zaterdag 6 maart 2021

500545 - GEEN DERDE GOLF MAAR TO H VOOR ALLE ZEKERHEID ‘N GOEDE DOUCHE NEMEN

 

*

ZATERDAG 6 maart 2021

*

*

500545 - GEEN DERDE GOLF MAAR TO H VOOR ALLE ZEKERHEID ‘N GOEDE DOUCHE NEMEN

 

INHOUD

NATIONALISME OF IS HET EERDER REGIONALISME IS DE TOEKOMST WANT HET STAAT DICHTER BIJ DE EERLIJKHEID

*

*

’t Manneke ut de Mane

 Boer Bavo had er een zware dag op zitten en genoot met zichtbaar enthousiasme van de modeshow van lingerie en badkostuumtjes op TV. Hoe verder de show, hoe gespariger de textiel. Op ’t moment dat Elza de kamer binnenkomt, ziet ze hele kleine striepjes lycra tussen de billetjes van de mannequins en ze monkelt: “wel, wel, wel wat zeg je daar nu van!” Bavo met zijn gezond boereverstand grinnikt: “Sé, dat doet mij denken aan stekkerdraad rond de weide: ’t houdt een beetje tegen, maar ’t zicht is niet belemmerd!”

 

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

DE E.U.: BELGIË IN 'T GROOT

Voor zover dat nog nodig was, heeft de vaccinatie-chaos nog maar eens laten zien dat de E.U. niet werkt. Hongarije, Tsjechië en Slowakije hebben ondertussen al het Russische Sputnik vaccin gekocht, alhoewel dat door het Europees geneesmiddelen-agentschap nog niet eens is goedgekeurd. Verder zijn de premiers van Oostenrijk en Denemarken op eigen houtje gaan onderhandelen met Israël voor de productie van vaccins. Als motie van wantrouwen kan dat tellen.

De E.U. lijkt steeds meer op een België in het groot, dat ook niet meer werkt. In dit land heeft men een half dozijn partijen nodig om nog een federale regering te kunnen vormen, waardoor geen enkele van de meerderheids-                                                                   partijen er nog in slaagt het eigen programma, beloofd tijdens de verkiezings-campagne, uit te voeren. De liberalen doen het alleen voor de postjes. Dat was al zo bij de regeringen Verhofstadt, nu bij die van Crootje (en dat gebeurde ook al in Gent). Ze zijn al blij dat ze nieuwe belastingen, voorgesteld door de linkse meerderheid bij Paarsgroen+, kunnen tegenhouden, zoals net nog gebleken is toen de PS de aanvullende pensioenen – voor 80% een Vlaamse zaak – extra wilde belasten.

Waarom tenslotte de ‘christen-democraten’ erbij zijn, weten ze waarschijnlijk zelf niet eens. De vroegere beleidspartij is verworden tot een quantité négligeable, die niet eens haar ± gevestigde waarden durft inzetten en dan maar invallers heeft opgesteld.

De lakmoes proef voor Paarsgroen+ komt er ongetwijfeld nadat we hopelijk geheel of gedeeltelijk verlost zullen zijn van de corona-pandemie en dat zou wel eens vóór 2024 kunnen zijn...

---

En dan nog dit:

Bij het bezoek aan Irak van paus Franciscus, had de VRT-reporter op donderdag avond een interview met pater Vincent Van Vossel, redemptorist, afkomstig uit Beveren-Waas, die al onder Sadam in Bagdad was als missionaris. Hij is er dus nog steeds al is hij de 80 voorbij. Ik heb hem gekend op het college in Essen. Hij zat enkele jaren hoger en had er een broer, Benny, die in mijn klas zat. Dat was wel meer dan een halve eeuw geleden...

*

BEDRIJVEN KNOEIEN OM CORONA PREMIE TE KRIJGEN

*

Het Brussels Gewest baseert zich op de NACE-codes om te bepalen welke bedrijven recht hebben op corona premies en rekent erop dat die codes voldoende zijn gecontroleerd door de fiscus. ©Kristof Vadino

*

Lars Bové

Vandaag om 01:00

*

Tienduizenden bedrijven hebben sinds de uitbraak van de corona crisis hun activiteiten-code aangepast en konden zo plots aanspraak maken op een corona-premie. De controles daarop lijken niet waterdicht.

Meer dan 44.000 bedrijven en eenmans zaken hebben vorig jaar een andere bedrijfs-activiteit opgegeven, waardoor ze opeens corona premies konden aanvragen. Ook duizenden spookbedrijven deden dat. Allemaal gaven ze een nieuwe NACE-code op - de officiële Europese code die omschrijft welke activiteiten een bedrijf uitoefent - die recht gaf op een premie. Dat blijkt uit analyses van de bedrijven data-expert Graydon, op vraag van De Tijd.

Sinds de corona crisis is losgebarsten, kennen de verschillende beleids- niveaus in ons land premies en andere steunmaatregelen toe, zoals de Vlaamse hinder premie of het federale overbruggings recht en de federale relance-uitkering. In meerdere gevallen was of is daarbij de NACE-code belangrijk, omdat niet alle sectoren in aanmerking komen voor een premie.

"Een bouwbedrijf met een code voor cafés diende onrechtmatig 23 aanvragen voor een Vlaamse hinder premie in. "

Uit de resultaten van Graydon blijkt dat 69.041 bedrijven en eenmanszaken vorig jaar een nieuwe NACE-code hebben toegevoegd. 44.152 daarvan kwamen in aanmerking om een corona premie te krijgen die ze zonder aanpassing niet kregen. Dat zijn niet noodzakelijk allemaal gevallen van misbruik. In sommige situaties kan zo’n aanpassing gerechtvaardigd zijn, zoals een traiteur die al langer een restaurant uitbaatte of een krantenwinkel die al eerder een café werd maar nog een foute code had.

6.000

terugvorderingen

In Vlaanderen is al 1,16 miljard euro aan corona-hinder premies uitgekeerd, goed voor 106.342 dossiers. In totaal werden al 6.000 terugvorderingen gedaan voor €48 miljoen.

Toch zijn er aanwijzingen dat met de NACE-codes geknoeid is om onterecht premies op te strijken. 6.353 ‘spookbedrijven’, die al jaren geen echte bedrijfsactiviteiten meer uitoefenen, veranderden ook hun codes en kwamen zo in aanmerking voor premies. Dat is zeker verdacht.

Ook 1.544 bedrijven die volgens de analyses van Graydon al voor de corona crisis een hoog risico op fraude vertoonden, hebben een code toegevoegd waarmee ze recht krijgen op een premie. Net als 3.659 bedrijven met een ‘verhoogd’ risico op fraude. Ook duizenden andere bedrijven die codes toevoegden, hebben dat mogelijk gedaan om onterecht een premie op te strijken.

"Het valt niet uit te sluiten dat sommige ondernemingen activiteiten lieten inschrijven die ze niet uitvoerden. Maar de ondernemings loketten hebben geen controle bevoegdheid. "

Chantal De Pauw

Woordvoerster federale overheidsdienst Economie

In Vlaanderen is al fraude met NACE-codes vastgesteld. ‘Een aantal ondernemingen heeft inderdaad extra NACE-codes laten toevoegen’, zegt Arne De Brabandere, woordvoerder van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

‘Bijvoorbeeld om als bouwbedrijf ook een NACE-code voor een café te hebben en zo de hinder premie te ontvangen. Een bouwbedrijf was geen verplicht gesloten locatie, een café wel. Zo hebben we ontdekt dat een bouwbedrijf 23 aanvragen voor de hinder premie heeft ingediend.’

Uit onze gegevens blijkt dat 7.653 bedrijven uit de bouwsector hun NACE-code hebben aangepast, waardoor ze een corona premie konden krijgen.

Knoeiboel

Graydon weet al langer dat de NACE-codes een knoeiboel zijn. ‘In ons land kan je daarvoor zo’n 20 instanties als bron gebruiken. Die gebruiken allemaal verschillende registratie systemen’, zegt Graydon-directeur Eric Van den Broele. ‘Bij sommige instanties is voor de helft van de bedrijven niet eens een code ingevuld. En vaak vind je voor eenzelfde bedrijf verschillende codes.’

De federale overheidsdienst Economie erkent dat bij het begin van de corona crisis veel activiteiten wijzigingen zijn gebeurd en geeft toe dat mogelijk ook valse activiteiten zijn opgegeven. Woordvoerster Chantal De Pauw: ‘Het valt niet uit te sluiten dat sommige ondernemingen activiteiten lieten inschrijven die ze niet uitvoerden. Maar de ondernemings-loketten hebben geen controlebevoegdheid en schrijven de NACE-codes in die de onderneming vraagt. De Economische Inspectie kan na een klacht wel a posteriori een controle uitvoeren.’

In principe

Het Brussels Gewest baseert zich op de NACE-codes, maar nam wel een voorzorgs maatregel. ‘De Brusselse regering heeft beslist niet de NACE-codes te gebruiken die je gemakkelijk kan verkrijgen bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, wel de NACE-codes van de BTW, die door de fiscus worden gecontroleerd’, zegt Nicolas Roelens, de woordvoerder van Barbara Trachte (Ecolo), de Brusselse staatssecretaris voor Economische Transitie. ‘Elke wijziging in de btw-NACE-code wordt in principe door de btw-administratie gecontroleerd.'

2.847

onderzoeken naar zelfstandigen

Het federale Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) startte al 2.847 onderzoeken naar mogelijke fraude met het overbruggings recht.

Maar navraag leert dat de overheidsdienst Financiën niet systematisch alle gewijzigde codes controleert. Er wordt geval per geval beslist of onderzoek nodig is. Daarna kan een foute code wel nog aan het licht komen bij een belasting controle.

Glippen zo veel bedrijven door de mazen van het net? Er zijn in Brussel nog maar 56 klachten ingediend bij de politie en het parket over mogelijke premie fraude, terwijl alleen al in april aan 19.884 bedrijven voor € 89,956 miljoen aan premies is toegekend. Ter vergelijking: het federale Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) startte al 2.847 onderzoeken naar mogelijke fraude met het overbruggings recht. Daarvan zijn al 1.317 onderzoeken afgerond. In 421 gevallen werd het overbruggings recht al ingetrokken.

ANTI-CORRUPTIEDIENST

In Vlaanderen is al 1,16 miljard euro aan coronahinder premies uitgekeerd, goed voor 106.342 dossiers. In totaal werden al 6.000 terugvorderingen gedaan voor 48 miljoen euro. 'Maar dat gaat vaak over foutieve aanvragen die ter goeder trouw waren. Slechts in een beperkt aantal gevallen is er een vermoeden van fraude', stelt Arne De Brabandere, de woordvoerder van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). 'Wij hebben 28 dossiers doorgespeeld aan de centrale anticorruptie dienst van de federale politie.’

Zo liep al een bouwbedrijf tegen de lamp dat de NACE-code voor cafés aannam en onterecht 23 aanvragen voor de hinder premie indiende. ‘Maar de NACE-codes zijn geen criterium geweest voor het toekennen van de verschillende premies. Een aantal NACE-codes werden wel uitgesloten, zoals banken en holdings. Maar de steun wordt toegekend op basis van de uitgeoefende activiteit. Bij de hinder premie ging dat over een verplicht gesloten fysieke locatie, bij het beschermings mechanisme over omzetverlies.’


‘OVERLEVERINGEN ZIJN EEN POLITIEKE KOEHANDEL’

*

Laat Europees parlement Catalaanse collega’s vallen?

 

Filip Michiels - Leestijd 11 minuten

*

Nadat de juridische commissie vorige week al het licht op groen zette, is de kans reëel dat ook het voltallige Europees parlement deze week de immuniteit van de Catalaanse EP-leden Carles Puigdemont, Toni Comín en Clara Ponsatí opheft. Hun Belgische advocaat Paul Bekaert maakt zich sterk dat hij hen voorlopig nog wel even uit een Spaanse cel kan houden. Maar hij hekelt ook de politieke hypocrisie in dit dossier.

Toen Carles Puigdemont in het najaar van 2017 halsoverkop naar ons land vluchtte, ging hij niet toevallig in Tielt aankloppen. Paul Bekaert bouwde de voorbije decennia een stevige reputatie op als mensenrechten advocaat. Hij verdedigde onder meer ook al een aantal Baskische en Koerdische separatisten. Nadat de Spaanse regering in eerste instantie geprobeerd had om Puigdemont, Comín en Ponsatí te beletten hun Europees mandaat op te nemen — wat finaal mislukte — gooit Madrid het nu over een andere boeg. Zodra hun immuniteit opgeheven is, wordt ook het Europese aanhoudingsmandaat tegen het drietal opnieuw van kracht.

 

DAN DREIGT DE SPAANSE CEL.

 

‘Spanje probeert hen politiek monddood te maken door hen te criminaliseren,’ stelt Bekaert.

Opruiing

Op basis van welke misdrijven eist de aanklager van het Spaanse hooggerechtshof de opheffing van de immuniteit van uw cliënten?

Paul Bekaert: ‘Ze worden vervolgd voor opruiing en voor het misbruiken van overheidsgeld voor niet-legale doelen. In casu het organiseren van een referendum. In België zou dit neerkomen op de verduistering van overheidsgeld.’

De aanklacht tegen Puigdemont & co is officieel dus niet gebaseerd op hun rol in de organisatie van het onafhankelijkheids referendum

Die aanklacht is enigszins merkwaardig, want het organiseren van een referendum is in Spanje al sinds 2005 niet meer strafbaar?

‘Dat klopt, en dat is ook logisch. In een democratie bestaan er daarvoor andere sancties dan een strafrechtelijke vervolging. Maar de Spaanse justitie speelt het spel slim en gebruikt een omweg. De aanklacht tegen Puigdemont & co is officieel dus niet gebaseerd op hun rol in de organisatie van het onafhankelijkheids referendum. Nee, het gaat zogenaamd om het misbruik van overheidsgeld voor dat referendum, en om “opruiing”.’

‘Met andere woorden: men criminaliseert de politieke tegenstanders. Een truc zo oud als de straat als men er niet in slaagt om hen via politieke weg te verslaan: belet hun om nog op een kieslijst te slaan en sluit hen desnoods op. Zo spelen ze meteen ook hun politieke megafoon kwijt. Als een politicus met een politieke beslissing de grondwet overtreedt, dan bestaan daar andere geëigende sancties voor. Dan stap je naar het Grondwettelijk Hof en vraag je de vernietiging van die beslissing.’

Destabiliserend effect

Als we mogen afgaan op de stemming in de commissie, dan ziet het er niet goed uit voor het drietal. Een ruime meerderheid van de commissie leden stemde voor de opheffing. En dus lijkt het er sterk op dat de grote politieke families Puigdemont en co zullen opofferen in naam van de lieve vrede met hun Spaanse fractiegenoten?

-

‘Dat is zo. Ik verwacht inderdaad dat het tot een opheffing komt. Zowel de EVP-fractie (de christendemocraten, FMI) als de socialistische fractie in het EP zullen niet ingaan tegen respectievelijk de centrum-rechtse Partido Popular en de socialistische PSOE binnen hun fractie.

Beide Spaanse partijen zijn rabiaat gekant tegen het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid. De groenen blazen warm en koud. Enkel binnen de conservatieve ECR-fractie zal er wellicht meer verdeeldheid zijn.’

De meerderheid van het Europees parlement staat ronduit huiverachtig tegenover het destabiliserende Catalaanse streven naar onafhankelijkheid

 

Weegt die verbondenheid van bijvoorbeeld CD&V en sp.a met hun Spaanse geestesgenoten dan zo zwaar door, dat ze bereid zijn om die Spaanse partijen blind te volgen in de vervolging van drie collega-parlementariërs?

‘De meerderheid van het Europees parlement staat ronduit huiverachtig tegenover het destabiliserende Catalaanse streven naar onafhankelijkheid. Onder meer voor de Franse — en in het verleden ook de Britse — parlementsleden speelt de angst voor het olievlek-effect daarin een grote rol. De Fransen zijn er als de dood voor dat pakweg Corsicanen of Bretoenen ook meer autonomie gaan eisen. En bij de Britten speelde het Schotse streven naar onafhankelijkheid natuurlijk mee. Maar uit jarenlange ervaring weet ik dat bijvoorbeeld ook de Franstaligen in ons land niets moeten weten van meer autonomie voor de Basken of de Catalanen. Zij gooien hen gemakshalve op één hoopje met Extreem Rechts of met de Vlaamse separatisten.’

Politiek mandaat

‘De feiten waardoor de drie in Spanje vervolgd worden, dateren nog van voor hun verkiezing in het Europees parlement’, argumenteert de juridische commissie van het EP. Met andere woorden: er bestaat geen link tussen die feiten en hun huidige politieke mandaat. Dit klinkt niet eens zo onlogisch?

 

‘Ik vind dat een bijzonder merkwaardige redenering. Enerzijds heeft Spanje altijd geweigerd om de drie Catalanen te erkennen als Europees parlementslid. De Spaanse regering heeft hun ook maandenlang belet om dat mandaat op te nemen. Tot het Europees Hof van Justitie besliste dat ze wel degelijk lid waren van het EP. Anderzijds vraagt Spanje nu wel om de immuniteit op te heffen waarvan ze in Spanje dus niet kunnen genieten. Daar komt nog bij dat een overlevering aan Spanje er ook effectief voor zal zorgen dat ze hun parlementaire activiteiten onmogelijk kunnen voortzetten. Is het dan niet onvoorstelbaar dat het Europees Parlement hiervoor nu de ogen sluit?’

Procedureslag

Laat het ons even concreet maken. Als de plenaire zitting van het EP volgende week effectief beslist om de unanimiteit op te heffen, dreigt dan meteen ook de Spaanse cel?

‘Spanje moet in ieder geval geen nieuw Europees aanhoudings mandaat meer uitvaardigen. Dit ligt er al. Het werd door een Brusselse rechtbank enkel maar tijdelijk opgeschort. In theorie komt de bal dan meteen bij de Brusselse Raadkamer te liggen. Maar daar hoop ik een stokje voor te steken.’

Daarbij betwisten we dat de opheffing van de immuniteit géén invloed zou hebben op hun activiteiten als parlementslid

‘Ik ben immers van plan om meteen een kortgeding én een procedure ten gronde aan te spannen bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, om daar de vernietiging van de beslissing van het EP te vragen. Daarbij betwisten we dat de opheffing van de immuniteit géén invloed zou hebben op hun activiteiten als parlementslid. Via een kortgeding willen we natuurlijk vermijden dat we binnen een jaar of langer misschien ten gronde wel gelijk zullen krijgen, maar dat onze cliënten intussen al lang in Spanje achter de tralies zouden zitten.’

Met andere woorden: dit wordt een procedure slag?

‘Die kans is groot.’

Politieke spanningen

Onlangs sprak de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling zich in beroep ook al uit tegen de vraag van Spanje om de gewezen Catalaanse minister van Cultuur Lluis Puig uit te leveren. Hoe groot is de kans dat een verdere escalatie in de zaak Puigdemont ook opnieuw tot politieke spanningen tussen Madrid en Brussel leidt?

‘De Belgische politiek wast de handen dan steevast in onschuld. In ons land bestaat er een strikte scheiding der machten. De politiek kan hier dus niets aan veranderen. Dit klopt gelukkig ook. Maar we moeten uiteraard niet naïef zijn. Ik kan u verzekeren dat er wel degelijk zware diplomatieke druk word uitgeoefend op de Belgische regering in deze zaak.’

Je zou het ook als een politiek zwaktebod kunnen beschouwen dat men zich zo vlotjes achter de scheiding der machten verstopt? Belgische en andere Europese politici zouden ook principieel hun punt kunnen maken, door duidelijk te stellen dat het in een democratisch land onaanvaardbaar is dat politici omwille van hun ideeën jarenlang in de cel dreigen te belanden?

 

‘Ongetwijfeld, maar we moeten ons op dat vlak vooral geen illusies maken. Toen Puigdemont eind 2017 naar ons land vluchtte, stelden bijvoorbeeld de CD&V-Europarlementariër Ivo Belet en toenmalig minister Kris Peeters resoluut dat ‘wie de wet overtrad ook gestraft moest worden’. N-VA is de enige partij in ons land die echt sympathie heeft voor de Catalaanse zaak. Ook de groenen blazen warm en koud.’

Mensenrechten

Na maandenlang onderzoek veroordeelde Amnesty International in 2019 de veroordeling van een aantal Catalaanse activisten en politici al bijzonder scherp. Toch trekt Europa hier blijkbaar geen juridische conclusies uit. Begrijpt u dit, als jurist?

‘Ik houd me al sinds 2004 bezig met Europese aanhoudings mandaten. Intussen heb ik geleerd dat je bij Europese Rechters nooit moet komen aandraven met mogelijke mensen rechten-schendingen. Dit argument wordt haast altijd van tafel geveegd. Tussen de EU-lidstaten moet alles wijken voor de samenwerking op strafrechtelijk gebied. Spanje levert uit aan België, en dus leveren wij ook uit aan Spanje. Zonder dat daarbij vragen worden gesteld. We zijn immers allemaal democratieën, toch? Er geldt altijd en overal een “vermoeden van eerbiediging van de mensenrechten” binnen de EU.’

Mensenrechten tellen niet in overleverings recht

‘En let wel: Europese politici hadden de voorbije jaren dan wel de mond vol over de uitholling van de rechtstaat in Polen en Hongarije, ook naar die landen is er nog nooit een verzoek tot overlevering geweigerd. Mensenrechten tellen niet in overleverings recht. Zelfs niet naar landen zoals Rusland. Terwijl het eigenlijk niet de bedoeling is dat pakweg het Brusselse parket een verlengstuk zou zijn van het Madrileense parket, zullen die parket ambtenaren elkaars verzoeken altijd netjes steunen. Overleveringen zijn in wezen een koehandel onder ambtenaren. En elke weigering wordt als een belediging ervaren.’

Kan je dan als pakweg Belgische, Nederlandse of Duitse justitie in gevoelige zaken zoals deze nog wel een eigen beleid of eigen prioriteiten uitstippelen?

 

‘Nee, dat is onmogelijk. De politieke en diplomatieke verhoudingen zullen haast altijd primeren.’

Onafhankelijkheid Spaans gerecht

Naast de Catalaanse Europarlementariërs verdedigde u enkele jaren geleden ook de Mallorcaanse rapper Valtonyc. Die was naar ons land gevlucht nadat hij in Spanje veroordeeld werd voor majesteits-schennis. Collega-rapper Pablo Hasél zit intussen om dezelfde reden in de cel. Moeten we ons stilaan geen zorgen beginnen te maken over het politieke en juridische klimaat in Spanje?

we moeten ons vragen stellen bij de onafhankelijkheid van het Spaanse gerecht

‘Het is een publiek geheim dat de scheidingslijn tussen de politiek — in casu vooral de conservatieve Partido Popular — en de rechterlijke macht er flinterdun is. Oud-medestanders en politieke erfgenamen van Franco hebben er nog een zeer dikke vinger in de pap als het om belangrijke benoemingen gaat. Dus ja, we moeten ons vragen stellen bij de onafhankelijkheid van het Spaanse gerecht. Ik heb het gevoel dat de aanpak van de Catalanen hier in Vlaanderen stilaan toch wat ogen geopend heeft op dat vlak. Net daarom begrijp ik ook niet waarom partijen zoals CD&V of PS de Spaanse aanpak in deze door dik en dun blijven verdedigen. Stel je maar even voor dat Belgische politici omwille van onwettige politieke beslissingen waarvoor ook overheidsgeld werd ingezet op dezelfde wijze strafrechtelijke vervolging zouden riskeren.’

Nationalisme

 Hoe kijkt Carles Puigdemont nu zelf tegen de stemming in het EP aan? Toen ik hem enkele maanden geleden interviewde, maakte hij zich nog sterk dat een stemming over zijn immuniteit de Catalaanse kwestie echt prominent op de Europese politieke agenda zou doen belanden. De empathie van de collega-parlementsleden lijkt evenwel ver te zoeken?

‘Al sinds ik hem verdedig heb ik Puigdemont ervaren als bijzonder koelbloedig, opgetrokken uit staal en gewapend beton. Ik heb hem echt nog nooit zien panikeren. Niet na zijn arrestatie, niet voor de onderzoeksrechter, en dus evenmin vandaag. Hij is echt voorbestemd voor de politiek.’

Uzelf staat bekend als een eerder koele minnaar van het nationalisme. Toch loopt de verdediging van Catalaanse, Baskische of Koerdische nationalisten als een rode draad doorheen uw carrière?

‘Ik beschouw mezelf niet als een nationalist, dat klopt. Maar het zijn natuurlijk net die mensen die een uitgesproken mening hebben en daarvoor ook uitkomen, die hun grondrechten het vaakst geschonden zien. Het is dus niet zo onlogisch dat je daar als advocaat ook vaker mee in contact komt.’

ik vind wél dat ze het recht hebben om op te komen voor hun ideeën

‘En zelfs al heb ik niet meteen een grote sympathie voor hun streven naar onafhankelijkheid, ik vind wél dat ze het recht hebben om op te komen voor hun ideeën en dat ze aan politiek moeten kunnen doen. Wat me in deze bijzonder sterk tegen de borst stoot, is de vaststelling dat de Spaanse staat politieke tegenstanders via juridische weg monddood tracht te maken.’

Natiestaten

‘Los daarvan: de grote natiestaten die vaak in de 19de eeuw ontstaan zijn, blijken nu almaar vaker kunstmatige constructies. In combinatie met een EU zonder binnengrenzen zie ik het belang van die natiestaten dan ook almaar verder afkalven, ten voordele van de regio’s. Ik heb dat in de Raadkamer ooit nog aan de procureur voorgehouden. Een Europees aanhoudings-mandaat zal de geschiedenis heus niet kunnen tegenhouden.’

Puigdemont en zijn medestanders leven intussen al ruim drie jaar als bannelingen in ons land. Ziet u hen ooit nog terugkeren naar Catalonië?

‘Het Madrileense parket zal in dezen zeker niet plooien. Ik vrees dat een terugkeer op korte termijn er niet meteen inzit. Ze zullen moeten hopen op een soort genade maatregel van de Spaanse regering. Maar laat ons wel wezen: je kan nog altijd beter in ballingschap leven dan jaren in de cel te moeten zitten. Want geloof me vrij: de Catalaanse politici die intussen al drie jaar in de gevangenis zitten, hadden nooit gedacht dat de Spaanse regering hen echt voor jaren achter de tralies zou stoppen.’

Filip Michiels

Filip Michiels is zelfstandig journalist.

EL KAOUAKIBI

Bart Maddens: ‘Zaak El Kaouakibi illustreert algemeen probleem particratie in België’

El Kaouakibi: witte raaf én dure vogel. Open VLD gaf haar € 50.000 om op een lijst te staan. Weinig ethisch voor een sociaal onderneemster.

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Catalanen – Schotten – Basken – Bretoenen - Vlamingen… Waarom roeren echte journalisten in hoofdberoep zich niet?

Hoog tijd dus voor elke rechtschapen ziel om de kunstmatige verwarring rond VOLK en STAAT precies tot op het miljoenste van een millimeter te definiëren.

Napoleon Stalin, Hitler en nu ook weer deze EU die met list en bedrog op ons afstormt om de Westerse Beschaving te vernietigen. We ‘kregen’ die in onze Gewesten van Julius Cesare, maar dreigen die nu kwijt te spelen aan de Tching Tcjang pandemie.

Ins Land, Eigen Volk, dat is in de eerste plaats het eigen gezin, de eigen veilige omgeving die bij definitie dezelfde taal spreken en die in vrede en vriendschap met andere volkeren en andere talen niet alleen rond zich, maar ook wereldwijd, elkaars geluk nastreven. Zo helpe hen ieder huh eigen God.

Ieders gebied, als met pinnekesdraad omsloten, veilig maar door-kijkbaar…

Als ‘Stater’, waar ook ter wereld, dat anders zien, is er gegarandeerd vroeg of laat stont aan ieders kont Daar helpt geen Lieve Moederen noch enige culturele verrijking aan. Het beetje aarde in de bloempot van ons vader, dat hem hoe dan ook in de schoot viel, daar staan we met lijf en leden borg voor.

Met een beetje RECHTVAARDIGHEID in het achterhoofd kan daar toch niemand enig gewapend bezwaar tegen hebben?

Ieder zijn eigen Moeder & Vader om dat van geslacht tot geslacht over te dragen…

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST

*


Geen opmerkingen: