donderdag 11 maart 2021

500550 - ENIGMA DONDERDAG EN NOG HEEL WAT MEER

 

.

DONDERDAG 11 MAART 2021

*

*

500550 - ENIGMA   DONDERDAG EN NOG HEEL WAT MEER


INHOUD

*

DE POST CORONA TIJDEN ZITTEN ER AAN TE KOMEN. ALLES WORDT WEER NORMAAL, MAAR VOORAL VEEL DUURDER.

*

&

*

Al is het niet erg in de mode van te vasten, toch houdt meester Calpaert aan ’t principe dat er op Asdag niet gesneukeld en zeker niet gesmoord wordt.   Zijn drie gasten hebben het daar lastig mee en achter de vieren trekken ze naar de mansarde om in den duik enige sigaretjes te paffen. Gebuur Karel komt thuis en zit cirkeltjes rook uit het dakvenster van de Calpaerts komen. Hij slaat alarm en verwittigt de meester dat er lijk entwadde veust onder de pannen. Meester stormt naar boven en ruikt van op afstand wat er gaande is. De zoontjes zijn op heterdaad betrapt en vrezen voor de gevolgen. Aan den oudsten vraagt vader: ”waarom heb je gesmoord?” - “Vader, ‘k heb vergeten dat het Aswoensdag was.” Voor nummer twee komt dezelfde vraag. “Vader, ‘k heb eigenlijk vergeten da’k op Asdag niet mocht smoren.” Voor de jongsten is de vraag: “en wat hebt gij vergeten?” – “Euh, ik vergat het dakvenster toe te doen!”

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

EINDE VAN DE NUL-RENTE?

Nieuws is er de laatste dagen meer dan genoeg. Denk maar aan wat er in Myanmar, het vroegere Birma, gebeurt (op de RTL gebruiken ze nog altijd de oude benaming), hoe het Europees parlement gezwicht is voor de Spaanse inquisitie in de zaak Puigdemont, hoe de vaccin chaos voortduurt, de drug trafiek in Antwerpen een serieuze opdoffer heeft gekregen en hoe de LGBTQI- wereld emotioneel reageert op de mogelijke homo moord in Beveren.

Toch is er nog iets anders dat onze aandacht zou mogen, trekken en waaraan de media, buiten De Tijd dan, tot nu toe weinig of geen aandacht aan besteed hebben. België kan nl (voorlopig?) niet meer gratis lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Voor de eerste keer sinds juni 2020 is de Belgische lange termijnrente van de staatsobligaties weer boven nul gestegen, o.m. als gevolg van verbeterde groei vooruitzichten. Dat betekent dat een land als België   geen geld meer krijgt om te lenen, maar ervoor zal moeten betalen zoals dat vóór corona het geval was, ook al stelt dat momenteel bijna niets voor. Met een overheidsschuld die ondertussen is opgelopen tot zo’n 500 miljard euro zullen er straks weer keuzes moeten gemaakt worden tot besparingen of belastingen. Komt daar nog bij dat de olieprijs weer naar recordhoogtes is gaan stijgen (boven de 70 dollar per vat) door een (mislukte) drone-aanslag op de grootse petroleumhaven van Saoedi-Arabië. ‘Ver van mijn bed’, zou men denken, maar de prijzen bij ons aan de pomp zijn weer serieus aan het stijgen en het zal nog even duren vóór we met zijn allen elektrisch zullen kunnen rijden.

Kortom, de kans bestaat dat het weer business as usual zal worden met onze samenleving. Hoe leuk dat vooruitzicht is, valt nog af te wachten. Dat het ons een aardige cent zal kosten, staat nu al vast. Vergeet voorlopig maar de beloften i.v.m. de pensioenen en het klimaat. Om nog te zwijgen over de corona compensaties.

---

En dan nog dit:

Er was ook dat interview van rosse Harry en zijn Meghan bij Oprah Winfrey. In tegenstelling tot de miljoenen kijkers die zich daaraan vergaapt hebben, heb ik daar niet naar gekeken. Voor mij mogen ze die koningshuizen allemaal afdanken. Het is niet meer van deze tijd dat men staatshoofd wordt omdat men toevallig in het juiste bed geboren is. Het stinkt trouwens niet alleen aan het Britse Hof, maar ook in Spanje waar de ‘redder van het vaderland’, Juan Carlos, dat vaderland is ontvlucht, maar nog zorgt voor schandalen door o.m. zijn dochters te laten overvliegen naar zijn vrijwillig ballingsoord in het Midden-Oosten om daar gevaccineerd te worden tegen corona, allemaal op kosten van de Spaanse belastingbetaler, En bij ons hebben we ook nog die Albert II, die niet onbesproken is. Afschaffen die handel!

 En zeggen dat onze nationale VRT 60.000 euro heeft neergeteld om dat interview in exclusiviteit te krijgen. Geld van de belastingbetaler voor nieuws dat thuis hoort bij cafézenders en in ‘de boekskens’.

 *

ELEKTRONISCH BETALEN MOET IN ELKE WINKEL KUNNEN

Dieter Dujardin

Vandaag om 01:00

*

Als het van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) afhangt, kunt u in elke winkel elektronisch betalen. Dat staat in zijn actieplan voor fraudebestrijding, dat binnenkort wordt voorgelegd aan de regering.

‘Elektronisch betalen fors uitbreiden’: die vrij vage doelstelling formuleerde de Vivaldi-coalitie vorig jaar nog in haar regeerakkoord. Het college voor de strijd tegen fiscale en sociale fraude dat Van Peteghem in de ambtenarij heeft geïnstalleerd, maakt dat nu concreet.

"Het voorstel komt erop neer minstens één vorm van elektronisch betalen verplicht te maken. Welke vorm? Dat bepaalt de handelaar. "

‘Zonder de mogelijkheid om cash te betalen uit te sluiten, komt het voorstel erop neer minstens één vorm van elektronisch betalen verplicht te maken in de hele economie. Welke vorm? Dat bepaalt de handelaar. Maar de consument moet wel het recht hebben elektronisch te betalen als hij geen cash verkiest’, zegt de minister van Financiën.

Het elektronisch betalen kende door de coronacrisis vorig jaar een forse opstoot: Bancontact registreerde 1,65 miljard verrichtingen met de bankkaart of Payconiq, 10 procent meer dan in 2019. Vooral mobiel betalen via de smartphone zit in de lift met 125 miljoen verrichtingen in 2020, 88 procent meer dan het jaar voordien.

Toch loopt België nog altijd achter op de buurlanden. ‘In Nederland gebeurt nog maar 34 procent van het aantal verrichtingen in cash, in België is dat 58 procent’, zegt Van Peteghem.

De volgende werf: bouwwerven

Fiscus, sociale inspectie en gerecht nauwer laten samenwerken is de essentie van het actieplan waarmee minister van Financiën Vincent Van Peteghem meer inkomsten uit fraude bestrijding wil halen. Op de planning: monitoring van grote bouwwerven.

Hoeveel handelszaken geen elektronische betalingsmogelijkheden aanbieden, is niet bekend. ‘Maar het spreekt voor zich dat het verminderd gebruik van cash bepaalde sectoren minder fraudegevoelig kan maken. De OESO en de Europese Commissie gaan er op basis van het bruto binnenlands product van uit dat België jaarlijks 3,6 miljard euro btw-inkomsten misloopt’, zegt de minister.

Van Peteghem en het college van topambtenaren willen met de druk op cash een gelijkaardig effect creëren als bij de invoering van de witte kassa in de horeca. De aangegeven omzet van de restaurants is sindsdien veel meer gestegen dan die van de cafés, waar de witte kassa niet verplicht werd.

De zelfstandigen organisatie Unizo is niet tegen de verplichting elektronisch betalen te aanvaarden, maar waarschuwt dat ons land nog een tandje moet bijsteken om tot een efficiënter betaalsysteem te komen.

"Het verplichten van bankkaar tterminals willen we niet, want dat is een achterhaalde en veel te dure technologie. "

Lieven Cloots

Unizo

‘Als dit voorstel erin slaagt digitale betaalvormen gebaseerd op overschrijving, zoals Payconiq, massaal ingang te laten vinden, dan zijn wij voor’, zegt Lieven Cloots van Unizo. ‘Maar we zijn bang dat dat verschuift naar het verplichten van bankkaartterminals, als Payconiq niet genoeg ingeburgerd geraakt. En dat willen we niet, want dat is een achterhaalde en veel te dure technologie.’

‘Een transactie via Payconiq kost de handelaar 6 eurocent. Voor de bankkaart is dat 12 tot 16 eurocent, aankoop of huur en onderhoud van de betaalterminal niet inbegrepen.’

Van Peteghem is zich bewust van de impact. ‘Uiteraard zal dat in een traject gebeuren, met het nodige overleg en met ondersteuning van die activiteiten waar heel veel kleine betalingen mee gepaard gaan.’

Zijn voorstel moet nog groen licht krijgen in de regering.

België

Liberale voorzitters on tour: 'Georges-Louis loopt voorop, maar we voeren dezelfde strijd'

Bij het begin van hun ronde van België roemen de partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez en Egbert Lachaert de verdiensten van 175 jaar liberalisme. Toch zitten hun partijen door de coronacrisis gewrongen. 'We moeten maatregelen nemen die tegen onze natuur ingaan.'

6 van 100 Nog meer interessants voor u

   1KBC heeft interesse in gegevens van digitale elektriciteitsmeter

   2Sky ECC, een Enigma-kraak vanuit Antwerpen

   3Ook misdaadtelefoon gebruikt in politiekantoor

   4Elektronisch betalen moet in elke winkel kunnen

   5Frères splitsen familiale groep in twee gelijke delen

*

NEDERLAND ANALYSEERT TURKSE ISLAMISERING

*

Een gelekte nota van de NCTV zet de Nederlandse politiek aan het denken.

Essay - 05/03/2021 Pinar Akbas - Leestijd 9 minuten

*

In Nederland is een maand voor de verkiezingen een confidentiële, interne nota van de Nationaal Coördinator Terrorisme bestrijding en Veiligheid, NCTV, in handen van de pers geraakt. Gelekte nota’s zijn de spannendste en meest informatieve nota’s die er bestaan. Ze zijn voor interpretatie vatbaar en met verschillende scenario’s in het achterhoofd zoek je naar de redenen waarom een nota werd gelekt naar de pers.

Grapperhaus

Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, die ook politicus is van de CDA, schreef een brief naar de Tweede Kamerleden, die uiteraard vragen hadden hierover. De minister verzekerde dat het nog geen definitief rapport is, eerder een conceptnota die roteert binnen de verschillende departementen om van gedachten te wisselen. Hij betreurt het ten zeerste, zegt hij, dat de nota op straat is komen te liggen. Maar de analyse is zeer herkenbaar en brengt niets nieuws onder de zon. Het rapport behandelt de sluimerende islamisering in Nederland in de Turkse gemeenschap onder invloed van de Turkse president Erdogan. Ze schrijft over het reële gevaar voor radicalisering, terrorisme, het ultra-nationalisme en de islamisering. En dat allemaal komende vanuit Turkse hoek.

Maar waarom nu pas, vraagt een mens zich af.

De auteurs van de 30 pagina’s tellende analyse zijn niet zuinig met begrippen zoals islamiserings strategie en salafisme en schrijven over de antiwesterse retoriek van Erdogan. Zo stellen de analisten dat een deel van de Turkse gemeenschap gevoelig is aan die retoriek. Niet te verwonderen eigenlijk omdat Erdogan het merendeel van zijn stemmen haalt bij de Europese Turken. Ook stellen ze vast dat het Turks gemeenschapsleven in Nederland zeer nauw betrokken is met de Turkse politiek. Het gevaar van de radicalisering, het ultra nationalisme en de islamisering is zodanig aanwezig en zichtbaar dat men hierover een grondige analyse wil voeren. Maar waarom nu pas, vraagt een mens zich af.

Precedenten

Hoeveel rode vlaggen heeft men nodig om tot het besef te komen dat er een gevaar sluimert in de Turkse diaspora in West-Europa? Hoeveel boeken moet men nog schrijven, hoeveel artikels moet men nog publiceren en hoeveel getuigenissen moet men nog horen om de invloed van het Erdogan-regime en de politieke islam eindelijk te erkennen? Anti-democratische groeperingen groeien meer en meer en organiseren zich beter door de lakse houding van de politici en hun gedoogbeleid. Opposanten van het Erdogan-regime worden niet enkel geviseerd in Turkije. In Nederland zijn Klikturken actief die andersdenkenden aangeven bij de Turkse overheid. Herinner u de zaak van Ebru Umar, een Nederlandse columniste die zich vaak kritisch uitlaat als het gaat over Turkije en de islamisering.

Het is niet de eerste keer dat er een diplomatieke rel ontstaat tussen Nederland en Turkije.

In 2016 werd zij in Turkije gearresteerd omdat ze kritische tweets had verstuurd over Erdogan. Die informatie werd dan netjes doorgespeeld naar de Turkse overheid door Turkse Nederlanders die sympathiseren met het gedachtegoed van Erdogan. Het is niet de eerste keer dat er een diplomatieke rel ontstaat tussen Nederland en Turkije. Het jaar daarop werd een bezoek van een Turkse minister geweigerd die naar aanleiding van een Turks referendum naar Rotterdam zou komen. Daarop ging een andere Turkse minister die zich op dat moment in Duitsland bevond naar Rotterdam om de Turkse menigte toe te spreken. Ook die minister werd netjes de deur gewezen en door een politiekonvooi tot over de Duitse grens begeleid.

Antiwesterse retoriek

De diplomatieke rellen hebben enkel maar de antiwesterse retoriek van Erdogan gevoed die het Westen sinds jaar en dag beschuldigt van racisme en discriminatie. Hij profileert zich op die manier als de leider van de moslims wereldwijd. Dat de Oeigoeren in Turkije de slaap niet meer kunnen vatten omwille van een mogelijke uitlevering aan China in ruil voor coronavaccins is natuurlijk de grootste blinde vlek onder de Turkse Erdogan-adepten in Europa. Het is crimineel om nog op Erdogan te stemmen. Maar de islamofoben, dat zijn de Europeanen volgens Erdogan en zijn aanhang.

Makke schapen

Wat zegt het rapport (dat eigenlijk geen rapport is maar een concept nota) verder nog? Men spreekt over een ideologische verschuiving in het islamitisch landschap in Turkije die ook zijn invloed heeft in Nederland. Niet onlogisch eigenlijk, als je weet dat Erdogan telkens een oogje sluit voor alles wat naar radicalisering neigt en dit zelfs aanmoedigt: Milli Görüs, de Turkse Moslimbroeders, de ultranationalisten. Het is eveneens ook opmerkelijk dat het ultra nationalisme tegenwoordig hand in hand gaat met het islamisme. De Grijze Wolven (extreemrechts en nationalistisch georiënteerd) zijn nu de makke schapen die kuddegewijs alle grillen van Erdogan doorstaan in de hoop de kiesdrempel te overleven tijdens de volgende verkiezingen in Turkije, de moeder der verkiezingen.

Ook de digitalisering komt als factor naar voor in de analyse van de NCTV.

In 2023 zal de republiek Turkije honderd jaar bestaan. NCTV begrijpt eindelijk de beweegredenen en de ambitie van Erdogan. Zal de republiek standhouden in 2023 of zal het gemiddelde Turks gezin ontwaken in een land dat het geflirt met de sharia eindelijk heeft bezegeld met een huwelijk in de vorm van een islamitische staat? Ook de digitalisering komt als factor naar voor in de analyse van de NCTV. Die maakt dat de kloof tussen radicale imams in Turkije en de Turkse gemeenschap in Nederland kleiner wordt. Het Turks verenigingsleven opereert efficiënt in Nederland en de politieke islam van Ankara bereikt op die manier alle leden van de Turkse diaspora in Nederland.

Déjà-vu

Ook zou men nauwe banden onderhouden met de Turkse politieke partijen en ik kon het niet nalaten om een lange zucht te slaken: niet van opluchting maar door een dèja entendu, dèja vu-gevoel. Vooral Turks Nederlandse jongeren zouden meer en meer het salafisme opzoeken. Anti-westerse en anti-semitische boodschappen zouden via Facebookberichten verspreiding vinden. De verheerlijking van het jihadisme en het martelaarschap zou dagelijkse kost zijn onder die jongeren.

Maar gelukkig hebben we al een conceptnota die die rode vlaggen netjes heeft geklasseerd. Radicalisering gebeurt actief en is alomtegenwoordig, maar Nederland reageert voorzichtig om een diplomatieke escalatie te voorkomen. De auteurs van het rapport zijn zich er gelukkig wel van bewust dat als men de buitenlandse religieuze inmenging verder gedoogt, de Nederlandse democratie onder druk komt te staan.

Steun aan de jihad

Verder brengt het rapport de terroristische aanslag in 2019 op een tram in Utrecht in verband met de islamiserings strategie van Erdogan. De tramschutter zou gelieerd zijn aan de Kaplan-beweging: gevaarlijk, radicaal en religieus. Zo heeft Erdogan zijn religieuze gekken graag. De Kaplan-beweging werd jaren geleden in Duitsland verboden, terwijl ze op dit moment nog vrij kan opereren in Nederland.

Er heerst een soort van missie- en zendings drang in Turkije

Daarnaast volgt een beschrijving hoe Erdogan in Turkije aan de macht is gekomen, door te infiltreren in sterke overheids organen die het seculiere karakter van het land bewaakten. Ook toont de analyse aan hoe Erdogan verschillende religieuze ideologieën in Turkije vrijheid gaf om te opereren waardoor ze meer sympathisanten aantrokken. Er heerst een soort van missie- en zendingsdrang in Turkije maar ook in Europa met als doel: de oprichting van één theocratie met de sharia als bestuursvorm.

In 2015 berichtte de beroemde hoofdredacteur en journalist van de Turkse krant Cumhuriyet, Can Dündar, over steun aan bepaalde jihadistische groeperingen in Syrië vanuit Turkije in de vorm van wapens. Hij is samen met zijn gezin weggevlucht naar Duitsland en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 jaar in Turkije omdat Erdogan en persvrijheid niet samengaan. En ook die informatie hebben de analisten opgenomen in hun analyse zonder de naam van Dündar te noemen.

Wat is het doel van dit rapport?

Het besluit is dat de opkomst van het Turks salafisme de Nederlandse democratie onder druk gaat zetten en een gevaar vormt voor de Nederlandse samenleving. Het zou kunnen dat Turken onderling ideologisch zouden clashen met elkaar, maar dat zou ook een probleem kunnen vormen tussen Turkse Nederlanders en autochtone Nederlanders. Turks ultra nationalisme in combinatie met de politieke islam zou de nationale veiligheid van Nederland kunnen destabiliseren. Al bij al schrijft het rapport niks nieuws. De vraag is hoe de politiek dit verder gaat behandelen en waarvoor het moet dienen. Vanuit Ankara is alvast weinig reactie gekomen. Het lijkt me dat ook Turkije niet onder de indruk is van een rapport waarin staat wat Turkse journalisten en opposanten al jaren schreeuwen.

Tweede Kamerlid en politica voor VVD, Dilan Yesilgöz-Zegerius had verschillende vragen die ze in een schriftelijke nota heeft bezorgd aan het kabinet van Grapperhaus. Op haar Twitter-tijdlijn maakte ze enkele bedenkingen over het rapport: ‘Als deze analyse klopt is ze zorgelijk, maar de elementen zijn helaas niet nieuw. Het is de reden dat de VVD terroristische groeperingen verbiedt, weekend scholen wil aanpakken, geldstromen uit onvrije landen wil verbieden en die salafistische invloed zo verder wil beperken. Want daar is in ons land geen plek voor.’

De relatie met Turkije is belangrijk, maar we hebben in het verleden vaker laten zien dat onze eigen nationale veiligheid voor gaat.

‘Het is een gevaar voor onze nationale veiligheid, vergiftigt onze kinderen en is een magneet voor geld en beïnvloeding vanuit Turkije. De relatie met Turkije is belangrijk, maar we hebben in het verleden vaker laten zien dat onze eigen nationale veiligheid voor gaat. We hebben vaker ruzie gemaakt en als het moet, doen we het weer. Ik heb veel vragen en wil onder meer van het kabinet weten of de Kaplan-groep ook in ons land verboden kan worden.’

Een kwestie van moed

Minister Grapperhaus hoopt tegen de zomer van dit jaar een definitieve analyse te kunnen presenteren over de ontwikkelingen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland. De vraag is wat er gaat gebeuren na de Tweede Kamer-verkiezingen in maart. Yesilgöz-Zegerius is alvast strijdvaardig en duldt geen gedoogbeleid meer. Nederland is wakker geworden van een diepe winterslaap, zo blijkt. Een gedegen doorlichting van de Turkse gemeenschap in België mag dan ook niet te lang op zich laten wachten, want ook hier is die buitenlandse inmenging reëel en niet zonder gevaar.

Als we willen verhinderen dat de propaganda machine van Erdogan in 2023 het Belgisch grondgebied bereikt, dan moeten we nu in actie schieten. Minister Van Quickenborne wacht een moeilijke taak om onze democratie en samenleving te beschermen. Daarbij zal een moedige, kordate aanpak tegen de anti westerse retoriek van Erdogan en het Turks salafisme op termijn een investering zijn in de werkelijke integratie van de Turkse gemeenschap in België.

Pinar Akbas

Pinar Akbas (1980) uit Hasselt is een verpleegkundige van opleiding. Een Vlaamse Turkse, actief in de politiek en met een mening over integratie, participatie, gelijke kansen en gender.

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Veel woorden moeten er aan de Turkse, de Marokkaanse, enz enz, Zaak nit besteed worden. Zij die wind gezaaid hebben, de Linxen, moeten nu maar de storm tot bedaren brengen. Liefst door de exodus op gang te brengen. Waarbij zij zelf best zouden voorgaan om de weg te tonen.

Erdogan zal hen met veel liefde de kop afslaan. Want herrieschoppers kan die missen als de pest.

‘Vesting Europa‘ wordt inderdaad door de oprichters ervan zelf naar de vernietiging geleid. Het Derde Reich, zij het voorlopig heel wat minder bloeddorstig, achterna.

Met deze vastbesloten gedachte in het achterhoofd helemaal naar voor geschoven, zouden onze Penneridders die het goed menen - bestaan die nog wel? En zijn ze op vrije voeten – er beter aan doen een soort 10de Kruistocht te prediken.

Niet ‘Weg met ons’,

maar ‘Weg met hen’. Want in plaats van zich als ‘Gasten’ is men zich als Overwinnaars gaan gedragen. Net FELD-GENDERMEN in burger waarvan de straten vol lopen, onderweg naar het Vrijdag Gebed…

-

Waar, vooral in deze Corona Tijden, die dingen plaats vinden, vraagt U zich af?

Zeker niet in onze LEGE kerken, waar men vroeger, rechtstaande of geknield op ’n bidstoel, pleegde de Vespers en Het Lof te zingen. Neen, neen, die vreemde achterdoeners zitten met de kop tegen de grond, en het achterste omhoog, zo open en bloot mogelijk naar Allah toe.

Christenen gebruiken daarbij wierook, maar Islammerds hebben genoeg aan hun eigen uitlaatgassen.

*

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST


Geen opmerkingen: