FORTIS POPPETJES DANSEN
Operatie ‘De Oer-Doofstomme van Portici’ komt in een hogere versnelling. Alle potjes blijven gedekt. Tot (voorlopig) nà de verkiezingen van 7 Juni 2009 en waarschijnlijk tot heel lang daarna. In ’s Lands Belan,g. Wat dus niet wil zeggen in het Vlaams belang, integendeel…..
Veel bla bla en chi chi – en snaveltjes toe…
Er zullen een paar koppen rollen. Niet de hoogste. Die zitten verankerd op hun zitjes en zullen pas ten onder gaan als de boot op zijn geheel zal zinken. De lagere goeden zullen vallen en elders buiten het zicht van de massa weer opduiken, zonder al te groot financieel verlies voor hun portemonnee. De wereld zal verder draaien en de drie machten zullen gescheiden blijven, zoals ze gescheiden zijn sinds het eerste begin, ttz dire paar handen op één en dezelfde dikke buik….
Justitie heeft vrijdag voormiddag een huiszoeking uitgevoerd bij Fortis-rechter Christine Schurmans.
Schurmans is een van de drie rechters van het hof van beroep in Brussel die uitspraak moesten doen in het Fortis-dossier. Ze was het niet eens met haar kamervoorzitter, Paul Blondeel, en wilde de beslissing van de 18de kamer van het hof niet ondertekenen. Haar echtgenoot Jan De Groof (CD&V) nam contact op met het kabinet-Leterme, wat tot het ontslag leidde van premier Yves Leterme en van Justitieminister Jo Vandeurzen wegens schending van de scheiding der machten.
Het onderzoek tegen de Fortis-rechter wegens schending van het beroepsgeheim zit in handen van de Gentse magistraat Henri Heimans, bekend als onderzoeksrechter in de zaak-Lernout & Hauspie en de Fortis-voorkenniszaak tegen minister Karel De Gucht.
Door het arrest van het hof van beroep in Brussel was de stemming mogelijk op de buitengewone algemene vergadering van de Fortis-holding, afgelopen woensdag op de Heizel. De aandeelhouders verworpen er nipt de deal met BNP Paribas.
Commissie op waakvlam
BRUSSEL - De parlementaire onderzoekscommissie Fortis gaat door, de vraag is alleen met welke snelheid. MR wil de zaak op een waakvlam, CD&V wil opschorten.
MR-fractieleider Daniel Bacquelaine stelt voor 'allerlei interessante activiteiten te organiseren' met de onderzoekscommissie, tot de strafrechtelijke en tuchtprocedures achter de rug zijn'. 'Pas dan kunnen we met de hoorzittingen beginnen', zegt hij. 'Over enkele 'weken of maanden' kunnen we dan hernemen. In tussentijd moeten sleutelen aan wetteksten, de taak van de Hoge Raad voor de Justitie herbekijken, regels opstellen over contacten tussen regeringsleden en de magistratuur en een deontologische code voor magistraten uitschrijven, zodat die niet langer op kabinetten kunnen werken.'
'Als je de procureur-genreaal bij Cassatie hoort, moet je ook eerste voorzitter Ghislain Londers horen. En dan moet je ook raadsheer Christine Schurmans horen en haar collega Paul Blondeel. Je kunt toch niet zeggen: de ene betrokkene horen we nu, maar op de repliek van een andere protagonist moet je wachten?'
Daarmee zet de MR de discussie over de onderzoekscommissie op scherp. Als de meerderheid Bacquelaine volgt met die plannen, wordt de commissie over de regionale verkiezingen getild. Dat is voor de MR van groot belang, want hun kopstuk Didier Reynders dreigt averij op te lopen.
De MR krijgt steun van CD&V, al wil die in plaats van 'interessante activiteiten' gewoon de zaak schorsen. 'Het is de verstandigste optie de parlementaire onderzoekscommissie te schorsen', verklaarde minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) woensdag al in de Kamer, al stuurde hij later bij 'dat de aan de gang zijnde straf- en tuchtprocedures niet aangetast mogen worden door andere initiatieven'. 'Spreekt de minister in naam van de regering? Kan de regering het niet laten de perceptie te creëren dat ze zich mengt in het werk van de parlementaire macht?' vroeg oppositielid Renaat Landuyt (SP.A).
'Het is niet gepast dat de uitvoerende macht zich bemoeit met de hele discussie over hoe het parlement zijn onderzoek moet organiseren. Hoe vaak moeten we dat herhalen?' klonk het geërgerd bij Open VLD.
Bron DS
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten