maandag 16 mei 2022

552 – WAT IS ER NOG OVER GEBLEVEN NA ‘RERUM NOVARUM’ VAN DE O ZO CHRIISEELIJKE VOLKS BEWEGING UIT 1883

 

DAGELIJKSE VAN HOREN ZEGGEN SATIRE


 MAANDAG 16 MEI 2022

*

De Winter is vergangen,

Ik zie des Meiën shijn

*

552 – WAT IS ER NOG OVER GEBLEVEN NA ‘RERUM NOVARUM’ VAN DE O ZO CHRIISEELIJKE VOLKS BEWEGING UIT 1883?

*

I N H O U D

Het zat er ’n hele tijd onderduims aan te komen: het Blok van de authentieke Karel Dillen moet milder worden.Blaffen mag nog wel, maar bijten et meer. Xztin feite neerkomdtop’de tznden uitttekken’… Het moet dus een toontje lager gaan zinngen. Anders geraakt het nooit uit het cordon sanitaire of nog minder uit het corodn médiatiqe.

Net als de Vogelgriep, zou de Varkenspest dus haast voorgoed voorbij zjn.

En nu er toch in zowat alle rest & overschot partijtjes grote Kuis aan de gang is… ’t Valt zo niet op, hé!!!!

Het zal veel NVAërs-overlopers naar het VB wel warm ja zelfs nog geler doen lopen. Ja, zelfs in de handen doen klappen. Als ze die Walekoppen er maar onder krijgen omzelfs dichter bij de Kassa te komen! Maar Bart Zeeckhout van DM en Bart Stinckman van DS zullen knarsetanden tot het hoorbaar zal zijn tot in het Hoerenkwartier van Antwerpen, bij de Hoofdeedacties van deze zwans- pulpverkopers. Of is dit het zoveelste BDW last minute onderwatermanoeiver? Die man heeft altijd twee bedoelingen: ’n goede en ’n slechte. Achteraf, al naar gelang de omstandigheden, kiest die dan maar voor wat hem het best uitkomt. De tijd, dat spreekkt vanzelf, zal het uitwijzen zoals altijd in de wetsttaat.

En wat nu met het stikstofgehalte? Of met Bunny Mahdi?

Er komt dus binnen twee dagen, op 18 Mei, geen herhaling van de De Brugse Metten, die zich wellicht deze keer in de Koekestad zouden hebben afgespeeld… Met BDW in de rol van de gevierendeelde Franse veldheer de Châtillon.

Maar hoe men het ook draait of keert: helden als de Fluppe gaan nooit op rust. Tot ze erbij vallen. En trouwens, gezien, zoals in de hoofdng hierboven, d’er is de blijde verwachting van des Meiën scjhjn, en zullen we straks de bloemeles zien hangen wiebelen in de wei… En dat zal, zoals in het liedeken, ons hart verblijd worden. Het wordt hoogstens Mei 2024… vooraleer we een bestuurlijk Grieks Weefsel zullen zien tot stand komen, die een begin maakt aan de Vlaams Heropstanding En wie weet, aan de Reconquista & de Wiedergutmachung van heel de Europees Gedoe.

En om af te ronden: toeval bestaat niet, maar het is een feit dat sededrt gisteren de PVV van Geert Wilders bij de Noorderbuiren de tweede grootste pattij is geworden…

Als dat geen toeval is, moeten we het dan misschien de Goddelijke Voorzienigheid noemen?

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

16-05-2022

fRAN(c)k(FS) vOORSTEL

Uitgerekend na een enquête waaruit blijkt dat liefst 92% van de VB-kiezers zegt de volgende keer weer voor dezelfde partij te stemmen, komt Theo Francken met een geweldig voorstel. Hij doet nl een oproep aan het VB om niét op te komen bij de federale Kamerverkiezingen van 2024 en de achterban voor te stellen op de N-VA-lijst te stemmen! Kan het nog gekker?

Francken zou beter zijn eigen kiezers voorstellen het tegenovergestelde te doen en in 2024 voor het VB te stemmen. Volgens De Stemming is een kwart van de N-VA kiezers niet zeker dat de volgende keer weer te doen en is er dus veel meer kans dat die VB gaan stemmen dan VB’ers N-.VA. Het zou pas geweldig worden als diezelfde Francken het voorbeeld zou geven, zelf zou overstappen naar het VB en zijn kiezers zou vragen hem te volgen. Tenminste zolang Bart De Wever niet af wil stappen van zijn veto tegen een Vlaamsnationale samenwerking, mochten VB en N-VA samen bij die regionale verkiezingen de meerderheid halen.

Als er iets positiefs is aan Franckens voorstel, dan is het dat hij begrepen blijkt te hebben hoe belangrijk die verkiezingen van 2024 zullen worden voor Vlaanderen. Men zou bv even goed kunnen afspreken dat het VB zich zou onthouden bij de federale als de N-VA dat zou doen bij de regionale verkiezingen. Dat is al even gek natuurlijk, maar als we toch bezig zijn. Waar Franken het moeilijk mee heeft, is dat het initiatief na de verkiezingen van 2024 waarschijnlijk niet meer van zijn partij zal komen, omdat ze in Vlaanderen niet meer de grootste zal zijn. En een samenwerking met de socialisten zal voor Vlaanderen niet voor een oplossing zorgen, integendeel.

Als er in Vlaanderen een nieuwe deelregering zou komen met een meerderheid van Vlaamsnationalisten - VB én N-VA - dan zullen de francofonen kunnen kiezen: ermee willen praten en daarbij het cordon sanitaire afschaffen ofwel er niet mee willen praten en dan België afschaffen.

‘Simple comme bonjour’, om het in hun taal te zeggen….

*

PLAATSELIJKE NIEUWTJES

*

     

*

Het ACV – wie of wat dat om Godswil ook moge zijn- is rondom de ondergnzg van de Tjeven, totde vaststellin g gekomen, dat ‘de Zorg’ vooral inzale tewerkstelling, meer aandahct moet krijgen.

Goed, hé. Wqn teo wdet nu iedereen dat het er in die sector désasteus aan toe is.


 Maar over de ooezakeen en de verantwoordelijke zakkenvullersn daarvoor wordt er niet gerept. Want… Eigen schuld, dikke bult.

*

GOED OM WETEN OF NIET GOED OM WETEN. HET IS MAAR HOE U HET ZIET

*

Binnenland, Multicultuur & samenleven

*

DEWINTER MOET PLAATS MAKEN VOOR HET ECHTE IDENTITEITS DEBAT

foto: ©Belga Image

*

Commentaar 16/05/2022

-

Net voor zijn politieke pensionering wou Filip Dewinter nog even alle schijnwerpers richten op een aantal no-go zones in Brussel. Samen met zijn geestverwant Geert Wilders (PVV) trok de meester-provocateur naar de grens met het ‘kalifaat’ Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node om daar vast te stellen dat ze maar beter rechtsomkeer konden maken. Wilders omschreef dit als een ‘onaanvaardbare capitulatie’. Zijn we dan in oorlog? ‘De burgemeester toont aan dat de islamisering het beleid dicteert in haar Brusselse gemeente’, vulde Dewinter aan.

Strenge regels

Dat Filip Dewinter een olifant in een porseleinwinkel is, ronduit bedenkelijke vrienden heeft en met zijn optreden zijn partij meer schaadt dan baat, wil niet zeggen dat de man over gans de lijn ongelijk heeft. Laten we duidelijk zijn, van een bewuste islamisering in Antwerpen, Brussel of in de rest van Vlaanderen is er geen sprake. Maar dat de instroom van nieuwkomers in onze contreien reeds lang de norm van wat inpasbaar is, heeft overschreden, staat intussen vast. Zo is 21,7% van de Antwerpenaren vreemdeling en is 53,6% van buitenlandse afkomst.

Tel daarbij nog de duizenden illegalen die zich in Antwerpen ophouden en de moeilijke integratie van heel wat nieuwkomers en we kunnen gewag maken van een acuut probleem. Dit is niet het gevolg van een bewuste ‘omvolking’, maar eerder het resultaat van een onbestaand migratie- en een selectief integratie beleid.

Uit de Stemming 2022 blijkt duidelijk dat de mensen er genoeg van hebben. De Vlamingen willen een veel strenger integratiebeleid

% van de respondenten wil dat migranten maximaal onze cultuur en gewoonten overneemt. Zelf bij Groen is er een meerderheid voor assimilatie. Daarnaast is er een grote meerderheid te vinden voor het verder bemoeilijken van het verwerven van de Belgische nationaliteit. De indicaties om Vlaming te zijn of de Belgische nationaliteit te verwerven mogen soms heel onduidelijk of te breed geformuleerd zijn, ze geven duidelijk aan dat strenge regels voor migratie en doorgedreven integratie of assimilatie hoog op het verlanglijstje staan van de Vlamingen. ‘Nederlands leren’ en ‘De politieke instellingen en wetten van ons land respecteren’ laten aan duidelijkheid niets te wensen over.

Racistische genetica’

In de media was er reeds verontwaardiging te merken over de bevindingen van de Vlamingen. Sommigen riepen luid dat het onderzoek onwetenschappelijk is. Wim Opbrouck vond de bevindingen ronduit schokkend. Bert Bultinck zag opnieuw een stuk racistische genetica van de Vlamingen naar boven komen. Dat 55% van de Vlamingen vindt dat het nodig is om hier geboren te zijn, vooraleer je een echte Vlaming of Belg bent, vond de commentaarschrijver van Knack een brug te ver. Voor de geschokte hoofdredacteur volstaat het verwerven van de Belgische nationaliteit om volwaardig burger te worden.

De Standaard – de ‘kwaliteitswokekrant’ – kan zich niet neerleggen bij de bevindingen van de meerderheid van de Vlamingen en bracht afgelopen week een reportage om aan te tonen hoe racistisch de Vlaming wel is. Theatermaker Martha Balthazar omschrijft integratie als ‘moreel-imperialistisch’. Ondanks dergelijke achterhoedegevechten is het zonneklaar dat de Vlamingen een strenger migratie- en integratiebeleid en een strengere nationaliteitsverwerving hoog op de politieke agenda plaatsen.

Er zijn tal van hoopvolle signalen dat het integratie-, migratie- en identiteitsdebat vooral in Vlaanderen en ook een beetje in Brussel minder polariserend verloopt. Opmerkelijk is dat zowel bij Groen als Vooruit de meerderheid van de bevraagden in de Stemming 2022 zich in meerdere voorwaarden konden vinden om Vlaming/Belg te worden.

Conner Rousseau heeft met zijn gecontesteerde uitspraak over Sint-Jans-Molenbeek heel goed aangevoeld wat de stemming binnen zijn partij is.

Voor Groen is de kennis van de taal en het respect voor de wet en de instellingen eveneens belangrijk, maar daarnaast ook het bezit van het staatsburgerschap en ‘je Vlaming of Belg voelen’. Voor de Vooruit-kiezer is het niet alleen belangrijk dat je sinds geruime tijd in ons land woont, maar dat je hier ook geboren bent en dat nieuwkomers ‘onze gewoonten en cultuur’ verworven hebben. Conner Rousseau heeft met zijn gecontesteerde uitspraak over Sint-Jans-Molenbeek heel goed aangevoeld wat de stemming binnen zijn partij is.

Mark en Dyab

Maar minstens even belangrijk is de publicatie van twee boeken die van groot belang zijn voor het migratie- en identiteitsdebat. Het eerste boek is Reset van Mark Elchardus. ‘Het belangrijkste politieke boek in decennia’, aldus Wetstraatwatcher Rik Van Cauwelaert. Elchardus waarschuwt voor het opengrenzenbeleid, de ongebreidelde illegale migratie en de afwezigheid van een migratie politiek. Hij plaatst kanttekeningen bij de woke-ideologie en de antidiscriminatiewetgeving. Hij ijvert voor een puntensysteem voor migranten en strengere selecties aan de Europese buitengrenzen.

Elchardus zweert bij het gemeenschapsdenken op het niveau van de natie. ‘De wervende verhalen bevinden zich aan de nationalistische kant’, gaf hij veelbetekenend in een interview mee. ‘Je kan toch niet ontkennen dat er een zeer snelle transformatie van de bevolking is. We hadden al veel vroeger maatregelen moeten nemen, veel sterker inzetten op integratie.’

Een andere figuur die een veelbetekenende rol in het identiteitsdebat kan spelen, is Dyab Abou Jahjah. Vanuit zijn Libanese achtergrond wijst hij erop dat het debat rond identiteit heel belangrijk is. In zijn boek Verlichting onder vuur trekt hij van leer tegen extreemrechts, het islamisme, maar vooral tegen woke. Het is ontegensprekelijk zo dat de gewezen voorman van de Arabisch-Europese Liga een flink stuk naar rechts is opgeschoven. De contacten in rechtse kringen bevallen hem wel omdat het debat daar opener wordt gevoerd.

Dyab Abou Jahjah pleit voor een sterke integratie. Hij is bijzonder streng voor de migratie- en integratiepolitiek van de laatste jaren.

De opiniemaker wijst erop dat er een taboe is rond vervreemding en rond de problemen die gesegregeerde wijken met zich meebrengen. De Molenbekenaar laat zich bijzonder scherp over Brussel uit: ‘Het probleem is dat bepaalde wijken zo verloederd, zo arm, zo vuil en zo onveilig zijn dat je je niet meer in een ontwikkeld land voelt.’ Dyab Abou Jahjah pleit voor een sterke integratie. Hij is bijzonder streng voor de migratie- en integratiepolitiek van de laatste jaren.

Filip moet nu op rust

Filip Dewinter zijn rol is uitgespeeld. Zijn haat tegen de islam maakt hem roekeloos en blind, waardoor hij in het rond gaat schoppen. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen stelde hij: ‘Antwerpen moet opnieuw van de Antwerpenaren worden. Dat betekent dat wij het kruis als teken van verzet tegen de islamisering naar voor schuiven.’ Bart De Wever werd toen omschreven als de profeet van Allah. Dewinter heeft zijn rol soms met brio gespeeld, maar moet nu op rust.

De Stemming 2022 heeft duidelijk aangetoond dat de kaarten voor een strenger migratie- en integratiebeleid en een strengere nationaliteitsverwerving heel goed liggen. Dyab Abou Jahjah en zeker Mark Elchardus zijn belangrijke gesprekspartners die het debat in de toekomst verder vorm kunnen geven. Mogelijk liggen er in de herverkaveling van het partijpolitieke landschap nog andere opportuniteiten om het debat in een definitieve plooi te leggen

Julien Borremans

PARTIJRAAD CD&V BESLIST VANAVOND OVER OPVOLGER BEKE

*

Twee Bekgicisriche Zakkenvullers en één Turkse Meeëter:

we zijn als Vlaming in goede handen

*

Einde van een paartij opgericht in 1893

Wouter Beke, Sammy Mahdi en Joachim Coens. ©BELGA

*

 De partijraad van CD&V beslist maandag wie Wouter Beke opvolgt als Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Allicht wordt er ook een nieuwe naam gezocht om Sammy Mahdi te vervangen als staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

CD&V moet op zoek naar nieuwe namen nadat Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke afgelopen week zijn ontslag had aangekondigd. Dat gebeurde amper een week nadat partijvoorzitter Joachim Coens had besloten een stap opzij te zetten na een desastreuze peiling.

Zonder grote verrassingen zal Coens in juli worden opgevolgd door Sammy Mahdi, vandaag de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Als afscheidnemend voorzitter vergadert Coens dit weekend met de ministers van de partij over een 'totaalpakket' rond de vervanging van Mahdi en Beke als minister.

Maandag komt de partijraad samen voor een 'bindend advies' voor de opvolging van Beke. Als alles vlot verloopt, kan zijn opvolger dan woensdag de eed afleggen in het Vlaams Parlement.

De voorbije dagen werd her en der gesuggereerd dat Hilde Crevits, de huidige minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw klaar stond om Beke op te volgen als minister van Welzijn. Volgens bronnen binnen de partij wil Crevits sowieso Landbouw behouden, omdat dat thema voor CD&V momenteel erg gevoelig ligt. De sector protesteert tegen het stikstofakkoord van de regering, dat een aantal bedrijven zou verplichten om te sluiten.

In dit scenario zou Crevits dan als Vlaams vice-minister-president Landbouw en Welzijn combineren en zou CD&V dus op zoek gaan naar een nieuwe minister van Werk, Economie, Innovatie en Sociale Economie.

Limburg

Een naam die genoemd wordt is die van Vera Jans. Het 44-jarige parlementslid komt uit de juiste provincie, Limburg, en is plaatsvervangend lid in de commissie Welzijn.

Een andere naam die al enkele dagen circuleert is die van het Genkse kamerlid Nawal Farih. Maar als relatieve nieuwkomer wordt daarbij de vraag gesteld of ze al genoeg gewicht heeft om de zware portefeuille van Welzijn over te nemen. Een andere optie is de 47-jarige Jo Brouns. In al eie gevallen zou CD&V dan na het vertrek van Beke een minister behouden die afkomstig is uit Limburg, een provincie waar de christen-democraten sterk scoren.

Terugkeer

In De Zevende Dag op Eén werd ook Margot Cloet gepolst. Cloet is gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, maar was in het verleden kabinetschef van voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Cloet ontkende. 'Dat is vandaag niet aan de orde', zei ze. 'Ik doe mijn werk heel graag en ben heel trots dat ik voor deze sectoren het woord mag voeren en inhoudelijk heel hard op zoek mag gaan. Dus ik zit goed waar ik zit.'

Een ander denkspoor zou een terugkeer van Inge Vervotte zijn, die vandaag de Emmaüs-zorgnetwerk leidt en al drie jaar minister van Welzijn was. Vervotte wees eerder al vaker een terugkeer naar de politiek uit. Moest ze terugkeren, zou sprake zijn van een politieke stunt, vergelijkbaar met de manier waarop Vooruit-voorzitter Conner Rousseau Frank Vandenbroucke terug haalde naar de federale regering.

.

Geschiedenis, Vlaamse Beweging

15 MEI. nET BINNEN: NEDERLAND CAPITULEERT

vANDAAG

vandaag

Een straatbeeld van de puinhopen in Rotterdam na het bombardement van mei 1940. ANP

--

 

 

Elk jaar   Sinds 1993 Internationale Dag van het Gezin, uitgeroepen door de Verenigde Naties. Een dag waarop wordt stilgestaan bij het belang van het gezin als grondslag van onze samenleving.

2010   In Antwerpen opent het Museum aan de Stroom, een nieuw museum voor stad, haven en scheepvaart.

2004   Het 49ste Eurovisie Songfestival 2004 in Istanboel wordt gewonnen door Oekraïne: met Wild Dance krijgt zangeres Ruslana de meeste punten. Deze voornaam is nu in Oekraïne minder populair.

2002   Na Tweede Kamervierkiezingen debuteert de Lijst Pim Fortuyn (LPF) met 26 zetels – als op-één-na-grootste partij – in de Kamer, na het CDA (43 zetels). De ‘paarse’ partijen PvdA, VVD en D66 lijden zware verliezen. De Partij van de Arbeid (PvdA) is met 23 zetels kleiner dan ooit. PvdA-leider Ad Melkert kondigt zijn aftreden aan. Ook de liberale VVD-leider Hans Dijkstal stapt op. Pim Fortuyn zelf was op 6 mei 2002 vermoord door de groen-linkse activist Volkert van der Graaf.

1995   De Franse zakenman en linkse politicus Bernard Tapie (1943-2021), de financier van voetbalclub Olympique Marseille, wordt tot een jaar cel veroordeeld wegens het omkopen van voetballers van concurrent Valenciennes. In de periode 1989-1996 was de miljardair Tapie tweemaal volksvertegenwoordiger voor de links-liberale ‘Radicaux de Gauche’, tweemaal minister en ook nog Europees parlementslid. Hij verzinkt in een moeras van fraudezaken en belastingontduiking.

vandaag

Niamh Kavanagh. (°1968)

1993   Het Eurovisie Songfestival 1993 wordt in eigen land wederom gewonnen door Ierland: Niamh Kavanagh met In your eyes krijgt de meeste punten. Ierland won ook in 1970, 1980, 1987, 1992 en dan nog eens in 1994 en 1996.

1988   De Sovjet-Unie begint met het terugtrekken van haar troepenmacht uit Afghanistan, na grote verliezen en hoge kosten, en zonder militair resultaat. De volgenden die het proberen, gaat het niet beter af.

1971   Bomaanslag op Radio Noordzee: aan boord van de Mebo II, het zendschip van zendpiraat Radio Noordzee ontploft een bom die brand veroorzaakt in de machinekamer van het schip. Er zijn geen gewonden, het vuur wordt snel geblust en Radio Noordzee is de volgende dag alweer in de lucht. Later blijkt de financier van concurrent Veronica, Bull Verweij, achter de aanslag te zitten. Door de aanslag wordt de populariteit van Radio Noordzee alleen maar groter.

1955   Ondertekening van het staatsverdrag waardoor Oostenrijk weer een onafhankelijke soevereine staat wordt, na 10 jaar bezetting door de geallieerden.

1948   Troepen van de ‘Arabische Liga’, uit onder meer Egypte, Libanon, Syrië, Jordanië, Irak en Saoedi-Arabië, vallen de nieuwe staat Israël aan, nadat het zich een dag eerder onafhankelijk had verklaard. Israël zal deze eerste oorlog tegen zijn Arabische buren na 15 maanden strijd winnen. In Palestina wordt sindsdien op 15 mei Al-Nakba herdacht, ‘de catastrofe’, ter herinnering aan de 700 000 Palestijnen die gedwongen werden hun land te verlaten en de honderden dorpen die werden vernield.

 

1940   Nederland capituleert voor het Duitse bezettingsleger na het verwoestende bombardement op Rotterdam, een dag eerder. Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) in Den Haag wordt onder curatele van de Duitse bezetter gesteld en alle Joodse redacteuren worden op staande voet ontslagen. Alle kranten worden verplicht om berichten van het ANP en het Duitse DNB over te nemen. Alleen het ‘rechtse’ dagblad De Telegraaf verschijnt uit protest één dag niet.

1918  Publicatie in de Nieuwe Gentse Courant van het Manifest van de Vlaams-Nationale Partij (VNP), pas opgericht door een groep activisten, waaronder Antoon Picard, Alfons van Roy, Jules van Roy, Frans Primo en Albert van den Brande. De VNP eist verregaande zelfstandigheid voor Vlaanderen, in voorbereiding van een politieke unie met Nederland. Onmiddellijk ontstaat een kloof met de belangrijkste activistische formatie Jong-Vlaanderen die ook wel een Heel-Nederlandse component had, maar meer op Duitsland gericht was.

1918   Einde van de Finse Burgeroorlog door capitulatie van de Rode Garde. De burgeroorlog in Finland was begonnen op 27 januari 1918. De marxistische Finnen (de Rode Garde) wilden de bolsjewistische revolutie van 1917 uitbreiden tot Finland en kregen daarvoor steun uit Rusland. De conservatieve Finnen (de Witte Garde) verzetten zich daartegen en werden gesteund door Duitsland en door Zweedse vrijwilligers.

1891   Paus Leo XIII publiceert de encycliek Rerum Novarum die de basis legt voor de christelijk-sociale politiek. Klassenstrijd en marxisme worden volledig verworpen. Kapitalisme wordt eveneens afgekeurd, maar ‘de eerste grondslag die moet worden gelegd door allen die oprecht het belang van het volk dienen is de onschendbaarheid van de privé-eigendom’. De Aalsterse priester Adolf Daens steunde op deze encycliek om de slechte werkomstandigheden in zijn land in de 19de eeuw te bestrijden, wat zou leiden tot de oprichting van de Christene Volkspartij in 1893.

vandaag

Eed op de Vrede van Münster in 1648.

1648….. Ondertekening van de Vrede van Münster die een einde maakt aan de Tachtigjarige Oorlog tussen de (noordelijke) Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje. De Republiek wordt als soevereine staat erkend. Bij de ondertekening wordt het vredesverdrag door Nederlandse en Spaanse gezanten met een eed bekrachtigd, onder grote belangstelling van het volk in Münster. Ook kwam er een nefaste grens tussen de Republiek en de Zuidelijke Nederlanden. Die werd bepaald door de toenmalige frontsituatie tussen het gebied onder controle van de Nederlandse opstandelingen en dat van de Spanjaarden en was dus een zuiver militair gegeven. De grens in Limburg werd pas in 1661 definitief vastgelegd met het Partagetraktaat. Een belangrijk gevolg voor Antwerpen was dat er een staatsgrens kwam te liggen op de Schelde. De Noordelijke Nederlanden maken zich op voor de Gouden Eeuw, de Zuidelijke Nederlanden voor verdere vreemde overheersing en inquisitie.

vandaag

Petrus Plancius (1552-1622) :

1622   Overlijden in Amsterdam van Petrus Plancius (Pieter Platevoet), protestants predikant en theoloog, geograaf, zeevaartkundige en ontwerper van zeekaarten en globes. Zijn meest bekende wereldkaart draagt als naam: Orbis Terrarum Typus De Integro Multis In Locis Emendatus (1590). Hij publiceerde ook kaarten van overzeese gebieden en was de medepromotor van de Nederlandse ontdekkingsvaarten naar Oost-Indië. Plancius was in 1552 geboren in het West-Vlaamse Dranouter, in het Belle-Ambacht. Zijn geboortedorp eert hem met een monument en een straatnaam. Hij is een van de velen die naar het Noorden vluchtten voor de Spaanse inquisitie.

 

1501   In Venetië drukt Ottaviano Petrucci het eerste muziekboek.

vandaag

Pieter Appelmans presenteert zijn plannen voor de Antwerpse kathedraal.

1434   Overlijden in Antwerpen van Pieter Appelmans, samen met zijn vader Jan Appelmans, architect van de Antwerpse kathedraal. Met Evert Spoorwater stonden zij aan de wieg van de Brabantse gotiek, die door andere families van architecten (Keldermans, de Waghemakere) werd uitgedragen langs heel de Noord- en Oostzeekust, tot in Dantzig.


 *

*

CENSUUR & BROUCKIE-VRIJE MAAR VRANKX ONAFWENDBARE

STRICT PERSOONLO-IJKE COMMENTAAR

*

Kortom: we staan op een Keerpunt in de Geschiedenis. Of is het misschien meer aangewwezen om te spreken over een aardbeving? Met de niet eens waarneembare maansverdusitering van de voorbij nacht als Teken uit de Hemel oùwaakzaam te zijn en te blijven.

Het wordt dan ook stilaan tijd, om van onze kant een tweede, en deze keer een terechte ‘Repressie’ voor te bereiden.

waren er na WO II zo wat 800.000 Vlaamse slachtoffers – waarvan bijna 300 terecht gestelden en een ontelbaar aantal gebroodroofden & verkrachte vrouwenlichaen tussen 10 en 100 jaar - in de Belgicisitische wanhoopspoging om het
Flamingantisme voorgoed de nek om te wringen – grotendeelsgebaseerd op vooroordelen of na-ijver in verband mrt medeplichtigheid met de Bezetter.

Rrn ‘Beztter’ doe ootdpronkelijk met wapengeweld het aanbeden Socoalsime was komen uitdragen..

-

Loontje komt om zijn boontje, al zullen het de kinderen of zelfs de kleinkinderen zijn van de toenmaige actoren.

Gods molen maalt langzaam maar zeker. En nu, na de Epuratie van de vele soorten & kleuren der vreemde criminelen zowel onze gevangenissen als onze Quickie-Denitentie Huizen leeg zullen staan, zal er plaats in overvloed zijn om de nieuwe volksvijanden ‘n plaatsje te geven achter de tralies, war ze tot inkeer kunnen komen. Liefst op water en droog brood.

digithalys


 

 




Geen opmerkingen: