maandag 12 april 2021

500591 - HOE HET WESTEN ZIEKVAN PRETENTIE DE TOL BETAALT VOOR NEGEN KRUISROCHTEN IN EEN VERVERLEDEN

 

.

 



.VRIJDAG 9 APRIL 2021

 

500591 - HOE HET WESTEN ZIEKVAN PRETENTIE DE TOL BETAALT VOOR NEGEN KRUISROCHTEN IN EEN VERVERLEDEN

 

INHOUD

*

OVERAL IN EURIOPA TURKEN MET TREINLADINGEN INVOEREN EN ONZE WELSTAND NAAR DAAR LATEN WEGSLUIZEN. OOIT KOMEN DAAR VODDEN VAN.

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

DE E.U. SCHAPEN

De diplomatieke vernedering door Erdogan, die Ursula von der E.U. in Ankara te beurt viel, blijft nazinderen en doet denken aan wat ook EU-buitenland-coördinator Josep Borell recentelijk nog is overkomen in Moskou. De man werd daar tijdens een officiële persconferentie door de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, voor heel de wereld in zijn hemd gezet, omdat hij kritiek had geuit op de mishandeling van Navalny*. Borell onderging die kastijding zonder tegenspraak. Ook nadat bekend werd dat Rusland drie E.U.-diplomaten het land had uitgewezen, werd daar nauwelijks tegen geprotesteerd. Ursula von der E.U. deed dat evenmin en onze nationale Charel stond erbij en keek ernaar. Bijna om medelijden mee te krijgen.

De E.U. heeft geen militaire macht van betekenis, maar is wel een economische grootmacht. Het zou geen kwaad kunnen, mochten onze E.U-vertegenwoordigers wat meer haar op hun tanden hebben i.pl.v. zich als schapen willoos diplomatiek te laten afslachten door autoritaire regimes die militair nog wél iets betekenen, maar economische dwergen zijn. Rusland mag dan het grootste land ter wereld zijn (qua oppervlakte), haar Bruto Binnenlands Product (bbp) is niet groter dan dat van de Benelux. En Turkije stelt nog minder voor. Dat land zou best kunnen geschrapt worden als kandidaat lid van de E.U. en het Rusland van Poetin officieel worden erkend als een bedreiging voor de wereldvrede.

*Die Navalny is ondertussen in het strafkamp waarin hij zit in hongerstaking gegaan omdat hij er geen medische verzorging krijgt. Hij schijnt er erg aan toe te zijn.

---

En dan nog dit:

Sihame El Kaouakibi heeft de vlucht vooruit genomen en is zelf uit Open VLD gestapt. Ze geeft echter haar zitje in het Vlaams parlement niet af en zal verder zetelen als onafhankelijke. Ze is ook niet verplicht die zetel af te staan, maar de reden is ook hier weer dat die plaats haar een flinke cent zal blijven opbrengen tot aan de eerstvolgende gewestelijke verkiezingen en die zijn er pas in 2024. Met dank aan Bartje Somers die haar in diverse video’s op de (a)sociale media de hemel in prees en welke nu weer de ronde doen op het Internet. Iets waar hij misschien nog wel eens spijt van zou kunnen krijgen.

*

*

HET LUIKSE BIOTECHBEDRIJF IMCYSE STAAT BEGIN 2021 BIJ DE GROOTSTE KAPITAALOPERATIES.

Michaël Sephiha

-

Jonge tech- en biotechbedrijven halen in eerste drie maanden meer dan kwart miljard euro op bij investeerders

De financiering van Belgische groeibedrijven scheert hoge toppen. In het eerste kwartaal van dit jaar haalden ze 268 miljoen euro op. Dat is 13 procent meer dan begin 2020 en de beste jaarstart ooit. Dat geld werd opgehaald via 41 kapitaalrondes, waarin almaar vaker grote Amerikaanse investeerders opduiken.

De essentie

 

De jonge Belgische tech- en biotechbedrijven haalden in het eerste kwartaal 268 miljoen euro op.

Dat is 13 procent meer dan begin 2020 en de beste jaarstart ooit.   De grootste kapitaalronde van het jaar staat voorlopig op naam van het Gentse biotechbedrijf Agomab, dat 62 miljoen euro ophaalde.   Het tweede kwartaal is stevig gestart. De teller staat na één week al op 33 miljoen euro.

Daarmee wordt de lijn van de voorgaande jaren doorgetrokken. Vorig jaar haalden jonge, niet-genoteerde biotech- en techbedrijven bijna 1 miljard euro op. Dat was - ondanks de coronacrisis - het vierde jaarrecord op rij.

Het Luikse biotechbedrijf Imcyse staat begin 2021, net als in het tweede kwartaal van 2019, bij de grootste kapitaal operaties. Het haalde in februari ruim 21 miljoen euro op bij de farmareus Pfizer en bestaande aandeelhouders. Daartussen zitten de KU Leuven en publieke investeerders.

Oqton, een techbedrijf dat een soort ‘autotext voor bedrijven’ ontwikkelde, deed nog beter met een kapitaal ronde van 33 miljoen. Maar de palm van de grootste ronde gaat naar Agomab. Het Gentse biotechbedrijf kreeg 62 miljoen op de bankrekening om medicijnen die beschadigd menselijk weefsel herstellen, verder te ontwikkelen. ‘Als we in ons opzet slagen, kunnen we een verschuiving in het veld van regeneratieve geneeskunde teweegbrengen. Dat is wat investeerders zo enthousiast maakt’, zei CEO Tim Knotnerus naar aanleiding van de operatie.

Er kwamen toen voor het eerst grote Amerikaanse investeerders aan boord. Een illustratie van een fenomeen dat de jongste jaren aan belang wint: steeds meer durfkapitalisten uit Silicon Valley of uit de Amerikaanse biotechmekka’s steken met hun rijkelijk gevulde zakken de grote plas over om geld in Europese bedrijven te stoppen. Dat leidt tot grotere kapitaaloperaties en hogere waarderingen.

Het eerste kwartaal van 2021 is het op twee na beste ooit, na het tweede trimester van 2020 en dat van 2019. Die laatste twee waren uitzonderlijk, met een opgehaald bedrag van respectievelijk 376 miljoen en 320 miljoen euro. Vorig jaar stuwden omvangrijke rondes van Iteos Therapeutics en de dataspecialist Collibra het bedrag over het tweede kwartaal fors omhoog - ze haalden respectievelijk 114 en 103 miljoen op. Het jaar voordien was het hoge kwartaalcijfer vooral te danken aan de kapitaalinzameling van het softwarebedrijf Showpad (61 miljoen euro) en van een reeks biotechbedrijven, waaronder Imcyse.

 

Intussen dendert de trein voort. Na één week staat de teller in het tweede kwartaal al op 34,5 miljoen. Meer dan de helft vloeide naar AppTweak, een Brusselse start-up gespecialiseerd in het vergroten van de zichtbaarheid van apps in de rankings van de App Store van Apple en de Play Store van Google.

*

DIVANDIPLOMATIE VON DER LEYEN IN TURKIJE

*

Erdoğan kan straffeloos de Byzantijnse hand bijten die hem voedt

Lode Goukens

-

Na maanden van diplomatieke vernederingen door zowel Rusland als Turkije trok de EU met een delegatie naar Turkije. Voor de officiële camera vernederde de Turkse president Erdoğan de voorzitter van de Europese Commissie door haar geen stoel aan te bieden. De stuntelige en onhoffelijke reactie van de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, verergerde dit pijnlijke voorval des te meer. Erdoğan deed als een Ottomaanse sultan aan divandiplomatie en de EU liep in de zorgvuldig opgezette val.

Mediatieke val klapte toe

Zo was het mogelijk dat het trio met open ogen naïef in de mediatieke val liep die de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan opzette. Begin maart schoffeerde Erdoğan al de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een bilaterale videoconferentie. Enkele dagen later stak Erdoğan een symbolische middenvinger op naar Europa door de Istanboelconventie qua vrouwenrechten te verlaten, terwijl elk jaar 300 femicides of vrouwenmoorden plaatsvinden in Turkije.

Een partij die de seculiere Turkse staat wil omvormen naar een islamstaat

Een femicide is een eremoord op een vrouw door een afgewezen aanbidder, een (ex-)minnaar of een mannelijk familielid. Een onuitspreekbare gruwel die het Turkse regime onder Erdoğans Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (beter bekend als AK-partij) vergoelijkt en onbestraft laat. De AK-partij is in origine een integristische of islamistische partij genre moslimbroederschap. Een partij die de seculiere Turkse staat wil omvormen naar een islamstaat. De toelating van de door Atatürk verboden hoofddoeken op scholen en universiteiten was één symbooldossier. Vrouwenrechten die vrouwen moeten beschermen tegen onderdrukking en huiselijk geweld was een ander symbooldossier.

Een ander voorbeeld is de greep van de AK-partij op Turkse moskeeën in de EU via Diyanet. Dit ministerie van godsdienstzaken controleert in België twee derde van de Turkse moskeeën en stelt daar in Turkije opgeleide imams aan. Die preken een conservatieve exclusief soennitische islam en geven stemadvies bij verkiezingen. Tegelijk vormen ze een spionagenetwerk voor het regime. Dit is niet anders in Duitsland, Frankrijk of Nederland. Duitsland met 2,9 miljoen Turkse inwoners, Frankrijk met 450.000, Nederland met 404.000 en België met bijna een kwart miljoen Turken vormen een stemmen reservoir voor Erdoğan. Via satelliettelevisie en sociale media bespeelt de AK-partij permanent deze groep. De EU-politici belachelijk maken is eerst en vooral een boodschap door de Turkse diaspora.

Turkse nationale bank

Sedertdien daalden de remittances tot een dieptepunt van 8 miljoen dollar per maand om momenteel volgens de Turkse nationale bank rond de 11 miljoen dollar per maand te schommelen. Volgens de Wereldbank bedroegen de remittances 4% van het bruto nationaal product (bnp) in 1974 en zakte dit percentage sedert 2002 onder de 1% van het Turkse bnp om verder te verwateren tot de 0,1% in 2019.

Intussen incasseerde Turkije alleen al sinds 2005 meer dan 4,9 miljard euro aan financiële pre-toetredingssteun van de EU. In 2008 besloot de EU echter dat Turkije niet kon toetreden omdat aan te veel voorwaarden niet werd voldaan, maar de geldelijke steun bleef stromen richting Ankara. Het hoofdzakelijk Aziatische Turkije krijgt de helft van het budget voor Europese landen die willen toetreden tot de EU. Tel daarbij tussen de 0,5 en de 1,5 miljoen euro per jaar voor vijf Turkse universiteiten via Erasmus+ en Horizon 2020.

Islamisering en verturksing

Ondertussen vormt Erdoğan voormalige christelijke kerken (die musea werden onder de Turkse republiek) om tot moskeeën. Zoals in 2020 de Hagia Sophia. Dit was een regelrechte provocatie met Europees cultureel erfgoed. Hoewel na de genocide op de Armeniërs en de slachting van een half miljoen Grieken de Turkse staat seculier werd emigreerden de meeste christelijke inwoners van Turkije. In 1914 was een kwart van de bevolking (25%) christen en in 1927 nog maar 2,5%. Tegenwoordig is dit amper 0.5%. Vooral de Assyrische christenen uit Anatolië vestigden zich recent massaal in de EU. Bijvoorbeeld in Antwerpen ontstond een grote gemeenschap die pas de laatste 15 jaar uit Turkije vluchtte (en dus niet als gastarbeiders kwamen).

alle islamitische etnische minderheden werden gedwongen ‘Turks’

e schaamteloze corruptie en het wegmoffelen van de vele honderden miljoen EU-geld zorgden voor wrevel bij de EU. Toch beloofde de EU visumliberalisering (eigenlijk opendeurbeleid voor Turkse paspoorthouders) in 2016. Ook zou de fantasie van de Turkse toetreding tot de EU ‘nieuw leven’ worden ingeblazen. Het gebrek aan medewerking van Ankara kelderde deze twee laatste beloftes, wat dan weer voor hatelijkheden door Erdoğan zorgde. Het zelfvertrouwen van Erdoğan is bovendien het gevolg van jarenlange ervaring met de Europese Unie en de Europese regeringsleiders. De EU geeft Erdoğan de vrije hand, zelfs als dit het deelnemen aan militaire conflicten betreft of het verheerlijken van plegers van genocide.

Tandeloze tijger

De reactie van de Europese Unie op het negeren van het gebruikelijke protocol om Von der Leyen belachelijk te maken als vrouw en de EU af te schilderen als een tandeloze tijger, spreekt boekdelen. Von der Leyen zelf probeerde het voorval de banaliseren via Twitter.

Toen die crisiscommunicatie niet houdbaar was tweette de woordvoerder ‘de voorzitter verwacht dat het instituut dat ze vertegenwoordigt behandeld wordt met het gepaste protocol en vroeg haar team om alle toepasselijke contacten te leggen om te verzekeren dat zo’n incident in de toekomst niet meer voorkomt’. De woordvoerder van de Commissie zei dat het protocol net hetzelfde is voor beide ‘EU presidents’ en dat ze normaal als gelijken behandeld worden. Ook in Turkije zoals op een foto uit 2015 met Juncker en Tusk naast Erdoğan bleek.

De naïviteit waarmee een optimistische EU naar Turkije trok om Erdoğan af te laten zien van zijn autocratische en imperialistische politiek is stuitend

De EU weigert echter toe te geven dat de eigen Byzantijnse structuren en de self importance van het politieke personeel dit soort beschamende situaties faciliteren. De naïviteit waarmee een optimistische EU naar Turkije trok om Erdoğan af te laten zien van zijn autocratische en imperialistische politiek is stuitend. Erdoğan eiste een maand geleden nog extra EU-geld om Syriërs te expatriëren. Ondertussen kan hij bij zijn achterban continue scoren tegen een EU die machteloos blijkt. Erdoğan kan straffeloos de hand bijten die hem voedt.

Lode Goukens

Lode Goukens is master in de journalistiek en docent 'Europese en wereldinstellingen' aan de Thomas More Hogeschool.

 

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Onder ons gezegd en gezwegen: Turkije geraakt dus stilaan compleet ontvolkt, als we zo voortgaan op de enorme aantallen die – voor een beter leven zogezegd - overgewaaid zijn naar onze contreien. En ‘t een gezegd lijk ‘t ader: ze zijn nog van de kwaadsten niet. Zo lang ze zich gedeisd houden natuurlijk. En niet beginnen te leven van de krijg zoals de meeste Afrikanen.

Laten we dus ons hart vasthouden. Zodat op zeker ogenblik het wegsnijden ervan niet al te gemakkelijk verloopt.

Het tweede besluit dat zich opdringt, is dat Erdo-dinges in eigen land ’n acrhie slechte Erstz-Sultan moet zijn. Waarom anders zoeken zoveel Turken hun heil elders?

Mij is het ’n raadsel waarom Ataturk, een verre voorvader van den dezen, bij ons zo goed als dood wordt gezwogen. Wat dus als de Turkse Madammen ‘en masse’ hun duivels zouden ontbinden, om met opgeheven vulva hoofd de strijd aan te gaan met de piemels van de Heren van Allahs Knoeiwerk?

De Bosforus, zegt U? Is het spreken niet waard, want al lang overbrugd door zelfs een dubbele autostrade….

*

Digitalia

Geen opmerkingen: