donderdag 6 september 2018

5109



****
Ieder vogel zingt zoals het gebekt is.
(Deze is zekerlijk ’n Flamingant: zwart pakje, gele bek, en overtuigd naar Rechts blikkend)
*
Het woord ‘Reformatie’ dat U hieronder veelvuldig zult aantreffen, is volgens mij een luiaaards-woord die, in het verleden, bij Maarten Luther in het Duitse Regensburg en zo, zowel de geit als de kool heeft willen sparen. De Katholieke Kerk werd toen niet gereformeerd, maar in diverse onderdelen in stukken en brokken gesplitst, die het voorzetsel ‘Christelijk’ nooit hebben verloochend. Meer niet. De grote lijnen van het ‘Rome’ van Petrus, de Steenrots, werden behouden, maar de Paus van Rome was wel zijn gezag grotendeels kwijt. Details veranderden wel, al naar gelang de vele persoonlijke smaken van telkens weer andere ‘voorgangers’…
Het voorbeeld van Hendrik VIII van Engeland met door de Anglikaanse Kerk, de afsplitsing van het Gezag van Rome, had navolging gevonden. Ik noem dat de wraak van Anna Boleyn.
Die godsdienst-problemen ten tijde van en nà Keizer Karel V hebben ondertussen onze Lage Landen wel degelijk zeer ver uit elkaar gedreven. Het rije Norden werd ‘Protestant’ en welvarend en het arme verweesde Zuiden bleef Rooms. Arm maar proper.  Om nog maar te zwijgen van de vele persoonlijke en familiale drama’s tussen al-dan-niet de trouw aan Rome.
Uit mijn jeugd (bij de bond van Het H. Hart, zoals iedereen toen???) hangt mij nog een flard van een Paus-lied in het geheugen, namelijk, ‘Neen, de Pausen sterven niet’. En dat komt in mijn persoonlijk geval, grotendeels voor rekening van
Paus Pius XII, Eugenio Pacelli
(1876-1958)
*
En weer moet ik, vooraleer van wal te steken met de commentaar op de huidige Paus Franciscus, de Lagere Jongensschool en wijlen Meester Daniël erbij betrekken. Ach ja, die sentimentele jeugdherinneringen! Die verlevendigen, naarmate men ouder wordt iedere dag ’n beetje meer.… Want ja, vroeger, dat is algemeen geweten dan was alles altijd beter!
*
Ter gelegenheid van een of andere parochiale feestelijkheid, in het centrum, moesten wij, de Jongensschool, leren marcheren op maat, en daarbij zo luid mogelijk, zingen en aldoor blijven herhalen, van
    Eviva Pio, duodecimo
    Padre nostro il Papa
Amire di ….
Lo conserv’ in celò
*
Dat klonk zo ’n beetje als echt Latijn, maar wat wisten wij toen echtig en techtig wat Italiaans was en wat niet! Dat waren de jaren ’45-’46 en toen hingen er ook nog allerlei andere flarden in de lucht. Waarschijnlijk meegebracht door vreemde militairen of krijgsgevangenen.
Zo ook ’n soort zeemansliedje dat zelfs een ode vrijster zou doen verzuchten. Het ging als volgt

Sul mare lucida, l’astro d’argento,
placide è l’ondo
Presto il vento….
*
Deze song bleek later het wereldbekende Santa Lucia van Placide Domingo te zijn. Het waren ook de hoogdagen van ‘De Visses van Cap die met snelle boten voeren en hun netten in zee zwierden… Hierna komt nu de moment waarop U bij deze meteen gratis en voor niets vergast wordt op....
*
En dan gaan we weer over tot de orde van de dag, het als roofzuchtige dieren afslachten en verscheuren door Slinx van het Geloof onzer Voorvaderen. En om wat in de plaats te krijgen? Niets anders dan miserie!
Die man was toen in de streek in de eerste na-oorlogse dagen, zowat een Heilige uit de Hemel, omdat het kort voordien algemeen was bekend geworden, dat Hij, die vòòr hij tot Paus werd verkozen, Pauselijk Gezant (Nuntius) was in Berlijn en veel te dikwijls gezien werd in de directe omgeving van Hitler en zijn bende, dat Hij enorme aantallen Joodse kinderen heel de oorlog binnen de muren van het Vaticaan een veilig onderkomen had gegeven. En dit onder de neus maar met het medeweten van Mussolini, naar later is gebleken…
Nog later zaten de Mediia, toen al met de bedoeling de Kerk te bezwadderen, op zijn kap, om hem af te schilderen as De Stellvertreter’, de plaatsvervangende Hitler.
Paus Pius XII werd van de ene dag op de andere de Hiter-Paus.

Einde verhaal.
We slaan een paar Pausen over,
Waaronder Woytilla, de Pool, die als Kardinaal in Warschau mede aan de basis heeft gelegen van de vernietiging van het Communisme ----
want ondertussen was ondergetekende, met dank aan de boeken van Felix Timmermans, o.a. ‘De Harp van Sint Franciscus’, een harde fan geworden van de amoedige weldoener Sint Franciscus (1182-1226) zelf. Assisi is dan ook zo wat een der hoofdredenen geweest waarom wij in 2002 precies dààr in Italië (Umbrië) zijn terecht gekomen. Wij waren inderdaad toevallig terecht gekomen aan het Lago di Bolsena, op zowat 100 Km van zowel Rome, Pisa als Assisi Het is 1450 Km van hier, waarvan 1425 Km autosnelweg. Ons bergdorpje daar in ‘Lazio’ in het Centrum van Etruskenland, lag geklemd tussen Umbrië en Toscane, aan de viet van de Monte Amiata (2.800 m), een bekend ski-oord.
De winterse top van de Monte Amiata….
*
En zo kom ik eindelijk tot de huidige Paus Franciscus. De eerste Paus in 800 jaar die zich vernedert tot het niveau van een dromer, die toen hij met zijn eerste mede-broeders in Rome diende te verschijnen, toen nog in het Pauselijk Paleis van Laterano, ontboden om verantwoording af te leggen over hun wel zeer speciaal gedrag in de armenzorg en de verzorging van melaatsen. De aanwezige Kardinalen en andere Hovaardigheidsbekleders waren met toegeknepen neus weg gevlucht van de stank. Het ganse gezelschap van die blootvoetse bedel-monikken echter, kwam dan toch in beeld bij de toenmalige Paus die hen voor Zijn kar wilde spannen.
Logisch, die stank, want zij hadden de vorige nacht met zijn allen doorgebracht in een varkensstal….
*
Enfin, leest U nu eindelijk het verhaal dat U hieronder krijgt voorgeschoteld. Ikzelf, ik weet wanneer ik beter de mond houd.
Er moet mij alleen nog van het hart, dat het mij voor de ogen schemerde, toen, nadat Benedicturs op 28 februari 2013 was ‘teruggetreden’ inens twee bijna geheel identieke Pausen naast elkaar geknield zag zitten bidden. Zaken die ongeveer 1000 jaar geleden ook al eens waren voorgevallen.
Aan dat ‘terugtreden’ van Benedictus hangt er trouwens ook ’n aardig reukje omtrent. Wat kwam die Georges Sorros de avond voordien daar doen? Want Benedictus verdween reeds als bij toverslag de volgende dag van het toneel…
Wie wil zoeken in m’n eigen blog-archief, naar wat ik indertijd daarover een aardig stukje proza heb laten laten verschijnen…
***
SEDERT MEI ’68 IS HET VERBODEN TE VERBIEDEN !!!!!
*
‘Nieuwe Reformatie? Dreigende scheuring Katholieke kerk door misbruik schandaal’
Xander 04-09-2018 21:46
*
Paus Franciscus blijkt heimelijk sancties van zijn voorgangers tegen pedo-priesters te hebben verlicht.Paus Franciscus zal hoe dan ook niet ongeschonden uit het huidige schandaal komen, en vermoedelijk veel van zijn macht kwijtraken.
Philip Lawler, de redacteur van het doorgaans goed geïnformeerde Catholic World News, schrijft dat de Katholieke Kerk door het almaar groter wordende misbruik-schandaal rond paus Franciscus dreigt te scheuren, een breuk die volgens hem te vergelijken zal zijn met de Reformatie
(de afsplitsing van het huidige protestantse christendom in de 16e eeuw).
Lawler bevestigde eerder in zijn boek ‘Verdwaalde Herder:
Hoe paus Franciscus zijn kudde misleidt’ de waarheid van oudere complot-theorieën dat het Vaticaan heimelijk is overgenomen door een extreemlinkse pedo- en homoseksuele ‘kabaal’, die met de gedwongen vervanging van paus Benedictus door de Jezuïet Franciscus sinds 2013 ook de absolute top van de kerk in handen heeft gekregen.

Ruim een week geleden schreven we dat aartsbisschop kardinaal Theodore McCarrick, de spil van het meest recente misbruikschandaal in de VS, een cruciale rol heeft gespeeld bij de verkiezing van Franciscus. Aartsbisschop Carlo Maria Viganò, de voormalige pauselijke ambassadeur in de VS, publiceerde hierover een 11 pagina’s tellende aanklacht, waarin hij de paus ervan beschuldigde McCarrick te hebben aangesteld terwijl hij toen al volledig op de hoogte was van diens massale misbruik van priesters, studenten en andere gelovigen. Franciscus weigerde hier vervolgens op te reageren.
Paus verlichte sancties pedo-priesters
Associated Press berichtte vorig jaar dat Franciscus de sancties die door zijn voorgangers Benedictus XVI en Johannes Paulus II aan diverse ‘pedo-priesters’ waren opgelegd, heimelijk had verlicht.
Lawler: ‘Dit volgt een patroon. Paus Franciscus heeft kardinalen gepromoveerd die zoals McCarrick werden beschuldigd van seksueel wangedrag, of dit hadden verdoezeld, zoals in het geval van kardinaal Danneels, die hij tot de Senaat benoemde, en kardinaal Maradiaga, die de voorzitter is van zijn raad van adviseurs (zijn ‘kabinet’).’ Dan is er ook nog het beruchte geval van kardinaal Errázuriz in Chili, die Franciscus ondanks de talloze bewijzen is blijven steunen, waarop alle andere bisschoppen in Chili ontslag namen.
‘Nauwelijks reden te twijfelen aan bestaan homoseksueel netwerk Vaticaan’
Lawler verklaarde wat veel anderen ook al hebben geconstateerd, namelijk dat paus Franciscus bomvol vredelievende en berouwvolle woorden zit, en al diverse keren zijn grote spijt betuigde voor alle misbruikschandalen, maar dat uit zijn acties exact het tegenovergestelde blijkt. In realiteit blijft hij de pedo-kabaal in de kerk juist volop steunen, en geeft hen zelfs nog machtigere posities.
‘Er is nauwelijks reden te twijfelen aan het bestaan van zo’n soort kabaal,’ aldus Lawler. ‘Feitelijk is er een homoseksueel netwerk in het Vaticaan, en ook onder de geestelijken en leiders in dit land. Anders is het niet te verklaren dat McCarrick tientallen jaren lang hogerop kon blijven klimmen.’ En dat terwijl zijn misbruikschandalen al vele jaren een publiek geheim waren.

Enorme corruptie, maar hij is favoriet van de media’

‘Het lijdt geen twijfel dat er enorm veel corruptie is, wat moet worden blootgelegd.... Daar is genoeg aanleiding voor, want veel mensen zijn erg boos en agressief.’ Hij pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek naar de aanklacht van kardinaal Viganò, waarin de bisschoppen verplicht moeten worden alle gevraagde documenten en informatie te overleggen. Daarbij gaat het beslist niet alleen om ‘pedo’ priesters, maar ook om massaal misbruik van volwassenen.
Dat de massamedia nog maar weinig aandacht aan dit schandaal hebben gegeven komt volgens Lawler omdat paus Franciscus ‘een van hun favorieten is, vooral bij links.’ Een van de redenen hiervoor is dat de paus hooggeplaatste geestelijken verdedigt en beschermt die openlijk homoseksueel zijn, wat rechtstreeks tegen de katholieke leerstellingen indruist. Zo weigerde Franciscus de Vaticaanse diplomaat msr. Battista Ricca te veroordelen nadat deze in Uruguay in een lift betrapt werd met een 15 jarige schandknaap.

Franciscus zal ‘sowieso veel minder macht hebben’

Inmiddels is er volgens Lawler ‘een complete generatie geestelijken die getraind zijn om de andere kant op te kijken’ als collega’s of hun meerderen weer eens werden beschuldigd van seksueel misbruik. ‘Dit moet worden gestopt.’ Probleem is dat bijna alle bisschoppen aan een enorm geloofwaardigheidsprobleem lijden, en feitelijk allemaal zouden moeten worden vervangen, iets wat de paus hoogstwaarschijnlijk niet zal willen doen.
Om over zelf aftreden, zoals kardinaal Viganò heeft geëist, maar niet te spreken, want gaat niet gebeuren, stelt Lawler. ‘En volgens de canonieke wetten kan niemand hem dwingen. Hij is immuun als hij dat wil. Ik denk echter wel dat zijn leiderschap ernstig aangetast zal zijn, net als zijn geloofwaardigheid. Hij zal dus sowieso veel minder macht hebben.’
‘Na soort reformatie zal kerk er sterker dan ooit uitkomen’

‘Waar dit gaat eindigen weet ik niet. Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt, zeker niet in de 40 jaar dat ik journalist ben. Maar er bestaat absoluut de mogelijkheid dat de verdeeldheid zo groot is dat de kerk zal scheuren,’ vervolgt de redacteur. ‘Dat zou natuurlijk een groot drama zijn... Op dit moment praten Franciscus’ meest fervente supporters liever over seksueel kindermisbruik dan over zijn leiderschap. Dat laat zien hoe wanhopig men is.’
Hij verwacht dan ook dat er iets groots gebeurt ‘in de orde van de Reformatie’, waarin kerkleiders die echt willen hervormen zullen breken met de schandalige praktijken van deze pedo/homo-kabaal, en een groot aantal ontgoochelde katholieken achter zich zullen krijgen. ‘Ik moet echter wel blijven geloven dat er een groot aantal kardinalen zijn die op het laatste conclaaf paus Franciscus hebben gekozen, die nu iets van wroeging hebben. Want geen zinnig mens wil dit... Ik denk dat we zeer roerige tijden tegemoet gaan, maar dat de kerk er op de langere termijn hervormd en sterker dan ooit uitkomt.’
Xander
1) Breitbart
(2) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik
**

*
AAN DE VRUCHTEN
herkent MEN DEN BOOM
*
Wat er ook van zij, de 2.000 jaar oude Leer van de Zachtmoedige, doorheen de eeuwen overlopend van universele menselijke waarden, hangt niet af van één bepaalde persoon of één bepaald tijdstip in de Geschiedenis.
Het is de Kerk van + 20 eeuwen, die vast staat op de rots. War zowel de Franse Revolutie als alle ‘ismen van deze moderne tijden, haar wel kunnen beschadigen, maar niet vernietigen. De Christelijk Leer is geen ‘Religie’ als zovele andere, maar voor alle Geslachten van nu tot het einde der Tijden, een houding tegenover het Leven zelf. Amen.

En in dit Geloof wil leven en sterven.
Aartsengel Michaël, hoog boen de Engelenburcht, steekt (na de Gesel Gods, de pest epidemie) het zwaard weer in de schede. Dit hoge bronzen beeld van de Aartsengel Michaël uit 1752, is een werk van Pietro il Fiamingho, de Vlaming Pieter Antoon Verschaffelt uit Gent.
*
Digitaliaanse Hemelrijker

Geen opmerkingen: