woensdag 17 augustus 2022

 

https://outlook.live.com/mail/0/inbox/id/AQQkADAwATY3ZmYAZS05Yzc0LTg2YzAtMDACLTAwCgAQAIjIlFfjxgtIvHvCgnfdJCs%3D/sxs/AQMkADAwATY3ZmYAZS05Yzc0LTg2YzAtMDACLTAwCgBGAAADphAE69OkxkGTNaIOtbIu0gcAs%2Bc0eysFEUuFiUl8jQVrJgAAAgEMAAAAHqG%2BfUW%2F6UmpsT%2FOp5RJKAAEz0ow3QAAAAESABAAgLSZFNhMQUiAcp7EqNrN2Q%3D%3D

*

DAGELIJKSE VAN HOREN ZEGGEN SATIRE

*

MAANDAG 15 AUGUSTUS 2022

**


 

Dood Stijn Steuvels

**

    679 – DE INTERNATIONALE DRUK LOOPT OP MAAR NOG NIET GENOEG OM HET FEESTEN TE DOEN VERMINDEREN…

*

I N H O U D

*

Bij hht ovrlijdeen van STIJN STREUVELS, Vlaanderens Grootscte Schrijver & Lteerkundigge voor dr Eeuwigheid, vandaag precies reeds 53 jaar geleden, 98 jaar oud geworden, zijn er in zijn geliefde Vlaamse Taalgeen woorden genoeg om aan zijn Nagdachtenis hele biblioteken vol te schrijven.

Zelfs, na verloop van zoveel jaren in defitig Nederlands omgegoet, verliezen ze het grootste del vanhun aantrekkingskracht.

Stijnn Streuvels is en blojft de figuur, net zo authentiek als de vele jaren waarin hij leefde en werkte. Zijn jaren waren uniek en zo was en is ook de naam van deze Vlaamse bard.

Ik ervaar die naam haast dagelijks als een persoonlijke eer, mijn dagen te kunnen sliijten in de schaduw van dezelfde kerktoren die jarenlang ook de zijne was.

De werelberoemde Russische Letterkindie heeft haar onsterfelikke .Tolstoi. Het kleiene Vlaanderen heeft, alle verhoudingen in acht genomen, een nog veel Grotere DSytruvels….

* *

DE DREIGENDE WERELDVREDE

*

Moesst U er niet op gelet hebben maar toch graag ingeliicht wilt blijven over Uw overlevingskansen, in geval van een eventieeel nakende wereldbrrand: gelieve dan de video te laten draaien onderaan de afbeelding van een of andere militaire parade….

Ja Ja, zeg dat wel: een hete komkommeertijd…. 

*

15-08-2022

HETE KOMKOMMERTIJD

*

Bij het KMI in Ukkel werd gisteren de warmste 14 augustus ooit waargenomen. Toch wordt dit het einde van de eerste en hopelijk laatste hittegolf van 2022. Dat einde ervan doet me denken aan het boek én toneelstuk ‘Dood van een handelsreiziger’ van de Amerikaanse schrijver Arthur Miller, die er in 1949 de Pulitzerprijs voor drama en de Tony Award voor het beste toneelstuk mee verwierf. ‘The hot spell is over’ was de laatste zin in de film uit 1985 geregisseerd door Volker Schlöndorff met in de hoofdrol Dustin Hoffman. Wat me is bijgebleven is dat zowel het boek, het toneelstuk als de film eindigden met diezelfde zin: ‘The hot spell is over’

Ik moest eraan denken nadat zowat alle weerberichten het einde van de voorlopig laatste hittegolf voorspelden, met als sluitstuk een zgz Pride parade in Antwerpen, waarbij men als normale mens niet meer denkt normaal te zijn. Wie er niet genoeg van kreeg, kon altijd nog terecht bij een jazzfestival met de nu 75-jarige, maar nog altijd knotsgekke Iggi Pop of in Kortrijk waar men een metal band had ingeschakeld om sollicitanten te ronselen voor gevangenisbewaking. Met de bereidwillige medewerking van vakantiepremier Quicky die zich voor de gelegenheid vestimentair had bijgesteld.

---

‘Dood van een handelsreiziger’ is trouwens niet het enige boek dat dezer dagen in de belangstelling staat. Denk maar aan ‘De duivelsverzen’ van Salman Rushdie die de schrijver na een fatwa van meer dan 30 jaar geleden bijna een gewelddadige dood kostte. Voor zover nodig wijst deze daad er nogmaals op dat de islam geen godsdienst is. Een systeem dat oproept tot wraak en moord kan geen godsdienst zijn.

Voor de liefhebbers: het boek wordt een dezer dagen opnieuw uitgegeven, ook in het Nederlands.

PLAATSELIJKE NIEUWTJES

       *Zwevegem. Intetenationale birtfeesten: 30 nieuwe biersoorten op de weremdmarkt & gebracht. Grote plaatselijke feesten. Veel internationale belangstelling.

Zedelgem: viering + optocht 50 jaarr Majoretten…. Ach, die tijd van toen! !!U weet wel, die kort gerokte langbenige springertjes die voorop liepen bij elke dorpsfanfare…

Bredene: ekele plaatselijke winkeliers verkopen op eigen initiatief , speciaal daartoe gemerkte frisdrankjes, biijkjes en flesjes, met 20 cent bijkmrernde waarborg voor wie het leeggoed niet terugbrengt mar achterlaat op het strand. En wonder boeven wondeer, het werkt. De sttranden bloijven proper en de winkelier verdient ’n aardige cent bij door de verkkop van per soort gesorteerd afval…

GOED OM WETEN OF NIET GOED OM WETEN. HET IS MAAR HOE U HET ZIET

Afghanistan: na amper één jaar, dag op dag. Heeft de Taliban er het beetje Beschaving dat er al was, teruggebracht naar de Profetische jaten zoals Mohammed de Verschrikkelijke het (voor anderen) wilde. Vrouwen zijn de kruising tussen lastdieren en wegwerpbare gebruiiksvoorwerpen.

Als daar, buiten kanonnenvlees, maa  r geen vodden van komen!

Mali: Al Quada heeft daar de vrije hand teug gekregen…. Frankrijk is ….rutte en de ndegertyjes daar moeten nu maar zien hun plan te trekken.

 

ARBEIDER SCHEPT GELD UIT DE SCHATKIST.

**

NL Caetoonist Patricq Kroon, 1900 – 1940

foto: ©Rijksmuseum

**

Belgische staatsschuld blijft groeien

Bouwsector stuikt in elkaar volgens cijfers van de Nationale Bank

Nieuws - 15/08/2022 Lode Goukens

*

De Belgische staatsschuld neemt in 2022 toe met 18 miljard euro. Momenteel is de schuld 471 miljard euro. Dat is ruim meer dan het ganse bruto binnenlands product (BBP), maar door de inflatie neemt de schuldgraad wel af. 30% van de staatsschuld steekt trouwens in het Eurosysteem van de Europese Centrale Bank (ECB).

De federale schuld bedroeg op 31 juli 2022 liefst 469.470.260.682 euro. Dus 469 miljard euro. De huidige rente is 1,61% en de rating van de Belgische schuld is AA3/AA/AA-. Volgens het overzicht van vrijdag 12 augustus is de totale federale staatsschuld nu 471.587.039.611 euro of 471 miljard euro.

 

Jean Deboutte van het Federaal Agentschap van de Schuld gaf zeer welwillend wat uitleg bij die cijfers en letters. De huidige rente van 1,61% is bij de betere in de Europese Unie en dus ook in de wereld. Let wel, Duitsland betaalt maar 1% en Nederland maar 1,3%. Toch doet België het met 1,61% zeker niet zo slecht want bijvoorbeeld Italië betaalt momenteel 3,08% volgens Deboutte.

De ratings die de overheid krijgt als schuldenaar zijn goed, maar niet uitmuntend volgens Deboutte. AA- is beter dan A, wat eigenlijk slecht is. Zolang België AA heeft zit het veilig volgens Deboutte, maar landen als Noorwegen, Luxemburg of Nederland hebben wel AAA. Al kan een rating snel ineenstuiken zoals bij Griekenland ten tijde van de Eurocrisis, maar dat kwam vooral door fraude en een al zeer slechte toestand voordien, aldus Deboutte.

Armlastige landen

Op 9 augustus kon het Federaal Agentschap van de Schuld meedelen dat de Belgische Staat een totaalbedrag van EUR 1,805 miljard in Schatkistcertificaten aanbesteed had. Hoewel dat als een succes kan gelden, werpt dit enkele vragen op. Want andere armlastige landen zoals Italië geraken hun staatsleningen aan de straatstenen niet kwijt. Enkel de ECB koopt die nog.

Dat paste vreemd genoeg in het plan van bepaalde topfiguren binnen de Europese Unie om alle staatsschuld op Europees niveau te concentreren om zo betere condities te bedingen voor de minder solvente lidstaten. Nadeel ervan is natuurlijk dat zo een Europees systeem van transferts van schulden ontstaat van budgettair gezondere lidstaten naar chronisch zieke landen waar begrotingen steevast ontsporen.

‘De ECB kocht inderdaad afgelopen week wat meer Italiaanse schulden en geen Duitse, maar op lange termijn kunnen ze dat niet volhouden’, aldus Deboutte. De Duitse financiële pers reageerde trouwens vernietigend op de aankopen van de ECB. Volgens Deboutte is de taak van de ECB ook om van alle landen gelijkmatig schulden te kopen. De vraag is in welke mate de nieuwe Belgische schulden door de ECB gekocht werden.

Oude schulden

Volgens Deboutte was de ECB ook actief qua korte-termijnschulden van België maar de ECB concentreert zich vooral op lange-termijnschulden (OLO’s). Volgens Deboutte is momenteel 27% van de Belgische staatsschuld in handen van de Nationale Bank van België en nog eens 3% zit bij de ECB. Dus 30% zit direct of indirect bij de ECB. Dat betekent dat eigenlijk ongeveer 130 à 140 miljard euro van de Belgische staatsschuld in het eurosysteem zit. ‘Ze gaan niet meer bijkopen’, schat Deboutte in.

 

Wie het verslag van de ECB voor juni 2022 bekijkt kon vaststellen dat België in juni 2022 10,5 miljard euro nieuwe schulden had uitgegeven en amper 1,9 miljard euro had terugbetaald. In mei was de verhouding 12,8 versus 10,3. De andere maanden was het 10,3 versus 1,7 in februari, 22,2 versus 23,5 in maart en 13,6 versus 12,3 in april. Volgens Deboutte ziet men daar de weergave van het feit dat de Belgische staat elke twee maanden terugbetalingen doet van oude schulden en elke maand uitbestedingen doet van nieuwe schulden. Dat zijn niet noodzakelijk schatkistcertificaten zoals deze week, maar ook andere korte termijnschulden.

 

De meeste staatsschulden zijn dus om andere staatsschulden terug te betalen, maar in 2022 zal de staatsschuld toch stijgen. Deboutte denkt dat er in 2022 zo’n 18 miljard euro schuld bij zal komen. Aangezien inflatie altijd goed is voor wie schulden heeft, daalt de schuldratio van België in 2002 wel door de inflatie.

De schuldratio of schuldgraad is het percentage van het bruto binnenlands product (BBP) dat de staatsschuld vertegenwoordigt. In 2007 was die het laagste in de laatste decennia met 86,9%, maar in 2014 piekte de schuldgraat alweer op 107 procent om vervolgens te dalen tot 98,1% in 2019. In 2020 veerde de schuldgraad op tot 112,8% en in 2021 was het nog 108,4%. Dat betekent dat de Belgische staatsschuld meer is dan de waarde van alles wat in het land geproduceerd of verdiend wordt op één jaar.

Bouwnijverheid

 

De Nationale Bank stelde ook vast dat in 2022 de bouwnijverheid in vrije val lijkt. Dat de handel en dienstverlenende bedrijven ook een forse neergang doormaken en dat zelfs de verwerkende nijverheid fors lager zal uitkomen dan in 2021 (na het rampjaar 2020). Enige positieve noot is dat de industrie hoger omzetten haalt dan het ganse laatste decennium. Dat bijna dat gehele positieve deel van de energiesector afkomstig is illustreert hoe erg het gesteld is met de economie.

Ondertussen stuurde de Nationale Bank op vrijdag ook haar wekelijkse rapportages uit. Volgens de Nationale Bank stegen de loonkosten in België met 6% terwijl het in de eurozone 2,3% is en de hele EU 2,5%. Dit komt door de indexering van de lonen in functie van de inflatie, maar schept op zijn beurt weer inflatie omdat de kosten van werkgevers stijgen en die indien mogelijk die zullen doorrekenen.

LICHT IRONISCH BESLUIT ZONDER OVERHEIDES- INMENGING OF APEN POKKEN

Eindelijk zou er nu een einde komen aan die duvelse hitteholf die nu am degelang onze samenleving de adem afsnijdt. Maar het uitgangsleven kon niet op.

Het is als dansen op een op uitbarsten staande vulkaan..

Al die merde hierover luiostert echter naar de naam ‘Inflatie’. En meer is dfat niet. Weet U nog? Die is als vanzelf gekomen en zal dus ook weer als vanzelf weggaan.

Oude rode Waalse wijsheid die de Vlamingen als naar gewoonte, wel zillen voor zorgen dat alles blofft draaien.

Waar hebben we nog gehoord van eenzelfde soort Gouden Kalf waarvoor massa’s mensen stonden te dansen…

Maar misschoen is ihet niet politiek-correct om daaraan te herinneren.

Want morgen, das voor de Slinxen, ’n andere dag.

*

 Digithalys

Geen opmerkingen: