.
500494 - DERTIENDAG: EEN NORMALE DAG DUS EEN DAG MET DE NORMALE ONGELMAKKEN EN TEGENSLAGEN
WOENSDAG 13 JANUARI 2021
INHOUD
MET DFANK AAN ONZE VELE VERRE VOORPIDERS, DE EEUWIGE CYCLUS VAN KOMEN EN GAAN WAAR NIETS EEUWIG IS.
HONDSCHOTE
*
Kanton Wormhout. Hondschote is een gemeente in het Franse departement Nord, in Frans-Vlaanderen en de Franse Westhoek. De uitspraak in het Frans klinkt tegenwoordig ongeveer als onsjot of ons kot
De plaats werd voor het eerst vermeld in 1069, als Hondescote. Het zou afgeleid kunnen zijn van een persoonsnaam met achtervoegsel schot (aan beide zijden door moerassen omgeven land).
In de middeleeuwen maakte het deel uit van het graafschap Vlaanderen en vervolgens van de Bourgondische en Spaanse Nederlanden. In de 16e eeuw was Hondschote bekend om zijn textielindustrie. Vooral saai (lichte, gekeperde wollen stof) werd hier gemaakt en bewerkt. De stad en zijn wevers vormden het zwaartepunt van de calvinistische rebellie die in de jaren 1560 uitbrak in het Westkwartier. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog koos Hondschote na de Spaanse Furies (1572) de zijde van de opstandelingen.
Van 1528 tot 1569 steeg de productie van 28.000 tot 90.000 stuks. In 1562 werd de saaihalle en in 1570 de lakenhalle geopend.
In 1582 werd Hondschote door de Spaanse troepen, onder leiding van de Hertog van Anjou, ingenomen en voor een deel verwoest. Veel textielbewerkers en ook textielbaronnen trokken toen naar Antwerpen en naar Leiden. Men onderhandelde met het stadsbestuur van Leiden (tot dan toe een van de grootste concurrenten) om als groep naar Leiden te komen. In 1585 werd ook Antwerpen door de Spanjaarden ingenomen (Val van Antwerpen) en trokken de Hondschotenaren die zich in Antwerpen hadden gevestigd alsnog naar Leiden. Ook pottenbakkers trokken naar Leiden en introduceerden daar de nieuwe pottenbakkersconste tot Leyden.
Hondschote werd in 1668 bij de vrede van Aken door Frankrijk geannexeerd. Ook toen trokken een aantal saaiwevers naar Brugge. In 1764 werd in de stin ad geen sayen-douck meer vervaardigd en de saaihalle werd in 1773 opgeheven. Hondschote is bekend van de Slag bij Hondschote, die hier in 1793 werd geleverd tussen soldaten van de jonge Franse republiek en een in Vlaanderen verzamelde strijdmacht, bestaande uit Britse, Hannoveriaanse en Oostenrijkse troepen. De geallieerden werden verslagen en het voortbestaan van de Franse Republiek was gered.
Jacob Peyt, een volksmenner uit de 14e eeuw, zou in Hondschote geboren zijn.
Bezienswaardigheden
De Sint-Vaastkerk werd in 1620 heropgebouwd in Vlaamse gotische stijl en heeft een toren van 82 meter hoog.
Het Stadhuis uit de 16de eeuw heeft een Vlaamse renaissancegevel.
De windmolen Noordmeulen
De windmolen Spinnewyn
Op de Begraafplaats van Hondschote bevindt zich een Brits militair perk met meer dan 50 gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog.
*
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
SKIËN IN MADRID
Voor wie Spanje niet kent of alleen maar zijn meestal zonnige costas, is het even slikken als men ziet dat men in het Spaanse binnenland met de storm ‘Filomena’ de ergste koudegolf in 50 jaar meemaakt en dat Madrid onder een dik pak sneeuw ligt. Nu is het wel zo dat Madrid, in het midden van het Iberische schiereiland, op een hoogvlakte ligt, een micro-landklimaat heeft en elk jaar wel wat winter meemaakt, in zoverre dat de Madrilenen er een weerspreuk aan over hebben gehouden: ‘cuatro meses de invierno y ocho meses de infierno’ (vier maanden winter en acht maanden hel). Maar wat ze nu meemaken is ongezien en is iets dat de meeste hoofdstedelingen daar nog niet hebben meegemaakt. Buiten Madrid zijn ook de regio’s van Guadalajara, Cuenca, Albacete en Toledo zwaar getroffen en noteerde men in de Spaanse Pyreneeën de laagste temperatuur ooit gemeten op het Iberische schiereiland: -34,1°C!
De verdedigers van de klimaattheorie over de opwarming van de aarde zullen er daar nu wel even stil bij blijven en niet alleen daar, want ook in Noordoost Italië, in de regio Friuli, viel de sneeuw er met bakken uit. Hetzelfde heeft zich trouwens ook voorgedaan aan de andere kant van de wereld, in Japan
---
Ik denk dat ze in de getroffen regio’s van de klimaatfanatici de eerste tijd nog weinig zullen horen over de opwarming van de aarde. Die is er wel, 2020 was in Europa het warmste jaar sinds 1901 toen men die metingen begon. Maar dat is een trend die zomaar niet omkeerbaar is. Een werk van lange adem, waarbij men bij alle nieuwe beslissingen die er daaromtrent nog zullen genomen worden rekening zal moeten houden met een aantal factoren, zoals het terugdringen van de CO2 uitstoot en het aanplanten van bomen op grote schaal. Dit hoeft niet meteen de vele miljarden te kosten die men er nu aan wil spenderen zonder enige concrete garantie op succes, zoals bij ons bv de bouw van nieuwe gascentrales. Die laatste gaan niet alleen miljarden kosten, maar ook weer CO2 uitstoten, wat kerncentrales bv niet doen. Zolang er niet genoeg productiecapaciteit is om de energie van de huidige kerncentrales te vervangen met hernieuwbare energie uit windmolens, zonnepanelen en biomassa, moeten we enkele kerncentrales achter de hand houden. Door het feit dat Engie/Electrabel in België daarin echter niet verder investeert, kan dat een hachelijke zaak worden die Paarsgroen+ eind dit jaar zou moeten oplossen.
‘Eerst zien’, zei de blinde.
*
CORONA & CENSUUR
*VRIJE COMMENTAAR
De natuurwetten willen behehersen is iets dat dateert uit de tijd van ICARUS en we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Alleen de hedendaagse Groen-Rode Planeet Verbeteraars en hun machtsgeile slippendragers blijven, tegen beter weten in, volharden in de boosheid. Kunnen ze best bereiken door terug in de bomen te gaan wonen….
Anderzdijs kunnen we ook de Genetica en de Leer der Evolitie niet wegcijferen. Aldus is net zò dat iedere cel van ieder levend zoogdier tot hoge leeftijd zichzelf voortdurend hernieuwt. Heb ik van horen zeggen, hoor. Dat schijnt zo te zijn, tenzij er zich aangeboren afwijkiingen voordoen. Of dat er tegennatuurlijke omstandigheden zijn die door de mensen zelf in gang zijn gezet. Onverantwoorde overbevolling of desastreuze ontvolking door zeden verweildering zijn daar een van de bezonderste gevolgen van. De Natuur immers zet altijd betaald wat men haar aandoet. Vandaar ons gezegde….
Alles met mate, zei de
timmrman, en hij sloeg zijn wijf met de meetstok. Anders geegd…
De natuur slaat, maar zalft meteen. De gemiddemde levensduur, 45 jaar in de Middeleeuwen, is thans 85 à 87 jaar. Ze stijgt ieder jaar met 2 à 3%. Wetenschappers berekendden dat MEISJES die nu geboren worden, zelfs gemiddeld 130 jaar ouid kunnen worden.
In het Jaar Onzes Heren 2.150 zou de wereld dis vol kunnen lopen met kromgewerkte toverknollen met als Openbaar Verver, tot grote voldoening van Alamcy, de gestandariseerde bezemsteel. Zonder CO² uitstoot en via eiigen huisvlijt in omloop te brengen….
*
SOLVAY SNOEIT HONDERDEN JOBS WEG
Ilham Kadri, CEO van SOlvay
©photopqr/l'est republicain/maxppp
Vandaag om 01:00
Het Belgische chemiebedrijf Solvay heeft een doortastend herstructureringsplan uitgedokterd waarbij honderden jobs verdwijnen. De directie legt de details woensdagochtend voor aan de werknemers en de vakbonden. .
Solvay bevestigt zelf dat er iets aan het borrelen is. ‘Er staat inderdaad een bijzondere ondernemingsraad op de agenda’, zegt Nathalie van Ypersele, de woordvoerster van Solvay. Wat precies besproken zal worden, gaf ze niet vrij. ‘Die primeur houden we voor onze sociale partners.’
De vakbonden maken zich grote zorgen over de til zijnde operatie, waarbij de ondersteunende diensten in de groep - hr, communicatie, enzovoort - onder handen worden genomen. Volgens bronnen zou de herstructurering ongeveer 900 jobs treffen. Een deel van die werknemers zou worden begeleid naar een andere functie bij Solvay. Andere jobs worden gewoon geschrapt via gedwongen ontslagen of vrijwillig vertrek.
" Ook België, waar het hoofdkwartier van de groep gevestigd is, zou de dans niet ontspringen. "
De ontslagronde zou verspreid over de verschillende regio’s gebeuren. Ook België, waar het hoofdkwartier van de groep gevestigd is, zou de dans niet ontspringen. Solvay heeft wereldwijd 24.000 werknemers, van China tot in de VS. In ons land werken 1.700 mensen.
Het is niet de eerste keer dat Ilham Kadri - die sinds twee jaar aan het hoofd van de chemiereus staat - stevig aan de boom schudt. Haar voorganger Jean-Pierre Clamadieu, die voorzitter van Engie werd, bouwde Solvay uit met enkele miljardenovernames. Onder zijn bewind werd het een belangrijke leverancier van kunststoffen en materialen voor smartphones, batterijen en vliegtuigonderdelen.
Al snel na haar komst maakte Kadri duidelijk dat orde op zaken gesteld moest worden. Taboes waren er niet. Ze gooide de plannen voor de bouw van een nieuw, duur hoofdkantoor in Neder-over-Heembeek de vuilnisbak in. Ze snoeide ook in het directiecomité, en het voorbije jaar haalde ze noodgedwongen het snoeimes boven in de composietafdeling.
Die divisie maakt lichtgewichtmaterialen voor de vleugels en de rompen van de vliegtuigen van Airbus en Boeing, en voor de wieken van straalmotoren. De tak was bijzonder hard getroffen door de pandemie en het debacle met de Boeing 737 MAX, waardoor twee fabrieken dichtgingen en 570 mensen op straat belandden. Met die ingrepen - waarbij België buiten schot bleef - wou Kadri 60 miljoen euro per jaar besparen.
Hoeveel de nieuwe besparingsronde oplevert, wordt vermoedelijk woensdag duidelijk.
Beleggers konden de aanpak van Kadri smaken. De belofte om dit jaar - ondanks alle zorgen en een winstdaling - de vrije kasstroom met de helft op te trekken naar 900 miljoen euro werd op veel enthousiasme onthaald. Het aandeel heeft de impact van de virusuitbraak intussen verteerd, waardoor de beurswaarde opnieuw richting 11 miljard euro gaat.
Jan De Schamphelaere
CORONA & CENSUUR
VRIJE COMMENTAAR
*
Dit was dus weeral ’n ander stukje opbrengst
van haast nutteloze huisvlijt. In de hoop tenminste nog voor iets nuttig te kunnen zijn. Baat hety nioet, zo schaadt het niet. De twee draagvlakken immers waren reeds door anderen geschreven.Hier dienen ze vooral als funderingen om op verder te bouwen
De rest zijn dus de individuele impressies van hoogst individuele emoties.
Persoonlijke aanpak vlzzmdr bij de medemens, inzicht en doorzettingsvemogen verdienen aandacht en navolging. Kan niet genoeg benadrukt worden. Vooral niet als er aanleiding toe is, om daarbij te steunen op ons glorierijk verleden.
Dat er daarbij gemikt wordt op ‘beter doen’ kan alleen maar benadrukt worden. ‘Stille voordoen’ daarbij is vooral een West-Vlaams gebrek aan durf.
Digitalia
HOW TO HOLD THE WEST
Geen opmerkingen:
Een reactie posten