donderdag 1 april 2021

500578 - ONDERGETEKENDE KRIJFT DE EZELSKAP VOOR ZIJN O ZO JOVIAL BEDOELD TAALGEBRUIK….

 

.



DONDERDAG 1 PRIL 2021

 

500578 - ONDERGETEKENDE KRIJFT DE EZELSKAP VOOR ZIJN O ZO JOVIAL BEDOELD TAALGEBRUIK….

 

INHOUD

*

HET ZAL WEL AAN DE DEMENTIE LIGGEN, MAAR VOOR EEN OUD-ABN VOORTREKKER WAS IK DIEP GEVALLEN… ZAL HET – NET ALS KBC - NOOIT MEER DOEN

*

          

SPREEKT MEN HIER NEDERLANDS?

Tibeert

*

U hoeft echt geen taalnazi te zijn om u dood te ergeren aan de voortschrijdende verloedering van onze prachtige moerstaal, het Nederlands.

**

De klaagzang is genoegzaam bekend: de kwaliteit, nauwkeurigheid en stijl van het doordeweekse, gesproken en geschreven Nederlands heeft niet alleen zwaar te lijden onder de opmars van het Engels-Amerikaans. Vlaanderen en de Vlamingen doen er werkelijk alles aan om het algemeen Nederlands te verkrachten en tot een plezant streektaaltje te verknechten en verkloten. Dat de royaal met Vlaams belastinggeld gefinancierde openbare omroep VRT er geen graten in ziet om in de fanfare van Taalverloedering en Debilisering een ferme bombardon mee te blazen, zou een dringend agendapunt van directie en Raad van Bestuur kunnen zijn. Dat is het helaas niet. Niet alleen in entertainment-programma’s wordt het brallerige gelul van eender welke stamkroeg tussen Maaseik en De Panne tot Algemeen Nederlands gebombardeerd en geconsacreerd. Ook in ernstige praatprogramma’s voor hoogopgeleide kijkers, regent het in streektaal gedrenkt en bij voorbaat verdronken gekwebbel.

Zodoededa!

KBC, de bank van hier en schatplichtig aan de Vlaamse strijd en de culturele erfenis die we zo zorgvuldig mogelijk dienen te bewaren en bewaken, bakt het nog bruiner. In een tenenkrommende reclameboodschap waar niemand om heeft gevraagd, probeert een leuk meisje ons te overtuigen deze of gene app op onze slimme telefoon te installeren. Wetend dat er in Vlaanderen meer digibete ouwe knakkers dan jonge hoogopgeleiden zijn, vraagt dat kind:

 

‘(h)oedoededa?’ Of: ‘Hoe doet u dat?’. Vervolgens betovert deze blonde fee uw telefoontoestel. De app werkt! En zij rondt af met: ‘Zodoededa!’. Of: ‘Zo doet u dat!’. Mocht ’tScheldt rijk en gesubsidieerd zijn, we halen onze miljoenenreserves onmiddellijk weg bij een bank van hier die haar bestaande en potentiële klanten aanspreekt als kinderen in de kleuterklas of dementerende coronaslachtoffers in een rust- en verzorgingstehuis.

Mateken Rousseau

 Het is waar dat er met het Nederlands van Jos ‘Kop’ Van Eynde (BSP) geen kampioenschap welsprekendheid te winnen was. Dat deze socialist en polderbizon anno 1942 (!) nog aan de Duitse bezetter toestemming durfde vragen om een arbeiderscourant te mogen uitgeven, is helaas vergeten. De spreektrant van de socialistische vakbondsbobo Louis Major (ABVV) zou vandaag evenmin de jeugd tot voorbeeld strekken. ‘Wijven moeten niet zoveel complimenten maken’, vatte de – tot op heden – in eigen parochie heilig verklaarde beschermheer van de Antwerpse dokwerkers kernachtig samen. Mag er van Vooruit-voorzitter Conner ‘Mateke’ Rousseau, erflater van bovengenoemde socialistische zuilengalerij enige beterschap worden verwacht? Qua zorgvuldig Nederlands in elk geval niet. Uit zijn wervende Vooruit-introductiefilmpje: ‘Da is zo. Da witte gij ook. Da witte wij allemaal. Da ga we samen aanpakken’. Of: ‘Zo is dat. Dat weet u ook. Dat weten wij allemaal. Dat willen we samen aanpakken.’

Waar zijn de taaldokters Joos Florquin, Fons Fraeters en Annie Van Avermaet die ons tussen 1962 en 1972 injecteerden met een gezonde dosis ‘Hier spreekt men Nederlands’? Zonder kwalijke bijverschijnselen! Compleet met de tijdloze Chanel-tailleur van Annie. Ter vervanging van de vrouwonvriendelijke hobbezakken uit de afprijsbakken van een beschutte werkplaats.

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Eigenlijk vraag ik mij af, wat er verkeerd is met de schhalkse vraag ‘Wetewa?’ van mij, og met de raadgeving van dat KBC-schatje ‘zodoededa’.

Daar is niets mis mee, want zelfs ’n tegendraadse Marokkaan verstaat die ern kan hem ertoe aanzetten om die taal bij de horens te vatten. Denk maar aan dat lief schepseltje Gods dat in tweedelig badpak over het strand loopt… Goesting scherpt de eetlust!!!

Heel anders is het gesteld met de onhebbelijke gewoonte van het gebruik der slaventaal zoals ‘burnout’ – lockdown – corona bubble – enz. Opgebrand, leeg gewerkt, op slot gaan – corona kring: deze woorden zijn tenminste authentiek en oer-Vlaams, ten aanhore van de hele wereld dat wij onszelf zijn en geen slippendragers van de Jan Kees non-beschaving.

*

Digitalia

HOW TO HOLD THE WEST

Geen opmerkingen: