KNACK, ALS ‘T GOED IS…
Juist. Voor deze ene keer! Als ’t goed is, zeggen we het ook! Zelfs als het van de ‘Nak’ komt. In voorkomend geval: van de Week-End Knack, die af en toe bij mij elektronisch en o n g e v r a a g d, binnenvalt. Mijn E-mailadres onthouden van een vroegere lezersbrief? Waarschijnlijk. Of ooit eens domweg op een af ander ‘polletje’ gereageerd? Weet ik veel! Maar ’t is geen erg. Een cursorke verder en een ‘clicske’ en ‘’Nak’ vliegt waar hij thuishoort: naar de maan! En in ieder geval naar de digitale ruimte….Misschien zelfs naar de Melkweg. Want van melk word men groot!
Mijn gewone lezers mogen dus gerust zijn: mijn mening over dat bedrukt papier van Roularta is (spijtig, dat wel) nog altijd van geen haar gebeterd…
U kunt waarschijnlijk al raden waarom ik dit artikel overneem, met uitdrukkelijke verwijzing naar de bron? Komaan zeg. Lees eerst mee.
Weekend Knack kiest Dries Van Noten tot 'Man van het Jaar '
Dankzij enkele belangrijke internationale modeprijzen stond de Belgische modeontwerper Dries Van Noten in 2008 weer volop in de schijnwerpers. De Weekend Knack-redactie was het er dan ook snel over eens dat hij dit jaar de 'Man van het Jaar' zou worden. Net vijftig geworden en creatiever dan ooit.
Dries van Noten startte in 1976 aan de Antwerpse Modeacademie. Bij zijn afstuderen wordt hij samen met Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Dirk Van Saene en Marin Yee tot de Zes van Antwerpen gedoopt. Tien jaar later lanceert hij zijn eerst collectie en in 1989 opent hij in Antwerpen zijn boetiek, het Modepaleis. Ondertussen heeft Van Noten negen eigen winkels wereldwijd, en meer dan vierhonderd verkooppunten.
In 2004 mag hij al vijftig collecties op zijn naam schrijven en dat wordt gevierd met een groot feest en het boek Dries Van Noten 01-50.
2008 is een nieuw hoogtepunt in zijn carrière. Hij krijgt de Award voor Beste Internationale Ontwerper, uitgereikt door de Amerikaans Council of Fashion Designers. De prestigieuze prijs wordt ook beschouwd als de mode-Oscar. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Hollywoodsterren als Cate Blanchett zijn creaties op de rode loper dragen. Ook nog dit jaar ontving hij de Nederlandse Prix de la Mode en werd hij in Groot-Brittannië benoemd tot Royal Designer for Industry. En in oktober oogstte hij in Parijs unaniem lof toen hij zijn collectie voor de lente en zomer van 2009 voorstelde.
Een gesprek met Dries Van Noten leest u deze week in Weekend Knack.
Elke Lahousse/Trui Moerkerke.
Kijk, dat zijn nu eens toestanden waarin wij doorheen de recente geschiedenis tot een soort klootjesvolk zijn gedegradeerd….Rond een uitzonderlijk mooie Vlaamse edelsteen, wordt een vuile belse driekleur gedrapeerd. Elk zegg’ het voort: Vlaandere is dood! Vive la Belgique!.
Met recht en reden schrijven beide dames over de eervolle loopbaan van onze succesrijke landgenoot. Zij onthullen de wondere wereld van het vrouwelijk bewustzijn (de mode) waar ik in ieder geval aalleen met ogen van be- en verwondering kan naar opkijken. Ikzelf zou hem echter veel glorieuzer bejubeld hebben. Meer van de gelegenheid gebruik gemaakt hebben, om uitvoerig de vroegere wereldvermaarde Vlaamse Kunstzin te beschrijven.. voor wie zelfs de Italiaanse Grootmeesters nederig het hoofd moesten buigen. Want die man is een lichtbaken voor anker aan onze Vlaamse kust, zoals een vuurtoren de hongerige zeeman wenkt naar de weelderige tafelen in het huis mijns vaders…waar hij, als genode, zich rijkelijk kan aan tegoed doen…(iets in die zin, zoals Karel Vande Woestijne ooit zo weemoedig dichtte, in ‘Het huis mijns vaders, waar de dagen trager waren’…
Moeten die twee hekseùoe’s nu persé een belse modeontwerper van hem maken? Heeft Roularta nu ook al de Le Stanader-virus binnen gehaald? Volte face, van AVV-VVK naar de driekleur, want omwille van het subsidiesmeer, likt de kat de kandeleer….
Akoord, het is nu (voorlopig) eenmaal zo: de belse parasiet heeft zich op de Vlaamse stam gezet, van de wortel tot de takken, en heeft daardoor de eeuwenoude Vlaamse naambekendheid over de ganse wereld versmacht en tot de zijne gemaakt. Zoals parasieten voor bekend zijn, zuigen ze het leven uit hun slachtoffer, als echte bloedzuigers….Tot de dood er op volgt.
In plaats van de gelegenheid te baat te nemen, om deze bekroning toe te dichten aan de Antwerpse modeontwerper, gaan de dames zich aanschurken tegen de belse parasiet…Ze konden (diplomatisch) voorbij gegaan zijn aan het belg-zijn. Ze hoefden ook niet te zwaaien (wat wel het minste zou geweest zijn) met het Vlaamse wierookvat: als de klanten kopen en hun aankoop wereldwijd bejubelen, dan is het vlaggetje daarbij van minder belang. Hoofdzaak is (want ik weet de voorkeuren niet van de gevierde) dat de eigen afkomst niet verloochend wordt: de bekroonde is ’n Antwerpenaar, en die stad, tot spijt van wie het benijdt, ligt door de handen van de Schepper , voor eeuwig en een dag veilig geborgen in de Vlaamse moederschoot. Daar kan zelfs een mode-koning geen jota aan veranderen!
Trouwens, de historische woorden van Johanna van Navarra, Koningin van Frankrijk, toen deze met haar Gemaal, de (verfoeielijke) Koning Philips de Zoveelste, in Brugge voor het volk, dat het koppel toen nog toejuichte, verscheen?
‘Sire’ zei ze, ‘ik dacht hier de Koningin te zijn, en ik zie niet anders dan Koninginnen rond mij’…
Kijk dames van de Week-End Knack, moesten jullie al eens meer iets in die richting publiceren, denk ik dat Uw verkoopcijfers wel eens gevoelig zouden kunnen stijgen. Niettegenstaande de crisis in de krantenwereld. En daar is het U toch om te doen, nietwaar? In afwachting verdenk ik er jullie van, nestbevuilers te zijn! Foei!
Wil dus deze (bescheiden) bijdrage gewoon aanzien als een lezers-reacite op wat jullie bazen mij ongevraagd in de bek duwen….
Psst. Ik kan me vergissen, daar niet van. Zou dat artikel op papier geheel moeten kunnen lezen. Als men dit weekend nummer nastuurt in Italië, wil ik gaarne de eventuele rechtzettingen grondig toelichten.
Psst. Dames! Alvast één tip: als U dan toch ‘up to date’ wilt schrijven, hadden jullie beter gekopt: de Europese modeontwerper. Snappie?
Psst. Zou het kunnen, dat jullie, in de lessen ‘Geschiedenis’ op school niet hebben uitgeblonken? Of waren die lessen (voortgaande op jullie jeugdig elan) in jullie tijd misschien al vervangen door een soort ‘werkelijkheidsonderricht’, zo iets in de zin van ‘Moderne Wiskunde’ waar nooit iemand een jota van heeft begrepen, en ondertussen al lang weer is afgevoerd? Met achterlating van een paar generaties cijfer-anafabeten…
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten