.
|
VRIJDAG 16 APRIL 2021
Vanaf vandaag hier geen omwegen meer
*
500594 - DE JOODSE KLAAGMUUR HAD BETER I?N VLAANNDEREN GEDTAAN
*
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
*
DE MYTHE VAN DE OMGEKEERDE TRANSFERS
Ik heb het vroeger al een enkele keren gehad over het boek van wijlen professor Juul Hannes, nl ‘De mythe van de omgekeerde transfers’, waarin de professor de beweringen van francofonen en belgicisten weerlegt als zou Vlaanderen ooit ook geld hebben gekregen van Wallonië en Brussel. De professor had heel de Belgische geschiedenis vanaf 1830 uitgekamd en niets gevonden. Vijftien jaar na de eerste publicatie en negen jaar na het overlijden van Hannes komt er een nieuwe uitgave van zijn boek, met daarbij enkele extra aanvullingen die zijn betoog alleen maar verstevigen. Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Egmont.
De transfers zouden momenteel jaarlijks nog steeds zo’n 12 miljard euro bedragen en goed zijn voor 6% van het Vlaams Bruto Regionaal Product. Ter vergelijking: de eenmaking van Duitsland heeft enorm veel geld gekost, maar nooit meer dan 4,8% van het Duitse bbp. Volgens het akkoord bij de zesde staatshervorming in 2014 – het lijkt afgezaagd, maar men kan het niet genoeg herhalen – dat mede ondertekend werd door de PS, was bepaald dat men die transfers vanaf 2024 stelselmatig zal afbouwen tot en met 2033, wanneer ze zouden moeten zijn uitgedoofd. De Vlaamse partijen hoeven daarvoor niets speciaals te doen, alleen zich te houden aan de gemaakte afspraken van 2014.
---
En dan nog dit.
De pas overleden Hertog van Edinburgh, Prins Phillip , heb ik ooit ontmoet. Die was ergens in de jaren 1980 door de familie van Doorne – de stichters van DAF – uitgenodigd om naar een springwedstrijd voor paarden te komen kijken in Noord-Brabant (in Nederland noemt men dat ‘Concours hippique’, op zijn Frans!). De van Doorne’s hadden een eigen manege en maakten van de gelegenheid gebruik om de prins de fabriek in Eindhoven te laten zien. Hij kwam ook langs bij ITS, DAF’s internationale pechdienst , waar ik een van de operators was en kreeg er de hele uitleg over de strandingen van Britse voertuigen ‘on the continent’, zoals de Britten Europa noemden en van buitenlanders in de UK. Dat was in die tijd, toen er nog geen gsm’s in omloop waren, een hele onderneming.
*
SCHOLEN GAAN OPNIEUW OPEN NA PAASVAKANTIE
Daan Bleus
Het Vlaamse onderwijsoverleg heeft beslist dat de scholen na de paasvakantie opnieuw opengaan. De scholen mogen de lessen op dezelfde manier organiseren als voor de paaspauze: voltijds in de klas voor het lager onderwijs en de eerste graad middelbaar en deeltijds contactonderwijs voor de hogere graden.
De schoolpoorten zwaaien maandag na drie weken paaspauze opnieuw open. Bij de aanvang van het derde trimester zal het onderwijs er net hetzelfde uitzien als voor de paaspauze. Leerlingen uit het lager onderwijs en de eerste graad secundair krijgen weer voltijds les in de klas. De mondmaskerplicht voor leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar blijft ook behouden.
Doordat de corona cijfers momenteel nog te hoog zijn, zullen scholieren uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs echter nog niet voltijds naar school kunnen. Zij krijgen net zoals voor de paasvakantie vanaf 19 april afwisselend thuis- en contactonderwijs. Of dat dag-om-dag of week-om-week is, bepalen de scholen nog altijd zelf. Het secundair beroepsonderwijs en het buitengewoon onderwijs kunnen volgende week wel opnieuw volledig open.
Daarnaast worden enkele maatregelen die voor de paasvakantie van kracht waren afgebouwd. Zo kunnen de refters weer opengaan en mogen de speeltijden opnieuw gelijktijdig met meerdere klasgroepen doorgaan. Ook indoor daguitstappen zijn na de vakantie toegelaten, al mag de school daarbij geen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het onderwijsveld vraagt daarentegen dat de pauzes voor leerkrachten nog altijd zo veel mogelijk buiten blijven doorgaan.
*
IN ‘DE LAATSTE GOUVERNEUR. ALFONS VERPLAETSE EN DE POLITIEK’ PORTRETTEERT RIK VAN CAUWELAERT OP BRILJANTE WIJZE EEN MAN DIE TWINTIG JAAR EEN BIJZONDER GROTE INVLOED HAD OP DE ECONOMISCHE POLITIEK.
*
Van Cauwelaert toont Verplaetse vanuit de coulissen, eerst in de Nationale Bank, dan op het kabinet van Wilfried Martens en tenslotte als laatste gouverneur van Nationale Bank voor de invoering van de euro. Verplaetse speelde een determinerende rol op drie belangrijke momenten.
Eerst en vooral was hij architect van de devaluatie van de Belgische frank in het begin van de jaren tachtig. Die zag hij als enige optie om de economie van een nooit geziene crisis te redden, toen ons land de weinig benijdenswaardige reputatie had van ‘zieke man van Europa’ . Verplaetse was de onweerstaanbare locomotief van die beslissing die hij als een ware cavalier seul doordrukte. Hij voorzag echter ook een sociaal kader om de negatieve nevenwerkingen van de devaluatie te verzachten.
Gloriemoment van Fons Verplaetse
De tweede beslissing die hij aan de politieke wereld suggereerde was de koppeling van de Belgische frank aan de Duitse mark, volgens hem de enige manier om onze munt veilig te stellen en de voorwaarden voor de aansluiting bij de Euro te vervullen.
Dat België daar uiteindelijk in slaagde en België lid werd van de Euro, is het uiteindelijke een derde gloriemoment geworden van Fons Verplaetse. Hij maakte zo de wens van premier Dehaene waar die hem tien jaar eerder smeekte om er voor te zorgen dat ‘wij er bij ‘zouden zijn.
de wat boertige Zultenaar, die zijn accent cultiveerde
Van Cauwelaert slaagt er bijzonder goed in om een zeer genuanceerd beeld op te hangen van Verplaetse. Die had in zijn jeugdjaren toneel gespeeld, en hij zou van dat onvermoed talent zijn carrière lang gebruik maken om op cruciale momenten zijn gelijk te halen. Van Cauwelaert toont goed aan dat Fons Verplaetse heel goed wist om te gaan met het imago dat hij zelf gecreëerd had, van de wat boertige Zultenaar, die zijn accent cultiveerde, van geen computers wou weten en zijn berekeningen op kleine stukjes papier maakte die hij altijd in zijn zakken had. Maar achter die karikatuur zat een man die cijfers las als partituren, veel sneller dacht dan politici en daardoor de ernst van situaties lang voor iedereen doorhad.
‘De Laatste Gouverneur’ was een man waarvan België zich gelukkig mag prijzen dat hij er stond als het er echt op aan kwam. Als een Churchill in oorlogstijd stond Verplaetse op de econmische barricaden om zijn land van de ondergang te behouden. Een man voor alle seizoenen, om nooit te vergeten. Alleen al om de herinnering aan die uitzonderlijke man te bewaren, is ‘De Laatste Gouverneur. Alfons Verplaetse en de politiek’ van Rik Van Cauwelaert een boek dat iedereen zou moeten lezen die iets wil begrijpen van de Belgische politiek van het einde van de vorige eeuw.
Ovdr deze Zultenaar jeb ik nog wat in mijn kast, dat luidt als volgt.
*
DE MAN VAN POUPEHAN
*
De man van Poupehan. We kennen hem, al was het maar door het ontiegelijke dorpje met die naam, dat als vanzelf op de lachspieren werkte. De vader van ‘de mythe Poupehan’, zoals Rik Van Cauwelaert die noemt, is een kei van de Wetstraat, Hugo De Ridder.
In een postuum gepubliceerd interview met Jef Houthuys suggereerde De Ridder alsof een geheim kwartet van hoge pieten van de vakbond en opperchief Wilfried Martens regelmatig konkelfoesde in het chalet van Verplaetse. Een soort Geheim Bewind dat de eindbeslissingen nam over de Belgische frank en over het land. Dat werd meteen intrigerend en tegelijk voer voor speculaties alom.
Gouverneur
Rik Van Cauwelaert schreef er nu een boek over: De laatste gouverneur. De feiten, schrijft onze recensent Frans Crols in zijn bespreking elders op Doorbraak, de feiten zijn dat Fons Verplaetse als gedetacheerde van de Nationale Bank een grote invloed had bij premier en ACV-vertrouwensman Wilfried Martens. Verplaetse was de daadwerkelijke spilfiguur en architect van de devaluatie in februari 1982. Noch min, noch meer.
echte James Bondallures
Minder bekend maar even sensationeel, was de verkoop van 75 procent van het nationale goud om onze staatsschuld te dempen. Hoe dat afliep, heeft echte James Bondallures. Van Cauwelaert beschrijft in zijn boek hoe Verplaetse onderhandelde met de Zuid-Afrikaanse bank om stiekem goud te verkopen. Stiekem want de BIB (Bank voor Internationale Betalingen) mocht daar geen weet van hebben. Zo slaagde België erin om vanaf oudejaarsavond 1989 als een van de eerste toe te treden tot de euro. Verplaetse kon toen met pensioen: missie volbracht!
Inlevend
Rik Van Cauwelaert schrijft inlevend over Verplaetse, oordeelt Frans Crols. Naast zijn opgang, tegen veel oppositie in de Nationale Bank in, is er veel aandacht voor de economie in de jaren voor en tijdens ‘Verplaetse’. Want je mag het haast een tijdvak noemen: het tijdperk-Verplaetse.
*
*
CORONA & CENSUUR
VRIJE COMMENTAAR
*
Vermits de horeca dicht blijft, ook hier geen commentaar.
*
Digitalia
Geen opmerkingen:
Een reactie posten