.
sWOENSDAG 1 DECEMBER 2021
*
PULP-PRS REGIME EN JA-KNIK –TV, TROUWE HIELENLIKKERS VAN
**
DE RATTENVANGER VAN HAMELN: RECHT NAAR DE ZELFVERNIETIGING *
INLEIDING: EIGEN MENING.
OVERGENOMEN TEKSTEN ZIJN
INSPIRATIE- BRONNEN
*
500750 – DE WIND UIT DE ZEILEN EN WEER IS DEMAN IITT DE STRAAT DEPINEUT
*
I N H O U D
In dit Kloteland moeten we vooral onszelf zien te redden want de Overheid heeft wel iets anders te doen. Crisis-vergaderen tot dirp in de nacht, want de uren worden dan driedrfubbel betaald. Belastingvrij, want buiten de Bergroting.
Hoe dat moet eindigen?
Met nog maar eens ’n nieuw variantje van dat Chinees Griepke, zeker?
Één troost: alles wat ons niet kapot krijgt; maakt ons sterker.
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
*
WINDSTILLING
*
Ons Zuhalleke wist gisteren te vertellen dat Vlaanderen voor dit jaar de geplande capaciteit inzake windmolens al had bereikt. De twee vorige jaren bleek dat niet het geval te zijn geweest. Toch is het te vroeg om al victorie te kraaien, zoals men hieronder zal kunnen lezen.
Begin september van dit jaar werd nl de oude steenkool centrale West Burton, A, nabij het Britse stadje Gainsborough opnieuw ingeschakeld omdat de wind energie amper een kwart opleverde voor de elektriciteits productie. Uit meet-gegevens van Vortex, een onafhankelijk Brits studiebureau dat weermodellen uitwerkt, bleek dat er sprake was van een opmerkelijke terugval van de windsnelheid, een fenomeen dat aan de klimaat verandering wordt toegeschreven en dat men ‘windstilling’ noemt. En daarmee kom ik terug op mijn blog van 17 oktober, toen onze groene federale minister van Energie, Tinne Van der Straeten, fier wist te vertellen dat ze de capaciteit van onze windmolens op zee zou verdrievoudigen en ik daarbij opmerkte dat bij windstilte die capaciteit geen driemaal meer zou zijn, maar nul komma nul.
Dat verlies aan windkracht wordt trouwens al waargenomen sinds de jaren 1960 en niets zegt dat het zal verbeteren. Zelfs het Deense Ørsted, een van de grootste windmolenuitbaters ter wereld, kende de laatste jaren winstverlies door windverlies.
Een beetje bescheidenheid is hier wel op zijn plaats.
ZWARTWERK VASTGESTELD BIJ GLS IN PUURS NA INVAL SOCIALE INSPECTIE
Bij GLS in Puurs werden al zeker vijf gevallen van zwartwerk vastgesteld.
©BELGAIMAGE
*
Vandaag om 10:34
*
De sociale inspectie stelde woensdag bij een inval in een vestiging van het koeriersbedrijf GLS in Puurs zeker 39 inbreuken vast.
De sociale inspectie dienst viel woensdag binnen bij de vestiging in Puurs van het koeriersbedrijf GLS. 'De teller staat momenteel op 39 inbreuken', zegt Gianni Reale, de Mechelse arbeidsauditeur. 'Het gaat om 33 inbreuken op deeltijdse arbeid en vijf gevallen van zwartwerk. Dat zijn chauffeurs die niet aangemeld zijn bij de RSZ.'
De sociale inspectie trof ook een persoon aan die illegaal in ons land verblijft. 'Die werd ter beschikking gesteld van de dienst vreemdelingenzaken', zegt Reale. De actie in Puurs is nog altijd aan de gang.
Zowel het Nederlandse koeriers bedrijf PostNL als GLS werd begin dit jaar gedagvaard voor sociale fraude. 'Het gaat om een 60-tal dossiers', zegt Reale. 'De zaak komt in november volgend jaar voor de correctionele rechtbank, maar intussen blijven onze inspectie diensten acties uitvoeren.'
Wommelgem
Vorige week viel de inspectie binnen bij depots van PostNL in Mechelen en Wommelgem. In beide vestigingen werden gevallen van zwartwerk en inbreuken op deeltijdse arbeid vastgesteld. Het depot in Wommelgem werd zelfs een tijdje verzegeld.
'Intussen is dat depot - onder voorwaarden - weer vrijgegeven', zegt Reale. 'Over de voorwaarden kan ik niet specifiek communiceren, maar ze houden in dat PostNL controle mechanismes moet opleggen om chauffeurs eruit te halen die niet in orde zijn. Stellen we bij een volgende controle opnieuw dergelijke inbreuken vast, dan gaan we het depot weer sliiten….
Pieter Lambrecht
*
*
HERNIEUWBARE ENERGIE ALLEEN VOOR MULTINATIONALS GOEDKOPER
**
EU systeem maakt elektriciteit te duur, maar de gewone consument kan er niet onder uit
Nieuws 01/12/2021
*
Hernieuwbare energie is inderdaad goedkoper, maar de enigen die daarvan kunnen profiteren blijken nu de grote, industriële multinationals. Het eerste markante voorbeeld is BASF, dat een monsterdeal afsloot met Engie. De energie factuur van de consument blijft stijgen, terwijl multinationals het prijssysteem kunnen omzeilen. BASF drukt de Europese Unie (EU) met de neus op het feit dat het markt systeem van de EU niet werkt.
Power purchase agreement
Vorige donderdag kondigde BASF al de vorming van een apart bedrijf aan dat alle energie kennis en activiteiten van de chemiereus zou bundelen. Maandag sloot BASF bovendien een ‘power purchase agreement (PPA)’ met Engie. De focus komt te liggen op windenergie. De deal gaat in op 1 januari 2022. Op zich is ‘s werelds grootste chemiebedrijf nog verre van thuis want de jaarlijkse 828 gWh (gigawatt uur) vormt slechts een fractie van de jaarlijkse consumptie van 9 TWh (terawatt uur) op alle Europese sites.
De aankondiging afgelopen week om alle energie-afdelingen te groeperen in een aparte dochter onderneming ‘BASF Renewable Energy GmbH’ gaf reeds aan hoe urgent de situatie is. BASF investeerde voor die nieuwe dochter al in het windmolen park ‘Hollandse Kust Zuid’ van Vattenfall (een investering ter waarde van 1,6 miljard euro) en in een gepland windmolen park van RWE in de Noordzee ter hoogte van de Duitse Waddeneilanden. De nieuwe dochter onderneming zal vanuit Ludwigshafen ook gaan handelen in energie.
Drastische maatregelen
De noodzaak van dergelijke drastische maatregelen zit in de huidige elektriciteits prijzen. De prijsvorming van die elektriciteit is niet transparant en onderhevig aan allerhande factoren gaande van speculatie, arbitrage, zogenaamde ‘market making’ door financiële partijen en gefoefel met het aanbod.
In principe moet een elektriciteitscentrale al haar productie aanbieden, maar de controles hierop falen schromelijk. De CREG doet wat dit betreft helemaal haar job niet. De prijsvorming op de beurzen Belpex, APX, enzovoort is dan ook veel te onvoorspelbaar. Dat weet de hele industrie, maar blijkbaar niet de politiek en de ambtenarij.
‘Goedkoper’
De federale minister van Energie, Tinne Van der Straeten, beweerde steeds dat hernieuwbare energie goedkoper is dan elektriciteit op basis van fossiele brandstoffen. Dit laatste klopt inderdaad, maar daar merkt de consument niks van omdat prijs tot stand komt op basis van de gasprijs. De grote industriële afnemers daarentegen kunnen rechtstreeks deals sluiten met de producenten en zo afname garanderen en dus de investering reeds bij aanvang rendabel maken. Op deze manier dekken ze zich ook in tegen prijsstijgingen. Een win-win voor energie bedrijven en multinationals.
Daarom dat de industrie steeds meer power purchase agreements afsluit. Ofwel investeert een bedrijf in een duurzaam energie project ofwel sluiten ze een PPA af, waarbij ze een bepaalde hoeveelheid energie afneemt van een leverancier voor een vaste prijs. Helaas moeten ze daarnaast wel een backup-plan hebben voor wanneer de levering niet gegarandeerd is. Bijvoorbeeld wanneer er geen wind of zon is.
Geen greenwashing
BASF’s CEO, Martin Brudermüller, beschreef de overeenkomst met Engie voor de Belgische- en enkele andere Europese sites als: ‘een significante volgende stap op ons pad naar klimaat neutrale scheikundige productie’. Het bedrijf verzekert zich zo ook van substantiële volumes elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Dit contract is geen ‘greenwashing‘ zoals de meeste ‘duurzame’ aankondigingen uit het bedrijfsleven.
Aanvankelijk zal de stroom afkomstig zijn van de windmolen parken op land in Spanje. Au fond heeft de beslissing ook niks te maken met de doelstelling om tegen 2050 geen uitstoot meer te produceren, maar is het deugdelijk financieel beheer in de crisis qua energieprijzen die zich langzaam opbouwt.
Prijsstijgingen
Afgelopen week steeg de prijs van CO2-rechten binnen het emissie handel ssysteem van de Europese Unie (ETS) van 30 euro per ton CO2 in april tot 72 euro per ton CO2. De prijs van de groene stroom waarvan BASF zich verzekerde is onbekend, maar momenteel noteert Spaanse wind-energie op 37,5 euro per MWh (megawatt uur).
Bij gascentrales is de stroomprijs zelfs al boven de 200 euro per MWh gestegen.
Door het ‘marginal pricing-systeem’ van de EU is de elektriciteitsprijs op de elektriciteits beurzen gekoppeld aan de gasprijs en stegen die prijzen dus de afgelopen maanden astronomisch. Door een PPA aan de bron bij een energie producent kan BASF die dure omweg via de energie beurs omzeilen. Met stroomprijzen van 100 euro per MWh in Duitsland is dat geen luxe. Bij gascentrales is de stroomprijs zelfs al boven de 200 euro per MWh gestegen. Maandag lag de prijs al op 248 euro per MegaWatt-uur.
Ingrijpend optreden
Waarom trad BASF als eerste nu zo doortastend op? BASF legde afgelopen maanden reeds de ammoniak fabrieken plat omdat bij de productie van ammoniak en kunstmest gas de grondstof is en het goedkoper was om ammoniak per schip van buiten de EU in te voeren. Dit kan als tijdelijke maatregel in verband met de gasprijzen. Bij andere productie sites beschikt BASF niet over die mogelijkheid.
Besluit
Wat BASF aantoont met de deal met Engie en de deals die ongetwijfeld zullen volgen is dat het marktsysteem van de EU qua elektriciteit niet werkt. BASF kiest voor een opt-out en drukt de EU met de neus op de feiten. De pay-as-clear market is nadelig voor de consumenten.
De EU en de nationale overheden blijven in gebreke en negeren de crisis die zich opbouwt.
Door iedereen dezelfde prijs te laten betalen, met name de hoogste gemiddelde prijs in plaats van de pay-as-bid-prijs waarbij de goedkopere hernieuwbare energie ook goedkoper verkocht kan worden zit de EU in de zakken van de gewone man. Het huidige systeem is asociaal en bezorgt energie bedrijven en de banken die voor hen arbitrage doen monsterwinsten op. De fiscus profiteert mee via de BTW-inkomsten. De EU en de nationale overheden blijven in gebreke en negeren de crisis die zich opbouwt. Bovendien zou de regulator zoals de CREG in België het manipuleren van de pay-as-clear-prijs streng moeten controleren.
Lode Goukens
CORONA & CENSUUR
VRIJE COMMENTAAR
*
Als enkeming zijn we natuurlijk de speelbal van het Regime.
Maar aan alles komt een eindZelfs aan de kat jaar start, en die is zo lang.
We gaan de laatste maand in van dit voor een Onafhankelijk Vlaaderenverloren jaar, maar er is hoop. De Regeime Media zitten steeds meer in de rode cijfers: hun pulp slaat al la,g niet meer aan, want maar al te doorzichtig.
**
‘Wie gelooft die mensen nog’? Was me dat ne goeie die deze vraag ooit stelde. Yves Il Terminatore, weet U nog?
*
Digithalys
Geen opmerkingen:
Een reactie posten