ZONDAG 28 MAART 2021 |
*
500573 - VIVALDI DE LAATSTE BELSE REGERING DIE DE PANDEMIE NIET ZAL OVERLEVEN
INHOUD
*
EN SAMEN MET VIVALDI IS OOK HET LOT BEZEGELD VAN DE WEEF-GETROUWEN. HET VOLK VAN VLAANDEREN VRAAGT DADEN GEEN WOORDEN MEER.
*
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
ONBEKWAAM, EENTALIG, MAAR DE GOEDE PARTIJKAART
*
In mijn blog van 26 februari had ik het reeds over de politieke koehandel, waarbij in de zowat 25 overheidsbedrijven een hele serie mandaten moest vervangen of bevestigd worden. Nu blijkt dat hierbij ook de plaats was van directeur van het War Heritage Institute (WHI) dat gevestigd is op de militaire luchtmachtbasis van Betekom (Beauvechain) in Waals-Brabant. Datzelfde instituut waarover ik het eveneens reeds gehad heb in mijn blog van 17 dezer (‘Vlaamse onmondigheid’) en waarin ik schreef dat de laatste C-130, die zijn hele leven had doorgebracht op de luchthaven van Melsbroek waar het toestel werd bevoorraad en gerepareerd, daar niet bij de 15de Wing mocht blijven, maar als bezienswaardigheid zou verhuizen naar Bevekom. In mijn blog schreef ik reeds dat die laatste beslissing genomen was door de nieuwe minister van Defensie, Ludivine Dedonder, maar dat iedereen daar de hand in zag van haar zgz ‘schaduwminister’ en ex-minister op hetzelfde departement, André Flahaut (PS zoals Dedonder), die in Waals-Brabant zijn kiesarrondissement heeft.
Nu blijkt het WHI al sinds 2017 een interim directeur te hebben, een zekere Michel Jaupart, een vroegere medewerker van, jawel, Flahaut. Dedonder hem heeft voorgedragen voor de topfunctie van directeur-generaal bij Selor, het selectiebureau van de overheid. Dat is pas gebeurd nadat enkele eisen voor de job werden geschrapt, zoals het bezitten van wetenschappelijk ervaring of het beheersen van de tweede landstaal. Twee vereisten die de ééntalige Jaupart niet heeft. M.a.w. hij kreeg een job à la carte, wat nu alleen mogelijk was omdat de PS weer in de federale regering zit. Men kiest dus voor een onervaren monoglot die als enige verdienste heeft een lidkaart te hebben van de juiste partij. Van een koehandel gesproken...
---
En dan nog dit:
Het Brusselse justitie’paleis’ staat al zo’n twintig jaar in de steigers en is zowat helemaal omgeven met stellingen, die moeten vermijden dat er stenen uit de buitenmuur naar beneden vallen. Nu gaat men echter restaureren. De stellingen, niet het gebouw!
DIVIDENDEN FORS OMHOOG NA CORONAJAAR
*
Nadat vorig jaar veel bedrijven in hun coupon hadden gesnoeid, verhogen of hervatten dit jaar vier op de tien het dividend.
Kurt Vansteeland Serge Mampaey
-
Beursgenoteerd Brussel laat over boekjaar 2020 6,3 miljard euro naar de aandeelhouders vloeien.
De ongeziene maatregelen van de overheden en de centrale banken om de economie tijdens de coronacrisis niet volledig te laten ontsporen hebben hun resultaat niet gemist. Dat blijkt uit een analyse door de redactie van de jaarresultaten van beursgenoteerd Brussel.
Wie alleen naar de nettowinst kijkt, is misschien teleurgesteld. De gezamenlijke nettowinst halveerde tot 9,4 miljard euro. Zonder de megabrouwer AB InBev blijft de winstdaling beperkt tot 24 procent.
Dat is beter dan het helse jaar waarvoor veel analisten en bedrijven in de lente vorig jaar vreesden. Bovendien werd de nettowinst gedrukt door een pak eenmalige factoren. Bij veel bedrijven hielp de steun van de overheid. De tijdelijke werkloosheid en andere loon subsidies beperken de schade bij onder meer de bioscoop keten Kinepolis of de koffieservice groep Miko.
"Om de pandemie uit te zweten hebben de bedrijven hun cashbuffers stevig opgekrikt. "
Veel bedrijven reageerden op de coronacrisis door in de kosten te hakken. Onder meer Solvay en Bekaert sloten fabrieken. Om de pandemie uit te zweten hebben de bedrijven daarnaast hun cashbuffers stevig opgekrikt. Ze maakten daarbij dankbaar gebruik van de soepele krediet voorwaarden, aangevuurd door het beleid van de centrale banken. De beschikbare cash en opvraagbare kredietlijnen stegen 60 procent naar 24,6 miljard euro.
Ondanks de hevigheid van de pandemie kijken veel ondernemingen relatief optimistisch vooruit. De vaccins en de beter gevulde orderboekjes doen hen hopen op een groeiherstel. Dat vertrouwen uit zich in de winstuitkeringen. Nadat vorig jaar veel bedrijven in hun coupon hadden gesnoeid, verhogen of hervatten dit jaar vier op de tien het dividend. Een op de tien schrapt of verlaagt de coupon.
De bedrijven laten samen 6,3 miljard euro naar de aandeelhouders vloeien. Dat is een tiende minder dan vorig jaar, maar louter te wijten aan de stevige dividendknip bij AB InBev. Zonder rekening te houden met de brouwreus stijgt de dividendstroom met 19 procent naar 5,3 miljard.
De CEO’s zien een heropflakkering van de pandemie met langdurige lockdowns als het grootste risico. Ook de klim van de grondstoffenprijzen en andere kosten stijgingen - een teken van hogere inflatie - baren net als tekorten van componenten zorgen.
BESTE JAN, CONFLICT VERMIJDING IS GEEN POLITIEK
*
Standpunt - 27/03/2021 Pieter Bauwens - Leestijd 5 minuten
-
jambon
'Sterke Jan' Jambon weer in de problemen.
Wat hebben we deze week nu gezien? Dat het federale niveau de Vlaamse regering de arm heeft omgewrongen om toch de scholen te sluiten. Terwijl, naar verluidt, de virologen daar geen vragende partij voor waren. Waarom zijn die scholen dan dicht, op het onnozele compromis met de kleuterscholen na? Politiek vermomd als niet-politiek.
De schijn van algemeen belang
We mogen niet naïef zijn. In politiek spelen altijd andere dingen mee onder de oppervlakte. Het is zaak om wat je echt wil goed te verbergen achter het gordijn van het algemeen belang. Je zegt in De kamer ‘Dit virus verdraagt geen politiek‘ en gebruikt de situatie ondertussen om aan politiek te doen.
De scholen zijn geofferd in de strijd tussen Vivaldi en N-VA. Aan Vivaldikant willen enkele partijen en kopstukken de pandemie gebruiken om de gezondheidszorg te herunitariseren. Daarvoor is het belangrijk dat ‘het commando’ centraal —vlees: federaal — blijft. Dat moet achteraf een argument zijn. CD&V moet beseffen in welk spel ze meespelen.
Het beeld dat moet overheersen is dat van een federale regering die krachtdadig de lijnen uitzet. Die stuurt deelstaat ministers met opgeheven vingertje ‘terug naar de tekentafel‘. Als die deelstaat ministers vervolgens hun middenvinger opsteken, reageer je eerst kalm om daarna terug te slaan. Je sluit de scholen toch en houdt de Ikea’s open. De fopspeen van de open kleuterscholen krijgen ze erbij.
Centraal in dit politieke spel staan de minister-presidenten, in Vlaanderen Jan Jambon (N-VA). In het Overlegcomité wordt bij consensus beslist. Jambon heeft dus een vetorecht. Als hij zegt dat de scholen in Vlaanderen niet sluiten, sluiten ze niet. Dat was ook wat de ministers van Onderwijs waren overeengekomen. Maar Caroline Désir (PS) de minister van Onderwijs van de Franstalige Gemeenschap en haar minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) gingen overstag. Dat is ook niet zo moeilijk. Zij behoren tot partijen die ook deel uitmaken van Vivaldi. Al doet MR moeilijk over de coronaregels van de regering, ze willen wel het unitaire commando.
Jambon moet kiezen
Jambon zit dan in een lastig parket. Hij is niet het type politicus die het hard speelt. Hij ontwijkt problemen in plaats van ze tot een crisis te kweken om er politiek voordeel uit te halen. Jambon had drie keuzes. Hij koos voor zich pragmatisch opstellen en toegeven. Zo speelt hij de Vivaldisten natuurlijk wel in de kaart. De kritiek en ontevredenheid blijft grotendeels intern. Ook zijn Vlaamse ministers zwijgen. Want ‘dit virus verdraagt geen politiek’.
Het Overlegcomité is geen bestuur van het Davidsfonds, maar een politiek orgaan. Het is dus dé plaats bij uitstek om aan politiek te doen.
Maar Jambon kon ook onderhandelen of neen zeggen. Als hij niet wil dat de scholen sluiten, en de anderen wel? Dan is de eerste vraag van een politicus op dat niveau toch: ok, en wat zit erin voor mij? Je doet geen toegevingen zonder compensatie, zonder duidelijke garanties. Het Overlegcomité is geen bestuur van het Davidsfonds, maar een politiek orgaan. Het is dus dé plaats bij uitstek om aan politiek te doen. Dat is hier niet gebeurd.
Bange kiezers
Daarnaast kon Jambon ook gewoon neen zeggen. Hij kon zeggen dat Vlaanderen de scholen niet sluit. Dat de andere Gemeenschappen kunnen doen wat ze willen met hun bevoegdheden. Ze hadden ook al een strengere avondklok.
Met dat laatste neem je een politiek risico. N-VA wil een verantwoordelijke beleidspartij zijn. In dit gecreëerde angst-klimaat de politieke consensus verbreken is dus een risico. Dat de virologen en federale ministers dan aanschuiven in de studio’s om te wijzen op het onverantwoord gedrag van Jambon, zie je van ver aankomen. Zal die bange kiezer N-VA en Jambon niet als onverantwoord wegzetten? N-VA zal vast weten hoe groot het aantal bange kiezers zijn. In de Wetstraat circuleren altijd allerhande peilingen.
Overtuigen
Een risico dus. Maar als Jambon en minister van Onderwijs Ben Weyts overtuigd zijn van hun zaak, waarom durven ze daar dan niet voor gaan? Aan argumenten geen gebrek. Het onderwijs is het slachtoffer van goede contacttracing en het vele testen. Over het openbaar vervoer, de draaiende fabrieken of zelfs de winkels en kappers, weten we niet zo veel.
Jambon hield voor het Overlegcomité ook vol dat de huidige verhogingen binnen de voorspellingen vielen. In Vlaanderen is ook vaak te horen dat het probleem vooral in Franstalig België zit, minder in Vlaanderen. Er was dus in Vlaanderen niet echt veel aan de hand. Als dat binnenkort blijkt te kloppen, dan was hij de politieke leider geweest die niet kraakt onder de druk.
Jambon kon altijd nog ontslag nemen
Stel dat die vermaledijde derde golf toch opduikt in Vlaanderen, dan had Jambon een probleem gehad. Hij zou daarvan de schuld gekregen hebben. Dan had hij nog altijd met opgeheven hoofd ontslag kunnen nemen. Zeggen dat hij altijd het belang van de Vlamingen heeft laten primeren, dat hij daarin een foute inschatting heeft gemaakt. Zijn politieke verantwoordelijkheid nemen en met opgeheven hoofd de arena verlaten. Het zou meer gedaan hebben voor het vertrouwen in de politiek dan dat eeuwige geschipper en domme compromissen. Of dan wegblijven van de persconferentie na het Overlegcomité.
Je hebt als conflict vermijder niets te zoeken in de politiek. Wie de lieve vrede wil bevorderen, moet pastoor worden, geen minister-president.
Je hebt als conflict vermijder niets te zoeken in de politiek. Wie de lieve vrede wil bevorderen, moet pastoor worden, geen minister president.
CORONA & CENSUUR
VRIJE COMMENTAAR
*
Gods molen maalt traag maar zeker. Kunnen we ook besluiten in de Vlaamse Onrvoodings strijd.
De feien? 2016: de islam-aanslagen in Zaventem/Maelbeek. Filip DeWinter & Geert Wilders willen een kijkje nemen in het Helegat Molenbeek. Wordt hen tour couirt verboden door de Burgemeester. Vier jaar later lezen we in het Arrest van de Raad van State….
RAAD VAN STATE VERNIETIGT VERBOD OP WANDELING IN MOLENBEEKWILDERS EN DEWINTER
*
Het Vlaams Belang is tevreden na een arrest waarin de Raad van State de beslissing van gewezen burgemeester Françoise Schepmans (MR) vernietigt om aan Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Nederlands Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) de toegang tot het grondgebied van ‘haar’ gemeente Molenbeek te ontzeggen. In 2017 plande Dewinter een rondleiding van Wilders in de erg multiculturele Brusselse gemeente, maar dit werd door de ordediensten verhinderd. “Een rechtbank die onze grondrechten enigszins wil respecteren, kon ook niets anders beslissen.”
Het gaat om een zaak die ondertussen al enkele jaren aansleept. Filip Dewinter had aangekondigd dat hij Geert Wilders op 3 november 2017 in Molenbeek een rondleiding zou geven als inkijk op de plekken in Brussel die het ergste getroffen zijn door de islamisering en massamigratie. De twee parlementsleden stuitten die dag echter op een verbodsbesluit van toenmalig burgemeester Françoise Schepmans (MR) om hun bezoek aan Molenbeek te houden.
“De strafklacht van Schepmans werd destijds bij het parket van Brussel al zonder gevolg geklasseerd”, aldus Dewinter. “En nu oordeelt ook de Raad van State dat Schepmans als burgemeester haar boekje te buiten ging.” In een arrest van 23 maart 2021 stelt de Raad van State dat Schepmans het probleem van de rondleiding moeiteloos aan de gemeenteraad had kunnen voorleggen, in plaats van eigenmachtig te beslissen. Die rondleiding was al op 29 september 2017 aangekondigd en op 6 oktober 2017 diende de burgemeester zelf al klacht in bij het parket. “Zij stond dus niet voor een onverhoedse, hoogdringende situatie. Bij gebreke van onverhoedse dringendheid is de burgemeester onbevoegd en kan alleen de gemeenteraad een dergelijk verbod uitvaardigen.”
Wilders: ‘‘Een wijk moet gewoon bezocht kunnen worden door twee verkozen politici, dat een laffe burgemeester dit destijds onmogelijk heeft gemaakt is een schande en ik verheug mij erop om met Filip Dewinter Molenbeek te bezoeken wanneer de corona situatie dit toelaat’’
Filip Dewinter beraadt zich nog over de vraag of hij een strafklacht zal indienen met burgerlijke partijstelling tegen Schepmans. “De vrijheid van de persoon is door artikel 12 van de Grondwet gewaarborgd en houdt het recht in om zich vrij te verplaatsen”, aldus nog Dewinter. “Door als burgemeester eigenmachtig een dergelijk verbod in te stellen waarvoor zij niet bevoegd was, pleegde Schepmans als ambtenaar een daad van willekeur die een inbreuk uitmaakt op een grondwettelijk gewaarborgde vrijheid. Artikel 151 van het Strafwetboek stelt dat strafbaar met gevangenisstraf van vijftien dagen tot een jaar.”
“Goed voor de vrije meningsuiting dat de fatwa van de Molenbeekse burgemeester en islam-collaborateur door de Raad van State vernietigd werd”, besluit Dewinter. “Molenbeek mag nooit een ‘sharia-zone’ worden waar islamitische voorschriften bepalen wat kan en niet kan, wie wel en wie niet het grondgebied van de gemeente mag betreden.” Nu Molenbeek opnieuw ‘toegankelijk’ is voor islamkritische politici bereiden Wilders en Dewinter weerom een bezoek aan Molenbeek voor. “Een wijk moet gewoon bezocht kunnen worden door twee verkozen politici, dat een laffe burgemeester dit destijds onmogelijk heeft gemaakt is een schande en ik verheug mij erop om Molenbeek te bezoeken wanneer de corona situatie dit toelaat”, zo besluit Geert Wilders.
*
Digitalia
HOW TO HOLD THE WEST
Geen opmerkingen:
Een reactie posten