woensdag 11 mei 2022

546 – RISKANT STEMGEDRAG, EVEN DOOORBIJTEN EN DE KERNENERGIE BLIJFT MAAR DE ZONDVLOEd AAN MEEËTERS WORDT AFGEVOERD….

 

.

DINSDAG 10 MEI 2022

Zwarte slavendrijvers,

*

     546 – RISKANT STEMGEDRAG, EVEN DOOORBIJTEN EN DE KERNENERGIE BLIJFT MAAR DE ZONDVLOEd AAN MEEËTERS WORDT AFGEVOERD….

 *

I N H O U D

Versta me niet verkeerd. Inzake energe heb ik al zo graag een open haardvuur, en om te koken het gas dat de Poet op dit ogenblik, door zijn dromerijen in Oekranïe, dat geen Europees land is, moet ophouden tot die ontploft.

Of tot die ons doet ontploffen met de zo gevreesde Big Bang die er zit aan te komen zp la,g Sleeping Joe niet is…… ingeslapen.

Och, het leven is net een kinderhemd geworden: kort, nat en vuil…

Maar laten we de moed niet verliezen. De Vlamijng gaat er in de driemaandelijkse ‘stemmingen’ gestaag op vooruit. Daar waar de Vooruit… gestaag achteruit boert.

In de hoop dat dit liedje net àl te lang meer duurt, bijten we even, tot Mei 2024, op de tanden….

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

10-05-2022

DE VLAAMSE MEERDERHEID

*

Het debat Bouchez-Van Grieken met daarop de negatieve francofone reacties en de uitslag van ‘De Stemming’, zoals men de peiling van VRT en De Standaard heeft genoemd, blijven niet alleen voor beroering zorgen, maar ook voor een onverwachte opportuniteit.

Met de 45,5% die de Vlaamsnationalisten (N-VA en VB) in deze peiling samen haalden, zouden ze in het Vlaams gewest nog wel geen meerderheid aan stemmen hebben, maar misschien wel al aan zetels. Er zouden dus niet veel extra stemmen nodig zijn om straks wél de meerderheid te halen. Dit alles natuurlijk op voorwaarde dat de N-VA en het VB zouden samenwerken. Dat laatste is nog helemaal niet zeker, al zal het steeds moeilijker worden om straks een Vlaamse deelregering te maken zonder het VB. Dan zou de N-VA er zowat alle andere partijen bij moeten halen, PvdA inbegrepen en zouden die partijen daar nog mee akkoord moeten gaan. Zie je dat al zitten, met PvdA, Groen en de partij van de Gauche Caviar?

Ondertussen blijft Wallonië zich houden aan het cordon sanitaire et médiatique t.o.v. het Vlaams Belang. Dat werd nog eens bevestigd door federaal minister Gilkinet (Ecolo) in een interview op de commerciële RTL-zender. Als ze met het VB niet meer willen praten, wat gaan ze dan doen als die partij straks in de Vlaamse deelregering zit, waarschijnlijk zelfs als grootste partij? Er ook niet meer mee praten? Zoals ik al eens schreef, zou er zich zo een extra gelegenheid voordoen om aan dit België alvast een begin van haar einde te maken.

11-05-2022

VIERING ZONDER TROFEE

*

The Economist schreef reeds op 19 februari (de week vóór de Russische inval in Oekraïne) op haar voorpagina dat Poetin, oorlog of geen oorlog, zich misrekend had. Het blad kreeg gelijk: Poetin gaf Jo Biden een tweede adem (een meerderheid van Republikeinen steunt hem nu in zijn Oekraïne aanpak), bracht het Westen meer dan ooit samen en vergrootte de kans op een uitbreiding van de NAVO, niet met Oekraïne, maar met de nu nog onafhankelijke landen Finland en Zweden die zich bezinnen om toe te treden.

E.e.a. maakt wel, dat het er op lijkt dat ook Poetin stilaan beseft dat die oorlog in Oekraïne een foute beslissing van formaat was die Rusland geen goed zal doen. Hoe het ook verder zal evolueren, het leveren van gas en olie aan het Westen zal sterk worden terug gedraaid. Van de Nordstream 2 pijplijn, die zo’n 11 miljard dollar heeft gekost en de Russische uitvoer van gas naar het Westen zou verdubbeld hebben, zal niet veel meer in huis komen.

Ondertussen is er niets in huis gekomen van de vele dreigementen die er verwacht werden n.a.v. de herdenking van de overwinning op Nazi-Duitsland van 77 jaar geleden. Gelukkig maar. In zijn speech haalde Poetin weer wel uit naar het Westen en de NAVO, bleef hij herhalen dat hij zich bedreigd voelt, maar kreeg hij het woord Oekraïne niet over zijn lippen. Zijn luchtmacht kreeg men niet te zien en zijn oorlogsschepen bleven netjes aan de kade. De opkomst van 11.000 soldaten die er defileerden was ook niet zo indrukwekkend. Dat zien we elk jaar al in Noord-Korea, nog zo’n land met kernkoppen en een arme bevolking.

Tenslotte gaf Poetin wel toe dat zijn ‘speciale militaire operatie’ ook Russische slachtoffers had gemaakt en riep hij alle plaatselijke instanties op de families van de gesneuvelde en gewonde Russen bij te staan, wat overkwam alsof de staat zelf dat niet erg veel zou doen.

Ondertussen duurt Poetins ‘Blitzkrieg’ nog altijd verder, blijft de Russische luchtmacht Oekraïne bombarderen en blijft het wachten op enig redelijk voorstel om er mee op te houden.


MATHIAS VANDEN BORRE: ‘WAAROM VERZET MR ZICH TEGEN ONDERZOEK NAAR FRAUDE SOCIALE WONINGEN IN BRUSSEL?’

*

Mathias Vanden Borre, Brussels Parlementslid en gemeenteraadslid Brussel.

foto: ©mathias-vandenborre.be

*

Privédetectives in strijd tegen sociale fraude brug te ver voor Brussel

Nieuws 10/05/2022

*

Een voorstel van resolutie van de N-VA-fractie in het Brussels parlement om privé-bureaus in te schakelen die controleren of een sociale huurder buitenlandse eigendommen heeft, is door de Brusselse regeringsmeerderheid verworpen. Vooral het gebruik van privédetectives gaat voor velen te ver. N-VA refereert naar Vlaanderen, waar het systeem al bestaat.

Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre wil al geruime tijd met zijn fractiecollega’s een resolutie laten aannemen om de controles op buitenlandse eigendommen op te voeren. Openbare huisvestingsmaatschappijen verbieden de verhuur van een sociale woning wanneer een huurder eigendom heeft. Alleen: als het om een eigendom in het buitenland gaat, valt zoiets moeilijk te controleren. Niet in de Europese Unie. Al zeker niet daarbuiten.

Daarom beroept Vanden Borre zich op Vlaams minister van wonen Matthias Diependaele (van dezelfde partij, red.). In Vlaanderen kunnen huisvestingsmaatschappijen een beroep doen op privé-onderzoeksbureaus om dit onderzoek in het buitenland te voeren. Volgens Vanden Borre levert dit resultaten op.

Twaalf jaar wachten op sociale woning

‘In Vlaanderen is 30% van de huisvestingsmaatschappijen al met het systeem aan de slag. 90% heeft zich ook principieel akkoord verklaard om dat in de toekomst te doen. Er werden nu al 421 vermoedens van sociale fraude onderzocht. In maar liefst 45% van de onderzochte gevallen werd er effectief fraude vastgesteld en bezat de persoon een woning in het buitenland. Op die manier komen er binnenkort 190 woningen vrij, die dan kunnen worden toegewezen aan gezinnen die wel recht hebben op een woning,’ zo verklaarde Vanden Borre in de plenaire vergadering van het Brussels parlement, afgelopen vrijdag.

Gemiddeld moeten gezinnen twaalf jaar wachten op een sociale woning

Voor de Brusselse N-VA is de situatie in Brussel precair. Een soortgelijk systeem als in Vlaanderen is zeker nodig. Al zal alleen de hulp van privé-bureaus niet volstaan, meent Vanden Borre. ‘40% van de Brusselaars loopt risico om in de armoede te belanden. De wooncrisis is een van de gevolgen van die armoede. Uit cijfers van bevoegd Brussels staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) blijkt dat 51.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning staan. Dat komt neer op maar liefst 10% van de Brusselse gezinnen. Gemiddeld moeten gezinnen twaalf jaar wachten op een sociale woning. De regering beloofde bij haar aantreden om 15.000 gezinnen te helpen aan een huurtoelage. Vandaag stel ik vast dat die er nog steeds niet is.’

MR onthoudt zich

Het is weinig verrassend dat een meerderheid van de overige politieke fracties niet akkoord gingen met de N-VA. De MR wilde zich wel onthouden, daar waar de overige fracties de resolutie manifest verworpen. ‘De N-VA wil een beroep doen op privédetectives, waarvan we de onderzoeksmethodes niet kennen. Dat kunnen we niet zomaar aanvaarden in een democratie,’ meent parlementslid Alexia Bertrand van de Franstalige liberalen, die in Brussel in de oppositie zitten.

De grootste tegenstanders waren Ecolo en PTB-PVDA. ‘De Ecolo-groep betwist de bevindingen uit Vlaanderen niet en is zich bewust van de behoefte aan woningen. Het voorstel van de N-VA lijkt echter te suggereren dat fraude bij sociale huisvesting een grootschalig fenomeen is. De inzet van privédetectives lijkt ons onevenredig met de kosten en de onzekerheden rond de procedures die privé-bureaus hanteren,’ zegt Ecolo-parlementslid Pierre-Yves Lux.

‘Hoe anders dan op basis van huidskleur zullen zulke bureaus onderzoek voeren? Het voorstel van de N-VA viseert een deel van de allochtone bevolking of van buitenlandse afkomst. Deze methodes zijn willekeurig en onethisch.’

‘N-VA treft lagere klassen’

De PVDA ziet in de resolutie vooral een aanval op de armen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Vanden Borre in zijn betoog wel een sneer richting de radicaal-linkse partij had gegeven door te zeggen dat van de PVDA verwacht kan worden dat ze de armen willen helpen, maar dat deze partij dat niet doet wanneer ze rijken met buitenlandse eigendommen niet wil viseren. De PVDA had al eerder felle kritiek geuit op de resolutie toen die in de commissie huisvesting werd besproken.

‘Jullie stigmatiseren liever bepaalde gemeenschappen door altijd hetzelfde voorbeeld te geven: de sociale huurder die een woning in Marokko bezit. Verder wil de N-VA een beroep doen op privédetectives. Serieus? De privésector zal niets doen om de huisvestingscrisis in Brussel op te lossen en zal ook niet voor meer sociale woningen zorgen. Voor de PTB is het gewoon duidelijk dat er meer sociale huisvesting nodig is. Er moeten meer middelen worden geïnvesteerd in de strijd tegen speculatie met onroerend goed. Daar valt het geld te halen, meneer Vanden Borre,’ zo zegt PVDA parlementslid Petya Obolensky. ‘De N-VA treft systematisch de lagere klassen.’

VB stemt mee

In Vlaanderen zijn er op deze manier bijna 200 woningen vrijgekomen

 

‘Dat is de zaken op z’n kop zetten,’ zo besluit Mathias Vanden Borre. Het is net de bedoeling om mensen die al gemiddeld twaalf jaar op een wachtlijst staan, aan een sociale woning te helpen. Ik hoop dat ik mijn punt heb gemaakt. In Vlaanderen zijn er op deze manier bijna 200 woningen vrijgekomen. Eerlijk gezegd begrijp ik het argument van de MR niet zo goed. Het is verrassend dat uitgerekend de liberale fractie geen vertrouwen in een privépartner heeft.’

Waarop de resolutie met een grote meerderheid werd verworpen. Alleen Vlaams Belang steunde de

Christophe Degreef

*

DE MENSEN, DE OVERHEID EN DE WIJSHEID

*

Column 10/05/2022

*-

De peiling-conclusie waaraan je bij nadere beschouwing alle andere conclusies kan vastknopen is dat volgens zeven op de tien Vlamingen alleen de overheid moet opdraaien voor de hogere energieprijzen. Nog erger, maar in dezelfde lijn: één op de drie Vlamingen blijkt volstrekt geen probleem te zien in almaar rodere begrotingscijfers. Dat is, denken ze, een zorg van de overheid en niet ons probleem.

Maar juist dat is een probleem, misschien wel het grootste van onze democratie. Als het over politiek of beleid gaat, koesteren nogal wat mensen redeneringen die ze, als het over hun privébelang zou gaan, zonder de minste twijfel als infantiel zouden verwerpen. Vanwege aantoonbaar onjuist en aantoonbaar onrealistisch.

De overheid heeft geen eigen geld

Dat gaat overigens over meer dan het kennelijk ontbrekend besef dat de overheid alleen maar het geld heeft dat ze eerst bij de mensen via de belastingen heeft opgehaald. (En als dat niet genoeg is, wordt er geleend. Maar ook die leningen moeten ooit worden terugbetaald. En omdat de overheid geen eigen geld heeft, komt ook die rekening bij diezelfde mensen terecht. Het financiële probleem van de overheid is dus ons probleem).

Dat probleem is breder dan het waan-idee dat er een wezenlijk verschil zou zijn tussen de eigen portemonnee en die van de staat. (De mensen proberen van het geld dat ze binnenkrijgen iets over te houden. Om te gebruiken als het moet. De overheid doet dat nooit. Ze heeft niet alleen al het geld nodig dat ze krijgt, ze heeft ook altijd geld tekort. Al jaren. Ondanks de hoogste belastingdruk in het Melkwegstelsel. Maar de mensen vinden die almaar groeiende schuldenberg geen probleem: hebben wij niets mee te maken… Ze dolen).

De wijsheid van het volk

De indruk ontstaat dat the wisdom of crowds het laat afweten. Niet alleen als het over geld gaat. Uitspraken als Alle buitenlanders buiten of Alle migranten zijn welkom kennen nogal wat aanhang, terwijl de ware wijsheid ons voorhoudt dat een politiek gebaseerd op een van beide kreten onhaalbaar, onwenselijk en dus onjuist is.

Dat is intrigerend. Het toont niet het failliet van de wijsheid van het volk; dit waan-idee is door de verzamelde politiek en de verzamelde media systematisch in ons bewustzijn gedruppeld: je hebt de overheid, en dan heb je ons, de mensen. Respectievelijk subject en object, zij die beslissen en zij die ondergaan, gescheiden door een hoge muur. Maar het is ontzettende onzin.

men heeft de schijn gewekt van de overheid als een verre suikeroom, die royaal en zonder veel nadenken geld uitdeelt

Omdat het haaks staat op de werkelijkheid, en het bovendien het geloof in goed, democratisch bestuur ondermijnt. Maar paradoxaal genoeg heeft het democratisch bestuur zelf dit probleem gecreëerd: men heeft de schijn gewekt van de overheid als een verre suikeroom, die royaal en zonder veel nadenken geld uitdeelt.

De extremen

Juist doordat de pers (ook zonder veel nadenken) als een infuus van die valse gedachte heeft gefunctioneerd (bijgestaan door onze ontelbare experts), is onze samenleving zo vatbaar geworden voor de extremen van links en rechts. Voor de illusie dat er te ontsnappen valt aan de werkelijkheid, aan het l’état, c’est nous, en dat we de problemen eenvoudig zouden kunnen oplossen, bijvoorbeeld door de rijken te laten betalen. (In dat verband heb ik minder goed nieuws: de rijken, dat zijn u en ik.)

 Vanuit dat perspectief – in wezen een verhaal over een bedrieglijk discours – is het gebazel over de herverkaveling van het politieke landschap futiel. Als ik bij Bart Tommelein lees dat hij de zin niet meer ziet van een liberale partij, maar kiest voor een ‘groter geheel dat de belangen van de mensen vooropstelt’ lees ik daarin meer dan de wanhoop van wie aan de macht wil blijven. Ik lees ook een bekentenis om u tegen te zeggen: die liberale partij is dus tot op heden niet met ‘de belangen van de mensen’ bezig geweest. Nou moe!

De middenklasse

 Eén ding is zeker – ik geef het u op een blaadje: als alle zogeheten traditionele partijen samengaan, dan is dat voor de extreme partijen echt uitstekend nieuws. Die hebben trouwens om nog een andere reden de wind mee.

 

Aristoteles schrijft in de Politica over het belang van de middenklasse. Hij zegt dat een duurzame staat ervoor moet zorgen dat de middengroep aanzienlijk groter is dan de beide andere groepen, de armen en de rijken. Zijn leermeester Plato ging nog een stap verder en schreef dat als er in een staat alleen armen en rijken zijn, dat onvermijdelijk eindigt in twee staten die elkaar beoorlogen.

 Zelfs als de middengroep vooralsnog groot genoeg is, dan zitten er in die groep te veel mensen die bang zijn dat ze weldra bij de onderkant terecht gaan komen

 Misschien is dat wel ook ons probleem: door globalisering, door oorlog, door te weinig gecorrigeerd kapitalisme raakt het evenwicht van Aristoteles langzaam maar zeker verstoord. Zelfs als de middengroep vooralsnog groot genoeg is, dan zitten er in die groep te veel mensen die bang zijn dat ze weldra bij de onderkant terecht gaan komen. Omdat ze vrezen hun rekeningen niet meer te kunnen betalen. En angst pleegt riskant stemgedrag te stimuleren.

Solidariteit

 Het is overigens best mogelijk dat Aristoteliaanse evenwicht te herstellen. Maar dat zal nooit via de suikeroom gaan. Ook nooit via de rijken. Wel via allemaal samen. Solidariteit, heet dat. De plicht om mee te doen. Als ik lees dat in dit land maar liefst een kwart van de 22 tot 64-jarigen niet werkt, dan is er naar alle waarschijnlijkheid een gebrek aan solidariteit.

 

Wie dat negeert, bedriegt en bedreigt eigenlijk op niet eens zo lange termijn de democratie zelf. En ik ben er zeker van: de mensen begrijpen dat.

 

En nog iets, met dank aan Georges-Louis Bouchez in De Zondag: als het waar is dat traditionele partijen banger zijn voor mediacommentaren dan voor het volk, dan is dat erg, voor die partijen. Maar het zegt natuurlijk ook iets over onze media.

Siegfried Bracke

 *

HET HEERLIJK OMVOLKT ANTWERPEN VAN VANDAAG

11 mei 2022

*

Wat vroeger schoon en elegant was, De Keyserlei, is tegenwoordig een bouwput in het buitenland, en dan bedoelen we niet zo’n schoon buitenland als Canada of Australië, maar eerder een helleput in Marokko of Turkije. Terwijl elke Belgische en Vlaamse politicus die niet in een cordon sanitaire stak de laatste dertig jaar hemelsblij en enthousiast is over het immigratie-resultaat in Vlaanderen, woekert er een onkruid in steden als Antwerpen dat onuitroeibaar de stad verwoest en verweest.

 

Het onkruid liet zich eind april filmen toen het vanuit het niets, en dus laf langs achter, de 75-jarige fotograaf Donald Woodrow neersloeg. Op die ooit eens mooie De Keyserlei.

 

Zoals steeds deed de politie in Antwerpen goed werk. Het onkruid werd opgepakt. Maar het parket weigerde zoals steeds het onkruid te wieden. Dat wil dus zeggen dat het onkruid niets in de weg zal worden gelegd. Integendeel de Belgische Leeflooninstellingen zijn al in gereed gebracht om het onkruid voor de rest van zijn leven een comfortabel arbeidsloos parcours te serveren. Het liefst in centrum Antwerpen waar zero-tolerantie een dienst is uitsluitend en alleen voor als er politici iets overkomt.

 **

Lees ook:

Een waargebeurd verhaal voor Vincent Van Quickenborne, zonnekoning van ‘nultolerantie’. Klik    HIER

Bradamante

Videospeler

*

*

*

CENSUUR & BROUCKIE-VRIJE MAAR VRANKX ONAFWENDBARE

STRICT PERSOONLO-IJKE COMMENTAAR

*

De Belgica, tot op de draad leeggeplunderd door de Francofonie en haar Vlaamse nalopers & zakkenvullers, gaat dus langzaam maar zeker ,naar de dieperik.

Nee, een opwekkende gedachtenis dat zeker niet, gezien de menselijke drama’s die dat zal meebrengen.

De grote troost van heel die miserie is, dat daarna eindelijk wij terug Baas in Eigen Land zullen zijn. Om het met de woorden van de beroemde wereld-veteraan Winston Kerkheuvel te zeggen, die dan toch uiteindelijk na jaren strijd, de Overwiing op zak heeft kunnen steken: zweet, bloed en tranen.

Maar na 8Mei 1945 en de Ondergang van de Vijand; wie spreek daar nu nog over?

Agge mô leut êt, zou onze grote vrind, wijlen Godfried Bomans, daarover zegen…

*

Digithalys

Geen opmerkingen: