zaterdag 16 oktober 2021

500702 – OVER WAT GEEN NEP NIEUWS IS MAAR OPZETTELIJKE BEDOTTING

 

.

VRIJDAG 15 OKTOBER 2021

*

REGIME, PULP-PRS EN JANK-TEEVEE, TROUWE VOLGEMIGEN VAN

DE RATTENVANGER VAN HAMELN: RECHT NAAR DE VERNIETIGONG…..

*

 

500702 – OVER WAT GEEN NEP NIEUWS IS MAAR OPZETTELIJKE BEDOTTING.

*

INLEIDING: EIGEN MENING.

OVERGENOMEN TEKSTEN ZIJN

INSPIRATIE BRONNEN

*Nee nee, wat volgt is niet mijn persoonlijke mening, maar een van de vele miljoenen dIe er – ogenschijnlijk - niet eens toe doen.

Noem dit verschijnsel, als U wilt, de hedendaagse tijdsdgeest. Alles wordt voorgekauwd en U hoeft dus maar te slikken. Net zoals U als kind deed met Moeders medicijn, ùet toegelnepen oogjes. Anders volgen er klappen.

Rap eens zien – in het toilet - hoe de maag daarmee omgaat. En dan vlug doorspopelen, want dat is het enige effciënte redmiddel.

Trachten te overleven tot de volgnde verkiezingen, waar VLAAMS ZEMFBESTUUR zowel de mens, de eco,omie als het mileu, en niet de media noch de Grote Verlichte Verstanden de zakken villen. Door de onze te ledigen…..

 

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

 EN ER IS NOG DE WATERSTOF

*

Staal is zowat het meest gebruikte metaal in onze geïndustrialiseerde samenleving. Wereldwijd stoten alle staalfabrieken samen ± 7% van alle broeikasgassen uit, waardoor het ook de meest vervuilende is. Per ton stoot de productie ervan bijna twee ton CO2 uit. Tijd om er dus iets aan te doen.

Staal wordt gemaakt uit ijzererts dat zowat overal te vinden is. Men schat dat de aarde voor 5% bestaat uit ijzererts. Probleem daarbij is wel, dat die erts verstopt zit tussen andere elementen, zoals o.m. oxides en dus eerst daarvan moet gescheiden worden. Dat gebeurt tot nu toe door oververhitting in ovens die meestal gestookt worden met cokes, een steenkool die ook al een voorbehandeling heeft gehad die CO2 heeft gekost.      

In Zweden, waar men veel ijzererts én staalfabrieken heeft, loopt er een project om bovengenoemde verhitting uit te voeren met waterstof. De eerste honderd ton ‘groen staal’ is al een feit. De bedoeling is dat men vanaf 2026 op industriële schaal gaat produceren en vanaf 2030 jaarlijks liefst 2,7 miljoen ton op de markt wil brengen. Het restproduct is geen CO2 meer, maar H2O, gewoon water.

Tot hier het goede nieuws. Minder goed is het feit dat om waterstof te maken men veel elektriciteit nodig heeft en, om het eindproduct CO2-loos te houden, liefst groene stroom. In Zweden stelt dat probleem zich minder dan op vele andere plaatsen, zoals bij ons. Zweden heeft waterkrachtcentrales, veel wind én kernenergie. Het consortium dat het procedé heeft uitgetest bestaat uit enkele grote bedrijven, waarvoor ook Volvo en Mercedes interesse hebben getoond. Volvo heeft zich bereid verklaard dat tegen 2045 haar hele jaarlijkse productie van 800.000 wagens volledig fossielvrij zou zijn.

Tenslotte hoopt men nog steeds dat het vrachtvervoer, zeker het internationaal vervoer over lange afstanden, ooit ook op waterstof zal moeten kunnen rijden. Volledig elektrische trucks van 44 ton moeten nu 2 ton aan accu’s meesleuren, wat ook betekent 2 ton minder lading, iets dat het verschil kan uitmaken tussen winst en verlies. Dat is dus nog niet voor morgen, maar zal zijn tijd moeten hebben, zoals veel van die nieuwe klimaatvoorstellen. ‘Hastwerk er lastwerk’, zeggen ze in Scandinavië, hun equivalent voor ons ‘Haast en spoed is zelden goed’.

 *

 

*

AGFA WORSTELT MET GRONDSTOFKOSTEN

Pascal Juéry, de CEO van Agfa. ©Dries Luyten

*

Vandaag om 08:07

*

Agfa-Gevaert ziet zich door de oplopende kosten genoodzaakt om voor de derde keer in minder dan 10 maanden de prijzen voor zijn offset drukplaten te verhogen.

Agfa spreekt in een persbericht over ‘specifieke maar dubbelcijferige’ prijsverhogingen die van toepassing zullen zijn vanaf 1 november. De prijzen gaan dus met gemiddeld meer dan 10 procent omhoog. Bij bepaalde klanten zit het bedrijf wel nog vast aan langetermijn contracten, waardoor Agfa daar nog even door de zure appel zal moeten bijten en winstmarge opofferen.

De voornaamste reden voor de prijsverhogingen is de forse stijging van de prijs voor aluminium, de belangrijkste grondstof bij de productie van offsetdruk platen. De aluminiumprijs op de London Metal Exchange noteert momenteel op het hoogste peil in 30 jaar. ‘Aluminium is nu meer dan dubbel zo duur als 18 maanden geleden’, klinkt het.

Agfa-Gevaert

Ook de kost voor onder meer verpakkingsmaterialen en energie zit in de lift. ‘Boven op de druk van de grondstofkosten zijn ook de logistieke en operationele kosten de hoogte in geschoten door het economisch herstel’, klinkt het. 'Er is algemene inflatoire druk. Dat zal je bij andere bedrijven ook wel al gehoord hebben', zegt woordvoerster Viviane Dictus.

Het management verwacht niet meteen beterschap. ‘De problemen met de mondiale aanvoer van cruciale grondstoffen hebben geen tekenen van stabilisatie vertoond. Ze zullen in 2022 waarschijnlijk op deze niveaus blijven. Agfa zal elk kwartaal evalueren of verdere prijsacties nodig zijn, zegt Frederik Dehing, vicepresident Global Sales.

Jan De Schamphelaere

*

DE AFSPRAAK

foto: ©VRT

*

Wij en het klootjesvolk

Analyse - 12/10/2021 Siegfried Bracke - Leestijd 5 minuten

-

Als iets in de loop van mijn leven helemaal is veranderd, dan wel het nieuws. Vroeger vond je dat in de krant, op de radio, op de televisie. Daar werd het nieuws zowel gemaakt als gebracht. Vandaag is het nieuws overal, iedere minuut, voor iedereen. Wie meent vandaag nog het nieuws te brengen, is zichzelf aan het overleven. Het bewijs stond recent in de NRC en kwam uit de mond van een negenjarige: ‘Het journaal is een soort internet voor oude mensen. Alles wat al online staat wordt dan nog een keer op tv verteld.’

Hoe het niet moet

Toen ik zelf negen was, waren er iets oudere jongens die in de vooravond met de fiets door het dorp reden, en riepen: “Het Vooolk!! Mee den uitslag van de Ronde van Frankrijk!!!’” Tja, die uitslag kende ik al. Gehoord op de radio. Korte tijd nadien is die extra-editie van Het Volk gestopt.

Het is wat het is. Een verlies is dat nooit. Want elk nadeel… Maar juist omdat het nieuws vandaag alomtegenwoordig is, zijn verheldering, verdieping, verklaring, kritische toets, tekst en uitleg noodzakelijker en nuttiger dan ooit. Helaas krijg je die alles bij elkaar zelden; wat je wel krijgt is almaar meer van hetzelfde. Dit is dan ook – horresco referens – een oprecht pleidooi voor diversiteit.

Zelden is het verschil tussen wij en het klootjesvolk dat het maar niet wil begrijpen zo mooi neergezet

Eén van de mooiste en tegelijk schrijnendste voorbeelden van hoe het niet moet, was vorige week te zien in De Afspraak. Met aan tafel klimaata ctiviste Anuna De Wever, econoom Paul De Grauwe en liberaal volksvertegenwoordiger Goedele Liekens. Zelden zo weinig kritische zin gezien in drie kwartier. Men had het trouwens zelf in de gaten – op een bepaald moment zei De Grauwe: ‘Ja, wij moeten hier niet overtuigd worden, het zijn de anderen’. Zelden is het verschil tussen wij en het klootjesvolk dat het maar niet wil begrijpen zo mooi neergezet. Alleen de bolsjewieken in de jonge Sovjet-Unie waren in het corrigeren van de mening van het gepeupel nóg beter.

Wij, de elite

Wij, dat zijn de selecte leden van de club. De Grauwe is daar bij. Hij wordt steevast voorgesteld als professor aan de London School of Economics, maar dat belet niet dat hij op afroep beschikbaar is voor televisie programma’s. De verbinding Londen-Brussel is kennelijk ondanks de Brexit beter dan ooit.

Toen De Grauwe twaalf jaar lang voor de VLD in het parlement zat, nog een gewone prof was in Leuven, of toen hij (nog langer geleden) ultra-liberaal was – hij schreef dat cultuur subsidies helemaal moesten worden afgeschaft – werd hij totaal genegeerd. Sinds zijn Grote Sprong naar Links is dat helemaal omgeslagen. Zoals bij flink wat andere liberalen. Kiezers hebben die er niet mee gewonnen, maar zelf voelen ze zich stukken beter.

A propos, De Grauwe wordt nooit aangesproken als Paul. Maar Anuna De Wever en Goedele Liekens zijn Anuna en Goedele. De regel dat politici met u en met mevrouw of meneer worden aangesproken, wordt meestal gehandhaafd. Nu niet. De openingsvraag voor de eerste tekent de sfeer: of ze er klaar voor is, voor de betoging zondag? Helemaal, is het antwoord. Dat dacht ik ook, is de repliek. Zo wordt datzelfde gepeupel lekker gezellig intiem met degenen die het beter weten.

Geen begrotingss-pecialist’

Maar eerst de almaar oplopende energierekening, zegt Bart Schols. Voor De Grauwe is er eigenlijk maar één echte oplossing: de staat moet grote hoeveelheden geld lenen en dat geld moet worden verdeeld onder wie het nodig heeft. Geld lenen is nog altijd spotgoedkoop, zegt de professor, vandaar.

Het zijn vragen die De Grauwe niet hoeft te beantwoorden

Dat laatste is waar. Maar het blijft natuurlijk wel lenen, en dat impliceert terugbetalen. Ooit. Wanneer? Hoe gaan we dat doen? Wie gaat dat doen? Waar komt dat geld vandaan? Waarom zijn we met dat geniale idee al niet veel eerder begonnen? Kan dat, ongelimiteerd lenen? Het zijn vragen die De Grauwe niet hoeft te beantwoorden.

De enige die wel een vraag krijgt over dat lenen is het liberale Kamerlid. Ze zegt dat ze geen begrotingsspecialist is. En daarmee is de kous af. De Afspraak is kennelijk niet van plan lastig te doen. Echte vragen zijn net zo nutteloos als gefundeerde meningen.

De Grauwe zegt dat hij dat wel bestudeerd heeft: als liberalen regeren zorgen ze altijd voor veel schulden. (Een studie die ik niet heb teruggevonden; het stond vorige week wel in een krant). Het liberale Kamerlid zegt: ‘Is da waar?!’ Helaas krijgt ze verder niet de kans om te zeggen dat ze ook geen liberaal is.

Deontologie

Intermezzo. Ik heb nog meegemaakt dat de openbare omroep een strikte deontologie had. Er was geen ombudsman, geen deontologische comiteit, maar er waren wel regels die er van in het begin (door een hoofdredacteur met een verleden in het leger) werden ingestampt.

Regel van de BBC, zei Karel Hemmerechts, ter ondersteuning

 

Eén daarvan was dat je over een betoging niet bericht zolang die er niet is geweest. Deed je dat wel, was de redenering, dan kon dat worden gezien als een oproep tot, als reclame voor. En dat kon de onpartijdige omroep niet maken. Regel van de BBC, zei Karel Hemmerechts, ter ondersteuning. In De Afspraak heet de klimaatbetoging een ‘activiteitentip voor het weekend.’

Juffrouw De Wever nu. Ze heeft het eerder in de Council of Europe uitgelegd, maar haar movement gaat u in your face de waarheid zeggen. Gert Verhulst weet intussen wat dat betekent. Hij is wit, oud, hetero, en heeft nog andere foute kenmerken. En hij weet niet waarover het gaat, hij kent het dossier niet. Moet dus vooral zwijgen.

‘Geen energie specialist’

 

Merkwaardig is dat De Wever in de loop van de uitzending verschillende keren zegt dat ze alleen maar vertolkt wat experts zeggen. Tok-tok. Tot het concreet wordt, en gaat over de vervuilende gascentrales en de daaraan gekoppelde discussie over atoom energie. Dan zegt ze geen mening te hebben, want ‘de experts hebben geen unanieme mening’. Die experts toch! Maar in een kritisch debat op de openbare omroep mag dat allemaal.

Liekens dan maar? ‘Ik ben gelukkig geen energiespecialist.’ Zoveel was intussen wel duidelijk.

Of Liekens en De Grauwe bijgevolg mee zullen doen komen we niet te weten

Verschillende keren zegt juffrouw De Wever dat politici en media de klimaat toestand niet ernstig nemen. Maar ook dat wordt gewoon genoteerd. Iedereen aan tafel krijgt wel uitgebreid de kans te zeggen dat ze achter de juffrouw staan. Er is consensus. Of Liekens en De Grauwe bijgevolg mee zullen doen komen we niet te weten. Maar Kamerlid Liekens vraagt wel aan de presentator of hij meedoet aan de demonstratie. ‘Nee, ik moet neutraal blijven,’ zegt hij. ‘Neutraal in een mensenrechten kwestie!?’ schampert De Wever. Een zeer intelligente en boeiende vraag. Maar de tijd is op.

 

We worden bedankt voor het kijken. Dat is zeer terecht.

 

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

URBI ET ORBI

 Vermits de huidige Paus en Opvolger van Jezus Christus op     Aarde in gedachrten meer in Mekka vertoeft dan in Rome, neem ik dan maar voor even Diens beroemde oproep over. Iemand moet het toch doen.

Stop de ondergang der Onderwerping. Gedenk de geachtenis aan onze Voorvaderen die hun vrijheid en leven veil veil hadden voor Zelfbestuur. Geen vreemden tot Meesters in ’t Land.

Luister wel naar alles wat gezegd wordt, maar geloof er de eerste letter niet van. Want door het bos ziet U d    n de bomen iet meer.

Anuna DeWever, Juffrouw of Jongeheer: daar is ze op haar 20ste nog         altijd zelf niet aan uit, gaat het voortonen. Samen met het Sex-Speelte, Liekens, van de Hasseltse Kanaalduiker en een Perfesser die van Blauw naar Rood is gekanteld. Of omgekeerd. Wat doet het er toe, als het maar poen oplevert.

Al dat tuig gaat straks toch via de WC-chasse naar de openbare riolen der Geschiedenis.

*

Digithalys

 

Geen opmerkingen: