zondag 10 september 2017

4284


Donderdag 7 September 2017

4284 - WIJ VLAMINGEN VINDEN NOG ALTIJD VEEL MEER UIT DAN VOORTDUREND DATZElFDE WARM WATER
*
INHOUD: VLAANDEREN IN DE WERELD: Dank zij de (bij definitie Vlaamse) Vlerick Business  School bekroont Massachusetts maar liefst 4 laureaten-wetenshappers uit Coburgia en meteen scheert DM die alle vier over dezelfde kam als ’Belg’. Iets anders zou mij trouwens verwonderd hebben.
Er wordt U hieronder een lang artikel goed om weten geserveerd, met daarbij de persoonlijke raad om zo vlug mogelijk over te gaan tot het laatste deel ervan. Talent in overvloed, bijna beter dan in Silicon Valley zelf.
MANNEKE UIT DE MANE: Bette gaat naar de markt in Wervik en vraagt aan boer Charel 25kg patatten. “Moeten het vrouwelijke of mannelijke patatten zijn” vraagt den boer. “Hoezo?” zegt Bette, “vrouwelijke of mannelijke, dat bestaat toch niet? Maar neemt dan maar vrouwelijke.”  Boer Charel komt met de zak patatten en giet die los in de koffer van de nieuwe cabrio van Bette.  “Hela, wa doe de gij nu?” vraagt deze nogal verbouwereerd, “zie je gie nie beschaamd?”.  Waarop boer Charel: “Je hebt toch vrouwelijke patatten gevraagd?  Ewel, dat zijn d’er zonder n’en zak!”
VANFAAG: H. Hildeward van Dikkelvenne: beschermer van de notelaars, H. Regina

*
Sint-Hildeward in de noteboom
Houdt ons stil en houdt ons vroom.
*
OP DE IJTKIJK
*
Het Massachusetts Institute of Technology voert jonge geleerden uit de hele wereld onder de 35 jaar ten tonele. ’t Is maar dat U dat ook weet voor dat Uw borst van eedle fierheid zwelt…..
Om geen ‘farden’ lijk die Berta uit Het Manneke met mannelijke of vrouwelijke patatten te moeten beleven, eerst even nagaan wie of wat dat ‘MIT’s geval wel mag zijn, dat zomaar zwaait met onsterfelijke roem.
Om daarenboven helemaal in de juiste stemming te komen, eerst deze link opzetten AUB
*
In ieder geval het geeft DM de kans om zo maar iedereen te bekladden met het scheldwoord ‘Belg’ zonder te letten op de nefaste gevolgen voor onze Vlaamse naambekendheid.. ‘Belg’, dat kan iedereen worden. Zelfs ’n straathond van onbepaald ras met ’n hoed op. Maar Vlaming zijn als telg van een roemrijk gezamenlijk verleden, is men vanaf de geboorte, willen of niet. Al de rest is larie en apekool, tierlantijntjes en  arterieel ‘hinein interpretieren….
De in onderstaand artikel eerst vermelde ‘Belg’ lijkt mij eerder een Marokkaanse te zijn, die naar alle waarschijnlijkheid op de Fransdolle raagllijst staat. Nou Moe, als dat ook al voor ‘Belg’ doorgaat! Feestelijk bedankt. Want eerlijk is anders. Tenzij die vermelding eerder bedoeld is als lofbetuiging voor onze prestigieuze opvang-capaciteiten als OCMW van de halve wereld. Waaruit zou moeten  blijken dat wij een Natie zijn van +6.000.000 burgers allemaal authentieke Barmhartige Samaritanen. 
En dan is er nog dat andere.
Wie Silicon  Valley uitspreekt, vermoordt in mijn ogen voor de miljoenste keer Flanders Language Valley van L&H, uit penisnijd laffelijk onderuit gehaald door het Ney Yorkse graai-kapitaal. Mij treft dat hele verhaal dubbel zo hard, omdat ooit mijn wiegje daar stond op dat stukje Heilige Grond van mijn jeugd….
Dat was een nietig stukje van The Pelkem Ridge aan de achterkant van The Ieper Salient en tussen het front van Langemark, 5Km verder op, waar 100 jaar gelede, de bloem van de West-Europese Jeugd elkaar vier jaar lang naar het leven stond. En waar wij als kind tijdens WO II onachtzaam voor het vele verdriet, ongestoord verstoppertje speelden op de Engelse soldatenkerkhoven.
In gedachten herbeleef ik, net als toen,  ‘Hoe Groen was mijn Dal’ van een zekere Richard Llewelyn, Engels homeland schrijver. Nooit had ik kunnen denken, dat dit, MIJN homeland, ooit terug op het punt zou gestaan hebben om de hele wereld te verbazen. Tot zelfs helemaal in Massachusetts….
**
*

Belgische wetenschap is wereldtop"
Vier Belgische bollebozen op MIT-ranglijst
*
Damya Laoui van de VUB
is een van de vier Belgische genomineerden van MIT's "Innovators under 35 Europe".

De befaamde technologie-universiteit MIT selecteerde liefst vier Belgen op hun prestigieuze ranglijst van 'innovators' onder de 35. "Dit is geen toeval", zegt ICT-kenner Steven Van Belleghem.
"Dit is een mooie erkenning voor ons werk", zegt Damya Laoui (32). De wetenschapster doet onderzoek naar nieuwe immuuntherapieën in de bestrijding van kanker. Zij is een van de vier ‘Belgen’ die op de befaamde lijst 'Innovators under 35 Europe' van MIT Technology Review staat.
Het magazine van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), de prestigieuze technische universiteit uit de Verenigde Staten, bekroont zo 35 talentvolle vernieuwers en ondernemers uit Europa. Helemaal indrukwekkend is het als je weet dat de 35 laureaten werden gekozen uit meer dan 1.100 inzendingen.

Voor België gaat het om Victor Dillard, wiens artificial-intelligenceplatform helpt om veilige en efficiënte gentherapie te ontwikkelen. Vincent Spruyt ontwikkelde een machinaal leerplatform dat via big data menselijk gedrag verklaart en voorspelt. Julien De Wit ontwikkelde nieuwe technieken om mogelijk bewoonbare planeten te identificeren en bestuderen die rond andere sterren dan de zon draaien.
Golf van enthousiasme

Na drie jaar onderzoek heeft Damya Laoui, die verbonden is aan zowel de VUB als het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), twee soorten cellen ontdekt die, zonder veranderingen van welke aard ook, het immuunsysteem kunnen stimuleren om de groei van de tumor te vertragen.

"De meeste immuuncellen in het menselijk lichaam zijn bedoeld om te vechten tegen ziekte", legt Laoui uit. "Maar er zijn net zo die tumorgroei stimuleren, terwijl we ook hebben ontdekt dat bepaalde cellen in staat zijn om de patiënt te beschermen tegen hun kanker. We hopen dus op een vaccin op basis van het eigen immuunsysteem van de patiënt." Het is deze doorbraak die tot Laoui's erkenning heeft geleid. Ze zegt nog steeds niet te weten wie haar uiteindelijk heeft genomineerd, want je kunt niet zelf kandideren.


Het is voor het eerst dat MIT Technology Review in heel Europa op zoek ging naar talent. Het zijn Europese ambassadeurs als Omar Mohout, onder meer professor ondernemerschap aan Antwerp Business School, die talent scouten en doorgeven aan MIT. "Het is heus geen toeval dat er vier Belgen op de lijst staan", zegt Mohout. "Mensen beseffen niet hoeveel talent er hier actief is."

Dat is precies wat Steven Van Belleghem, adjunct-professor aan Vlerick Business School, auteur en digitale ondernemer, ook zegt. "Het voorbije decennium is in België een heuse golf van enthousiasme ontstaan. Op het vlak van biotech of artificiële intelligentie staan we op de wereldkaart. Iedereen staart zich blind op Silicon Valley, maar in onze eigen achtertuin is er van alles aan het broeden." Hoe dat komt? "De puzzelstukjes vallen op hun plaats, er is talent, er is enthousiasme en er zijn middelen."
'Visibiliteit is onbetaalbaar'

Het zijn die middelen waar Damya Laoui op hoopt. "Er is geen geldprijs aan verbonden, maar de erkenning en de visibiliteit die je krijgt is onbetaalbaar. Ik hoop daardoor connecties te kunnen maken met klinische partners of investeerders. Momenteel bevindt mijn onderzoek zich nog in de pre-klinische fase, het zit nog volop in het laboratorium. Als we een volgende stap willen zetten, dan moeten we naar buiten. Dat kost veel geld, en dergelijke erkenning is zeker een extra hulp."

Uitsluitsel op 14 september. De 35 kandidaten worden onderverdeeld in 5 groepen: uitvinders, ondernemers, visionairen, pioniers en weldoeners. Per categorie wordt één project gekozen.

Er is overigens nog een Belg op de MIT-uitreiking. Koenraad Debackere, afgevaardigd bestuurder van KU Leuven Research & Development, zetelt in de jury. "Neen, ik ben niet verrast dat we zo goed scoren", zegt Debackere. "Er zijn verschillende Belgische initiatieven, met telkens een mooie mix van dynamiek en wetenschappelijke onderbouw. Op dat vlak zijn we de jongste jaren sterk geëvolueerd."
*
NADER BEKEKEN
**
*
De Nationale Leuze van Massachusetts  is (nagezien op Wikipedia)
“By the sword we seek peace, but peace only under liberty”- mar dan in ’t Latijn.

Waarol verwondert mij dat niet?

Dit moto komt me zelfs belend voor, want onze eigenste Keizer Karel V (Gent 1530- Cuacos de Yuste, Spanje 1558) wiens adellijk Geslacht gedurende vele jaren gans West Europa regeerde, had als lijfspreuk ‘de oorlog voeren om de vrede te bewaren’. Heb ik nog onthouden uit de Langere Jongensschool in St Jan bij Meester Daniel.

Neen, zo gezien komt Massachusetts mij ineens veel bekender voor. Omdat, denk ik, dat daar, naast het Engels (77%)ook Spaans (8%), Portugees (3%) zelfsn Chinees (2%) wordt gesproken en waar meten blijkbaar goed in vrede met elkaar kan geleefd woreen.  Waar vrede heerst, is er ambitie én welvaart. Waarbij ik meteen aan een Onafhankelijk vernieuwd (rebuikt) Vlaanderen denk.

Heeft U er op gelet welke onderwerpen hun belangstelling trekken van dat MIT? Ik las
De 35 kandidaten worden onderverdeeld in 5 groepen: uitvinders, ondernemers, visionairen, pioniers en weldoeners. Per categorie wordt één project gekozen”.

Ik zou zeggen ‘Jezus-Maria-Jozef, wat ’n ambitie. Da”s wat anders dan ‘Eendracht maakt Macht’.
(Digitalia)Geen opmerkingen: