woensdag 27 oktober 2021

500713 – DE KLOK TIKT. TRAAG MAAR ZEKER. HET UUR DER BEVRIJDING NADERT

 

.            

      DINSDAG 26 OKTOBER 2021

*

REGIME, PULP-PRS EN JANK-TEEVEE, TROUWE VOLGEMIGEN VAN

DE RATTENVANGER VAN HAMELN: RECHT NAAR DE VERNIETIGONG…..

*

 

INLEIDING: EIGEN MENING.

OVERGENOMEN TEKSTEN ZIJN

INSPIRATIE- BRONNEN

*

500713 – DE KLOK TIKT. TRAAG MAAR ZEKER. HET UUR DER BEVRIJDING NADERT

*

I N H O U D

‘Blokken’ van Ben Crabé op de normale uitzendtijd zo maar vervangen door anderhalf uur SMURFEN die maar – in twee van de drie landstalen - blijven doorjammeren en commentaar geven over hun eigen falen: typisch vootrteken vn en naderende scheepsramp waarbij de vele bevelveroders elk een andere mening hebben. Als ze zichzelf maar in het zonlicht van de schijnwerpers kunnen plaatsen.

Vergis U niet: het gaat hier niet om de reeds vergane TITANIC, maar om hun eigen verkeerde aanpak van een wereld-pandemie, die ze eerst omschreven als een ‘Chinees Gripeke’ waarvoor we liedst ‘in ons kot bleven’….

Tot er ineens zo maar tot meer dan 5.000 dodelijke besmettigen zijn per dag.

En daar staan ze nu met hun meulekes….

-

We zijn nu twee jaar verder, en nog altijd durft geen der verantwoordelijken zijn verantwioordleijkheid opnemen. Zou kunen kiezers kosten….

-

Ziehier wat iedereen denkt en wat het gezind boerenveestand zegt: verplichhte inenting niet alleen voor iedere verblijver/inwoner, maar ook voor iedere bezoeker of doorreeizende. Te lucht, ter zee of over land. Desnoods na – onder poliitie controle - de nodige quarantaine. Desnoods achter tralies, want de misdaad, drugs of mnsenhandel ontziet niets en niemand.

Wie dee wsetgeving overtreedt, draait zelf op voor alle gevolgen, zowel op medisch als op fiancieel vlak.

Zij die dit niet aanvarden worden vriednelijk verzocht om binnen het uur hun biezen te pakken: Desnoods naar de rimboe of naar Timboktoe.

Dergelijke wettekst kost hooguit 50 lijntjes en wordt best digitaal verspreid. Kwestie van geen tijd meer te veerliezen.

-

Als meevallend neven,-effect kunnen we vooral noteren: deleegloop van alle bestaande Bos- en

Mosketen. Het zal ofwel dàt zijn, ofwel dals tegen-reeactie, e Intocht der Barbaren, wat dus zoou neerkomen op een vervroegde inname vzn Eutopa door Islamitsche Staat, Heabolla, de Tailiban en of Al Quada. Aan veroveraars-vernietigers geen gebrek

Om heet even: Een kromzwaard snijdt la,gs twee kanten en treft dus zowel vriend als vijand….

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

DE WATERBOM

*

N.a.v. de overstromingen in de Vesder- en de Maasvallei maakt men zich in Vlaanderen zorgen over het feit dat zoiets ook bij ons zou kunnen gebeuren. Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD) laat daarvoor een onderzoek doen door de Vlaamse Waterweg, de overheids instantie die dergelijke zaken coördineert.

Dat er ook bij ons in Vlaanderen zo’n ‘waterbom’ zou kunnen barsten, wil ik niet betwisten. Alles is mogelijk en zand knopen blijft moeilijk (grapje). Toch geloof ik niet dat een eventuele waterbom bij ons dezelfde schade zou aanrichten zoals in Wallonië.

Om te beginnen is er vooral in de Vesdervallei, maar ook – zij het in mindere mate – in die van de Maas een landschap met meer reliëf. Door het feit dat Vlaanderen vlakker is zou dat hier in elk geval trager gaan. Dat hebben we trouwens in juli ook stroomafwaarts meegemaakt, waar de Maas niet echt door de dijken is geraakt. Er moet daar wel bij verteld worden, dat de dijken in Limburg en verderop in Nederland beter tegen hoogwater bestand zijn en waarschijnlijk ook beter onderhouden. Vlaanderen kent ook meer overstromingsgebieden en spaarbekkens.

Met mijn slecht karakter (ik lees al ± 65 jaar ’t Pallieterke*) durf ik wel in vraag te stellen of - mocht het hier ooit overstromen - er ook zoveel Waalse vrijwilligers naar Vlaanderen zouden komen als er Vlaamse naar ginder zijn getrokken (er zijn er ook nu nog).

***

*‘Weekblad voor mensen met een goed hart en een slecht karakter’ aldus stichter Bruno De Winter in wat hij zijn ‘rioolkrantje noemde.

 *

DEMIR DREIGT MET STILLEGGEN 3M NA NIEUWE BLOED-RESULTATEN

©Wouter Van Vooren

*

Vandaag om 13:11

*

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) laat in een reactie op de resultaten van een bloedon derzoek weten dat haar geduld op is. Ze vraagt 3M om binnen twee dagen zwart op wit te bewijzen dat het de omgeving niet extra belast met bijkomende PFAS-emissies.

Slechts 9 procent van de deelnemers aan een onderzoek naar de impact van de vervuiling rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht had een veilige PFOS-waarde in zijn bloed. Dat heeft het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid dinsdag meegedeeld op een persconferentie. 59 procent van de deelnemers had een PFOS-waarde waarbij op lange termijn gezondheidseffecten te verwachten zijn. Het gaat onder meer om complicaties bij zwangerschappen, cholesterol problemen, diabetes en immuniteits-stoornissen.

Volgens Bart Bautmans van het Agentschap Zorg en Gezondheid is de blootstellingskorf vol. 'De uitstoot van alle PFAS-componenten moet stoppen', waarschuwde hij, meteen een signaal voor Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om in actie te komen. In een reactie liet ze weten dat haar geduld op is. Demir vraagt het Amerikaanse bedrijf om binnen twee dagen zwart op wit te bewijzen dat het de omgeving niet extra belast met bijkomende PFAS-emissies in de lucht. Zo niet wil ze een deel van de fabriek laten stilleggen.

"Als 3M niet binnen twee dagen reageert, moet het alle productie processen die tot uitstoot leiden stopzetten tot het wel het juiste bewijs levert. "

Zuhal Demir

Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

'We hebben de voorbije twee maanden grote inspanningen geleverd om 3M tot orde te roepen, maar ondanks ons aandringen en een ingebrekestelling wachten we nog altijd op essentiële informatie', zegt Demir. 'Als 3M niet binnen twee dagen reageert, moet het alle productie processen die tot uitstoot leiden stopzetten tot het wel het juiste bewijs levert.' Volgens Demir gaat het om een derde van de productieprocessen van de fabriek in Zwijndrecht, die zo'n 548 werknemers telt en om en bij 300 miljoen euro omzet draait.

Moestuin en eieren

In een poging om de impact van de vervuiling van 3M in te schatten werden deze zomer bloedstalen afgenomen bij zo'n 800 mensen die binnen een straal van 3 kilometer van de 3M-fabriek woonden. Het onderzoek spitste zich toe op 13 PFAS-types, de verzamelnaam voor de schadelijke chemische stoffen waarvan PFOS er een is.

Uit het onderzoek komt naar voor dat vier PFAS-types vaker voorkomen in het bloed van de bewoners uit de omgeving van de 3M-site: het gaat om PFOS, PFHxS, PFOA en PFNA. In vergelijking met de rest van de Vlaamse bevolking vielen vooral de hogere waarden voor PFOS en PFHxS op, twee stoffen die vroeger door 3M werden geproduceerd. Andere PFAS-types kwamen veel minder of zelfs helemaal niet voor.

Buurtbewoners die dichter bij de 3M-site wonen hebben hogere PFAS-waarden in hun bloed. Dat geldt ook voor mensen die al langer in de buurt wonen, ten zuidwesten van 3M wonen, grondwater gebruiken om te poetsen of hun moestuin te begieten, of eieren uit eigen tuin eten. Mensen die voor hun beroep, hobby of opleiding in contact komen met bodem-deeltjes moeten ook oppassen.

Floor Eelbode

*

*

VIVALDI GEEFT 750 MILJOEN EURO AAN PAPIEREN NIEUWS

foto: ©pxhere CC

 

Relancemaatregelen enkel voor grootste spelers

*

750 miljoen euro op vijf jaar. Dat betaalt de regering aan Bpost om elke morgen de krant (en weekbladen) te bezorgen bij wie een abonnement heeft. Toch wel een groot bedrag dat de overheid betaalt aan klantenvoordeel voor bepaalde bedrijven. Iets waarover u in de begunstigde papieren kranten weinig zal lezen.

Freilich

Het bedrag is bekend geworden door een vraag van kamerlid Michael Freilich (N-VA). Die kreeg de tabel met de bedragen. Die bedragen waren door eerdere regeringen tot een soort staatsgeheim verheven. Die bedragen vrijgeven zou een concurrentie nadeel voor de post kunnen zijn, klonk het toen. Dat is dan toch veranderd.

https://twitter.com/MichaelFreilich/status/1451206876260098059

In de tabel zie je de bedragen voor dit en volgend jaar: 178 miljoen en dat daalt geleidelijk tot 137,5 miljoen in 2027. Blijkbaar heeft deze regering geen echt begrotingstekort. Er kunnen nog gunsten voor privé- bedrijven af.

Groen?

De beslissing om dat Bpost-contract voor papieren kranten- en tijdschriften distributie te verlengen is opmerkelijk. Deze week nog maakte Bert Bultinck van Knack bezwaar tegen de rondrijdende auto’s voor pakjes. En ook minister Petra De Sutter (Groen), onder andere bevoegd voor de post, wil om milieu redenen die pakjes bezorging herbekijken. Die laatste halve kilometer moeten we zelf doen.

Uitgerekend die belang-hebbenden en ministers beslissen dan om de honderden auto’s te subsidiëren die elke dag rondrijden om papieren media te bussen. Begrijpt u dat? Het is op zijn minst inconsequent.

Lobby kracht

De lobby kracht van de grote media groepen is in deze niet onbelangrijk. De laatste die de politici tegen de haren willen strijken zijn de weinige, en grote, mediagroepen die er zijn. DPG, Mediahuis en Roularta in Vlaanderen bijvoorbeeld. Die winnen bij dit contract. De staat betaalt de portkosten van hun abonnementen.

Zowat iedereen geeft toe dat de regel vooral bestaat om de Franstalige media overeind te houden

 

Er zit ook een communautair kantje aan. Zowat iedereen geeft toe dat de regel vooral bestaat om de Franstalige media overeind te houden. Hun armlastigheid maakt daar blijkbaar deel uit van hun lobbying. Zoals iedereen die gesubsidieerd wordt, zijn ze ervan overtuigd dat ze die subsidies nodig hebben om te overleven.

Ouderwetse neutrale steun

De subsidies voor de distributie van papieren dag- en weekbladen is een oude vorm van neutrale staatssteun aan media. In de tijd dat alle media op papier verschenen, was het een verdedigbare manier om zo neutraal mogelijk media te ondersteunen. Nieuws wordt dan gezien als noodzakelijk voor de democratie en dus het ondersteunen waard.

Mooi. Maar tijden veranderen. Nieuws en zeker divers nieuws is nog altijd noodzakelijk in een democratie. Maar toch steunt de overheid enkel dat nieuws dat gedrukt wordt in dag- en weekbladen. Een maandblad kan ernaar fluiten. Een webpublicatie al helemaal. Een oud steun-mechanisme dat niet is aangepast aan de tijd dus. Het blijft bestaan omdat het een economie op zichzelf geworden is en er grote spelers baat bij hebben.

Staatssteun

De 750 miljoen is dus een staatssteun aan de ouderwetse papieren media. Vooral de grote groepen varen daar wel bij. Maar het is tegelijk ook een verdoken staatssteun aan Bpost. En een tewerkstellings-project. Dat is ook een van de redenen waarom de PS eraan vasthoudt.

Ook daar zit een communautair kantje aan. De staatssteun aan papieren media zou voor duizenden jobs zorgen. Die wil de PS niet laten verloren gaan. Het gaat, gezien de grotere afstanden waarschijnlijk over meer Franstalige dan Vlaamse jobs. Alsof die jobs allemaal zouden verloren gaan als Bpost geen kranten meer bezorgt.

Het is ook zeer de vraag wat deze jobs zoveel meer waard maakt dan jobs in de e-commerce. Die worden door dezelfde PS zo goed als onmogelijk gemaakt, terwijl het tewerkstellings-potentieel, zeker voor het leger ongeschoolde Franstalige werklozen, veel groter is. Dat is op zijn minst irrationeel.

Om het hele geval nog perverser te maken, ook het politieke middenveld heeft een voordeel bij die poststeun. Vakbonden en mutualiteiten die blaadjes versturen onder de regeling van de poststeun profiteren mee. En ook die lobbyen gretig om de regeling te behouden. Of wat dacht u?

Gelijk speelveld

Het handhaven van deze maatregel is de zoveelste beleidsdaad waarmee de overheid in België en Vlaanderen zorgt voor een ongelijk speelveld. Als relatief klein media-initiatief is het opboksen tegen de groten. In de lobby-cratie die dit land is, slagen die grote mediabedrijven erin om het beleid in hun voordeel te keren. Het beleid zorgt voor een mattheus effect: wie veel heeft, zal veel krijgen. Wie weinig heeft, wordt zelfs dat ontnomen.

Ook de relance maatregelen die media tot nu toe lanceerde zijn op maat van de grote spelers

In België/Vlaanderen een mediaproject uitbouwen zoals wij met Doorbraak doen, dat doe je ondanks het mediabeleid. Ook de relance maatregelen die media tot nu toe lanceerde zijn op maat van de grote spelers. Grote spelers die tijdens corona miljoenen winst maakten en helemaal geen relancemaatregelen nodig hebben. Nu zullen ze met relance maatregelen hun positie versterken. Als kleine spelers later willen gebruikmaken van met belastinggeld opgestarte systemen, zullen ze serieus moeten betalen.

Kritiek uit Nederland

Sterker nog. In Nederland is er felle kritiek op het Belgische systeem van mediasteun via de post. De Vlaamse bedrijven hebben een flink deel van de Nederlandse media opgekocht en het verwijt is, dat ze dat enkel konden door de verdoken staatssteun in België.

Een debat dat maar zelden in de media gevoerd wordt. Net zoals mediakritiek in Vlaanderen grotendeels afwezig is. Laat staan een mediadebat. De politici gaan graag in op de verzuchtingen van de grote groepen. Wie luistert nu naar de calimero’s? En wat stellen die eigenlijk voor? Het is de ons-kent-ons-wereld van media en politiek. Elk op tijd krabben ze eens de ander zijn of haar rug.

Pieter Bauwens

 

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Er is dus niet alleen Corona die dit Kloteland versceheurt: Corona is alleen de sleutel die pasty op het slot.

Zie hierboven de meing van GUVAAL iovr het algemeen erkende sans foitisme van beneden de Taal- Armoede– Luiheid en Pretetie Grens. Om nog maar te wijgen over de anders-geaardheid die daar de   plak zwaait.

Als we daarbij het egocentrisch beeld onder ogen krijgen zoals Sigheil Bracke het verhaal van de (feestviere’nde!) Liberale Onderworpenen brengt, is het hek van de dam.

Zijn verhaal lijkt een (slechte) copie van het Bijvelverhaal over de Opstandigheid van Lucifer, die de Duivelsdans wil leiden om zelf de Dikste te hebben en de Grootste te zijn….

Ja Ja, Hoogmoed komt altijd voor de val; Nooit erna.


*

En als Icarus naar de zon wil vliegen, verbrandt die toch wel zijn vleugels…

Nee, zelfs voor Lachaert in hoogsteigen persoon is het leven geen lach….

*

Digithalys

Geen opmerkingen: