1000 BOEKEN IN HANDFORMAAT
Vandaag zou ik gaarne starten met aan iedereen, huidigen en toekomenden, een Zalig & Gelukkig Nieuwjaar toe te wensen (voor binnen 2 ½ maand) alsmede een uitermate lang en gelukkig leven, met start op heden en zulks tot het einde der tijden. Want vandaag blijkt de Boekdrukkunst van wijlen Dirk Martens (Aalst) opnieuw te zijn uitgevonden. Wat zeg ik? De Boekdrukkunst?! Neen! Veel meer! Vele duizenden keren groter en belangrijker dan de kleitabletten in het spijkerschrift van de Babyloiniërs, of van de piramiden die vol gekribbeld staan met hiëroglyfen: de elektronische bibliotheek met wel meer dan 1.000 boeken, in handformaat! Klaar om mee te nemen naar de luie strand- of tuinstoel, met leesvoer voor minstens 5 jaar, in één hand, en licht als een pluimpje. Kostprijs? Ongelofelijk laag. De tijd van het downloaden….
Ik laat iedereen zijn eigen fantasiewereld opbouwen. Doe als ik: lees ademloos onderstaand artikel (Wereldkrant BVN) van op het puntje van Uw stoel, en bedenk dat er vanaf NU geen enkel geldige reden meer bestaat om te sterven.
Voor mezelf heb ik reeds de beslissing genomen: al mijn boeken worden netjes stofvrij & waterdicht ingepakt, en ergens opgeborgen tot ze, binnen afzienbare tijd, antiquariaatswaarde zullen gekregen hebben. Zo hoop ik een klein fortuintje na te laten voor mijn nakomelingen. Zij zullen tenminste dàt hebben. De boekenkasten gaan in de uitverkoop, nu er nog vraag naar is. En op de vrijgekomen plaats komt een reusachtig plasmascherm tegen de muur, met afstandsbediening. Natuurlijk nadat Moeder de Vrouw de vrijgekomen plaats op vloer en muren eens duchtig zal geschrobd hebben tot zo goed als nieuw.
Ik leef dus in de blijde verwachting om mijn geliefde schrijvers en dichters te kunnen savoueren van uit mijn luie zetel, als hun en mijn zieleroerselen, boek na boek, blad na blad, tegen de muur op het scherm geprojecteerd worden. De modernisten en de links gedresseerde minnestrelen-lege)vaten van het moment? No problem. Zo gauw op de muur de woorden verschijnen: “mane, teckel, phares” (geteld, gewogen en te licht bevonden) gaat mijn cursor onverbiddellijk naar de toets :’delete’ en het zal zijn zoals met het treintje ’s morgens in den vroege: hakke hakke tuut weg zijn wij….
Te onthouden: met zijn allen de media goed ‘watchen’ rondom het gebeuren in de Frankfurter Buchmesse, en vooral de fabrikanten/uitgevers via het Internet op de voet volgen: Amazone, Sony, Cortenraad e.a.
Psst….Mijn lieve ega had voor mijn Nieuwjaar – vandaar de nieuwjaarswensen in de aanvang hierboven – al iets laten doorschemeren van een ‘blacjberry’. Het is een geschenk dat zijzelf het best naar waarde zou kunnen schatten, want voor mij te petieterig. Zou dus goed van pas komen om naast muziek, GPS, GSM, MP³, Ipod en Iphone, ook nog 24/24 een draagbare bibliotheek bij U te hebben. Ze wijt het financieel succes voor zijn Wetstraat-tocht van LTRM in hoofdzaak aan het gebruik van diens ‘blackberry’, en laat mij opmerken dat Bart Debie ook via deze weg en op verplaatsing, zijn webstek verzorgt. Zoiets opent perspectieven, en ik heb nu al geen tijd om ziek te zijn of dood te gaan. Laat mij opmerken, dat zo’n “blackberry’ misschien een mooie PR-stunt kan worden bij onze rouwdienst-verzorgers. Zo’n apparaatje, alles-in-een, om mee te geven met de dierbare afgestorvene, voor onderweg op reis…..Deden de pharao’s ook, en op deze manier zijn er vele mooie dingen tot ons gekomen…
Het E-boek, de elektronische bibliotheek in handformaat, lijkt klaar voor een definitieve opmars. Op de Frankfurter Buchmesse zoemde het Ewoord dit jaar opdringerig rond. Is het gedrukte boek ten dode opgeschreven en gaan we voortaan met een E-boek naar het strand?
Grote stapels boeken; met de opkomst van het E-boek straks mogelijk nostalgie. Door: Gerda den Hollander
Het E-boek is een handzaam elektronisch apparaat ter grootte van een boek, dat duizenden digitale boeken kan bevatten. Amper tien jaar geleden verscheen de eerste versie op de markt, om enkele jaren later weer geruisloos te Verdwijnen. Dit keer lijkt de tijd er rijp voor.
De directeur van de boekenbeurs Juergen Boos had de trend al gesignaleerd in zijn openingsspeech: steeds meer boeken worden digitaal aangeboden. Dit jaar gaat het om 30 procent. Dat zijn grotendeels digitale versies van boeken die in druk worden verkocht (het zogenoemde ‘treebook’).
Maar tussen alle papieren boeken op de beurs, laten de apparaten waarop digitale boeken te lezen zijn zich nadrukkelijk gelden: zoals de Kindle (van Amazon) en de Sony Reader, om er enkele te noemen.
Gebruiksvriendelijker
In vergelijking met het allereerste model, de Rocket E-Book, zijn de huidige E-boeken veel gebruiksvriendelijker: zo zijn de letters scherper en te vergroten, waardoor lezen minder vermoeiend is. Ook is het downloaden van digitale boeken makkelijker geworden, al ben je bij sommige fabrikanten zoals Amazon wel veroordeeld tot alleen hun aanbod. En met sommige apparaten kan nog veel meer - zoals e-mailen en muziek luisteren - net zoals sommige mobiele telefoons nu ook al boeken kunnen bevatten.
In de toekomst zullen al die functies nog vaker in een apparaat verenigd zijn, is de verwachting.
Uitdaging
Zitten we nu over vijf jaar allemaal te lezen op ons – het moet gezegd worden – handzame E-boek? Hans Willem Cortenraad denkt van niet. Hij is algemeen directeur van Centraal Boekhuis, in Nederland de schakel tussen uitgeverijen en winkels. ‘De prijs van het apparaat en van de digitale boeken is nog te hoog en de huidige generatie is teveel gewend aan lezen van papier.’ Maar dat er een niet te keren verandering gaande is, staat voor hem vast: ‘de tienjarigen van nu lezen al voornamelijk van beeldschermen.’ Als grootste Nederlandse boekendistributeur (ruim 70 miljoen exemplaren per jaar) ziet Cortenraad daarin naast gevaren ook uitdagingen.
Nederland
Dat de Nederlandse boekenbranche er nog lang niet klaar voor is, merkte hij (de afgelopen dagen) op de beurs in gesprekken met uitgevers en boekverkopers. Een organisatie als eBook.nl daargelaten zijn ‘grote uitgevers nog bezig met gedachten opmaken’, zegt hij. Dat Nederland daarmee achterloopt op buurlanden als Duitsland en Engeland wijt Cortenraad ondermeer aan de goeie infrastructuur van de boekenmarkt, waardoor ‘de noodzaak om te veranderen minder voor de hand ligt.’
Toekomst
Toch is verandering noodzakelijk, want de concurrentie voor het gedrukte boek komt niet alleen van E-boeken. Ook luisterboeken (op CD en digitaal via de computer) belagen hun gedrukte ‘broer’. Dat alles heeft gevolgen voor uitgevers, de rechten van schrijvers en de boekhandel. Gevolgen die ertoe zullen leiden dat ‘het fysieke boek in de toekomst slechts een van de verschijningsvormen van een tekst is’, verwacht Cortenraad. Al zal het volgens hem voorlopig niet zo’n vaart lopen. ‘De Verenigde Staten lopen drie tot vijf jaar op ons voor en daar maakt het E-boek nog geen procent uit van het totaal.’
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten