vrijdag 14 juni 2013

1428 - DE STAATSZENDERS WORDEN OPGEDOEKT


***
Woensdag 12 juni (= 2 dagen geleden)
Zon 5u29-21u56
H Odulf van Oirschot
.
1428 - DE STAATSZENDERS WORDEN OPGEDOEKT
°°°
 
°°°
En deze keer is de stekker er uit getrokken, zonder dat Crootje omtrent was! Zo lang moet dat duren, en bij ons mekkert men er al tientallen jaren over om de Augiusstal te ruimen.
Ik zag het subiet aan mijn herdershond (55 Kgr) naast mij, die mee keek naar het TV-scherm : net als het personeel van de eigen Staatszender, legde hij z’n oren. Bij herdershonden, net als bij mensen, is dat het teken van gespannen verwachting. Grieks kent hij niet, maar toch stond er in zijn ogen te lezen : ziet er niet echt goed uit, hé Baas?
Ik heb hem even apart genomen, om hem de les te lezen : nee, Nerone, zei ik, we weten geen details over die Griekse tragedie en er moet ook beter worden opgelet – naar het bord kijken, zei ik – de ERT heeft niets te zien met de VRT, buiten het profitariaat  Dat is trouwens overal zo, bij de Openbare Omroepen, van aan de Pool tot aan de Evenaar, en van de Steenbokkeerkring tot aan de Meridiaan van Greenwich. Toen hij mij even ongelovig bleek aankijken, heb ik het maar opgegeven. Ook om zijn tere zieltje niet nodeloos te belasten, want zijn eigen ongerustheid zet hij over op zijn twee broers, en die zijn heel wat lastiger van karakter.
*
En verder was er die nacht om 04.30 op het Astridplein in A’pen een man die werd achterna gezeten door 3 andere mannen en hij draaide zich plotseling om, en stak een van de mannen die hem achtervolgden met  een mes in zijn borst. Daarop verdween iedereen naar onbestemde bestemmingen, maar de bijna-dode man bleef geduldig wachten op de 4 ambulances en de 12 combi’s die na een kwartier ter hulp snelden. Die ene gekwetste man kon nog niet ondervraagd worden wegens zijn kwetsuren, maar ook wegens zijn vreemde tongval. Die andere drie ook niet, wegens hun onbeschikbaarheid. De bewakingscamera’s die alles gefilmd hebben in het donker, zullen klaarheid moeten brengen. Wel vraagt het Parket elke manspersoon tussen 0 en 99 jaar, die van oorsprong Antwerpenaar is, ’s nachts op straat loopt in plaats van in bed te liggen, en daarbij ook nog het messentrekken als hobby heeft , om zich vrijwillig te melden bij de politie.
*
Sedertdien staat de schrik te lezen in de ogen van de TeeVee Bee Vee’s : op ieder moment kan het ook hun beurt zijn. Want met Linxkse creaturen aan het hoofd, is niemand zeker van zijn volgend ogenblik. Stilaan komen de tongen los in Athene : net dezelfde geluiden als bij ons. Overtal van personeel, partijdigheid, corruptie, onderbroekenlol, veel te duur.
Wat hieraan kan verholpen worden? Men heeft daar op de Reyerslaan hele dagen de mond vol over ‘onnut leven’ : abortus, euthanasie, stap opzij uit het leven. Waarom passen ze die heerlijke stelregel niet toe op henzelf?
°°°
Ter zake :
Doek valt voor Griekse staatsomroep
dm UPDATE Griekenland gaat de staatsomroep ERT uit bezuinigingsoverwegingen tijdelijk sluiten. Dat heeft een Griekse regeringswoordvoerder vandaag laten weten. Volgens Griekse media staan de banen van circa 2600 journalisten, technici en andere medewerkers op de tocht.
© reuters.De regeringswoordvoerder zei dat er deze avond laat een eind komt aan de ERT-uitzendingen wegens het slechte beheer en de hoog oplopende kosten. Het is de bedoeling een nieuwe, kleine en compacte omroep uit te bouwen. Hij zei dat werknemers die hun baan kwijtraken compensatie krijgen.
 
"Illegaal"
De vakbond voor ERT-personeel heeft laten weten hard te zullen werken om de zender overeind te houden. Volgens hen is de sluiting illegaal. "De regering heeft de belangrijkste zender stilgelegd. Dit lijkt meer op een regering van Ceausescu dan op een democratie", aldus Panayotis Kalfayanis, voorzitter van de belangrijkste vakbond van omroepmedewerkers.
Kern van democratie
De Europese Radio- en Televisie Unie (UER) heeft de Griekse regering opgeroepen de beslissing in te trekken. Het bestaan van openbare omroepen en hun onafhankelijkheid tegenover de regering behoren tot de kern van democratische samenlevingen, aldus de UER.
De ERT bestaat sinds 1938, er werken 2.900 technici, medewerkers en journalisten. De omroep verzorgt drie nationale tv-zenders en meerdere nationale en regionale radio-zenders.
Geschreven door AABEE via Digitalia
°°°
°°°
 

Geen opmerkingen: