zaterdag 4 juni 2016

3433


***
Zaterdag 4 juni 2016
Zon 5u32-21u50
H Krista
*
*
*
Een stukje over (naar hun eigen zeggen) de experts in veiligheid. Ja, inderdaad: ze zijn de experts zowel in beleggingen als in het besturen van landen.
Ja, tot in den treure gaat het over dit Tsjeven-embleem, dat bejubeld Trade Mark ®, keurmerk van…. Beroeps-criminelen in de Bankwereld. Het zijn, zoals U weet, de specialisten in veilige beleggingen. Ze zweren het bij alle Heiligen in de Hemel. Hieronder wordt U, bloedheet van de naald, de hors d’oeuvre opgediend van de rouwmaaltijd ter gelegenheid van de Crematie van de Partij der Criminele Volks Partij. Beter gekend als de CVP.
800.000 kiesgerechtigden die hun schup kunnen afkuisen: kawouter Beke ziet ze nu al vliegen. Recht de deur uit en recht in de armen van TVG van het VB. Waar ze eindelijk thuis en geborgen zijn.
Noch bloemen noch kronen. Ze zijn het niet waard geweest.
*
*
GEPLUKT BIJ
*
*
Europa zegt neen tegen Arco-deal
02-06-16, 10.22u
*
De depositogarantieregeling voor de Arco-coöperanten is volgens de auditeur bij het Europees Hof van Justitie in strijd met het Europees recht. De federale regering had de depositogarantieregeling voor spaarders destijds niet mogen uitbreiden naar de zowat 800.000 Arco-coöperanten, zo oordeelde de auditeur.
De auditeur treedt met dit advies het standpunt van de Europese Commissie bij, die eerder de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten afwees wegens niet-geoorloofde staatssteun, legt een woordvoerder van het Hof in Luxemburg uit.
Met het advies op zak, moet het Europees Hof van Justitie zelf, waarschijnlijk binnen enkele maanden, een beslissing nemen over de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten. Het advies wordt evenwel vaak gevolgd door het Hof.
De regering zal het negatief advies bestuderen. Er komt overleg wanneer de definitieve uitspraak van het Hof voorligt, zo laat het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt weten. Het kabinet wijst erop dat het momenteel nog om een advies gaat.
De uitbreiding van de waarborgregeling werd destijds door de regering Leterme beslist. In het regeerakkoord van de regering-Michel staat dat er een regeling moet komen voor de gedupeerden.
   Verschillende gewone aandeelhouders van Dexia waren tegen de staatswaarborg naar de Raad van State getrokken omdat ze zich gediscrimineerd voelden ten opzichte van de coöperanten, indirecte aandeelhouders, die wel hun geld (deels) zouden terugzien
De hele zaak draait rond de vraag of de coöperanten gewone aandeelhouders dan wel spaarders - waarvoor er dus al een waarborgregeling bestaat - zijn. Verschillende gewone aandeelhouders van Dexia waren tegen de staatswaarborg naar de Raad van State getrokken omdat ze zich gediscrimineerd voelden ten opzichte van de coöperanten, indirecte aandeelhouders, die wel hun geld (deels) zouden terugzien. Via de Raad van State en vervolgens het Grondwettelijk Hof belandde de zaak in Luxemburg, nadat het Grondwettelijk Hof zes prejudiciële vragen overgemaakt had over de geldigheid van de waarborgregeling.
Indien het Hof de auditeur volgt dan is dat op zich niet bindend voor de zaak bij die andere Europese rechtbank, het Gerecht van de Europese Unie. Die moet het beroep van de staat en Arco zelf tegen het njet van de Europese Commissie nog behandelen. Maar de auditeur wijst er evenwel op dat er de facto "een niet te veronachtzamen precedent" zal zijn indien het Hof de auditeur volgt.
N-VA: "Geen verrassing"
   Het is voor N-VA geen verrassing dat de waarborgregeling voor Arco wordt afgeschoten. De enige regeling die niet betwist zal worden, is volgens Kamerlid Peter Dedecker een vergoeding opgehoest door ACW (tegenwoordig beweging.net) en aanverwanten. Zij moeten nu klaarheid scheppen, vindt hij.

"Bij een definitieve uitspraak zal de regering moeten onderzoeken in hoeverre en op welke manier een eventuele gedeeltelijke schadeloosstelling kan passen binnen de krijtlijnen die het Europees Hof zal trekken", zo houdt Dedecker een behoorlijke slag om de arm.
De N-VA'er waarschuwt dat "een bijdrage van andere partijen dan de overheid" de enige vorm van vergoeding is die niet betwist zal worden. "De vergoeding van de coöperanten met belastinggeld werd betwist door zowel gedupeerden van andere financiële instellingen, als de Europese Commissie."
Tijd dus voor de verantwoordelijken zelf - "ACW en aanverwante instellingen" - om in de buidel te tasten, besluit Dedecker. Zij hebben daar volgens hem ook de middelen toe. "Men beschikt over de 115 miljoen euro die het ACW ontving voor de afkoop van de winstbewijzen die volgens verschillende specialisten de coöperanten toebehoorden, de miljoenen euro's aan dividenden uit Arcofin en een ruime vastgoedportefeuille", aldus nog Dedecker. "Ik roep hen dan ook op klaarheid te scheppen over een bijdrage aan de schadevergoeding en een einde te maken aan de onzekerheid voor de coöperanten."
Advocaat: "Nog 18 tot 24 maanden wachten voor definitieve uitspraak"
  
  
De advocaat van de Dexia-aandeelhouders reageert "verheugd" op het negatief advies van de advocaat-generaal. Het wordt nog 18 tot 24 maanden wachten eer de Raad van State - het startpunt van de lange juridische weg - uitspraak zal doen, verwacht meester Erik Monard.
Monard is de advocaat van verschillende Dexia-aandeelhouders die op initiatief van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) de zaak gestart hadden. Zij vinden dat ze gediscrimineerd worden ten opzichte van de coöperanten, die via Arco indirect aandeelhouder zijn van de Belgisch-Franse bank die over de kop ging.
"We zijn verheugd met dit advies. Tot vandaag moeten we vaststellen dat de hete aardappel naar voren wordt geschoven en de beslissing wordt uitgesteld", zegt Monard.
Nu wordt het enkele maanden wachten op de beslissing van het Europees Hof zelf. Dan gaat het naar het Grondwettelijk Hof die de Raad van State zal antwoorden. Daar zal eerst de auditeur zich uitspreken vooral er een uitspraak komt. Dit alles kan 12 tot 24 maanden duren, aldus Monard. Maar volgens hem gaat het om een "hoogst gezaghebbend advies". Hij verwacht dat uiteindelijk de betreffende KB's van de waarborg vernietigd zullen worden.

Zo komen overigens meteen ook de lokale verkiezingen van 2018 en federale en regionale verkiezingen van 2019 een stuk dichterbij.
De individuele Dexia-aandeelhouders pleiten volgens Monard voor een oplossing die gelijk is voor alle aandeelhouders. Hij pleit om de meerwaarde bij een eventuele verkoop van Belfius - de genationaliseerde Belgische tak van Dexia - aan de Dexia-aandeelhouders te geven.

*
*
Het is de Wet van Meden en Perzen: elke crimineel zet ooit wel eens een stap te ver. Spijtig dat De Dikke van Diskia het niet meer zal mogen meemaken. De fiere haan, die destijds als een krolse kip in het kiekenschandaal van de troon werd gestoten.
Arme Leterminator die zich heeft opgeofferd om de eer te redden. Vruchteloos naar nu blijkt. Enerzijds is het standbeeld in Sleidinge voor Wilfried Martens nog maar een paar maanden oud, en anderzijds is het een levende schande voor heel de Natie.
*
*
De Tsjeven zijn niet alleen jarenlang de grootste partij van Coburgia geweest, ze gaan ook de Geschiedenis in als grootste officiële oplichters van de burgers van hun het Land.
Hun misdaad is erg. Zeer erg. Maar hij wordt nog groter, als men daarbij bedenkt dat ze vooral hun eigen aanhang voor vele miljarden bij de bok hebben gezet. Iets dat ze met ons Belastinggeld hebben willen afkopen…..
Ze komen van de volstrekte meerderheid (1958?), staan voorlopig op ongeveer 13% in de peilingen, voor aftrek van de stemmen der verbolgen ARCO-spaarders. Dertien minus tien, is…. ver beneden de kiesdrempel.
Persoonlijk is me dat, om meer dan één reden, een waar genoegen.
En ik heb het niet kunnen laten, het heugelijk nieuws van de Auditeur in Luxemburg in prime time mede te delen.
Zouden al die ACWërs nu niet best meteen in staking gaan? Dan valt misschien de Regering, en is de Dexia-valbijl voor binnen 4 jaar…..
*
(Get) Digitalia
*
*

Geen opmerkingen: