zaterdag 3 december 2016

3885



.
ZATERDAG  3  DECEMBER  2016
H.FRANSCICUS XAVERIUS, geboren in Spanje en ne ferme missionaris; H.  GALGANO
3885 - GROOT FAMILIENIEUWS OVER ONZE PRIVÉ ZWARTE PIET          
ls sprookjes werkelijkheid worden….
*
Ik herinner me het nog de dag van gisteren, hoe ons Hummeltje – het kon amper lopen – haar hoofdje met oogjes vol schrik krampachtig probeerde te verbergen achter mijn hoofd, toen ze naast de Sint, waarnaar ze toch zo erg had verlangd, de breed lachende kop zag van die zwarte man in narrenpak. Die danste van blijdschap van het ene been op het andere. Overdreven, dat vond ik ook. Toen, begin van de Golden Sixties zagen we alleen zwarte vellekes op de Teevee of op vier poten, zoals de zwarte Labrador van de buren. Als er al eens een Zwarte in mensengedaante de straat liep, draaiden de mensen zich om als om zeker te zijn over wat ze zojuist precies hadden gezien. Ik weet zeker, dat die in hun thuislanden net hetzelfde hadden gedaan, als ze een Wit-mens tussen hun hutten hadden zien lopen. Ik vond dus zowel dat van Sint-Nicodemus als van ons Hummeltje, fel overdreven.  Maar niet te doen: hij moest en hij zou van haar een handje krijgen. Wat verdorie nog lukte ook. Waarna ook zij kon lachen, vooral daar de Goede Sint toen zei dat de snoep-bedeling kon beginnen. Want, zei die, dezelfde avond moest hij weer vertrekken naar Spanje. Maar hij ‘zat’ wel nog in die supermarkt de rest van de week, tijdens de werkuren.
Dagen nadien liep ze nog rond om hem zo goed mogelijk na te doen. De schrik was weg. En die is weggebleven. Want zo’n 40 jaar later kwam ze hem aan ons voorstellen en meteen was die zwarte donkere bladzijde uit haar leven voorgoed weg.
Die jongen is een hele Heer en ‘een goed gerief in huis’. Hij is daarenboven een eer voor de familie. Alle stekelige opmerkingen zijn rap achterwege gebleven en ondertussen weten we heel wat meer over zijn verre familie, die, nu de zittende president is verdreven, opnieuw de vleugels kan uitslaan. Gambia: we hadden er vroeger nooit over gehoord. We begrijpen nu zelfs al heel wat van de Zwarte Huishouding in dat Engelstalig land dat als een enclave omsloten is door Senegal, een Franstalig vijandig buurland. De laatste restjes van ene koloniaal verleden.
En ja, net als die andere uit haar baby-tijd, komt die uit Spanje. Ons meisje was daar, om de knapste universiteitsstudenten die dat wilden, bij te schaven inzake de ondernemerswereld zoals we die in Vlaanderen kennen. Dat doet ze ondertussen o.a. ook goed in de armste landen van Zuid-Amerika waar ze naartoe wordt uitgenodigd. Ze schrijft boeken over haar ervaringen en is kind aan huis in alle ontwikkelingslanden waar ze goede raad kunnen gebruiken.
Ik heb met haar te doen. Maar wat wilt U: het avontuurlijk ondernemersbloed is haar met de paplepel ingegeven….
In Gambia is iedereen familie van elkaar. Waar of gefantaseerd: vaders zijn daar totaal bijkomstig, de stammoeder houdt de touwtjes en de familie bij elkaar.  Vooral die speciale haardracht van de mannen is typisch. Daarbij is de pruikendracht van de Franse Koningen maar een flauw afgietsels…


Dictator verliest presidentsverkiezingen in Gambia
*
De Gambiaanse president Yahya Jammeh heeft verrassend de presidentsverkiezingen verloren van oppositiekandidaat Adama Barrow, die 44 procent van de stemmen binnenhaalde. In de hoofdstad barstten vreugdetaferelen los om het verlies van de gevreesde Jammeh, die onder meer dreigde homo’s te zullen onthoofden.
‘Een beslissende overwinning voor de nieuwe president’, aldus voorzitter van de kiescommissie Alieu Momar Njie. Eerder op de dag zei Nije al dat Jammeh in een vooraf opgenomen tv-toespraak zijn nederlaag zou erkennen.

Jammeh, die voluit Zijne Excellentie Sjeik Professor Doctor Yahya A.J.J. Jammeh Babili Mansa heet, kwam 22 jaar geleden aan de macht door een coup en leidde het land met ijzeren vuist. In een BBC-interview in 2011 zei hij nog dat hij ‘een miljard jaar’ zou regeren. Donderdag klonk het dat zijn herverkiezing 'werd verzekerd door God' en dat Jammeh 'de grootste overwinning in de historie van het land ging boeken'.
Eerder dit jaar liet de president meerdere oppositieleiders gevangennemen en demonstraties met geweld neerslaan.
Voor veel Gambianen betekende de heerschappij van Jammeh een catastrofe. Zo’n 60 procent van de bevolking is werkloos. Volgens de cijfers van UNHCR zijn dit jaar al 10.000 Gambianen over zee gevlucht richting Europa.
Derde president sinds onafhankelijkheid
Oppositiekandidaat Barrow was vijftien jaar geleden nog een bewakingsagent bij een Londense vestiging van de winkelketen Argos. In Gambia werd hij een zakenman, en zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen kreeg de steun van zeven partijen, zo goed als de hele oppositie.
‘De president is grootmoedig genoeg om te aanvaarden dat hij de verkiezing verloren heeft’, zei Nije nog. ‘We zullen een wijziging in de regering zien, en de zittende president zal de nieuwe president bellen om hem te feliciteren en het beste te wensen.’
Daarmee wordt Barrow de derde president sinds de onafhankelijkheid van het kleine West-Afrikaanse land.
Vreugdetaferelen
Hoewel Nije al aankondigde dat Jammeh zijn nederlaag zou erkennen, is er vrijdag nog geen communicatie gekomen van de president. Op Twitter doen beelden de ronde van vreugdetaferelen in hoofdstad Banjul.
De excentrieke dictator Jammeh verwierf onder meer bekendheid omdat hij beweerde aids genezen te hebben en ermee dreigde homo’s te onthoofden. 'Ben je een man en probeer je een andere man in dit land te trouwen, dan zullen we je vinden, je gevangenzetten en niemand zal je ooit nog zien. Geen wit persoon zal je ooit nog kunnen helpen', aldus Jammeh.
*
Gambia schuilde tot 1965 onder de veilige paraplu van het Britse Gemenebest. Nogal wiedes, want het land lag daar als een vooruitgestoken pruimennmondje aan de uiterste Westkust van Afrika, klaar om zijn sterkste zonen als slaaf verkocht te zien aan de voorbijtrekkende Arabische roversvloten. Hun landsgrenzen konden ze later van de Fransen afdwingen aan de hand van kanonschoten  overlangs  de rivier. Was Gambiaans gebied, alles wat onder het schroot van zo’n salvo lag.
*
En daar komt nu een nieuw bewind aan het woord. Het is iemand met verstand van zaken doen, zodat de landbouw er een mooie toekomst zal krijgen. Want ondertussen is men daar ook al veel verder dan leven van jacht en visvangst.


Geen opmerkingen: