maandag 5 december 2016

3894



.

MAANDAG  5  DECEMBER  2016

H. SABAS; Z. GRAVIN JOHANNA van VLAANDEREN,

zij zorgde ervoor dat er kloosters en hospitalen kwamen.



3894 - VIA DE OUDE SIOUX -INDIANEN  UIT AMERIKA NAAR DE NIEUWSTE TIJDEN DER OUDE ROMEINEN       

*

Ik geef toe, (in navolging van de VRT van 13 uur), het is een  gewaagde  vergelijking. Maar als ‘schijnbeweging’ in het dribbelen rond de echte feiten is dat schitterend. Vooral daar het geweldig Opperhoofd der Sioux (Winnetou) of der Apachen alleen schijnt te hebben bestaan in de verbeelding van de schrijver van al die heldenverhalen: Karl May (1842-1912). Des te meer, daar die man nooit ook maar één stap in heel zijn leven buiten Duitsland heeft gezet. En dus al zijn kennis, lijk de VRT, van ‘horen zeggen’ had.
Eigenlijk ken ikzelf Dakota ook helemaal niet. Ben er nooit geweest, maar in mijn kinderjaren is Dakota ooit nog bij ons geweest. Ze kwam met honderden tegelijk, hoog in lucht, met zwaar dreunende motoren. Onderweg om de Duitse steden de een na de ander ‘auszu-radieren’. Ze kwamen in eskadrons in de vroege vooravond, de vleugels bijna tegen elkaar, van einder tot einder. Als kind kropen we dan diep onder de dekens tot we daar in slaap vielen. Wel gebeurde het dat we met de hele schooljeugd, Meester voorop, zo’n neergekomen blinkend wit monster in het veld mochten gaan bekijken. Tot op een veilige afstand, want de Duitse schuldwachten waren allesbehalve vriendelijk voor ons. Soms zaten de dode vliegeniers nog achter de raampjes of bengelden ze half uit de geschutskoepel.
Een paar maanden later zagen we dan die grote witte ster overal verschijnen: op jeeps, op tanks en op hele colonnes vrachtwagens, allemaal onderweg om Duitsland te verslaan. Geloof me, al die witte sterren waren om er nachtmerries van te krijgen. Zelfs de nieuwe voetbalclub waar Grote Broer toen al meespeelde, werd de ‘Wietstar genoemd.
Neen, Dakota-Noord of -Zuid, geniet niet mijn grootste sympathie.
*
Maar ik laat U eerst lezen hoe moderne sprookjes kunnen beginnen.  Zo als: ‘Er was eens een zwarte stoute President in een land, die de welstand wilde tegenhouden door de brandstof te bannen. Maar zie, hij werd als een dief in de nacht verjaagd door Prins Donald die al die stouteriken verjoeg, en met eigen handen een pijplijn hielp aanleggen dwars doorheen de wildernis van Noord-Dakota. En toen de daar wonende Indianen even zwaar begonnen te verdienen als de Arabische Pietrol Pompers leefden ze in hun wigwams nog vele gelukkige jaren’.
sst:
Niet voortvertellen, maar ik meende toch te weten dat de Indianen in Amerika allemaal in reservaten leefden? Dat was toch wat de Vlamingen ook beloofd werd, na de oorlog ‘40-’45, toen het land ‘gezuiverd’ werd…
***



*

Het Blauwe Liegebeest

*

Indianen halen slag thuis: omstreden pijplijn North Dakota mag niet door gebied Sioux lopen

Wekenlang protest, de jongste weken in de bijtende vrieskou, lijkt dan toch iets opgeleverd te hebben: de Amerikaanse Overheid geeft geen toestemming voor een omstreden oliepijplijn door North Dakota als de geplande route niet wordt aangepast. Een overwinning voor de Standing Rock Sioux en milieuactivisten. Maar voor hoe lang? Want Donald Trump, die financieel bij het project is betrokken, zal wellicht de beslissing omkeren.

De Standing Rock Sioux en milieuactivisten protesteren al maanden tegen de komst van de pijpleiding. Er waren verschillende pogingen van plaatselijke overheden om het protest te breken, maar Amerikanen vanuit het hele land sloten zich aan bij de demonstranten. Ondanks de vrieskou en sneeuw bivakkeerden ze aan de pijplijn.



Nu halen ze dus hun slag thuis. “Het is duidelijk dat we andere opties moeten onderzoeken voor de pijplijn", stelde een woordvoerder van de US Army Corps of Engineers. Het geniekorps van het Amerikaanse leger beslist over de toestemming voor de aanleg.

De 3,7 miljard dollar kostende aanleg van de bijna 2.000 kilometer lange pijplijn is zeer omstreden. De pijplijn, die per dag een half miljoen vaten olie moet vervoeren, gaat onder meer door een gebied waar Sioux-indianen wonen. Zij vrezen dat de leiding kan gaan lekken en zo het drinkwater in het indianengebied kan gaan vervuilen.

Bovendien vormt de leiding een bedreiging voor beschermde natuurgebieden en zou de leiding door heilige plaatsen van de indianen lopen.

De pijplijn loopt van North Dakota via Illinois naar zuidkust van de VS. De aanleg van de pijp is sinds september vertraagd. De Amerikaanse overheid had beloofd de vergunningen om in het indianengebied te bouwen opnieuw te bekijken.

De regering Obama heeft sindsdien al een aantal keer bij de aanleggers van de pijplijn aangedrongen op een beter onderzoek naar andere routes. Maar daar werd geen gehoor gegeven. De demonstranten hadden aangedrongen op een overheidsbesluit voor half januari, wanneer Donald Trump aantreedt als president.

Trump staat bekend als voorstander van het project en zou vrijwel zeker toestemming geven voor de aanleg van de pijplijn volgens de geplande route. Bovendien blijkt hij belangen te hebben bij de aanleg.

Trump

Trump heeft geïnvesteerd in Energy Transfer Partners, het bedrijf dat de pijplijn Dakota Access moet realiseren. De CEO daarvan, Kelcy Warren, heeft bovendien geïnvesteerd in de campagne van Trump.

Uit de financiële papieren van Trumps campagne blijkt dat Trump tussen de 500.000 en 1 miljoen dollar geïnvesteerd heeft in Energy Transfer Partners. Hij heeft ook eenzelfde bedrag gestoken in Phillips 66, een bedrijf dat een belang krijgt van 25 procent in Dakota Access als het project eenmaal af is.

Topman Kelcy Warren heeft 103.000 dollar geschonken aan de campagne van Trump. Toen hij definitief de Republikeinse presidentskandidaat was, doneerde Warren nog eens 66.800 dollar.

De verwachtingen zijn dan ook dat Trump de beslissing zal terugdraaien. Trump heeft vorige week nog gezegd dat hij de pijpleiding zo snel mogelijk wil laten afbouwen.

** *

En dat gaat zo maar verder, hoe dwazer hoe liever. Laat er dus geen twijfel over bestaan: in Oostenrijk verliepen de Verkiezingen perfect, maar in Italië daarentegen (wordt gezegd!)! De enen beweren (nog geen tijd gehad om de koppen bijeen te steken?) dat in Oostenrijk een Rechtse Liberaal gewonnen heeft, de anderen dan weer dat diens partij een groen samenraapsel is van alle andere gezindten, tégen Norbert Hofer. Allen tegen één dus en geen gelijke strijd. Ook niks daarvan dat de Italianen tégen Europa zouden gestemd hebben, die hebben gewoon tegen de hervorming van de Grondwet gestemd.
Oei Oei! Gevaarlijk terrein! Want Renzi wilde die wijzigingen precies om zelf meer macht te krijgen. Iets dat de Italiaanse grondwet specialisten na de oorlog juist ingebouwd hadden, om een herhaling van de zaak Mussolini te kunnen voorkomen. Renzi was dus zinnens om als nieuwe Mussolini zijn land hopeloos over te leveren aan de globalisatie-dictators…
Oei, oei, dat plaatst de reactie van Verhofstadt in een mooi daglicht, want het legt uit wat de man zinnens is/was als opvolger van Schulz, eenmaal diens plaats binnenkort vacant komt.
Blijf te gaan: Hollande en Merkel vervangen. Benieuwd naar de reacties in dat kamp….
O Ja, ik ben U nog een anekdote schuldig uit de biografie van Benito Mussolini. Toen zijn Legioenen voor de zoveelste keer een nederlaag hadden geleden, briest die in de gangen van het Quirinaal, waar de zetel van de Fascistische Partij gevestigd was, dat het een ware schande was voor geheel Italië: slechts twee (2) man gesneuveld, en meer dan 10.000 gevangen genomen die zich hadden overgegeven. Hoe kon hij in ’s hemelsnaam met dergelijke resultaten onder de ogen van Hitler komen!
*
(Bede Renzi en Pinoccio niet te verwarren met Mussolini en Hitler. Die twee mensen zijn gestorven en kunnen zich dus niet meer verdedigen).




Geen opmerkingen: