woensdag 6 januari 2021

500490 - REEDS VIER DAGEN VER EN NOG STEEDS HET OUDE VERSLETEN DEUINTJE

 

.

500490 - REEDS VIER DAGEN VER EN NOG STEEDS HET OUDE VERSLETEN DEUINTJE

MAANDAG 4 JANUARI 2021

INHOUD

HET VUURWERK IS GEDOOFD, HET GELD IS VERKWIST: WE DOEN DUS WEER VERDER NET OF ER NIETS IS GEBEURD.

*

KAREL DE GOEDE

ca. 1080/86 – 1127

Graaf van Vlaanderen

Graaf van Artesië

Graaf van Zeeland

Vader: Knoet IV van Denemarken

Moeder: Adela van Vlaanderen

*

Karel, bijgenaamd de Goede (Denemarken, ca. 1080/86 – Brugge, 2 maart 1127) was graaf van Vlaanderen van 1119 tot aan zijn dood. Hij trouwde met Margaretha van Clermont, dochter van Reinoud II.

Geschiedenis

Karel van Denemarken, later Karel de Goede genaamd, werd geboren in Denemarken als zoon van koning Knoet IV van Denemarken en van Adela van Vlaanderen, dochter van graaf Robrecht I de Fries en Geertruida van Saksen.

Na de moord op haar echtgenoot Knoet in 1086 vluchtte Adela met Karel naar het hof van haar vader Robrecht de Fries. Haar tweelingdochters Ingegert en Cecilia bleven achter in Denemarken. Adela hertrouwde later met Rogier Bursa, hertog van Apulië. Karel van Denemarken bleef bij zijn grootvader en oom aan het grafelijk hof en genoot er een goede opvoeding. Zoals veel ridders uit die tijd, vertrok Karel van Denemarken ook op pelgrimstocht naar het Heilige Land (1107-1108).

Hij fungeerde als raadgever voor zijn neef, graaf Boudewijn VII van Vlaanderen, bijgenaamd 'Hapkin'. Zijn naam komt dan ook voor op verschillende akten vanaf 1112. Hij nam ook deel aan het neerslaan van de opstand van de Zuid-Vlaamse leengraven in 1115 en 1117. Hij was regent van Vlaanderen toen Boudewijn VII op veldtocht ging naar Normandië in 1117 en 1118 en tevens tijdens de laatste levensmaanden van de graaf in 1119.

Karel volgde zijn kinderloze neef Boudewijn VII op, die hem had aangewezen als zijn opvolger, nog vóór diens dood op 17 juni 1119. Ondanks enige weerstand tegen zijn persoon werd hij toch als graaf van Vlaanderen erkend. Zijn bijnaam de Goede kreeg Karel van Denemarken tijdens de hongersnood die in 1124-1125 heel Europa teisterde. Via verschillende maatregelen kon hij verhinderen dat het dodenaantal erg hoog opliep.

Karel was een godvruchtig vorst en zijn hele binnenlandse politiek was vooral gericht op de vestiging en de handhaving van de openbare vrede door de bestrijding van onrecht en armoede. Hierdoor ontstemde hij een deel van de kleine adel, onder meer de rijke familie van Erembald, die er eerder in geslaagd was zich te doen opnemen in de adel, hoewel zij van onvrije afkomst was. De Erembalden waren uit Veurne afkomstig en leverden de burggraven van Brugge.

Toen de graaf naar aanleiding van een juridisch dispuut de onvrije afkomst van de Erembalden in het openbaar beklemtoonde, werd hij het slachtoffer van een samenzwering, geleid door Bertulf, proost van het Brugse Sint-Donaaskapittel en zelf een lid van de clan der Erembalden. Karel werd in de Sint-Donaaskerk te Brugge vermoord. De samenzweerders werden gevangengenomen en, op bevel van de Franse koning Lodewijk VI, van de hoogste toren van de burcht naar beneden geworpen. Een van zijn moordenaars, Wido van Steenvoorde, werd in Reningelst gedood in een tweegevecht met Herman den Isèren.

 Mede door het ontbreken van een rechtstreekse erfgenaam, veroorzaakte Karels dood een ernstige politieke crisis. Hiervan maakte de koning van Frankrijk gebruik om zijn Normandische achterneef Willem Clito, kleinzoon van Mathilde van Vlaanderen en Willem de Veroveraar (Mathilde was de zuster van Karels grootvader graaf Robrecht I de Fries) als graaf op te dringen (23 maart 1127). Dit stootte op het verzet van Brugge en Gent.

 

Uiteindelijk werd Karel opgevolgd door een neef, Diederik van de Elzas, die de machtsstrijd won dankzij de steun der Vlaamse steden. Dit was de eerste gelegenheid waarbij de steden een doorslaggevende rol speelden in de Vlaamse politiek.

De aanleiding en gevolgen van de moord zijn erg gedetailleerd beschreven in het dagboek van zijn secretaris Galbert van Brugge.

 In 1884 werd Karel de Goede door de Katholieke Kerk zalig verklaard. Zijn neogotische reliekschrijn (1883-1885) staat in een zijkapel van de Sint-Salvatorskathedraal (Brugge). In de middenbeuk kan men het oud houten portret van hem terugvinden. Zijn rechter boven-rib werd bewaard in een kristallen, neogotisch reliekschrijn, die sinds 1880 was tentoongesteld in de Torhoutse St.-Pieterskerk. Het reliekschrijn werd op 16 juli 2004 gestolen.

*

 TRUMP DRINGT AAN OP OMGOOIEN RESULTAAT GEORGIA IN GELEKT GESPREK

©Zumapress

Vandaag om 07:41

 

In een ongewoon en opmerkelijk telefoongesprek vraagt de Amerikaanse president Donald Trump aan de Republikeinse staatssecretaris in Georgia, Brad Raffensperger, een wijziging van het verkiezingsresultaat.

In het gesprek, dat zaterdag plaatsvond, vroeg Trump zijn partijgenoot ‘genoeg stemmen voor hem te vinden’ en het resultaat ‘opnieuw te berekenen’. Zondag publiceerde de krant Washington Post de opname van het gesprek dat een uur duurde.

11.779 stemmen

‘Kijk. Alles wat ik wil is dit', zei de president op een bepaald moment. 'Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden, wat meer is dan degene die ik heb. Want ik heb in de staat gewonnen en het is niet eerlijk mij zo de zege te ontnemen.'

Trump weigert sinds de verkiezingen van twee maanden geleden nog steeds om zijn nederlaag tegen Joe Biden te erkennen. Trump verloor daar nipt van zijn Democratische uitdager, met 11.779 stemmen. In Georgia zijn de stemmen twee keer herteld. Ondanks de beweringen van Trump zijn er ook geen aanwijzingen van fraude gevonden.

In Georgia wordt dinsdag overigens een tweede ronde voor de Senaatsverkiezingen georganiseerd. De resultaten zijn erg belangrijk, aangezien ze bepalen of de Senaat al dan niet in Republikeinse handen blijft.

'Schaamteloos machtsmisbruik'

 Trump vertelde Raffensperger ook dat, als hij niets deed, dat een schaduw kan werpen op de kansen van de twee Republikeinen die woensdag tijdens een tweede ronde hun Senaatszetel verdedigen.

Na het gelekte opnames beschuldigde toekomstig vicepresident Kamala Harris Trump van ‘schaamteloos machtsmisbruik’. 'Hebben jullie die gespreksopname gehoord?', vroeg ze aan het publiek in Georgia tijdens een campagne optreden voor de tweede ronde van de plaatselijke Senaatsverkiezingen. 'Het was zeer zeker de stem van wanhoop, en het was schaamteloos machtsmisbruik door de president van de Verenigde Staten.'

Raffensperger probeerde tijdens het ‘verwarde en soms onsamenhangende’ gesprek zijn partijgenoot diets te maken dat die zich baseert op doorprikte samenzweringstheorieën en verkeerde informatie en dat de zege van Biden eerlijk en juist is.

‘Wij geloven dat onze tellingen kloppen’, zei Raffensperger en voegde eraan toe dat de resultaten ook bij rechtbanken staande zijn gebleven. Na afloop van het telefoongesprek bestempelde de president zijn onwrikbare partijgenoot als ‘onwetend’.

*

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

Ach, die arme bijna ex-President Trump, die zich maar niet bij de (vervalste) feiten kan noch wil neerleggen. Gelukkig staan hem nog vele stokken achter de deur tet beschikking. Want neen, in de VS zijn er heden ten dage geen paleis revoluties meer mogelijk; zoals in 1127 in Brugge ten tijde van Karel de Goede van hierboven. En wat zijn nu vier jaartjes om de kat uit de boom e kijken? En om ondertussen de fundamenten van het Eigen Rijk stevig te versterken?

En dan de kronieken! Laat mij toe U zeggen, dat hedendaagse schrijvelaars net ongeveer evenveel misleidende verbeelding hebben als die van 1.000 jaar geleden, als het er op aankomt de waarheid naar hun eigen (linkse) had te zetten. Reden waarom ik vandaag deze al lang vergeten moordaanslag op de goede Graaf van Vlaanderen in 1189 ten tonele te voren. Eigenlijk niet zozeer deze ongelukkige Graaf zelf – dood is dood – noch de problemen en tijdsomstandigheden – gelijkend aan de onze – maar de daarbij horende vanzelfsprekende straf-uitvoering. Hierboven staat die beschreven zoals de huidige schrijvelaars die, volgens de instructies van hun autoriteiten, zouden verwoorden, zo halvelings naast de kwestie en zonder veel te zeggen. Vooral geen golven opwekken, zoals dat nu heet.

En nu komt het.

Van de Braille-LuisterBibliotheek bekwam ik voor deze lange eenzame Nieuwjaarsdagen & dito nachten, een omvangrijk ‘luister-boek’ (2 x 700 blz) over onze Vlaamse schrijvers en dichters uit de jaren 1100-14000. Volgende schijfjes zouden gaan over (paarsgewijze) de volgende eeuwen tot en met vandaag. Aanvang….

Hendrik Van Veldeke en zo.

(1150 – na 1186)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_Veldeke

Ik herhaal hier dus ook met het verhaal van bovenstaande laffe moord van de soort die de Hoe de Bidsprinkhaan wel wil, maar niet durft na te doen. In een rijmbundel van maar liefst 8000 verzen wordt beschreven wat er precies ZOU grbeurd zijn in 1127.

Het enige origineel exemplaar GRUITJUYSE zou zich bevinden in het Kasteel Ten Berghe, eigendom van de achtbare Familie van Caloen. Op de kasteelhoeve daar heb ik veel van mijn kinder-vakanties doorgebracht, bij de olijke Nonkel René en de kribbige Tante Alice. Mijn eerste nautische ervaringen deed ik daar op, op de brede lommerrijke kasteelgracht, somtijds zelfs onder het welwillend oog van de Barones.

Aan die dagen bewaren wij allemaal, arme Ieperse weeskinderen van toen, de liefste herinneringen.

Later leerde ik, om een of andere reden diep ontroerd, veel over Graaf Karel de Goede, zonder ooit enig verband te beseffen tussen deze historische figuur en het Kasteel Ten Berghe.

Maar de clou van dit alles is het ware getuigenis-verhaal over de terechtstelling van Graaf Erembalden, de hoofd-aanstichter van deze laffe kerk-moord, ‘in mijn oor’ werd voorgelezen. Beestachtig inventief vanwege de Ieperlingen die op die manier in het openbaar lucht wilden geven aan hun woede. Het ‘Feest’ op de mij zo welbekende Grote Markt, hoog op een podium, duurde van zonsopgang tot de middag en het duurde nog tot de avond vooraleer er geen beweging meer te bespeuren viel in het tot moes geslagen gebeente van de Moordenaar-van-Edelen Bloede..

Ja, dat waren nog eens tijden! Om tweemaal na te denken vooraleer scheve schaats te rijden.

Actualisering.

Kijk, beste lezer, wat U vandaag hierboven kon lezen, is gewoon de invulling van een paar dagen windstilte. Het is dan ook eens wat anders dan al die nutteloze Corona-Zever waarmede men ons voortdurende om de oren slaat zonder dat er in de grond iets nuttigs over volgt. Vaccin? Daar heeft de Overheid verdomd niets mee te zien, maar wel de medicijnman om het hoekje.

En om goede medicijnmannen te hebben, moet er eerst een goede Overheid zijn. Quid non.

De rest is voor een volgende keer…

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST







Geen opmerkingen: