zaterdag 23 april 2022

528 – GEEN MICRO GOLFOVEEN MAAR EEN MACRO GOLFOVEN WORDT AANGEEZET ALS LE PEN HET NIET HAALT

 

.

ZATERDAG 23 APRIL 2022

Slecht signaal voorr de start van WO 3

*

      528 – GEEN MICRO GOLFOVEEN MAAR EEN MACRO GOLFOVEN WORDT AANGEEZET ALS LE PEN HET NIET HAALT

 

*

I N H O U D

In zijn stukje van vandaag zet GUVAAL – eerder obvewust? – de juiste toon. Namelijk dat ‘Onze Mensen aan de Top( geen Vredestchters mogen genoemnd worden. Eerder marchads van oorlogstuig. We staan dus voor het feit dat het Islamo Woke Blauw heersersgespuis onderweg is naar de top van de Navo. Het Mirakel van Brakel zou dus binnenkort de kroon op het werk kunnen zetten…. En ’n voet naast Rutte.

De man kan gerust zijn.

Want Brakel, dat ligt midden de Oudenaardse bossen, en de Poet zou dat nest dus nooit kunnen viunden om het vn de kaart te vegen.

Benieuwd naar het debat TVG/Kurk – Bouchez – op De Afspraak van gisteren. TVG in de Taal van Marioanne of Kurk in de Taal van Vondel?

Of moet ik eerder spreken van een dovemansgesprek?

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

23-04-2022

RHAPSODY IN BLUE

*

Opmerkelijk nieuws uit de Belgische politiek: Sophie Wilmès neemt tijdelijk afscheid van haar functie als minister van Buitenlandse Zaken. Haar man en de vader van haar vier kinderen heeft een agressieve vorm van hersenkanker en Sophie vindt dat haar plaats voorlopig thuis is. Voor zoiets kan men niets anders dan veel respect opbrengen.

Heel wat minder respect is er voor eerste piet Crootje, die beslist heeft als federaal premier die taak van Buitenlandse Zaken erbij te nemen i.pl.v. eens een nieuwe man/vrouw de kans te geven. Alles heeft te maken met het feit dat Crootje zich al een tijdje uitslooft om te canvassen voor een internationale functie en Buitenlandse Zaken daar goed bij past. Nu die andere liberalen Charles Michel en Didier Reynders daarin al geslaagd zijn en Sophie kandidaat was voor de post van NAVO-voorzitter, was de Belgische politieke spoeling internationaal wat dun geworden en wordt er ook regionaal van Open VLD niet veel meer verwacht van de volgende verkiezingen, vandaar.

Een Franstalige liberaal die zich dezer dagen wél positief liet opmerken, is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez in een debat tussen hem en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, gisteren in "Terzake". Het debat was een primeur, omdat Franstalige politieke partijen zich nog altijd houden aan een "cordon sanitaire médiatique". Bouchez zelf begrijpt de kritiek niet en doet steeds meer aan ‘Realpolitik’, iets waar ze bij Open VLD nog niet aan toe zijn.

Vincent Van Quickenborne vindt wel dat Open VLD zich moet heruitvinden. Hij zou misschien eens kunnen proberen te rade te gaan bij zijn Waalse politieke familie, te beginnen bij ‘barbuto’ Bouchez..

*

*

LE GRAND DÉBAT.

**

Le .Pen meet zich presidentieel imago aan, Macron wint op punten

Maar alles blijft nog mogelijk

-

Ruim 15 miljoen Fransen installeerden zich gisterenavond in hun luie zetel voor een bijna drie uren durend debat tussen uittredend president Emmanuel Macron en zijn uitdaagster Marine Le Pen. Een confrontatie die – in tegenstelling tot vijf jaar geleden – géén afgang werd voor Le Pen, maar waarin Macron het inhoudelijk meestal wel op punten haalde van zijn opponente. Al slaagde hij er vaker niet dan wél in om de perceptie van arrogante wonderboy te doorbreken.

Gespannen

Koopkracht, koopkracht en nog eens koopkracht. Niet enkel opende het langverwachte debat tussen beide presidentskandidaten met dit thema, de ongebreidelde inflatie en de impact daarvan op de portemonnee van de Fransen kronkelden ook als een rode draad doorheen heel wat andere thema’s. Een duidelijk gespannen Le Pen – de afgang van vijf jaar geleden zal daar wellicht niet vreemd aan zijn geweest – opende met een oproep aan de Franse bevolking, die volgens haar al vijf jaar lijdt en nu de kans krijgt om voor een nieuw collectief project te kiezen.

Waarna ze onder meer een lans brak voor een BTW-verlaging op brandstoffen en extra geld beloofde aan mensen in een kwetsbare situatie om zo de koopkracht opnieuw wat op te krikken. Het cijfersteekspel over de zin en onzin van bepaalde maatregelen was uiteraard koren op de molen van de economisch veel beter onderlegde Macron, die het bij momenten bijzonder lastig had om zijn superioriteitsgevoel te verbergen.

Russische lening

Bij het tweede thema van de avond – het internationale politieke beleid dat Frankrijk de komende jaren moet voeren – schakelde het debat plots enkele versnellingen hoger. Le Pen kantte zich resoluut tegen een boycot op Russische olie of gas, omdat de Franse burgers en bedrijven daarvan het eerste slachtoffer zouden worden. Het ontlokte Macron de opmerking dat haar partijgenoten in het Europees parlement net het tegenovergestelde standpunt hadden verdedigd.

De zittende president rook zijn kans, en confronteerde Le Pen met de lening die haar partij in 2015 afsloot bij een Russische bank. Een bank die ook nauwe banden had met het Kremlin. ‘U hangt van Poetin af en bent dus niet in staat om een onafhankelijk beleid te voeren tegenover Rusland’, klonk het. ‘Die lening is nog altijd niet terugbetaald, maar u blijft altijd bijzonder dubbelzinnig als het daarover gaat.’

Le Pen reageerde furieus. Ze ontkende de lening niet, maar wierp Macron voor de voeten dat geen enkele Franse bank haar partij geld wilde lenen, en dat ze dus wel haar toevlucht moest nemen tot een buitenlandse financier. Waarom dat dan precies een aan het Kremlin gelieerde bank moest zijn, dat kwamen we niet te weten. Toch scoorde ook zij punten toen ze fijntjes opmerkte dat diezelfde Emmanuel Macron Poetin enkele jaren geleden nog met alle égards ontvangen had in het paleis van Versailles.

Frexit?

Op de vraag van de moderatoren of Le Pen Frankrijk effectief uit de EU zou laten stappen – een idee waar ze jaren geleden al eens mee durfde uit te pakken – volgde nu een resoluut ontkennend antwoord. Al gaf ze ook meteen aan dat ze die EU wel radicaal wil hervormen tot een soort alliantie van landen, waarbij de Europese Commissie veel meer respect zou moeten tonen voor de souvereine keuzes die de lidstaten zelf maken.

Toen het debat daarna opnieuw de economische toer opging, werd opnieuw duidelijk dat deze Marine Le Pen op heel wat vlakken stilaan een resoluut links programma verdedigt

Toen het debat daarna opnieuw de economische toer opging, werd opnieuw duidelijk dat deze Marine Le Pen op heel wat vlakken stilaan een resoluut links programma verdedigt. Tegen nieuwe vrijhandelsakkoorden, tegen de onbeperkte detachering van buitenlandse werknemers in Frankrijk en voor een bevriezing van de pensioenleeftijd op 60 of 62 en een verhoging van de pensioenen. Ze doorspekte haar betoog regelmatig met verwijzingen naar de protesten van de gele hesjes en nam het op voor ‘de kleine man’ op het Franse platteland. Een waarnemer zou zich stilaan gaan afvragen waarom Le Pen door haar politieke tegenstanders én de pers nog altijd steevast in de extreemrechtse hoek wordt geduwd. Nogal wat van haar uitspraken gisterenavond zouden immers net zou goed uit de mond van de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon kunnen zijn gerold.

Hautain

Uiteraard blijft Le Pen bijzonder kritisch voor de islam en blijft ze hameren op een gespierd veiligheidsbeleid, maar het viel toch vooral op in welke mate ze haar discours verbreed heeft in een poging om veel meer landgenoten aan te spreken. In vergelijking met enkele jaren terug komt ze nu ook veel zachter en gematigder – zeg maar p’residentiëler’ – over. Ze had duidelijk haar huiswerk gemaakt en slaagde er af en toe ook in om het Macron lastig te maken. Of dat zal volstaan om de miljoenen nog onbesliste Fransen over de streep te trekken, is een ander paar mouwen.

Macron zelf kwam gisteren vaak opvallend assertief en dus ook alweer te hautain uit de hoek, maar gaf tegelijk ook blijk van een zelfverzekerdheid die de Fransen van hun president verwachten. En met zijn intelligentie en dossierkennis duwde hij Le Pen ook regelmatig in de hoek. Vooral toen het over het klimaatbeleid ging, zocht ze soms al te nadrukkelijk haar heil in plat populisme en bood ze de zittende president een aantal open doelkansen op een schoteltje aan.

Veiligheid en migratie

Pas na ruim twee uur debatteren, kwamen veiligheid en migratie aan bod. Twee thema’s die Marine Le Pen tot voor kort bijzonder nauw aan het hart lagen, maar waar ze tijdens deze campagne bewust wat meer afstand van nam. Ze hoopte zich zo een wat gematigder en meer ‘presidentieel’ imago aan te meten. Of deze strategie de juiste was, zal volgende zondag moeten blijken, want haar politieke tegenstanders bleven haar alvast consequent in het extreemrechtse verdomhoekje duwen. Bovendien zag ze de voorbije maanden ook nogal wat medestanders van het eerste uur naar het Zemmour-kamp overlopen.

‘Ik probeer me nog voorzichtig uit te drukken, maar dit land wordt vandaag geconfronteerd met ronduit barbaarse toestanden’, drukte Le Pen meteen het gaspedaal in. ‘De onveiligheid is vandaag overal, van de grootsteden tot in de kleinste dorpjes op het platteland. En de ongebreidelde immigratie draagt daar in sterke mate toe bij. Er is dus absoluut nood aan extra middelen voor de politie én aan een veel kordater optreden van de ordediensten.’ Voor het eerst tijdens dit debat leek Macron enigszins in het defensief gedrongen. Hij schermde met cijfers die de eigen verwezenlijkingen in de verf moesten zetten, maar echt overtuigen kon hij daarbij niet. Ook al niet omdat Le Pen nu wél snel en assertief reageerde.

Verbod op hoofddoek in openbare ruimte

Toen ze de vraag kreeg voorgeschoteld of – mocht zij aan de macht komen – een vrouw nog langer gesluierd over straat zou mogen lopen, was het antwoord even resoluut als genuanceerd. ‘Ik strijd niet tegen een godsdienst in het algemeen of tegen de islam in het bijzonder, wél tegen de islamistische ideologie. In de eerste plaats moeten we dus de 570 moskeeën in dit land die als radicaal geboekstaafd staan meteen sluiten. Daarnaast pleit ik onomwonden voor een verbod op religieuze symbolen in de openbare ruimte.’

Een burgeroorlog

Het leverde haar prompt het verwijt op van Macron dat ze de hoofddoek, het islamisme en het terrorisme op één hoop gooide. ‘We blijven in dit land vasthouden aan de laïcité. Op school en binnen openbare diensten blijft de hoofddoek dus sowieso verboden, maar op straat zal ik de hoofddoek nooit verbieden. Frankrijk zou het eerste land ter wereld zijn om dit te doen, en het zou in praktijk ook onmogelijk zijn om zo’n verbod te doen naleven.’ Waarna hij zwaar uithaalde naar zijn tegenstandster, en haar ervan beschuldigde een burgeroorlog te zullen ontketenen.

 

Wie in Frankrijk geboren wordt, zal niet langer automatisch en onvoorwaardelijk de Franse nationaliteit toegewezen krijgen

 

Le Pen reageerde als door een wesp gestoken. ‘U insinueert dus dat bepaalde mensen in dit land zich niet langer zouden willen onderwerpen aan de Franse wetgeving? Op de koop toe heeft u de voorbije jaren dan wel een charte de la laïcité voorgesteld, maar intussen geen enkele imam of andere islamitische leider die weigerde dit te ondertekenen uitgewezen. Als ik president word, wil ik de Fransen een referendum voorleggen over migratie. Daarin zal ik de bevolking onder meer voorstellen om criminelen van buitenlandse origine het land uit te zetten. Wie in Frankrijk geboren wordt, zal niet langer automatisch en onvoorwaardelijk de Franse nationaliteit toegewezen krijgen en sociale woningen zullen prioritair worden toegewezen aan mensen met de Franse nationaliteit.’

Laatste peilingen

De meeste Franse media waren het er na afloop van dit debat over eens: Macron had een licht overwicht en kwam een stuk agressiever uit de hoek dan we van hem gewoon zijn, maar voor Le Pen werd het hoegenaamd geen heruitgave van de afgang van vijf jaar geleden. En dus blijft het, drie dagen voor de beslissende stemgang, bijzonder spannend bij onze zuiderburen. In de laatste peilingen haalt Macron 53 procent, versus 47 procent voor de kandidate van het Rassemblement National. Nooit eerder tijdens deze campagne was de kloof zo klein, alles blijft mogelijk.

Filip Michiels

*

 *

CENSUUR & BROUCKIE-VRIJE MAAR VRANKX ONAFWENDBARE

STRICT PERSOONLO-IJKE COMMENTAAR

*

WO 3…. Het blijft een obcessie. Precies omdat er overal als vermoord over gezwegen wordt. Anders zou de Westerse Wereld van direct van aanschijn veranderen want Links zou meteen overal van de kaart geveegd worden want binnen de 24 uur vervangen door Rechts. Want overal vinden we sporen die leiden naar de ondergang. We helpen zelfs dapper mee an vernietigingswapens tegen de Russen. In een oorlog waaar we nierts mee te zien hebben. Het Westen, onder impuls (dreiging?) van Sleepy Joe, tot in de Europese Unie, om de Poet uit te dagen op alle mogelijke manieren. Net Klein Duimpje die de slapende goedmoedige Reus tegen de schenen stampt Het eniige wat telt zijn wapens en nog eens wapens, en de portemonnee.

De vele honderden miljoenen slachtoffers die er binnenkost zullen zijn? Daar zijn in heel Europa haast geen kerken meer over om iemand deftig te begraven. Wat ook overbodig is, volgens de VRT. We zagen het dus meteen hoe ze het stellen met satelietbeelden uit de ruimte over massagrgven in de buurt van Mariapol. Neen, hun stemmen klonken niet tot in de ruimte…. Hebben we intussen geleerd bij de Amerikhanen die toch overal boven kraaien.

Marine Le Pen een tweede Pucelle d’Orlé    ns? In een ondertussen totaal ‘gelaïciseerd’ Frankrrijk? Datzelfde land dat er eens prat op ging La Fille la plus Ainée de l’Église te worden genoemd?

Een tweede Jeanne d’ Arc?

In een ‘Patrie’ waar de dag van vandaag er geen enkele Bak meer was die zaken wilde doen et Marine Le Pen, wegens veel te veel ‘extrème droite’, en die zich dus heeft moeten wenden tot een Russische Bank om het hoofd boven water te houden…

Een dermate bekrompen Volk wil, onder Marcon, de pretentie hebben om de wereld te helpen beter maken?

Pek en veren voor Macron, en Blijde Intrede voor La Plume, die nu toch al in Atrecht (Aras) verblijft…

**

Digithalys

Geen opmerkingen: