zaterdag 20 maart 2021

500564 - WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN NAZI INVASIE EN EEN ISKLAM INVASIE?

 

.


 ZATERDAG 20 MAART 2021

*

*

500564 - WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN NAZI INVASIE EN EEN ISKLAM INVASIE?

  1. INHUD

*

ER IS FEITELIJK GEEN VERSCHIL IN DE BEDOELDINGEN ALLEEN VOCHTEN NAZI’S MET OPEN VIZIER

*

 

*

 In de statie van Kortrijk zit Odielke Kavels op een bank zijn pijpke te smoren en een meneerke in de gaten te houden dat met zijn valieske heel den tijd nerveus weg en were drentelt en naar de horloge kijkt. “Opaatje”, vraagt hij na een halfuurtje blijkbaar ten einde raad, “komt diene trein eigenlijks nog?” - “’k Peinze het wel, ‘k ben biekans zeker”, zei Odielke, “ze hebben in alle geval de sporen al gereed gelegd!”

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

BPOST BLUES

*

Er is de laatste dagen nogal wat te doen geweest over BPost, waar de CEO werd afgedankt door de Raad van Bestuur, dit op vraag van de federale regering die bij BPost meerderheidsaandeelhouder is. De man wordt nl verdacht van onregelmatigheden en prijsafspraken op zijn vorige werk als CEO van een beveiligingsfirma, waarvoor hij tot één jaar geleden nog werkte. Wat er ook van zij, die Raad van Bestuur blijkt zelf ook eerder dis-functioneel te zijn waarmee weinig ernstigs aan te vangen valt met daar bovenop een federale voogdijminister voor Overheidsbedrijven zonder enige ervaring op niveau. Niet voor niks maakt dit overheidsbedrijf flink wat verlies op de Beurs. Vorige week woensdag verloor het één vijfde aan beurswaarde (men heeft het over honderden miljoenen!) en dit niettegenstaande de boom in de pakjesverdeling, zeker rond de eindejaarsfeesten. De reden daarvoor is in grote lijnen dezelfde als die voor de hele Belgische e-commerce, nl dat ze niet kan concurreren tegen buitenlandse firma’s zoals bv Bol.com en Zalando, omdat daar de nachturen pas beginnen te tellen na middernacht en hier al vanaf 20.00 uur, nog steeds die erfenis van Kris Peeters en de vakbonden. Onder druk van diezelfde vakbonden moest BPost, met al zo’n 40.000 werknemers, ook meer vast personeel aanwerven, i.pl.v. te werken met goedkopere onderaannemers, wat de inkomsten eveneens drukte. De brievenpost ging dan weer fel achteruit en het verhogen van de porto daarop zal die achteruitgang alleen maar verergeren.

Bpost heeft nu een interim CEO tot er een nieuwe vaste zal gevonden worden. Eén van de discussie punten is trouwens de begrenzing van diens loon, dat onder de regering Di Rupo via een gentlemen’s agreement werd overeengekomen voor alle overheidsbedrijven, maar niet in een wet vastgelegd. Dat gaat om een enorm bedrag, maar ligt nog altijd lager dan in ‘de privé’. Johnny Thijs, een voormalige CEO die het verre van slecht deed, stapte bij Bpost daarom op. En, zoals men het in het Engels steeds kernachtiger kan uitdrukken: ‘If you pay peanuts, you get monkeys’.

---

Persoonlijk maakte ik deze week nog een straf staaltje BPost mee. Dinsdag kreeg ik een brief terug die was afgestempeld op 02.11.2020 – vier maand eerder - omdat het adres niet zou geklopt hebben. Bij nader toezien bleek dat echter wél juist te zijn (na 02.11.2020 heb ik naar hetzelfde adres elke week een brief verstuurd die daar wél aankwam). Waarom het dan met die brief niet lukte en het vier maand duurde vóór ik die terug kreeg, kon niemand mij vertellen.

*


*

Coucke broedt op instap in Greenyard

Marc Coucke staat dicht bij een instap in het fruit- en groenteconcern Greenyard van Hein Deprez. Volgens onze informatie zou die gepaard gaan met een kapitaalinjectie van zo'n 50 miljoen euro.

De deal is nog niet definitief, maar er lopen al gesprekken tussen de betrokken partijen. Als het nieuwe kapitaal 50 miljoen euro bedraagt, levert dat Coucke een belang van ongeveer 13,5 procent in Greenyard op. ‘Er ligt iets op tafel. Maar het is zeker nog niet rond en het bedrag staat nog niet vast’, zegt een waarnemer. Coucke was niet bereikbaar.

De instap van de ondernemer-investeerder lijkt goed getimed. Greenyard noteert op de beurs aan zo’n 7,4 euro per aandeel, hetzelfde niveau als begin 2019, maar ver onder de koers van de voorgaande jaren.

De operatie met Coucke lijkt een van de puzzelstukken van een omvangrijke financiële hertekening bij Greenyard.

Als Coucke aan boord komt, zal hij daar een oude bekende tegen het lijf lopen. Sinds april vorig jaar bezit zijn zakenpartner Joris Ide 3 procent van de fruit- en groentegroep. Coucke en Ide hebben sinds enkele jaren samen 74 procent van RSC Anderlecht in handen. De familie van Hein Deprez is met bijna de helft (49,3%) van de aandelen de hoofdaandeelhouder van Greenyard.

Pairi Daiza

Zoals bekend is Coucke ook mede-eigenaar van het dierenpark Pairi Daiza, de bouwgroep Versluys en de uitbater van indoorskihallen SnowWorld. Hij is ook aandeelhouder van de farmagroepen Mithra en Fagron, het fotobedrijf Smartphoto en de koekjesbakker Lotus Bakeries. De voorbije maanden dook hij ook op in het kapitaal van de vastgoedvennootschappen VGP, Immobel en Xior.

De operatie met Coucke lijkt een van de puzzelstukken van een omvangrijke financiële hertekening bij Greenyard. Begin dit jaar zei Marc Zwaaneveld, die begin 2019 naast Hein Deprez als co-CEO aan boord kwam, dat de groep tegen eind maart van plan was voor zowat 500 miljoen euro aan schulden te herfinancieren.

Couckes investering zou Greenyard een tweede adem geven na de diepgaande reorganisatie van de voorbije jaren. Onder impuls van Zwaaneveld verkocht het met schulden beladen fruit- en groenteconcern zijn Portugese transporttak, de Hongaarse fabriek waar eind 2018 een listeriabesmetting uitbrak en zijn Britse bloemengroothandel. Greenyard snoeide ook 422 jobs weg.

Dankzij die maatregelen en een teruggevonden rendabiliteit en cashflow daalde de schuldenberg van de beursgenoteerde groenteboer - het zwaard van Damocles dat boven het bedrijf hing - sneller dan voorzien. Toen Zwaaneveld aan boord kwam, vertegenwoordigde de nettoschuld 7,1 keer de aangepaste brutobedrijfswinst. Eind maart, op het einde van het gebroken boekjaar, moet dat ongeveer 3,5 keer zijn.

Greenyard is niet de enige strategische deal waarmee Coucke bezig is. De ondernemer werkt parallel aan de beursintroductie van het waterzuiveringsbedrijf Ekopak, waarvan hij 49 procent bezit. Ekopak wil minstens 50 miljoen euro ophalen via de verkoop van voornamelijk nieuwe aandelen. De voormalige topman van Omega Pharma overweegt ook een (gedeeltelijke) verkoop van de verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen Ceres Pharma, de ‘mini Omega Pharma’. Hij heeft 80 procent van dat bedrijf in handen.

*

VIJF JAAR NA DE TERREURAANSLAGEN, EN NU?

*

Geen krant kan je nog openslaan, geen nieuws- of duidingsprogramma volgen, of we worden geconfronteerd met de vreselijke beelden van de terreuraanslagen in ons land op 22 maart 2016. Maandag exact vijf jaar geleden.

 

dat de slachtoffers na de terreuraanslagen aan hun lot werden overgelaten

In het boek Ontwapend: de ongelijke strijd spreken Koen Metsu en Julien De Wit met vele van de slachtoffers van toen. Ze komen er met name tot de vaststelling dat de slachtoffers na de terreuraanslagen aan hun lot werden overgelaten. Daarom doen ze in het boek onder meer een voorstel voor een ‘garantiefonds voor slachtoffers van terreur’. Ook roepen ze de overheid op om coaches aan te stellen om die mensen te helpen na de gruwel, de nachtmerrie.

Eerder deze week scheen de Vivaldiregering hier oog voor te hebben. Maar dat bleek vals alarm. Deze keer was er rook zonder vuur.

Expertise

Niet alleen met de slachtoffers spraken beide auteurs. Ze kijken naar Justitie en behandelen in het kader van mogelijke terreur alle aspecten van veiligheid. Op basis van onderzoek en heel wat gesprekken met betrokkenen en beleidsmakers, analyseren ze of België überhaupt lessen heeft geleerd uit de terreuraanslagen. Ze gaan na of België klaar is voor een volgende terreurgolf.

Koen Metsu bezocht daarom kampen van IS-vluchtelingen in Syrië

De auteurs nemen daarvoor alle veiligheidsinstellingen onder de loep, overschouwen diverse vormen van terreur, zoeken de wortels van islamterreur op en bekijken hoe om te gaan met IS-weduwen en -kinderen uit eigen land. Koen Metsu bezocht daarom kampen van IS-vluchtelingen in Syrië.

Beschermen

In de boekvoorstelling (Doorbraak TV 15 februari jl.) komen al deze aspecten ruim aan bod. Maar het boek zelf leert u natuurlijk véél meer. Ontwapend brengt het relaas van veiligheidsdiensten de afgelopen vijf jaar. De auteurs geven alvast een aanzet hoe we onszelf en onze westerse democratie moeten beschermen tegen nieuwe terreurpogingen. Daartoe bieden ze op het einde van elk hoofdstuk concrete adviezen en beleidsvoorstellen.

Promotie

Op de vooravond van de herdenking van de terreuraanslagen in de luchthaven Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel, bieden we Ontwapend aan met een korting van 10%.

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

In beide gevallen zien we de collaboratie. Die van 1940-’45 was verkeerd, wie toen op de voorgrond was getreden ten bate van het Eigen Volk, werd tegen de muur gezet, of levenslang tot inde 5de generatie gebroodroofd. Tegenwoordig worden dezelde soort meeloprs burgemeester, minister of wie weet, binnenkort zelfs Staatshoofd. Of Sultan. Gekroond onder een tricolore vod, gesierd met de Halve Maan…

Dan zal niet de beiaard spelen, maar zal er onophoudelijk tromgeroffel weerklinken in de steaten, telkens een Christenhond ter dood wordt gevoerd. Islammerds namelijk zijn verzot op de spektakels van lang uitgesponnen publieke onthoofdingen.

Eindelijk zullen de madia andere beelden kunnen bregen, dan dat gezeur over dat Chinees Griepke dat voor de overvallers geprogrammeerd, als een zegen van Allah over Het Westen kwam.

Typisch het scenario waarin alle Beschavingen te onder gaan: zedeverwildering, Brood en Spelen onder de spiedende ogen van de zich klaar makende opvolgers-veroveraars.

En de boer, zal die nog altijd voort ploegen? Of zal het zijn vrouw zijn die de ploeg trekt?

*

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST




Geen opmerkingen: