zaterdag 17 augustus 2013

1453 - GROTE KUIS OP ‘T SCHOON VERDIEP


 .
Zaterdag 17 augustus
Zon 6u33-20u59
H Jeroen van Noordwijk
.
17/8/1585 : Val v. Antwerpen na door Staten Generaal der Beide Nederlanden : Akte van Verlaetinghe (Gent) t.o.v. Philips II van Spanje. De veldheer die ons dat lapte was Alexander Farnèse, de zoon van Margaretha van Parma, die met haar C4 als Landvoogdes der Beide Nederlanden, uitgeweken was naar Bolsena, 100 Km ten N. van Rome. Dat Margrietje was het kleindochtertje van een thuiswever (Vande Ghinste) uit Nukerke bij Oudenaarde. Zij was aldaar verwekt  in de bossen, dank zij een korte romance tussen haar moeder en… de jonge Keizer Karel, alsdan 23 jaar jong. Ze was, voortgaande op de vele schilderijen en wandtapijten in de burcht van Bolsena, een bloedmooie vrouw. De onbekende schilder moet op haar stervens-veriefd geweest zijn, want we treffen er tientallen ‘gelaat-studies’ aan. In close-up, in profiel, in kikvorsperspectief, in vogelperspectief : hele zalen wol, tussen edelgestrenge mannen in stalen harnassen, waaronder de Hertog van Alva, de Bloedhond, die we nog herkennen vanuit ons leerboek ‘Vaderlandsche Geschiedenis’.
 Alexander groeide op aan de oevers van het Lago di Bolsena, in een streek waar hoog boven elk bergdorpje in de wijde omtrek nog altijd een sombere on-inneembare Farnèse-burcht troont. Die zijn nu ingericht als museum, of als meer-gezins appartementen. Ruim waren ze, in ieder geval. Want de Hertogen, ja zelfs Pausen van dat roemrijke geslacht, reden zelfs met de koets de sleeptrappen op tot het 3de of 4de verdep.
Vanaf die datum verloor Antwerpen dus niet alleen zijn welvaart (de rijkste Lutherse inwoners trokken massaal naar Het Noord!), maar werden de Zuidelijke Nederlanden met geweld katholiek gehouden door de Koning van Spanje.
Nog altijd is Antwerpen die vernedering niet te boven gekomen. In onze dagen laat het de kaas van tussen zijn boterham pikken door Rotterdam. Is de haven beter bereikbaar, dan is Antwerpen de enige havenstad ter wereld zonder Ring of vlotte snelweg-verbinding met het hinterlland. Wat wil zeggen, dat het letterlijk verstikt in de aangevoerde goederen.
Antwerpen wordt gewurgd, wetens en willens gewurgd, door Bruxellabad, maar het heeft wel zijn wereldberoemde Gay Pride….
Ja, dat ‘Pistool op het hart van Engeland’ !!! Tijdens de Franse Overheersing (Napoleon) was vanaf 1796 de Schelde vrij, maar na Waterloo, en vooral na 1830, speelde Zeeland het hard en eiste tol voor iedere passage.
Dat duurde tot 12 mei 1863, toen de Brabantse Omwentelaars de ronde som van 17.141.640 gulden overeenkwamen als afkoopsom, de ze maar voor 1/3de betaalden en voor de andere 2/3den door Engeland en door 24 andere landen betaald werden. Het eerste schip dat tol-vrij op 1 Augustus 1883 uitvoer, was de Marnix van St Aldegonde. Vandaar de viering van 150ste verjaring voor het eerst in 2013….
.
1453 - GROTE KUIS OP ‘T SCHOON VERDIEP
.
 
.
I) INLEIDING
Dat van die “Grote Kuis” op het Antwerps Stadnhuis moogt U zowel letterlijk als figuurlijk opnemen. Hoog tijd, na bijna 100 jaar socialistisch bestuur! Dat wij daar over kunnen berichten, danken wij vooral BDW, maar in onderhavig geval gaat de eer naar ‘tSCHELDT, het satirisch weekblad waarvan U de ‘Dagklapper’ dagelijks bovenaan mijn stukjes vindt.
.
II MIDDEN
EXCLUSIEF
Antwerp Headquarters : ’t Scheldt krijgt gelijk
*
 Aangezien het Stadsbestuur kennelijk aarzelt in haar communicatie doen wij het maar. De vzw Antwerp Headquarter, opgericht door Luc Luwel (Kamer van Koophandel) en Dirk Diels (Directeur Werk en Economie) , werd zoals wij zo dikwijls gevraagd hebben doorgelicht.
De resultaten zijn hard aangekomen. De voorbije vijf jaar heeft de Antwerpse belastingbetaler meer dan 1 miljoen euro opgehoest om deze oplichterij te financieren. Reken daarbij nog 1 miljoen euro van de sponsors, en je komt uit aan een onwaarschijnlijk hoog bedrag.
 
Men heeft datgene vastgesteld dat wij reeds zo dikwijls ( 11 artikels, ... zucht ...) verkondigd hebben ; ze liegen daar ieder jaar een Jaarverslag bij elkaar dat bulkt van onwaarheden.
Bepaalde ‘binnengehaalde buitenlandse bedrijven’ zitten hier niet eens, blijkt nu.  Deze v.z.w. sluist bovendien  behoorlijke sommen door naar de Kamer van Koophandel (Luc Luwel mest zich vet met een ‘huishuur’ die over de voorbije vijf jaar in de buurt van de 100 000 euro zou komen, ook voor iedere 'dienst' die 'zijn' personeel aan AHQ levert volgde er een gepeperde factuur).
Eindelijk is de frank gevallen, daar op 't Stadhuis.
 
Wat is er beslist door het Antwerpse stadsbestuur  ?
 
1) De verhuis van AHQ naar het havenhuis (is reeds gebeurd, zie www.antwerpheadquarters.be , onder 'contact' ). Vreemd dat dit zelfs niet gecommuniceerd werd...
2) Luc Luwel wordt 'ontheven van zijn functie'. Uitermate pijnlijk: de man die zich voordeed als de grote uitvinder / bezieler / leider ligt eruit.
Je merkt het al aan 'Ondernemers', zijn propagandaboekske van VOKA-Antwerpen. Daar is sinds enkele maanden de maandelijkse lieg-rubriek 'Antwerp Headquarters' plots verdwenen... De schade aan zijn imago onder de leden van VOKA - Kamer van Koophandel is gigantisch. Baas Ganzendonk op zijn plaats gezet.
3) Er komt een nieuwe naam. Aangezien men geen enkel hoofdkwartier naar hier heeft gehaald is dit onvermijdelijk. Er wordt nog gezocht naar een passende naam; alle suggesties welkom!
 
Wie ogenschijnlijk de dans ontspringt is Dirk Diels, de donkerrode salonsocialist die directeur Werk & Economie van de Stad is. Een arrogant heerschap dat zich jarenlang  heeft laten rollen door Luwel en co. De  oerdomme hardnekkigheid waarmee hij AHQ is blijven verdedigen werd op het einde gênant. Tot men daar in het kabinet Heylen (inderdaad! in ieder mens zit iets goeds!) hem de feiten (leugens in de jaarrapporten, niet-bestaande investeringen, een rommelboekhouding, ...) onder de neus duwde. Toen zweeg de niet door enige vorm van economische studies gehinderde Directeur Werk en Economie. Een kleine potentaat die overigens  een record heeft wat betreft 'gaan en komen' van personeelsleden op zijn dienst.
Misschien kan dhr. Heylen zijn team daar eens een overzichtje van vragen, en de vertrokken personeelsleden eens polsen waarom ze het afgestapt zijn. Dit boeltje eens doorlichten.  Nu ze bij 't Stad toch aan het opkuisen zijn....
 Pim Luks, opgelucht
III SLOT
Ondergetekende is van Antwerpen noch van BDW geen verstokte bewonderaar. Dat heeft zo zijn redenen. Men zit daar al eeuwen ‘hoog boven ’t Vlaamse land’ met de helft van een tweeling-OLVtoren, met het voorhistorisch fortuinen kostend fenomeen van een ‘zoologie’ met gefrustreerde wilde dieren die al lang achterhaald is door adembenemende documentaires van hun soortgenoten in hun natuurlijke biotoop, met een wereldhaven die al 183 jaar verdraagt door ‘Brusse’ te worden gesaboteerd en verstikt, en nog pakt deze Stad niet het voortouw om de Brabantse Omwenteling van 1830 vooruit te draaien tot het jaar 2013 na Jezus Christus.
Ja, OK. Er komt een nieuw couchke verf op ’t Schoon Verdiep, en er wordt gekuist in de wildgroei van socialistische aangroei-mossels. Maar zonder ‘tSCHELDT zou dit laatste binnenshuis gebleven zijn.
Geschreven door AABEE via Digitalia
 

Geen opmerkingen: