woensdag 1 juni 2016

3427


*
*
*
*

Onze rijke Vlaamse woordenschat. Iets wordt ‘gemaakt, of ontmaakt’.
Het is maar één enkel onderdeel van een woord. Maken of kapotmaken. Hieronder een machtig voorbeeld ter illustratie. Lees er alles over in Vlaanderens Schande en eveneens in Het Morgenzonnetje. Ieder keer bij uittreksel, omdat twee halve waarheden op die manier een hele leugen maken.
Het is een verhaal dat nog vele dagen de meningen zal beroeren. Maar omdat niemand er het fijne van weet, zal ik dan verder maar over zwijgen. Want dit is voer voor Verlichte Grote Verstanden. Vriend Guvaal had daar deze morgen volgende mooie uitleg voor.
De leiding van de PS had een professor opdracht gegeven een studie te maken over de Waalse arbeider. Na enkele maanden kwam de geleerde man er mee af. ‘Ten eerste’, zei hij, ‘de Waalse arbeider is socialist’. ‘Leuk om horen’, zei Di Rupo, ‘maar dat wisten we al’. ‘Ten tweede’, ging de prof verder, ‘de Waalse arbeider is verstandig’. Dat vond Di Rupo al een pluspunt. ‘Ten derde’, zei de professor, ‘de Waalse arbeider is eerlijk’. ‘Geweldig’, vond de hele Raad van Bestuur,’ met zo’n kwalificaties kunnen we overal komen’.
‘Moment’, zei de professor’, ‘ik ben nog niet uitgepraat. De Waalse arbeider heeft nl telkens maar twee van de drie vernoemde kwalificaties. Ofwel is hij socialist en verstandig, maar dan is hij niet eerlijk. Ofwel is hij socialist en eerlijk, maar dan is hij niet verstandig. Ofwel is hij eerlijk en verstandig, maar dan is hij geen socialist’.
Volgens de collega is dit een oud verhaal. Maar hoe kan een verhaal oud zijn, als het zich nog dagelijks herhaalt?
*
*
GEPLUKT BIJ
*
*
De Croo woedend over mislukte overname PostNL
*
Vicepremier De Croo (Open VLD) haalt na het afspringen van de overnamegesprekken tussen Bpost en PostNL fors uit naar Jean-Pascal Labille, die vrijdag het nieuws van de overnamegesprekken had bekendgemaakt. Bpost meldde gister­avond laat dat het de gesprekken met het Nederlandse PostNL stopzet. In het weekend was er nog verder onderhandeld, maar de kloof bleek te diep. Had dit te maken met het lek van Jean-Pascal Labille (PS), die vrijdag had bekendgemaakt dat Bpost aan een overname werkte?
Voor vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) was dit zonneklaar. ‘Men heeft wekenlang in alle sereniteit kunnen praten. Na de compleet onbesuisde verklaringen van Labille (PS) was het vertrouwen bij de Nederlanders weg en is men in een kramp geschoten’, zei De Croo gisterenavond. De Croo vond dit een zeer bittere vaststelling. ‘Bpost is een zeer goed presterend bedrijf en mist een belangrijke kans om de activiteiten in eigen land te verankeren’, zei De Croo.
Maandagmorgen kwam hij daarop terug in een reactie op Radio 1. 'De enige bedoeling van Labille was om een staking bij Bpost te veroorzaken. Voor een socialistische partij die zegt dat ze niks met de staking wil te maken hebben, vind ik dat bijzonder straf. De maskers vallen af.'

Een lek beschadigt dit proces’, zei een betrokkene toen aan De Standaard, die nog hoop had dat de deal zou kunnen worden gered.
Maar gisteren bleek in de loop van de dag dat dit ijdele hoop was. De governance en de biedprijs zijn in regel de twee heikele punten bij een overname. Bij PostNL was de prijs een delicaat gegeven. Het postbedrijf betaalt geen dividend, heeft een negatief eigen vermogen en torst belangrijke pensioenverplichtingen. Bpost is dan weer het best presterende postbedrijf in Europa. Het management rond Johnny Thijs, waar huidig ceo Koen Van Gerven toen al deel van uit maakte, lukte in die krachttoer.
*
 
*
De Heer Labiel had alleen gewaarschuwd dat er een geweldige actie ter privatisering op komst was. Iets dat socialisten nooit zouden dulden, omdat Overheidsbedrijven veel vlotter omgaan met stakingen.
Tiens, zegt Crootje, gaat het niet bij de Post, dan doen we het bij Het Spoor….
En dat, mijne Dierbaren, zou het einde betekenen van het Spoor. Want dan wordt het personenvervoer weer zoals vroeger door de Post verzekerd. Met paardentractie en postkoetsen. Treinen zijn dan herleid tot duur speelgoed.

(Get) Digitalia
*
*

Geen opmerkingen: