zondag 8 februari 2009

DEMOCRATIE NU NIEUWSBRIEF

: DEMOCRATIE.NU-NIEUWSBRIEF

Voor het grote (?!) publiek weggeplukt uit mijn binnenkomende post….



(secretariaat@democratie.nu)
Verzonden: zondag 8 februari 2009 13:13:05
Aan:
Beste,
We geven met dit bericht voornamelijk uitnodigingen mee van lezingen die leden voor u organiseren. Dus eens een licht verteerbare nieuwsbrief.
________________________________________
10 februari: Lezing van Prof. Dr. Frank van Dun
Overheid zonder recht, recht zonder overheid: democratie en rechtsstaat
'Rechtsstaat' en 'democratie' zijn nog altijd de twee belangrijkste pijlers voor het legitimeren van het staatsoptreden in de westerse wereld. Daarbij wordt vooral verwezen naar het in het verleden verworven prestige van de idee van de democratische rechtsstaat die echter nooit ten volle gerealiseerd is en al heel lang geen rol van betekenis meer speelt in de beperking en normering van de staatsmacht.
Zijn democratie en rechtsstaat hoe dan ook verenigbaar? Zo ja, hoe? Zo neen, welke factoren staan dan hun verenigbaarheid in de weg? Die vragen komen in de lezing aan bod.
Locatie: Oude Abdij Kortenberg vzw
Abdijdreef 22, 3070 Kortenberg
02/757 20 22
www.oudeabdijkortenberg.be
Aanvang om 20 uur.
Lees verder


________________________________________
Twee lezingen met Dr. Jos Verhulst over de filosofische problematiek van de vrije wil.
Op 14 februari en 21 februari 2009 organiseert het Rothbard Instituut twee lezingen over de filosofische problematiek van de vrije wil, en hoe dit probleem, dat de filosofie al sinds mensenheugenis in haar greep houdt, ook implicaties heeft op de ethiek en de politieke theorie.

In hoeverre zijn onze handelingen een uiting van individuele vrije wilskeuze? Is de vrije wil geen illusie in het hedendaags wetenschappelijk-filosofisch klimaat dat gedomineerd wordt door een sterk fysicalistisch-reductionistisch denkkader? Zijn we dan nog wel verantwoordelijk voor onze eigen daden? En hoe bouwen we dan een rechtsorde op indien blijkt dat onze medemensen slechts gesofisticeerde robotten zijn; of juist niet? Op deze en vele andere vragen zal Dr. Jos Verhulst een antwoord proberen te geven in twee lezingen van elk ca 3 uur (inclusief debat/interactie met het publiek). Meer praktische details vindt u hieronder.
Data
zaterdag 14 februari 2009 van 14u tot 17u
zaterdag 21 februari 2009 van 14u tot 17u
Locatie
Bibliotheek PermekeGebouw E - Zaal Cortina (1e verdieping)
Dambruggestraat 109
2060 Antwerpen
Opgelet: het is NIET mogelijk de zaal te bereiken via de hoofdingang van de bibliotheek aan het De Coninckplein.
Lees verder
________________________________________
________________________________________
Knipsels februari 2009







• Scepsis over voorstel Janssens referendum Oosterweelverbinding
• Een samengevat hoofdstuk uit 'de Factor Fidel'
• Actiegroep vreest dat Antwerpse burgemeester volksraadpleging over Lange Wapper probeert te kapen
• Antwerpen mag zich uitspreken over 3 tracés
• Vlaamse regering wacht alternatievenstudie Oosterweel af
• Antwerpen krijgt referendum (maar hoeveel, waarover en wanneer?)

________________________________________

Referendum in Bolivia. Een reus ontwaakt
________________________________________
Directe democratie: feiten, argumenten en ervaringen omtrent het referendum - Hoofdstuk 2

2. Wat is democratie?

Democratie verschilt van land tot land, van tijdperk tot tijdperk. Honderd jaar geleden was het algemeen enkelvoudig stemrecht voor mannen omstreden en leek vrouwenstemrecht ondenkbaar. Nu lijkt het onbegrijpelijk dat er ooit een tijd bestond waarin vrouwen niet mochten stemmen en een rijke man meer stemmen mocht uitbrengen dan een arme. Met het referendum zal hetzelfde gebeuren. De tijd zal komen dat niemand nog zal begrijpen dat de bevolking vroeger haar lot niet direct in eigen handen mocht nemen.

Democratie evolueert. Wat is nu - achter de verscheidenheid van het verschijnsel democratie in de verschillende landen - het wezenskenmerk van de democratie? Wat maakt het mogelijk om een democratie te onderscheiden van een niet-democratie? Een dictatuur die zich 'democratisch' noemt, blijft toch een dictatuur. Er moeten objectieve criteria zijn om het onderscheid mogelijk te maken. Het geheel van die criteria noemen we het 'oerbeeld' van de democratie.

Op zoek naar het oerbeeld

Democratie betekent: 'heerschappij door het volk'. Er bestaan inderdaad vele andere vormen van 'heerschappij' of staatsmacht. In een 'oligarchie' bijvoorbeeld heerst een kleine elite. In een 'timocratie' heersen de rijken. In een 'theocratie' wordt God verondersteld de heerschappij uit te oefenen.

In de twintigste eeuw heeft de term 'democratie' een steeds gunstiger klank gekregen. Vrijwel alle staten beroepen zich op een of andere manier op het democratisch ideaal, zelfs wanneer het regime totalitair is. Tenminste op ideëel vlak heeft de democratie gezegevierd. Dat was anders in de 18de eeuw. 'Democraat' was toen een veel gebruikt scheldwoord.

Lees verder

________________________________________
Wil onze particratie omgevormd worden tot een democratie moet er natuurlijk zeer veel gebeuren. Democratie.Nu verenigt mensen die de inzichten rond democratie eigen maken en van daar uit mee aan hun samenleving werken. Zo'n democratische cultuur willen de leden ontwikkelen. Iedereen kan daar aan meewerken. Met meer medestanders en leden gaat dat gemakkelijker. Je kunt daartoe lid worden.
Maar je kunt ook helpen door Democratie.Nu financieel te steunen. Voor 2009 zoeken we 15 donateurs die ons maandelijkse met €100 steunen om het secretariaat draaiende te krijgen en te houden en nieuwe projecten te ontwikkelen.
________________________________________
Eindredactie Democratie.Nu-Nieuwsbrief: Bert Penninckx bert.penninckx@democratie.nu
De leden van Democratie.Nu vormen een onafhankelijke en politiek ongebonden burgerbeweging die ijvert voor de invoering van het Bindend Referendum Op Volksinitiatief (BROV)
Financiële steun is welkom op rekeningnummer Triodos 523-0800751-91 van Democratie.Nu Zavelstraat 22 te 3212 Pellenberg
Om lid te worden stort u 30 € op onze rekening. De verminderde bijdrage is 15 €
Maak het u en ons gemakkelijk; betaal éénmalig lidgeld en wordt lid voor het leven!
€200 brons
€500 zilver (u ontvangt een extra publicatie)
€1000 goud (u ontvangt alle lopende publicaties + gratis diensten)
€2500 diamant (u ontvangt ook alle toekomstige publicaties + gratis diensten)
Hieronder geven we graag nog eens enkele formules :
Familie lidmaatschap : € 50 per jaar
Steunend lidmaatschap : € 75 per jaar

Zonder referendum geen www.democratie.nu

Geen opmerkingen: