zaterdag 4 juni 2016

3434


*
*
Een kwade geest uit het verleden
*
*
*
Dit stukje gaat over dezelfde geest die de burgers uit wijlen de Sovjet Unie der Socialistische Republieken na vele miseriejaren uit hun landen hebben kunnen verdrijven. Het heeft hen miljoenen doden gekost in de uitroeiïngskampen in Siberië voor ze de Vrijheid terug konden veroveren. Maar het Spook van die Rode uitbuiting waart nog altijd over Europa, zoekende wie het zal verslinden.
Een valsmuntstersfamilie met maffia-roots uit Bergen (Mons) stond jarenlang aan het hoofd van de Coburger Regering. Eenmaal ontdekt, bleven de daders onder de radar, want de familie van een Rode Premier is nu eenmaal onaantastbaar. Te meer, daar uit het Gerechtelijk Onderzoek bleek, dat de betrokken familieleden niet eens wisten waarvoor die rotatiepersen die ze hadden gekocht, dienden.
Gevaarlijk gebied. Niet betreden. Want over mijnenvelden weet ik alles.
*
Als jonge gast ben ik opgegroeid in de Ieperse ‘Verwoeste Gewesten’, waar de waanzin van WO I, net als het Yperiet-mosterdgas dat nog altijd boven de velden hangt. Ik liep 6 lange jaren naar de Jongensschool langs het Canadees Monument dat de plaats aangaf waar de eerste Duitse gas-aanval om ’The Ypres Salient’,het bruggenhoofd tot diep in de Duitse Linies,in te nemen, plaats vond. De nachtelijke aanval (toen onverwacht de wind goed zat) schijnt over de breedte van een paar honderd meter te zijn geslaagd, de vijand in die sector was gevlucht, maar er waren geen Duitse troepen beschikbaar om de verrassing uit te baten. Na een paar uur was de gifwolk verdwenen en het front hersteld. Er waren diverse crisis-vergaderingen nodig voor de Geallieerden begrepen wat eraan de hand was. Ieper had in de rug kunnen aangevallen worden, zodat daar de weg naar de Vlaamse Bergen en naar Parijs wijd open had gelegen…
De Engelsen hadden via waarnemers wel de onverklaarbare bezigheden van de Duitsers gezien, die dagenlang rare cilinders onder de grond dolven, maar niet begrepen.
*
Kan ik er nu aan doen, dat de stakingsgolven van de voorbije weken, aansluitend op de verwoestende Moslim-aanslagen in en rond Bruxellabla-bla, in het Parlement door Patrick Dewael hoorde vermelden dat ‘de geest uit de fles was’.
Toen, in 1917 was de Geest ook uit de fles, en waren die gasflessen de meest moordende oorlogswapens ter wereld, waar zelfs Korporaal A.H. langs de kanten van Watou, dus Ieper voorbij, er ter nauwer-nood aan ontsnapte. Die ondergane verschrikking (verstikking en dode ogen), was voor de Führer aller Germanen voldoende, om tijdens WO II het gebruik van gifgas te verbieden. Maar dit terzijde.
En och (met Poepo di Roepo op de achtergrond), aan dat Yperiet was niet alles slecht. Want de uitvinder ervan, de wetenschapper Friz Haber (1868-1934) van de Bosch-Werke kreeg in 1918 de Nobelprijs voor die andere uitvinding van hem, de ammoniak-kunstmest die tot op de dag van vandaag de wereld behoedt voor hongersnood. Dat hij ondertussen ook het Zyclon-B uit de Nationaal Socialistische gaskamers had uitgevonden, van oorsprong een insecticide, is maar een kleine voetnoot in de Geschiedenis. Is nog van minder belang, het feit dat zijn vrouw, nadat bekend werd welk monster dat Yperiet had uitgevonden, uit wroeging zelfmoord pleegde.
Dààr allemaal dacht ik aan, bij ‘De Geest uit de Fles’ van Patrick, de welgedane Blauwe Geschelpte Duiver die de ‘slechteriken’ verweet dat levensbedreigende communautair gas er uit gelaten te hebben. En wat meer is, ze krijgen het er jamais de la vie ooit nog weer in. Het zal, net als bij Fris Haber voornoemd, als vruchtbare kunstmest blijven nawerken en ons Volk de Nobelprijs doen verdienen voor onze nieuw-verworven Vrijheid.
Oilol di Poepo op het bankje, met de ezelsoren, en Laurette Mitraillette, klaar om, net als haar grootvader, als oorlogs-misdadigster in de boeien geklonken, te worden weggeleid.
Om ons aller memorie op te frissen, nog even de link naar de Fles van Dewael.
*
*
GEPLUKT BIJ
*
*
Di Rupo tot Michel: ‘U moet meer actief zijn in het oplossen van de conflicten’
*
Tijdens het vragenuurtje in de plenaire Kamer reikte ex-premier Elio Di Rupo (PS) de regering de hand en koos de kaart van het compromis. Fractieleiders van de meerderheid Patrick Dewael (Open VLD) en Peter De Roover (N-VA) wezen die af. 'Als de socialistische partijen zien dat de syndicale acties wansmakelijk worden, dan proberen ze er plots afstand van te nemen.'
'Het is geen teken van zwakte om de weg van overleg en compromis in te slaan', stak Di Rupo van wal. 'Politieke moed is net om te stoppen met beweren dat er geen alternatieven bestaan. Ik veroordeel net als u elk geweld, maar hoe kan het dat u geen begrip hebt voor de woede en de gevoelens van onrechtvaardigheid?'
‘Samen moeten we aan de wereld tonen dat het Belgische model erin geslaagd is om groepen bij elkaar te brengen', aldus de ex-premier. 'De kaart van het compromis trekken, is geen teken van zwakheid', zei hij.
Het was de eerste keer dat ex-premier Di Rupo een parlementaire vraag stelde aan de huidige eerste minister Charles Michel. Hij gaf hem de raad 'meer zijn rol te spelen' en 'meer actief te zijn in het oplossen van de conflicten’.
‘Niet plooien’
Open VLD-fractieleider Patrick Dewael was niet onder de indruk van de uitgestoken hand van Di Rupo. ‘Eerst de vakbonden steunen, en nu de sociale acties veroordelen: als de socialistische partijen zien dat de syndicale acties wansmakelijk worden, dan proberen ze er plots afstand van te nemen.’

Dewael riep de regering op om ‘niet te plooien, maar door te gaan met de hervormingen’. ‘Niet uw regering heeft een probleem, want u valt altijd terug op een meerderheid. Maar het sociaal overleg faalt in het uitvoeren van de gemaakte akkoorden.’ Hij verweet de PS bovendien dat de partij 'extreemlinks slapend rijk heeft gemaakt'.
Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover diende Di Rupo van repliek. ‘Een betere propaganda voor de regering dan de tussenkomst van Di Rupo kan ik me nauwelijks voorstellen’, zei hij. ‘De PS heeft zich de afgelopen maanden gespecialiseerd in desinformatie van de publieke opinie. En zelfs in dit halfrond wordt de indruk gewekt dat zij samen met extreemlinks een front vormt tegen deze regering
*
*
*
Dit is een foto van ons Eerste Studiejaar, Anno 1942, in volle Bezetting, op klaswandeling naar voormeld Canadees Monument.
Later leerde ik, dat er een tweede Duitse doorbraak was geweest, enkele km verder, aan het Sas van Boezinge, pal aan onze achterdeur. Als kind gingen we daar dikwijls scheepjes kijken die moesten versast worden in het Ieperlee-kanaal. Daar waren op een nacht de Duitsers ook aan de overkant van (zogezegd) de IJzer geraakt, maar weer was de actie zelfs voor de Duitsers te onverwacht. In hun officiële verslagen achteraf beklaagde de Legerleiding zich over het gebrek aan coördinatie.
Anders gezegd: de Duitse aanvalstroepen hebben twee keer de ‘truus’ misgrepen, anders waren ze al begin 1917 in Parijs geweest….
*
Dus, met de open gasfles van Patrick Dewael, is niet zozeer de deur open gezet voor Extreem Linkx, die trouwens al overal binnen zit, maar voor de ondergang van Coburgia zelf.
Het past zelfs niet eens meer van te stellen, dat de teerlingen nu geworpen zijn, de doorbraak is er. Alea jacta est was een uitspraak met wisselende kansen, want de strijd met wisselende kansen moet dan nog worden bevochten.
In het geval van de verslagen PS is de lauwerkrans der Overwinning slechts een kwestie van tijd.
Of ben ik duidelijker, als ik spreek van een boemerang die in het gezicht ontploft? Of hoe stakingen, de stakers kan vernietigen? Een serpent dat z’n eigen lijf en staart tot aan de kop opvreet.
*
(Get) Digitalia
*
*

Geen opmerkingen: