.
DINSDAG 30 NOVEMBER 2021
PULP-PRS REGIME EN JA-KNIK –TV, TROUWE HIELENLIKKERS VAN
*
DE RATTENVANGER VAN HAMELN: RECHT NAAR DE ZELFVERNIETIGING *
INLEIDING: EIGEN MENING.
OVERGENOMEN TEKSTEN ZIJN
INSPIRATIE- BRONNEN
*
500748 – DE DODENMAAAND ZIT ER OP EN STRAKS KOMT SINTERKLAAS. ZEKER WETEN.
*
I N H O U D
Vriend Guvaal zet de toon…
De rest is navenant.
Het leven is de krijgsbanier
Door goede en kwade dagen
Ttot in Gods handen dragen…
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
*
DE STOP & GO POLITIEK
*
Het rijk der vrijheid dat Brouckie ons enkele weken geleden nog beloofde, is niet voor morgen, waarschijnlijk zelfs niet meer voor dit jaar. Aan het Griekse alfabet, waarover ik het gisteren nog had, zal het niet liggen. Dat telt 24 letters en we hebben er nog maar drie van in gebruik (grapje).
De vaccinatie campagne is al bij al nog goed verlopen en zorgt er in elk geval voor dat de schade beperkt wordt. Volgens uitgevoerde simulaties konden daardoor zo’n 30.000 ziekenhuis opnames vermeden worden. Het had nog beter gekund als de derde prik, de ‘boosterprik’, er sneller was gekomen toen regionaal ‘Markske’ Beke het deze zomer al vroeg, maar federaal Brouckie toen in eerste instantie dwars bleef liggen.
In dit land blijft alles politiek.
Met een gezondheidszorg die met meer dan 10% van ons bruto binnenlands product (bbp) gaat lopen, had men wel iets meer mogen verwachten. Dat is ruim boven het Europees gemiddelde en de vraag is dan ook wat we er voor terugkrijgen in dit versnipperd land.
Zoals ik reeds eerder heb geschreven (en ik niet alleen) zullen we met dit virus moeten leren leven en zal het niet weggaan met de ‘stop and go’ politiek van het ogenblik.
RECORD INFLATIE IN EUROZONE ZET ECB ONDER DRUK
ECB-voorzitster Christine Lagarde is niet van plan de rente snel op te trekken.
©AFP
Vandaag om 11:41
*
De inflatie in de eurozone stijgt in november naar 4,9 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de inflatie weer zal dalen en plant voorlopig geen rente verhoging.
De levensduurte in de eurozone stijgt steeds sneller. De inflatie stijgt in november naar 4,9 procent, tegenover 4,1 procent in oktober. Dat is het hoogste peil sinds de invoering van de euro in 1999. Economen hadden 4,5 procent inflatie voorspeld. De ECB streeft naar 2 procent inflatie op middellange termijn.
Waarom is de inflatie zo hoog?
In de eerste plaats wordt de inflatie opgekrikt door de forse stijging van de energieprijzen. Energieproducten zijn 27,4 procent duurder dan een jaar geleden, omdat de prijs van aardgas, elektriciteit en olie zeer snel oploopt.
Bovendien zien bedrijven hun kosten sterk stijgen door aanvoer problemen van grondstoffen en onderdelen zoals chips. Ondernemingen kunnen die hogere kosten doorrekenen in hun verkoopprijzen omdat de vraag naar goederen en diensten groter is dan het aanbod.
Ten slotte worden de inflatie cijfers beïnvloed door de tijdelijke Duitse btw-verlaging in de tweede helft van vorig jaar. In Duitsland vergelijken de inflatiecijfers prijzen van vandaag met prijzen van vorig jaar die onderworpen waren aan een lager btw-tarief.
Zal de inflatie zo hoog blijven?
Nee. ECB-bestuurder Isabel Schnabel zei maandag dat de inflatie in november wellicht een piek bereikt. De centrale bank verwacht dat de impact van de energieprijzen en de aanvoer problemen geleidelijk vermindert en dat de inflatie in de loop van volgend jaar vertraagt.
De ontdekking van de besmettelijker omikron variant van het corona virus heeft de olieprijs de jongste dagen al sterk doen dalen. Dat vergroot de kans op een daling van de inflatie in december. De impact van de tijdelijke Duitse btw-verlaging zal vanaf januari de inflatie cijfers niet meer vertekenen.
Don't mention the Weimar
De vraag rijst of de hoge inflatie zal leiden tot zogenaamde tweede ronde-effecten. Het is mogelijk dat werknemers meer loon eisen om de hoge inflatie te compenseren. Als bedrijven de lonen verhogen en die kosten doorrekenen in hun verkoopprijzen dreigt een langere periode van hoge inflatie. De ECB zegt dat ze geen aanwijzingen ziet van fors stijgende lonen. België is een van de weinige landen met een automatische loonindexering.
Hoe reageert de ECB?
De zeer hoge inflatie verhoogt vooral in Duitsland de druk op de ECB om in te grijpen. Maar de ECB is dat voorlopig niet van plan. Ze verwacht dat de inflatie op middellange termijn - lees in 2023 - weer onder de doelstelling van 2 procent daalt.
ECB-voorzitster Christine Lagarde merkte vorige week op dat een aanpassing van het monetair beleid pas na anderhalf jaar een impact heeft op de inflatie. Met andere woorden, de ECB zegt dat ze de inflatie op korte termijn niet kan omlaag duwen. Lagarde heeft ook herhaaldelijk gezegd dat een rente verhoging voor het einde van 2022 'erg onwaarschijnlijk' is. De ECB is wel van plan in maart haar pandemie programma van obligati eaankopen stop te zetten.
Wouter Vervenne
HOE WE ONZE PRIVACY VERLIEZEN
30/11/2021
*
We maken het allemaal wel eens mee. Je speurt online naar een vervanging voor je oude printer en de dag nadien krijg je plots als bij toeval aanbiedingen in promotie voor printers in diverse merken, maten en gewichten.. Je zoekt een zwarte piet om je verwarming na te kijken (of de schoorsteen te vegen) of je google’t voor de fun naar de nieuwste breedbeeld schermen. Gegarandeerd bots je de dag nadien op ‘pop-ups’ die je een en ander aanbevelen.
Of dan is het weer de bakker in je dorp die probeert je warm te maken voor zijn broodjes via Facebook.
Klik hier voor meer informatie ‘We maken vandaag allemaal gebruik van het internet, voor zeer uiteenlopende redenen. Dat je gemakshalve snel op ‘cookies accepteren’ klikt of de ‘terms & conditions’ aanvaardt zonder die te lezen is een evidentie geworden. Maar wat zet je daarmee eigenlijk in gang?’
Mensen rechten
Al in 1948 werd ‘privacy’ erkend als een fundamenteel recht in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De toenemende digitalisering en het onvermijdelijk gebruik van persoons gegevens in diverse online toepassingen, noopte de EU tot een strenger en duidelijker kader betreffende het rechtmatig verwerken van persoonsgegevens. Zo kwam de Europese privacy wetgeving tot stand, bekend als GDPR of AVG in het Nederlands (Algemene Verordening Gegevens bescherming). Desondanks blijven inbreuken tegen de privacy zowat dagelijkse kost en kan men zich vragen stellen bij een aantal praktijken.
*
CORONA & CENSUUR
VRIJE COMMENTAAR
*
Wie zei daar ooit weer, dat tussen droom en daad, wetten in de weg staan, en praktische bezwaren..
Dat was een optimist van ver voor onze tijd. Want er staat ondertussen nog veel meer in de weg.
De digitale wereld is net als een automobiel: gewelig snel in de verplaatsing, maar o wee als jouw persoontje hem in de weg loopt. Omver en er over. Zonder zelfs je innerlijke persoonlijkheid te kennen.
De digitale wereld is als een glanzend wateroppervlak dat er, onder een stralend zonlicht, bevroren bij ligt. Als het al-dan-niet je lichaamsgewicht kan dragen, merk je pas als het te laat is.
Zo kan een publieke vrow op afstand best mooi wezen, ma ar niet iedereen is Prins Premier in een of ander welvarend Kloteland…
*
Digithalys
Geen opmerkingen:
Een reactie posten