woensdag 12 augustus 2009

DAMIAAN GROOTSTE VLAMING ALLER TIJDEN


DAMIAAN DE GROOTSTE VLAMING ALLER TIJDEN

DAMIAANJAAR
WAAROM EEN DAMIAANJAAR?
Damiaan werd de laatste jaren al vele malen gevierd: de 100ste verjaardag van zijn afsterven in 1989, zijn zaligverklaring in 1995, zijn verkiezing tot Grootste Belg Vlaming in 2005. We hadden de meer dan 400 opvoeringen door Alex Wilequet van de Damiaan-monoloog en we hadden de gospelconcerten van Gilmore. Jaarlijks terugkerend is de campagnedag van Damiaanactie tijdens het laatste weekend van januari.

Ondertussen is het aantal publicaties en kunstwerken aan hem gewijd haast niet meer te tellen. Iedereen kent pater Damiaan. Kinderen leren over hem op school. De Grootste Belg Vlaming was onderwerp van gesprek tot in de dorpscafés. In hun slotklooster mediteren de zusters karmelietessen over het diepe geloofsleven van Damiaan. De media laten geen gelegenheid voorbijgaan om over hem te berichten.

Op dit moment wordt de reeks vieringen van de laatste jaren aangevuld door zijn plechtige heiligverklaring in Rome. En die zal, voor zover ons nu al bekend, worden voorafgegaan en gevolgd door zoveel vieringen en activiteiten in eigen land, dat we gerust over een Damiaanjaar mogen spreken.

‘Damiaan inspireert’
Wie het leven van Damiaan bestudeert, raakt onder de indruk van de veelzijdigheid van deze barmhartige priester-missionaris. Hij blijft tot de verbeelding spreken. Weinigen in de geschiedenis van de mensheid zijn zo ver gegaan in hun inzet voor hun medemens als Damiaan. Beroemde personen als Gandhi, Moeder Teresa of soeur Emmanuelle getuigden over hem. Op een kleine landtong, verloren in de Stille Oceaan, verbond hij de wonden van afgevoerde melaatsen. Dat raakte over heel de wereld bekend.

De komende maanden bieden ons alvast de gelegenheid om de betekenis van Damiaan, zowel voor onszelf als voor de hedendaagse samenleving, te overdenken. Zijn manier om het evangelie te beleven, zijn diep geloof en zijn ongewone solidariteit, zijn tot op vandaag fris en inspirerend. Daarom wensen de paters en zusters van de Heilige Harten het komende Damiaanjaar te plaatsen onder het motto: Damiaan inspireert . De heiligverklaring van Pater Damiaan door paus Benedictus XVI op 11 oktober aanstaande zal zijn inspirerende kracht wereldwijd ondersteunen en versterken.


PROGRAMMA
10 mei 2009: kerkelijke feestdag van pater Damiaan. Opening van het Damiaanjaar.
20 mei 2009: gebedsdag in de Damiaanparochie van Kortrijk.
21 mei - 31 december 2009: "De laatste reis van Pater Damiaan". Tentoonstelling op de Mercator in Oostende over de overbrenging van het lichaam van Damiaan naar België in 1936.
9 augustus 2009: start in Kortrijk van de Grote Noveen ter voorbereiding van de heiligverklaring.
11 september 2009: Tine Ruysschaert start in Gent haar tournee doorheen Vlaanderen met de monoloog “Damiaan, mijn zoon”.
1 oktober 2009: meer dan duizend leerlingen van het Damiaaninstituut in Aarschot brengen het reliekschrijn dat in hun school gemaakt werd in bedevaart van Tremelo naar Leuven.
3 oktober 2009: vormelingendag vicariaat Vlaams-Brabant in Leuven.
4 oktober 2009: groot feest in Tremelo met een delegatie uit Hawaii.
7 oktober 2009: première van het muziektheater ‘Damiaan!’ in het Fakkeltheater in Antwerpen om 20 uur.
10 oktober 2009: avondwake bij het graf van Damiaan in Leuven.
11 oktober 2009: heiligverklaring van Pater Damiaan in Rome. Uitzending op groot scherm in de Damiaankerk in Leuven.
17 oktober 2009: Damiaanviering in Leuven met deelname van de internationale gemeenschap van de paters en zusters van de Heilige Harten, van het decanaat Leuven en van de stad Leuven.
18 oktober 2009: plechtige eucharistieviering in concelebratie met de bisschoppen van België in de basiliek van Koekelberg.
31 oktober 2009: gebedswake rond de figuur van Damiaan in de Sint-Antoniuskerk in Charleroi.
22 november 2009: volksfeest Aloha Kamiano in de Zalige Damiaanparochie van Kortrijk in aanwezigheid van Mgr. Vangheluwe.
11-12 december 2009: opvoering van een toneelstuk over pater Damiaan door de basisschool van de zusters van de Heilige Harten in Tongeren.
31 januari 2010: jaarlijkse campagnedag van Damiaanactie.
9 mei 2010: viering kerkelijke feestdag van Pater Damiaan (10 mei) in Leuven.
16 mei 2010: groot “Wereldfeest” in Leuven. Een organisatie van vzw Damiaanactie en een comité van politici.

Boeketje Frisse Digitalis, geurend naar heiligheid, wierook en kaarsen
Om bij de vrienden (gelovigen maar ook, en misschien wel meest ongelovigen) de kat de bel aan te binden, lanceer ik bij deze een oproep om overal, waar de Heilige Damiaan ‘gerecupereerd’ wordt door belgicisten, te reageren. Gewoon door de waarheid te eisen in hun gedaas.
Damiaan is NIET de grootste belg aller tijden. De Walen kozen voor een bric-à-broc zanger die kotste op zijn Vlaamse afkomst, en de (ontkerstende, zegt men) Vlamingen kozen voor Damiaan. Damiaan is dus een Vlaamse heilige! Yvan Mertens van Vlaanderen Vlagt² is dapper in de weer om dit met de nodige luister te komen uitleggen in Rome…Ga dus bij hem te rade om met volle bussen af te zakken op 11 oktober aanstaande, naar Rome. Wie individueel wil reizen met volle voertuigen onder wapperende leeuwenvlaggen, zakke af van daags voordien (of 2 dagen voordien) via Strassburg – Bazel –Gothard –Milaan – Firenze (A1) – Roma.
Alle wegen leiden naar Rome…en die wegen moeten allen stralen van opbollende leeuwenvlaggen, van de kleinste veldwegen tot de grootste autostraden. Italië en de ganse wereld moet de Vlaamse fierheid met eigen ogen kunnen aanschouwen! Vlamingen die hun Groten eren : een unieke gelegenheid die zich in vele honderden jaren niet meer zal voordoen! En die dan misschien zal terug gedraaid worden, eenmaal het oude Rome het lot van Constantinopel zal ten deel gevallen zijn, dat sedertdien Turks, Islamitisch is, en luistert naar de naam Istanboel.
Enig aanbod: wie individueel reist (zie www.Googlemaps.be) neme op die A1 de afrit Orvieto, om via een zijsprongetje van 35 Km tot bij ons, 52 Km autostrade uit te sparen, daar hij op die A1 terug op kan, richting Rome, in Orte. Is welkom hij/zij die zich aandient met wapperende leeuwenvlag en geen schrik heeft van een 4-tal knuffelherders honden. Aan onze gastvrijheid komt, dank zij Daùmiaan, geen einde! Wie eerst komt, eerst maalt!
Ik va in herhaling, maar kan niet nalaten te benadrukken dat Damiaan in Washington DC de enige niet-Amerikaan is, die er zijn standbeeld heeft! Ni er sedert kort een andere Hawaïaanse held is die Amerika en de wereld in zijn ban houdt, zou daar misschien verandering in kunnen komen. Obama tenslotte is drie vierde moslim en vierkant het tegenover gesteld van wat Damiaan voor stond: geen hoogdravende woorden, maar koene daden.

Geen opmerkingen: