaak bleek ineens een reus op lemen voeten. Omdat de Amerikaanse cowboys dat zo wilden.
En neen, de patenten gingen verloren. Of minstens, ze kwamen in hoofdzaak niet in Amerikaanse handen. Maar in de handen van duizenden kleine computerbedrijfjes, die de geboden kansen maar al te graag (kosteloos) konden inpikken..
De spraaktechnologie van L&H beheerst thans de hele wereld, daar waar zonder beide Heren zelf de term had moeten uitgevonden worden.
Het is zelfs dank zij deze technologie dat U deze lijnen onder ogen krijgt. Elk ‘WORD-ducument’ van Microsoft wordt op deze computer volgetikt via de spraaktechnologie. Met een hulp-programaatje  dat amper € 96,- heeft gekost. Dezelfde techniek laat ook toe een klein dicteerapparaatje aan te koppelen (€36,- zo klein als een half pakje sigaretten) die probleemloos aangesloten wordt op de computer.
Het laat toe buitenshuis de spontane inspiratie vast te leggen, om die later tevoorschijn te toveren op papier.
Dat zijn twee onnozele toepassingen die zomaar bij anderen werden waargenomen? Het eerste bij een Pastoor die op die manier zijn (kunstige) preken voorbereidt, en het tweede die bij onze hartspecialist zijn secretaresse vervangt….
Voor mijn oude dag ben ik dus voorzien en hoop U op deze manier voor de rest van mijn (land) leven nog veel leesgenot te kunnen verschaffen.
Ja, het wordt tijd dat aan L&H eindelijk loon naar werken wordt toegekend.



GEPLUKT BIJ

*
Proces Lernout & Hauspie hervat dit najaar
In het nieuwe gerechtelijke jaar zal het Gentse hof van beroep zich opnieuw buigen over de zaak Lernout & Hauspie (L&H), goed 15 jaar na het faillissement van het spraaktechnologiebedrijf. Op 7 november zullen de eerste pleidooien plaatsvinden over het afhandelen van de schadevergoedingen.
Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak. Meer dan tienduizend burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding. Bij het hof van beroep is het bang afwachten over de verdere afhandeling van het 'monsterproces'. Alle gekende partijen en hun advocaat kregen een proceskalender.
*

*
Het is wel met een flinke dosis achterdocht dat ik hoor spreken van Het Hof van Beroep in Gent. Ik heb daar wel enerzijds in het begin van mijn carrière mee kunnen helpen om mijn cliënt vrijgesproken te krijgen in de zaak (1964) in het faillissement van de ‘Wolkoning’ Emiel Pauwels, maar anderzijds datzelfde Beroepshof bezig gezien in de latere Zaak Parisis, dat zelfs bepaalde beleggers bijna tot de zelfmoord heeft gedreven.
Later zag ik de Linkxe beïnvloeding overduidelijk in 2004 in de veroordeling van het Vlaams Blok wegens vermeend racisme. En nu in een nabije toekomst de lieve vriendjes van Optima aan de beurt.
Al kan het natuurlijk dat de nieuwe generatie Magistraten van heel wat solider materie zijn gemaakt.
*
Heb ik U al gezegd, dat daar waar sedert L&H het nieuwe industrieterrein van Ieper is gevestigd in de Pilkemstraat ondergetekende daar zijn jeugdjaren heeft doorgebracht? Reden te meer om mij volop in te zetten voor het eerherstel van Jo en Pol. Jo heb ik nooit gekend, maar Pol Hauspie was een tijdje een niet zo geliefde collega in het Poperingse. In ons beroep een computerfreak avant la lettre….
*
*

*

Geen opmerkingen: