zondag 31 januari 2021

500508 -DIT ARTIFICIEEL COBURG PAYS HEET TWEE DUIDELIJKE KANTEN VAN DEZELFDE MEDAILEL

 

.

500508 -DIT ARTIFICIEEL COBURG PAYS HEET TWEE DUIDELIJKE KANTEN VAN DEZELFDE MEDAILEL

ZONDAG 31 JANUARI 2021

INHOUD

*

ENERZIJDS SINDS 1955 EEN WALEBLAND AA DE VLAAMSE TUTTERFFLES EN NU INEENS WAAR VANDAAN AL DAT VELE STINKEND (MISDAAD)GELD?

*

*

ULFIA VAN AMIENS

† CA 750

Ulfia (ook Olfe, Ulphe, Ulphia, Wolfa, Wolfia, Wulfe of Wulfia) van Amiens

-

Zij had reeds op jonge leeftijd besloten om haar leven volkomen in dienst te stellen van de Heer en weerstond dus alle huwelijksaanzoeken, hoe aantrekkelijk ook. Zij voegde zich bij de reeds bejaarde Domitius, die even buiten Amiens in de eenzaamheid een kluizenaarsleven leidde. Na de dood van Domitius zette zij haar leven in haar eentje voort tot zich een leerlinge kwam melden, Auria. Dat was het begin van steeds meer toeloop en uiteindelijk groeide haar onderneming uit tot een complete klooster gemeenschap. Zij liet voor de zusters aparte kluisjes bouwen binnen de wallen van Amiens, terwijl zij zelf in de eenzaamheid bleef wonen. Er was dan ook een nachtelijk visioen voor nodig om de zusters te doen inzien dat hun moeder Ulfia gestorven was en door haar bruidegom voorgoed bij zich was opgenomen.

Verering & Cultuur

In 1219 stichtte de eigenaar van het landgoed, de heer van Boves, er een klooster; het kreeg de naam van de Heilige Paracleet (= Heilige Geest) en werd bewoond door de zusters bernardinessen, een variant van de cisterciënzerinnen..

Afgebeeld

Ulfia wordt afgebeeld in gebed op een rotsblok; naast haar een kikvors in een vijver. Dat heeft te maken met een legende. Legende van de kikker

Volgens de legende zou zij in een warme zomernacht haar gebeden hebben verricht. Maar door de vermoeidheid sukkelde ze in slaap. Telkens als haar hoofd verdacht diep voorover boog en zich verborg in haar cape, begon er een kikker daar in de buurt luid te kwaken, alsof hij het gebed van de kluizenares wilde voortzetten. Dan schrok Ulfia weer wakker en zette haar gebed voort. Uitgeput van het waken en kwaken viel ze bij zonsopgang tenslotte in slaap

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

HET NIEUWE TRANSFERRECORD

In deze rubriek heb ik al menigmaal de rekening gemaakt van de Noord-Zuid transfers, de laatste keer nog in mijn blog van 18 dezer (‘De Waalse relance’). Daarin schreef ik dat die transfers 6 miljard euro per jaar bedragen, maar dat Vlaanderen in werkelijkheid het dubbele betaalt, omdat het ook 90% van de staatsschuld betaalt (Brussel 10% en Wallonië niets/nihil). Wel, ik blijk me vergist te hebben. Het is nٕóg meer.

Volgens de nieuwste transferstudie van André Decoster en Willem Sas, beiden – als ik me niet vergis – verbonden aan de KULeuven, zal dit jaar het transferbedrag – de staatsschuld niet meegerekend - de 7 miljard overschrijden. M.a.w. de transfers richting Wallonië gaan nóg toenemen. Ook de transfers vanuit Brussel naar Wallonië zullen nog stijgen.

Omdat sommige mensen zich daarbij vragen stellen, ben ik zo vrij even uit te leggen hoe dat allemaal werkt.

Krijgt een regio meer geld dan ze bijdraagt via belastingen, dan is ze een netto-ontvanger. Betaalt ze meer dan de federale overheid ervan uitgeeft dan is die regio een netto-betaler. De transfers zijn in werkelijkheid geldstromen van de netto-betaler - in casu Vlaanderen voor 90% en Brussel voor 10% – naar de netto-ontvanger, Wallonië. Dat gebeurt via de federale overheids-uitgaven, de Sociale Zekerheid, de ambtenaren lonen en de dotaties uit de financieringswet.

Het is al van 1955 geleden dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) in Wallonië hoger lag dan in Vlaanderen. Zelfs nu er, o.m. door hightech bedrijven, ook meer in Wallonië geïnvesteerd wordt, blijft het aantal werklozen daar stijgen.

In de wetenschap dat men, volgens de akkoorden van de zesde staatshervorming, vanaf 2024 de transfers zal moeten beginnen af te bouwen, iets wat ook door de PS ondertekend werd (een koehandel om Di Rupo federaal premier te kunnen maken) lijkt dit een mission impossible. Ondertussen kost die hele grap elke Vlaming jaarlijks wel zo’n 1.000 Euro

 

*

ANALYSE

TUSSEN WALIFORNIA EN PALERMO: DE FRAGIELE WAALSE RELANCE

30 januari 2021 01:35

-

De spectaculaire resultaten van enkele Waalse biotech-toppers staan in schril contrast met een persoonlijk dieptepunt voor farmabaas François Fornieri, die in de cel belandde op verdenking van corruptie. Een reliek uit het verleden, of een teken aan de wand?

Trots zette staatssecretaris Thomas Dermine (PS) op tweede kerstdag een fotootje van een tabel uit de krant L’Echo op Twitter. De twee grootste kapitaal rondes in de Belgische techwereld in 2020 staan op naam van Waalse bedrijven, het door de miljardairs George Soros en Bill Gates mee gefinancierde Univercells (120 miljoen) uit Gosselies en het later op Nasdaq gelanceerde iTeos (114 miljoen), gevestigd bij de luchthaven van Charleroi. Times, they are changing, schreef Dermine bij een emoji van een haan, een symbool van Wallonië.

Minder dan een maand later lijkt het oude Wallonië helemaal terug. François Fornieri, de topman van het met tientallen miljoenen Waals geld gespekte farmabedrijf Mithra, belandde even in de cel op verdenking van corruptie en misbruik van vennootschapsgoederen in zijn functie als bestuurder bij de intercommunale Nethys. Een reeks Luikse zakelijke zwaargewichten werd in verdenking gesteld in het corruptie onderzoek naar Nethys.

Een stuiptrekking uit het verleden of een teken aan de wand? Is Wallonië alsnog op weg het Californië van de Lage Landen te worden, een vruchtbare vallei van biotech, farma en hoogtechnologische innovatie, of blijft de regio gebukt gaan onder haar imago van het Sicilië tussen Samber en Maas?

"We kunnen in Wallonië des stars globales ontwikkelen. "

Olivier Delporte, CEO biotech bedrijf Miracor

Praat met de nieuwe generatie Franstalige ondernemers en het eerste beeld primeert. Olivier Delporte, de CEO van Miracor, spreekt van ‘een enorm potentieel, vooral in biotech’. Miracor ontwikkelt technologie om hart-schade te beperken na een hartaanval en haalde vorig jaar 24 miljoen vers geld op. Delporte verwijst naar de recente grote kapitaal rondes, de beurswaarde van Waalse biotechkleppers en enkele internationale deals (zie kader). ‘We bereiken stilaan de kritische massa. Ook in Wallonië kunnen we des stars globales ontwikkelen.’

Miracor verhuisde in 2017 van Wenen naar Luik in ruil voor royale overheidssteun van het federale fonds FPIM, het Luikse Noshaq en het Waalse SRIW (vergelijkbaar met de Vlaamse Gimv). ‘Hun zitje in de Raad van Bestuur hebben we aan een onafhankelijk bestuurder gegeven’, zegt Delporte. ‘De publieke actoren doen hun werk goed. Ik zie daar geen probleem. Als je met publiek geld werkt, zijn goed bestuur en transparantie belangrijk.’

Welkom in Walifornia

De Waalse biotech scene beleefde een boerenjaar. Er waren de grote kapitaalrondes van onder andere Univercells, iTeos en Miracor. De Luikse farmafirma Hyloris trok naar de beurs, gevolgd door iTeos en het antisnurkbedrijf Nyxoah. Het beursgenoteerde Celyad uit Waals-Brabant sloot onlangs een financierings overeenkomst met een Amerikaanse geldschieter voor 40 miljoen dollar. De protontherapieaanbieder IBA gaat voor 50 miljoen behandelingskamers installeren in China. En MastherCell, dat levende cellen produceert voor immuuntherapie, kwam begin vorig jaar voor 285 miljoen euro in handen van het Amerikaanse Catalent.

Dat beloofde in Charleroi een fabriek te bouwen, goed voor 250 jobs. In Waver stond al de grootste vaccin productiesite ter wereld, van het Britse GSK, weliswaar een verliezer in de race naar een coronavaccin. Ook Eurogentec in Luik en Novasep in het Henegouwse Seneffe produceren vaccins tegen Covid-19.

Sofie Vanlommel

 

CORONA & CENSUUR*

VRIJE COMMENTAAR

Onze wereld is – als van ouds- volop in beweging, maar het gaat steeds sneller en sneller. Oorona komt, krijgt allerlei nieuwe nationaliteiten-variaties, uitgenomen nooit de enige echte, de Chinese. Ineens komt daar LEPRA bij, maar dat wordt door de VRT vlug onder tafel geveegd. De Wallepays zal er maar wel bij varen, alles tot meerdere eer en glorie van o.a. George Sorros, de Amerikaanse (Hongaarse Jood) nieuwe Rijkaard sedert het beurs-rampjaar 2008. Nu diens haring niet meer braadt om zijn thuisland Hongarije met duizenden huurlingen te infiltreren om er een revolutie te ontketenen tegen Victor Orbann de democratisch verkozen President. Sorros wilde namelijk op deze manier het uiteenvallen van de Europese Unie te kunnen helpen bewerkstelligen….

Kortom: Coburgia is tegenwoordig, dapper als altijd, onderweg naar de Eeuwige Verdoemenis. De Vlamingen zien eindelijk duidelijk klaar in hun rol als MELKKOE van het geheel en de Franstaligen blijken zich ineens duidelijk te hervormen tot het Palermo aan de Maas..

Wat eigenlijk niets anders is dan dat ze altijd al geweest zijn= pretentieuze profiteurs en nutteloze mee-eters. Als er eens ne gorie tussen zit, zoals Leon Degeelle, dan kiest die de kant van Hiitler…

 

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST




Geen opmerkingen: