donderdag 30 december 2021

500770 – DE HERENIGING NOORD & ZUID IS MOMENTEEL – EERDER TOEVALLIG - EEN VASTSTAAND FEIT

 

.

DONDERDAG 30 DECEMBER 2021

Delirium Tremens….

*

500770 – DE HERENIGING NOORD & ZUID IS MOMENTEEL – EERDER TOEVALLIG - EEN VASTSTAAND FEIT

*

I N H O U D

Geen toeval!!!! De Hollanders zakken massaal af naar Vlaanderen… Elk nadeel, zoals Corona, heb se voordeel. En het mooie daarvan is, dat wij er, door onze diurdere prijzen, nog een aardig centje aan overhoudeh. Leve de Herenigijg dus. Al blijft het uitkijken naar een referendim daarnopens.

Maar de eerste stap is nu wel gezet. Nu moet de poltiek op de kar springen, om de teugels over te nemen.

Maar gene zwans, hé, deze keer. Het moet vandaag of morgen gebeuren, anders bijft het weer als naar gewoonte bij…. Lobbyën en bij zakkelorum.

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

DE 'HOLLANDSE' INVASIE

*

Nu er in Nederland een totale lockdown is ingesteld, maken wij in Vlaanderen een Nederlandse invasie mee van mensen die toch nog willen shoppen en verteren tijdens de eindejaarsfeesten. Dat het hier allemaal iets duurder is dan in eigen land (buiten de brandstof), zal onze normaal zuinige noorderburen worst wezen. In Antwerpen zullen winkeliers en hoteliers daar niet om treuren, De stad krioelt momenteel van de ‘Hollanders’, zoals wij ze meestal noemen, ook al zullen ze wel meestal uit Zuid-Nederland komen (zij noemen ons, Vlamingen, ook meestal ‘Belgen’). De parkings staan vol, het verkeer loopt er vast en de treinen vanuit Nederland zitten afgeladen vol. Het afraden door Rutte en het gouverneuske van de provincie Antwerpen haalt niets uit. Vooral eerstgenoemde, met zijn staat van dienst, had beter moeten weten vóór hij die lockdown invoerde.

Ik rij al jaren niet meer naar Antwerpen met de wagen, Ik parkeer mijn auto bij het station van Herentals, waar steeds plaats is en men nog gratis kan parkeren en neem daar de intercitytrein naar de koekenstad, waar ik in een half uur in het centraal station ben (de ‘grote statie’ voor de kenners). Met de auto nog naar Antwerpen rijden duurt eens zo lang, ook zonder een invasie van ‘Hollanders’ en het zal nog verergeren als de Oosterweel werken er ooit zullen beginnen.

WONINGMARKT ZIET EERSTE TEKENEN VAN AFKOELING

**

 

**

'De abnormale piek lijkt voorbij, maar dat neemt niet weg dat het druk is en blijft’, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. ©BELGAIMAGE

*

Vandaag om 06:00

 In 2021 stegen zowel het aantal vastgoed transacties als de prijzen. Maar de jongste maanden werd het minder druk en was er in het laagste prijs-segment zelfs een prijsdaling.

Over het hele jaar 2021 steeg het aantal vastgoed transacties zowel in België als in Vlaanderen met zo’n 14 procent. Maar in de tweede helft van het jaar was het minder druk: in de laatste zes maanden van het jaar werden 11,3 procent minder transacties geregistreerd dan in de eerste zes. Dat blijkt uit de Vastgoed barometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Die verzamelt de gegevens bij de ondertekening van de verkoopovereenkomst, drie à vier maanden voor de ondertekening van de akte.

Vlaamse begroting profiteert van vastgoed boom

‘Vorig jaar en in de eerste helft van dit jaar ging het erg hard op de vastgoedmarkt met uitzonderlijk hoge transactie niveaus. De abnormale piek lijkt voorbij, maar dat neemt niet weg dat het druk is en blijft’, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. ‘De afkoeling is een goede zaak. We gaan naar een normalere situatie met meer evenwicht tussen vraag en aanbod, tussen kopers en verkopers. Er komt opnieuw ruimte om te onderhandelen.’ Het transactie niveau zit ongeveer op hetzelfde niveau van het tweede semester 2019, voor het uitbreken van de corona crisis.

De essentie

Over het hele jaar 2021 steeg het aantal vastgoed transacties zowel in België als in Vlaanderen ?????? met zo’n 14 procent.

In de tweede helft van het jaar was het minder druk: in de laatste zes maanden van het jaar werden 11,3 procent minder transacties geregistreerd dan in de eerste zes.

Vermoed wordt dat dit een eerste voorzichtige indicatie is dat er stilaan een einde komt aan de aanhoudende prijsstijgingen, vooral in het goedkoopste segment.

Petra De Rouck

Elk jaar.   In Ierland Dag van de Grondwet. De huidige grondwet van Ierland trad officieel in werking op 29 december 1937. De Ierse grondwet werd door middel van een referendum aangenomen en kan ook alleen via een referendum worden gewijzigd. Beeld je in dat dit in België ook zo zou zijn…

*

Grigori Raspoetin (1869-1916)

**

29 december. Net binnen: Raspoetin vermoord. 1916   Moord in Sint-Petersburg op de Russische monnik Grigori Raspoetin, ooit adviseur van de tsarina. Hij werd rond 1869 in Siberië geboren als Grigori Jefimovitsj Novitsj. Als pelgrim trekt hij door Rusland totdat hij in 1905 aan het hof van de laatste Tsaar Nicholas II en zijn vrouw Alexandra verschijnt. De jonge kroonprins, of tsarevitsj, lijdt aan hemofilie. Omdat zijn bloed niet stolt, heeft hij voortdurend inwendige bloedingen. Raspoetin ‘bidt’ het kind weer gezond. Met vele fans tot gevolg, voornamelijk vrouwen.

Met zijn lichaamslengte van 1,93 is hij voor die tijd een echte reus. De monnik predikt dat met hem naar bed gaan hetzelfde is als bevrijding van de zonden. Raspoetin verkondigt de mening dat men zonde helemaal moet ervaren om ze te kunnen overstijgen. Dat geldt, stelt hij, zowel voor drank als voor seks, en beiden liet hij zich goed smaken.

Binnen zeer korte tijd bekleedt hij hoge posities aan het hof. Op de duur wordt er aan het hof geen enkele beslissing meer genomen, zonder dat Raspoetin er vooraf zijn zegen aan heeft gegeven. Om die onmogelijke toestand te beëindigen wordt hij vermoord door grootvorst Feliks Joesoepov, hertog Dimitri Pavlovitsj en volksvertegenwoordiger Vladimir M. Poeriskevitsj. Het lijk wordt in de Neva gedumpt.

*

1910   De Franse regering verbiedt in de dagbladen van ‘le département du Nord’ iedere publicatie van Nederlandstalige artikels als die niet voorzien zijn van een Franse vertaling.

*

1890  De ‘Slag bij Wounded Knee’, onwelvoeglijke benaming voor het bloedbad van Wounded Knee (Zuid-Dakota, VS): tussen de 200 en 300 Sioux-indianen, waaronder veel vrouwen en kinderen, worden doodgeschoten door soldaten van het Zevende Cavalerieregiment.

 

Dit is het laatste grote treffen tussen de blanken en de Indianen, precies twee weken na de dood van het Siouxopperhoofd Sitting Bull. De Indianen hadden het in deze periode in dit gebied zeer slecht. De strijd tegen de blanke kolonisten was eigenlijk al verloren en de situatie in het reservaat waarin ze moesten leven was erbarmelijk. De rantsoenen die ze hier van de regering ontvingen waren nauwelijks voldoende om te overleven.

1888   Geboorte te Hasselt van Jan Baptist Bellefroid, Vlaams activist. Hij is in zijn geboortestad al zeer jong voorzitter van de Jonge Klauwaarts, de katholieke Vlaamse studentengilde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog sluit de christendemocraat Bellefroid zich aan bij het activisme en in 1917 werd hij lid van de Raad van Vlaanderen. In 1918 neemt hij de leiding op zich van het activistische Centraal Vlaams Propagandabureau. Dankzij een tijdig uitwijken naar Nederland kan hij de repressie ontlopen, maar wordt er niet minder verbitterd om. Pas midden 1940 verschijnt de inmiddels naar België teruggekeerde Bellefroid opnieuw op het toneel als medestichter en secretaris-penningmeester van de Nationaal-Socialistische Beweging Vlaanderen, een initiatief van zijn schoonvader, de Antwerpse advocaat Jozef Strijckers. Een jaar later, bij de oprichting van de Eenheidsbeweging VNV, is de rol van de NSBV al uitgespeeld.

*

1952   In de VS komt het eerste gehoor-apparaat met transistor op de markt.

Luc Pauwels

CORONA, DELTA, OMIKROM

& CENSUUR VRIJE

STRICT PERSOONLO-IJKE COMMENTAAR

*

In afwachting blijven we dus met ‘Overheden’ zitten die elkaar overheen de Landsgrenzen, wederziijds – uiteraard tegen een duizelingwekkende vergoeding - de

kaas van tussen elkaars boterham pikken. Vandaag is het zus, e, morgen is het zo… Maar wel afhankelijk over welk taalgebied het gaat en im welke van de ZES tergingen het gaat..

Echt iets voor medewrkers van De Stomme van Portici. Of heeft iemand misschien een betere naam voor het Schorremorrie van de top?

Bloedzuigers, misschien?

*

Digithalys

Geen opmerkingen: